сряда, 20 декември 2017 г.

Торта "Киндер макси кинг" / Kinder Maxi King Cake


Не ми вървеше много тези дни, ама по всички параграфи. Успях да се изгоря на три места по ръцете, порязах си дланта от консерва и с лист хартия на свивката между пръстите (Това пък колко боли, ако знаете). Успях да си одраскам брадичката с ципа на якето, като се опитвах да го вдигна възможно най-високо, за да не ми фука от студения вятър на врата и завърших "волната си програма" с две-три синини по краката от разни дребни вещи у дома, плюс бонус -  два прищипани пръста от чекмеджето за вилици и лъжици в кухнята. Стисках зъби и си казвах, че то вината си е моя, защото просто съм джаста-праста и колкото по-внимателно се опитвам да върша нещо, толкова по-голяма възможност имам да оплескам нещо. 
Онзи ден например исках да оправя дръжката на един шкаф от доста време. Реших, че ще е добре да започна новата година с няколко "решени" проблема у дома, защото поне така ще усетя , че имам някаква власт над събитията в живота си (каква заблуда само). За да стигна до шкафа, дръпнах прахосмукачката, която се разглоби и падна върху пръстите на краката ми, като от ужас сграбчих дръжката, която се откъсна от мен и целия шкаф ми падна върху главата. Седнах на пода като ветеран от войната и търсех сили да започна живота си отново. Реших, че след като подредя всичко, един душ ще отмие напрежението, което се насъбираше във всяка болежка по тялото ми. 



След като се изкъпах хубаво и си мислех, че тежкия ден е зад гърба ми , успях да съборя цяла кутия пълна с клечки за уши на мокрия под в банята, което ги направи напълно неизползваеми. Обяснявам, за всичките си години на тази земя, не съм разсипвала такова нещо, пък камо ли върху мокър под. И докато си мислите, че това може да е съвпадение, час по-късно, от шкафа в кухнята ми падна кутийката с клечки за зъби в мократа мивка, в която все още се накисваха няколко чинии. Това не може да бъде истина! 
Имах нужда да излеза навън, да преосмисля нещата от живота (или иначе казано да ида до магазина за вино и шоколад)
Докато вървях навън реших да излеза за малко от главата си, както излезох от вкъщи, и да се опитам да обърна внимание на нещата около мен. Първото, което усетих бе, че е много студено, а после усетих, че дори не съм си сложила сутиена, защото си мислех, че ще ида само до магазина. вярно, бях с дебело яке, но все пак "усещах", че е много студено. Магазинът не работеше! Ха! Изненадани ли сте, аз вече не бях! Отправих се към следващия, като вече бях твърдо решена да измисля нещо позитвино в цялата ситуация. Реших, че студът действа на лицето ми като ботокс, защото след пет минути не усещах нищо и се убедих, че лицето ми е гладко като бебешко дупе. Идеята ме разведри и в този момент се разминах с млада майка и малката й дъщеричка. 


Дочух следното: Майката : Да, но все още не е Коледа. Детето: Коледа е! Щом има украса на всякъде, значи е Коледа! Това ме усмихна още повече. Ами така де. Логиката на детето бе железна и напълно вярна. Докато има украса и хубави неща, винаги е празник. Трябваше да направя нещо празнично, за да ми припомни това усещане. Вдъхновена от детската мъдрост, щом стигнах до магазина, видях, че на пазар има вече нова разновидност на любимите ми десертчета на Киндер "Макси кинг". Реших, че ще направя такава торта и ще я посветя на всичко това - на детската мъдрост, на надеждата, светлината, празника, Коледа, вкусните моменти и по-сладката страна на всяка ситуация. Убедена съм, че както и вие, така и аз не знаех, че уводът ще доведе до тук, нито, че ще е толкова дълъг, но ето ни към края му. Поканете празника у дома с тази торта и украсете трапезата с нея. 


