четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Сладки "Таралежчета" / Hedgehog cookies


Усещате ли захлаждането! Май е време да поприключвам с есените рецепти и да преминавам направо към зимните?! Да, да, знам, че имам още малко време, но ако видите колко рецепти са се насъбрали в  чернови, няма да мислите така. Говоря ви за изобилие от изкусителни торти, ухайни тестени печива, сочни месни ястия и въобще нещо страшно...страшно вкусно искам да кажа.
И всичко това пред да посегна към списъка с коледните рецепти, които съм набелязал. Тази зима ще се дебелее пак, но пък на фона на всички трагедии по света, това е най-малкия ми проблем. Сигурно си мислите тази Люси дъно няма ли или краката са й кухи, къде ги побира всичките тези неща - ами както много пъти съм ви казала - раздавам. А ето и последната вкусотия, която обра овациите - тези невероятно вкусни сладки "Таралежки". Направих ги за нашата ежемесечна среща с моите баби, която се състои по обяд, което за тях е около 9. 30 сутринта в близката сладкарница. Те вече са обиколили задачите си, тъй като са станали в шест, а на мен ми трябват три аларми само за да мога да стана и да ида до там. Но пък бабите трябва да се уважават! Обичам да прекарвам време в тяхната добросърдечна и чиста на емоции компания, където всичко е казано с деликатност, любов и търпение. За тях е голяма радост, когато мога да се присъединя към някоя от техните срещи и внеса малко разнообразие и малко от моето нестандартно чувство за хумор. 
Пиейки си кафето в сладкарница, винаги си взимат по нещо от щанда със сладките, но този път аз им занесох по една кутия от тези домашни сладки. То вярно, че бабите си хвалят внучките, но моята баба не ме щади да ми дава съвети, ако нещо не е баш как трябва, затова бях много щастлива, че остана много доволна.


 "Леле, чедо, ма тя се топи в устата. Какво си й сложила?! И шоколада е много вкусен" - бе коментарът на бабето, докато хапваше от сладка. Сръбна още малко от кафето и посегна за втора "Аз ще си хапна още една, за къде да ги пазя?" Каза баба усмихвайки се с ръка на устата :) Много, много вкусни!
Ако не вярвате на моята баба, опитайте ги и вие и ще се убедите. Вече едни от най-любимите сладки, а ето и рецептата;
За около 40 бр:
250 г масло
120 г пудра захар
400 г брашно
1 ванилия
1 яйце
50 г охрехи
100 г шоколад
150 мл сметана
50 г шоколадови пръчици
Започвам като в купа смесвам захарта, яйцето, маслото, ванилията и 2/3 от брашното. Мачкам на ръка, като добавям постепенно от останалото брашно, докато получим хубаво, гладко, меко, нелепнещо тесто.


Разточвам го дълъг фитил, тъй като така ми е по-лесно да отчупвам равни по-големина късчета, които приплесквам между дланите на кръгче. Слагам в средата орехова ядки и оформям ето така:

                             

Редя в тава с хартия за печене и пъхам да се пекат на 180 градуса за около 10 минути, като гледам да останат все още бели ( зависи от фурната и големината на сладките, времето ще варира) Може да направите като за първи път половин доза, като на мен ми излязоха 26 броя сладки :) 

Оставам готовите сладки да изстинат напълно и се захващам с ганаша. Загрявам сметана в касерола на котлона и като тръгне да завира, прибавям начупения на ситно шоколад, аз предпочитам черен. Дърпам от огъня и разбърквам докато получим хубав, еднороден шоколадов сос.

Потапям по-широката част на сладките в него, а след това и в шоколадови стърготини. След като постегнат малко, топвам сладките и отпред, за да оформя муцунката на таралежчетата и с клечка за зъби рисувам очички.

                             

Нареждам в съд за сладки с похлупак и ги държа на стайна температура. Излишно е да казвам, че сладките стават все по-вкусни и меки с всеки изминал ден, защото освен ако похлупакът с който сте ги покрили е от стомана за трезори и изискващ решението на Хелрейзър пъзел за три секунди, вие ще хапвате сладки непрекъснато и почти няма да ви останат такива за отлежаване.

Самата аз изядох три-четири само докато правя снимките...ето защо реших, че трябва да раздам останалите, иначе рисувам да стана сто кила до Коледа. Но Бога ми, не съжалявам за изядените сладки...наистина са супер вкусни!
Опитайте! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. Хахаха много си сладкодумна моето момиче. Даже и да ми е дошло до гуша от сладко след твоето писание трябва да ги опитам. Пък и на бабите винаги трябва.да се вярва. Хайде чао до следващата рецепта.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за сладкия коментар :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравейте! Ако ги направя с половин доза как да процедирам с яйцето? Цяло ли да сложа пак и дали ще станат таралежките? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Аз бих сложила пак цялото яйце :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здрасти Люси, станаха страхотни, и на вкус и на вид. Пак сполучлива рецепта, и лесна за изпълнение.
    Поздрави сърдечни от Марето;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...