вторник, 24 октомври 2017 г.

Веганско чили / Vegan Lentil Chili


Хванат на местопрестъплението

В последно време съм Властелинът на супите! Правя ги от всичко, което се намира в къщи, затова не оставяйте неща около мен, ако не искате да ги видите сготвени. Както има хора, които могат да направят раЧия от всичко, други като мен си правят супички. И едното и другото е идеално за студено време, с тази разлика, че с моето предложения няма да ви уволнят, ако ви хванат да го консумирате на работа ( то за първото е най-важно да не те хванат, че иначе как се издържат осем часа )

Ноа бърка на сестра ми в "Здравето" :) 









След последното ми гостуване при моя племенник Ноа в Холандия, познат още като Палачинка, още повече ъпгрейднах уменията си в супо-правенето, тъй като той си ги хапва на корем. За сведение, познат е като Палачинка, защото аз му го измислих, но той харесва тази дума и се усмихва до уши.

Сестра ми леко се притеснява дали няма да помисли някъде по пътя ,че това е истинското му име, но аз я уверих, че това е риск, който трябва да поеме с такава сестра като мен и толкова сладко бебе като него. :) 

Трябва всичко да се провери в тази къща! 

Малкия барбарон сега е в най-забавната си фаза, където все още си е бебе, но по-пораснало такова и прави умело бели за част от секундата, измъкващ се от тях с невинен поглед и чаровна усмивка.


Oсвен него обаче, на моите супи се кефят и останалите членове на семейството, като сестра ми, която се храни предимно с авокадо, йогурт и желирани бонбони каза докато хапваше на майка ми " Много обичам супите на Люсата". Сгря ми душата като топла супичка <3

Но стига с тези супосравнения..днес ще ви представя нещо супоподобно, но пък супЕр вкусно - веганско чили!


Едно невероятно ястие, което ще ви накара да примлясквате от удоволствие и съскате от пикантност, ако решите да добавите към него. Както знаете чилито се прави обикновено с боб и кайма/ месо, но в случая попаднах на тази невероятна рецепта и не чаках покана за да я опитам.

Препоръчвам ви да я направите с всичките добавки, колкото и вътрешния ви глас да ви подканва да си направите традиционната българска леща и да се убедите - разнообразието е добро нещо! 


А ето и списъкът с продуктите:

1 глава лук
4 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 чаша  леща ( от 250 -300 мл) 
400 г млени домати
 Подправки: сол, черен пипер, чили на прах.млян кимион
лют пипер на люспи, какао
олио/ зехтин

За топинг: кмалки кубчета краставаица ( авокадо)
кашкавал/ кисело мляко ( ако не е веган) 


Започваме като нарязваме лука, чесъна и  чушките на не много ситно :) 


Отмерваме си леща, като аз използвах една чаена чаша от към 250 мл, но вие може да сложите и повече, в зависимост какво количество ще правите :) Почистваме я и измиваме.


В тенджера запържваме лука и чесъна в малко мазнина на средна степен на котлона.


Прибавяме и чушките и пържим няколко около пет минути, като овкусяваме на вкус със сол и черен пипер.

След това прибавяме лещата и разбъркваме добре. Овкусяваме с подправките ( без какаото, което се слага накрая и е по желание), като и те е добре да са на вкус, но все пак това е чили, така че е добре да го направите по-ароматно :) 


Накрая прибавяме млените домати и вода, като водата е добре да прецените на око, в зависимост от съда и колко течно искате да стане чилито ( аз добавих първоначално около 600 мл). Подправяме с още малко сол и пипер и оставяме сместа да заври, след което намаляваме и оставяме да къкри до пълното сваряване на лещата.


Всички, които са готвили леща знаят, че всяка леща се вари за различно време, затова хубаво да я проверявате, като ако ви се струва, че водата е извряла и яденето е  много гъстичко, просто добавете още малко топла вода.



Ако пък сте я направили рядка, използвате трика от оригиналната рецепта и просто пюрирайте 1/3 от лещата, което мигновено ще я сгъсти :) 
накаря може да добавите шипка-две какао, но и да го пропуснете няма да усетят много от вас.
Чилито се сервира с различни добавки, като аз си избрах рендосан кашкавал, ( щото не съм веган и никога няма да бъда, аз съм просто човек), свежи парченца краставичка (един от най--чудесните елементи на това чили, опитайте) и ако желаете още пресни подправки - магданоз, зелен лук или люта чушка :) 



Ноата може да е малък още за люто, макар, че не си личи, ако се съди по памперса. Но ние сме големи хора и няма ад се даваме на сезона на настинките току-така! Пригответе си това чудесно ястие, а след това ми пишете, защото искам да знам какво мислите :) 
Усмихнат ден, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



5 коментара:

  1. Супер!
    А рецепта за веганско чили кон карне има ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    времето е студено и подходящо за сгряващи топли супи.А добавката на чесън е задължителна като антигрипен агент.Чудесна е лещата, обичаме я у дома.Ще пробвам и твоя вариант на приготовление.Интересно и много сгряващо и вкусно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Това е престъпно вкусно! Заклевам се. Дори моят заклето месояден мъж го хареса много ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...