Харесах я от тук, като за вкуса й ще говоря след това, а сега преминавам направо към рецептата, за да видите, че не е толкова голяма работа за правене :)
необходими продукти:
За блата:
4 яйца
200 мл прясно мляко
150 мл олио
200 г захар
шипка сол
2 ч.л бакпулвер
250 г брашно
50 г тъмно какао
За крема:
400 г карамел (сварена сгущенка / дулсе де лече)
400 мл сметана
100 г цедено кисело мляко
2 пак. ванилена захар
1 пак. фиксатор за сметана

За тортата още:
шоколадов ганаш (рецепта по-долу)
200 г бадеми
2 бр. вафлени кори
3 бр. киндер макси кинг

 Загряваме фурната на 170 градуса с обдухване и разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.

   

Започваме да прибавяме постепенно от млякото, олиото, а след това и сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвер и 

                                         
какао.


Изсипваме сместа в тавичка с размери 24 см в диаметър, леко намаслена и с хартия за печене на дъното. Печем блата за около 30 минути, като правим теста със суха клеча :) 
Готовия блат оставяме да изстине напълно, а след това разрязваме на половина.             

                          

Разбиваме сметаната на сняг, а след това прибавяме цеденото мляко и ванилената захар. (може да добавите и пудра захар, но аз не слагам, тъй като от карамела има доста сладост) 
Сложете и стабилизатора, но не бъркайте много след това, защото става доста твърда. Може да пропуснете стабилизатора, ако ползвате растителна сметана, тъй като става по-стабилна при продължително бъркане - аз ползвах такава на Мегле.
Слагаме единия блат на дъното на формата, а отгоре разпределяме половината от крема. (Заделям малко за измазване на тортата).

                           

Слагаме отгоре кръг от вафлените кори, които сме изрязали с диаметъра на формата. 
Вафлени кори може да поръчате от интернет като гогълувате или закупите от руски магазини. Знам, че някои може да се затруднят в намирането им, затова мога да препоръчам да ги замените с пласт тънки ванилови вафлички, по възможност не много сладки. Може и да ги пропуснете също така, в краен случай.

Отгоре разпределям цялата консерва карамел. Тази купих от Билла-та, чешко производство, но вие може да намерите отново в руски магазин или Метро, както и да си направите сами.

                            

Разпределям цялата консерва, а отгоре слагам отново вафлена кора и останалия крем.

                           

Завършвам с втората половина на блата и измазвам тортата. Може да прибереме за малко в хладилника, а през това време в сух тиган запичаме за кратко бадемите. Купих готови бадеми на кубчета от Кауфланд.
Облепваме добре стените на тортата, като това става най-лесно като сложите тортата на по-тесен съд, а отдолу слагате от тиганчето и те ще падат пак в него, ако не се залепят от първия път.


Завършвам украсата с ганаш, направен от 150 мл течна сметана и 100 г черен шоколад, който приготвям, като кипвам сметана, а след това я изсипвам в купа с натрошения шоколад. Оставям за 30 секунди, а след това разбърквам със силиконова шпатула, до пълното разтваряне на шоколада.


Последните детайли - няколко нарязани на парчета десертчета "Киндер макси кинг" и остатъци от вафлените кори..а защо не и няколко лешника.


Едва ли може да си представите тази торта колко е вкусна, затова и не ви го предлагам. Просто си я направете и й се насладете.


Блатовете са наситено шоколадови и според мен не се нуждаят от сиропиране с толкова крем, но ако вие искате да е по-сочна може да го направите. Кремът е много свеж и комбинацията на сметана и цедено мляко определено ми е фаворит. 


                                     А карамелът...не бих казала, че съм го пестила ;) 



Щом опитах тортата, знаех, че това ще е моето коледно предложение за вас.


И така, черпя ви с тези изкушаващи кадри и в следващите си включвания до края на годината няма да става по-лесно, по-невкусно, нито по-малко калорично, но затова пък на трапезата ви ще има ястия, които наистина да ви карат да забравите за болежките по тялото и несполуките през годината. 
Весела Коледа, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


35 коментара:

  1. Ех Люси,
    забавна беше цялата публикация.Понякога наистина не става това, което ние искаме.Има дни когато се чувстваме тотално смазани от умора или не ни върви.Но това не е всеки ден.Важното е,че чрез работата ни в кухнята се разтоварваме и чувстваме добре.
    Страхотна е тортата, чедесна за предстоящите празници.Да, логиката на това дете е вярна.Коледа е когато има празнично настроение.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, мила Лени! Весели празници и на теб и още много сладки моменти!

