сряда, 13 декември 2017 г.

Щолен / Stollen - German Christmas Bread


Много ангажименти имам напоследък, но си държа на думата. Обещах ви рецепта за Щолен, защото си я поръчахте, и аз изпълнявам. Който казва, че немската кухня е гадна, говори шайсе и нищо не разбира. За да ви убедя в това ще ви споделя не само тази вкусна рецепта, но и една празнична - за печена гъска, която намирам за пъти по-вкусна от патицата. Днес обаче сме на сладка вълна, защото ако по Коледа на хванеш диабет, няма кога. 
Има много рецепти за щолен, но аз ще ви представя една, която уважавам много, именно защото е лесна за правене, а и ако трябва да си призная, май единствения щолен, който ми харесва. Сега да не излезе, че си противореча с по-горното, но като цяло този сладък хляб, никога не ме бе впечатлявал, даже докато живеех в Германия. Може би, защото винаги хапвах такъв от магазина, но повярвайте ми като кажа, домашната рецепта е съвсем различна история. 


И този път го направих с цел да го раздам на близките си, но докато преполовявах единия си дадох сметка, че съм направила наистина вкусен щолен. Спазвах тази изпитана рецепта, като да си призная я направих малко или много на око.
Хубавото на този сладкиш е, че много траен, може да изкара цял месец, но на моя съдбата му не бе такава. 
От тестото направих два щолена, като в единия сложих марципанено блокче, както често е по традиция. Аз не съм му фен, но майчето си умира за тази бадемова паста.


Както и да решите да го приготвите, няма да съжалявате, затова му дайте шанс, ако не сте си правили домашен досега. Чудесен за закуска с кафето или просто zum naschen, а ако ви хареса - имате достатъчно време да направите още няколко дози до Коледа.



Аз обичам да правя мини щоленчета и да ги раздавам като подаръчета, което е чудесна идея, ако търсите нещо да почерпите на работа на коледния банкет. Няма да ви занимавам повече с подробности, а преминавам към рецептата:

Необхдими продукти:
Около 500 г брашно
1 пак. бакпулвер
200 г захар
250 г фина извара
250 г стафиди ( или други сушени плодове)
2 яица
кората на един лимон и един портокал
125 г меко масло (плюс още малко за намазване)
125 г бадеми
125 мл ром или няколко капки ромова есенция
100 г пудра захар



Започвам като накисвам стафидите в ром, няколко часа предварително. Когато нямам ром, просто слагам около половин чаша топла вода и разтварям няколко капки ромова есенция.

С миксер разбивам първо яйцата, като постепенно прибавям захарта, маслото и изварата. ( За последната препоръчвам наистина да е фина, като аз използвах тази от кофичките на "Олимпус")

                     

След това прибавям лимоновите и портокалови корички,както и малко течност от стафидите.

                         

Започвам да добавям постепенно от брашното, в което съм прибавила и бакпулвера. ( Може да замените или сложите ч.л. суха мая). Все още бъркам с накрайника за разбиване, но щом тестото стане по-твърдо, сменям накрайника за тесто.

                    

Започвам да прибавям от отцедените стафиди,както и нарязаните ядки и сушени плодове.


До мен откриха магазин за ядки и плодове и ми бе много лесно да си взема микс от печене, безсолни бадеми, сушени боровинки и 2-3 сушени кайсии.


Прибавих всичко към тестото и оставих да се меси още няколко минути.


След това прехвърлих върху леко набрашнена повърхност и омесих още малко, докато тестото спре да лепне.


Разделих на две части, като всяка част разточи на овал, а след това затворих като пица- калцоне. В единия щолен прибавих в центъра и блокчето марципан.

                          

Прихлупваме едно върху друго стените и прехвърлям в тава, с хартия за печене.


Покривам с кърпа и пускам фурната да загрее на 180 градуса,а после пека около час.


Малко преди да ги извадя, ги мажа един-двапъти с масло и ги пъхам отново във фурната. След като са готови ги оставам напълно да изстинат.


Едва след това ги поръсвам обилно с пудра захар.



Благодаря на Вили, че поиска тази рецепта от мен, та и аз успях да се насладя отново на тази вкусотия, която като нищо щях да пропусна тази година.





Почти съм убедена, че ще го направя поне още веднъж преди празниците, като този път ще си избера още по-богат избор от аромати и плънки.



Надявам се и на вас да ви хареса, а ако е  така, не забравяйте да ми пишете в коментарите по-долу!
Усмихнат ден, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




55 коментара:

  1. Тази година съм намислила да правя щолен Люси.Макар, че някои немски щолени определено са много сладки тази твоя рецепта си заслужава.Мисля,че не е толкова сладък този щолен, а и не е претрупан с добавки - ядки и сушени плодове.Така,че мисля да изпробвам рецептата
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, ще се радвам да го опиташ и да ти хареса. Наистина е много вкусен и на мен ми харесва, че се усещат идеално ядките и плодовете! Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Здравей Люси. Браво за щолените. Изглеждат ...нямам думи. Аз също ги пренебрегвах докато само не изпеках щолен. Много ми хареса. Даже тая година ги направих малки като сладки
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Наистина влиза под кожата този сладкиш, макар да не е нашенски. Благодаря ти, че ми писа :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравей, видях че не пише и реших да попитам трябва ли да втасва, защото съм правила един, който се нуждаеше от много втасване? :)

      Изтриване
    3. Не, няма нужда от втасване :)

      Изтриване
  3. Обожавам щолена,Люси и непременно ще го направя.Рецептата изглежда много вкусна.😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Вивиан :) После ми пиши :)

      Изтриване
  4. Бях останала с впечатлението, че е много сложен за правене, но тази рецепта е супер. Със сигурност ще го пробвам и аз! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина няма нищо сложно :) ще се радвам да опиташ и да ти хареса! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Тази година и аз съм решила да направя този сладкиш. Благодаря за рецептата, Люси! Искам да попитам колко време може да се съхрани и как?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като козунака е, Анета. Може да издържи 40 дена, завит в палмучна кърпа и ппосле в торбичка :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Ако сложа и яйца в него дали пак мога да го съхранява толкова време?