      Изтриване
  2. Абе ще се утрепеш нейде ти! Внимавай де. Много си ми сладка, умрях от смях! А тортата е от чудна, по-чудна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Не е лъжа :) Прегръдки пожелания за светли празници!

      Изтриване
  3. Да те усмихна🤗Всеки път когато правя твойте торти си казвам...ей страшно е това момиче..пак стана неземен десерт.Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, мила Ева! Със сигурност го направи! Прегръдки и весели празници!

      Изтриване
  4. Ех,Люска,натъжи ме и ме развесели едновременно;)Надявам се,че си добре сега и си останала доволна от изхода на ситуацията,защото определено неволите ти са били компенсирани с тази безумно изкусителна тортелина;)Изглежда като върха на празничното ти тортено прет-а-порте,но съм сигурна,че тепърва изненадите ти предстоят;).И аз имам често напоследък такива кухненски злополуки,даже преди броени дни така успях да си изтряскам главата в един очевадно отворен шкаф;),че моментално започнах да си задавам въпроси наум,за да проверя помня ли все още коя съм;).Вчера например се опитвах с дървена лъжица да набуча отвътре варящото се пиле в тенджерата,за да го обърна и от другата страна,и успях не само да си изгоря пръстите,ами да си напръскам и окото с врящия бульон:( Даже понякога успявам така да се подредя,че сълзите ми потичат безмълвно от безсилие и яд,и гледам да не си подправя и манджата с тях;). Обожавам чувството за хумор,с което поднасяш кулинарните си приключения и съм сигурна,че после всяка хапчица от твоите божествени творения цери всяка болежка;)Прегръщам те силно,желая ти безаварийна празнична подготовка,и намазвам с мехлем от усмивки всяка драскотина!Марта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Марте, колко добре те разбирам..И аз бях написала същото като теб за сълзи от безсилие, но го изтрих и реших да го кажа по друг начин. Не исках да ви натъжавам, но понякога има и нещо забавно и в тези моменти, като се сетим. Вчера прочетох коментара ти докато се редях на масивна опашка на летището, след много перипети докато стигна до там и се разсмях от сърце от разказа ти, макар да не се радвам, че ти се е случило. Но пък, точно тези разкази ни правят хора и ни сближават! Прегръщам те силно и ти пожелавам весели празници, макар и далеч от дома!

      Изтриване
    2. Благодаря ти от сърце,Люска!:)Това беше и целта ми,да те разсмея:),и да се убедиш,че не си сама в такива ситуации,важното е да излизаме от тях с усмивка,дори и през сълзички;)Весели празници,мила,от сърце ти желая здраве и красиви празнични мигове!:)Марта;)

      Изтриване
  5. Люси, страхотна торта! Светли празници!🎅🎁🎉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! Весели празници и на теб и близките ти, мила!

      Изтриване
  6. Люси, като се обърнеш катастрофа (надявам се вече да ти е минало), но после поглеждаш напред и виж ти сладко съвършенство. Ами тогава кой ти гледа назад?! Люска, гледай само напред през Новата година и бъди жива и здрава, за да ни усмихваш и през нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за пожеланията и милите думи, Ани! Желая и на теб много успешна и красива нова 2018та година.

      Изтриване
  7. Здравей Люси :) искам да попитам сметаната на Мегле течна/растителна/ ли е и:), която използваш за крема? Ще я правя и да знам какво да купя, защото не видях снимка.
    Поздрави Рени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рени! да, ползвам растителна на Мегле, в кутия, която става за сладки и солени ястия. Весели празници :)

      Изтриване
  8. Страхотна колекция - разкошна празнична торта
    и прекрасни идеи и рецепти за празничните дни!
    Адмирации за теб, Люска,
    отново впечатляваш с талант, вдъхновение и въображение...
    Благодаря за удоволствието;топли, уютни и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Диди!Радвам се, че намина преди празниците! Пожелавам ти много весели празници и на теб и красива нова година!

      Изтриване
  9. Здравейте! От доста време печеля овации на Ваш гръб, и е крайно време да Ви благодаря! Всичките Ви рецепти са чудесни и така добре презентирани, че дори и да нямаш намерение да готвиш, се хващаш и шашваш околните! Така стана и с тази торта - направих я и после чувах само "Ох" и "Ах"! БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и много ти благодаря, че ми писа :) Радвам се, че рецептите ми са ти донесли толкова хубави моменти! Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  10. Люси, привет! Отдавна се каня на тази торта, много съблазнително изглежда. Реших да я правя за РД на дъщерята( на 5г.) Как мислиш е по-удачно да се приготви, в деня на консумацията или може и предния ден/вечер?
    Доста ме притеснява и избиването на сметаната. Нямам стабилизатор и май ще взема растителна, въпреки че не я предпочитам😏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, може да си я приготвиш основно предната вечер и да я украсиш на другия ден, за да ти е сважа украсата. Що се отнася до сметаната, може да ползваш и животинска, просто и аз не знам как ще се отрази на тортата като цяло, но пък може да й сложиш желатин и ще е пак добре. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  11. Здравейте , Люси , право благодаря за красотата и вкусните рецепти.Искам да ви попитам как да преизчисля количеството продукти за
    торта 30 см.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и много благодаря :) Доза и половина мисля, че ще ти е достатъчна, макар тортата да стане по-ниска, но ако я искаш толкова голяма давай направо с двойна доза. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Здравей Люси! За пореден път ще се възползвам от невероятните неща, които правиш! Това ще е тортата за предстоящия ми рожден ден след няколко дни. Само се притеснявам да не са ми сухи блатовете, защото ние си падаме по една идея по-сочни десерти. Какъв съвет би ми дала, с какво мога да ги сиропирам? Благодаря! И да кажа, че правиш страхотни неща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ивета и благодаря много за милите думи. Винаги може да сиропираш блатовете със захарен сироп, пък защо не и да добавиш малко алкохол в тях, щом е за такъв празник. Става и с компот, но тук вече трябва да помислиш кои вкусове ще ти се вържат с карамела. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Здравей Люси,за крема заквасена сметана ли ползваш или течна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам течна,растителна в повечето случаи :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте Люси! Аз съм ваш редовен читател, следя всички ваши предложение и редовно се спирам и приготвам. За тази Коледа мисля да направя тортата, но никога не съм ползвала и не знаь какъв е този стабилизатор за сметана иначе всичко точно подробно и ясно сте описали,че нямам думи! Благодаря за прекрасната торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат и благодаря за думите ви :) Стабилизатора е прахче, което продаваха в магазините, имаше в Кауфланд на Стила, преди време, и се ползва, за да може сметаната да се разбие по-плътно. Не е задължително, просто слагам, когато имам и сметаната е основния компонент, която трябва да държи цялата торта. Но ако ползвате растителна сметана за сладкарство, има много видове в Метро за целта, тя е доста стабилна при разбиване и няма нужда. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  15. Здравейте, Люси! Спрях се на тази тортичка за Коледа и не сбърках с избора си. На вкус невероятна. Но за съжаление вафленият блат( оригинал от руски магазин) стана жилав, нещо като гумен и затрудняваше рязането и добрата визия на парчето торта. Някакви беше трудно и с яденето му. Имаш ли съвет за мен? Как да постъпя при следващото и приготвяне? Предварително благодаря! Успешна и щастлива Нова година@

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Има го този момент, ако престои повечко, вафлата омеква, затова мога да те посъветвам да я хапвате бързо след това или пък да замениш вафлата с бисквити, така дори и да омекнат, пак ще има леко хрускане ( зависи от бисквитките де) Става също много хубаво. Ще гледам да допълня този съвет и към рецептата :) Поздрави от все сърце и усмивки!

      Изтриване
  16. Здравей Люси , ще правя тортата за рождения ден на сина си и имам един въпрос - купих карамелено кондензирано мляко от Лидъл на тяхната марка Пилос 9%. Дали е достатъчно гъсто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Валентина. Не се сещам кое в това мляко, но ако е това в тежките консерви, ще стане ;) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравей Люси , от къде мога да купя вафлени кори?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...