      Изтриване
    3. Да, така смятам, времето е хладно и не мисля, че ще има проблем. Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте! Много харесвам вашите рецепти и искам да попитам мога ли да пропусна изварата в щолена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галя и благодаря :) Аз не бих я пропуснала, наистина го прави много по-вкусен и крехък и не толкова сух като хляб. Бих използва обаче наистина фина извара за целта. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравейте! И поздрави от Холандия :)
      Никак не искам да пропускам изварата (ще налазя някой български магазин тук), но ако не успея да се добера до нея, с какво може (ако може) да се замени, според вас? Благодаря Ви!
      Зи

      Изтриване
  7. Благодаря за рецептата, Люси!Направих щолена и вече почти се изяде.Много лесен за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оставените отзиви, Доре :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотен е станал, правя по подобна рецепта, но моите малко сплескани стават, а формата си е важна 😀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са вкусни е по-важно, Алби :) не им се ядосвай. Поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Здравейте,дали може да се замени изварата с маскарпоне или рикота,че с това разполагамв момента?

    ОтговорИзтриване
  10. Миналата година го правих няколко пъти. Тази отново ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  11. Почерпиха ме. Много хубаво.Ще направя задължително.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, маслото разтопено ли се прибавя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е необходимо. Аз го сложих на стайна температура, но все още леко твърдо.

      Изтриване
  13. Този щолен е невероятен. Аз не съм фен на щолен, но благодарение на твоята рецепта Люси вече ще се приготвя вкъщи. Много ти благодаря за сполучливата рецепта. Не спирай да ни радваш очите и небцето с вкусотиите си,мила Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи, Таня :) Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Видях, че искаш да направиш щолена по-богат на вкусове. Мисля да го направя тези дни и май няма да дочакам обогатената рецепта. Може ли да споделиш тук какво още може да се добави, за да си "открадна" още някоя добра идея?
    Благодаря предварително!
    Поздрави и хубави празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Мислила съм да сложа шоколадови капки, че аз съм си по шоколада или да му направя някаква плънка от замразен карамел или шоколад, който при изпичане да се разтопи. Представям си го и съшия, но с по-различна селекция от плодове, например или същия отвътре, но с някаква шоколадова завивка отвън :) Още някакъв вкус на алкохол, бдренди например няма да му се отрази лошо също :)

      Изтриване
  15. Здравейте Люси , ГОЛЯЯЯЯМА прегръдка за прекрасната рецепта , щом я прочетох въобще не се двоумих и веднага я замесих -станаха умопомрачително вкусни- щом съпругът ми ,който никак не харесва щолен се заоблизва след дегустация на едно парченце и попита : ама ти всичките за подаръци ли си ги приготвила :) ! Да споделя ,мисля ,че ще е интересно ,направих малка импровизация ,просто така ми хрумна защото нямах бадеми за кълцане и замених част от брашното с малко бадемово , станах по -пръхкави и добавих каквито имах сушени плодове и кандирани корички ,видаха ми се малко та добавих и щоколадови капки за разкош - ами тези щоленчета си станаха наистина разкошни ! Благодаря и светли празници ! Ваня(не обичам анонимността )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, и аз се радвам когато хората си пишат името, та мога да се обърна към тях по име и да им благодаря, не само за думите и оставения коментар , но и за усмивките, които ми носите :) Сега и аз се наточих и да питам, вярно ли всички са за подаръци?? :D Радвам се, че си им дала твой привкус, сигурна съм, че са станали чудесни! Поздрави от все сърце и светли празници :)

      Изтриване
  16. Разбира се ,вече са опаковани и чакат да ги окомплектовам с декорираните меденки и маслени бисквити ииии приятелите ще си подсладят празниците ! Е само едничко дегустирахме .... амиии докато разберем дали ни харесваааа и то свършиии :), още веднъж благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ваня :) Щастлива 2019-та година!

      Изтриване
  17. Направих голям щолен от половината тесто и малки щоленчета от останалото. Станаха невероятно вкусни. Благодаря Ви Люси, както за тази, така и за много други рецепти. Желая Ви здраве и да ни вдъхновявате все така �� Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Марина! Бъди жива и здрава и ти пожелавам една красива 2019-та!

      Изтриване
  18. Може ли изварата да се замени със сирене "крема". Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да опитате и предполагам, че ще стане, но с извара е чудесно. Поздрави!

      Изтриване
  19. Благодаря! Акуратно описана рецепта, фантастичен вкус и винаги става!

    ОтговорИзтриване
  20. Ще направя този щолен! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте. До колко дни по-рано може да се направи, за да издържи до Коледа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че издържа доста, но никога не е оставал толкова, че да проверя :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Колкото повече отлежава,толкова по вкусен става.

    ОтговорИзтриване
  23. Определено реших да се пробвам❤️ Благодаря, Люси!!!! След изпробвана шоколадова торта за Великден......вярвам, че и това ще е "чок"🤭

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци :) Ще се радвам на още "чок" коментари :)

      Изтриване
  24. Чудесен! Снощи направих втора доза, защото от първата нищо не остана. Много лесна рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...