понеделник, 2 октомври 2017 г.

Крем супа с гъби и картофи / Creamy Potato-Mushroom Soup


Вече не знам в какво настроение ще се събудя всеки ден, признавам си, но знам със сигурност, че и този ден ще си направя супа. Не съм пропуснала супа за деня от няколко седмици наред вече и се чувствам доста добре. Реших, че плавния преход от летните, свежи зеленчукови ястия към тежките месни зимни такива е добре да мине именно под сезона на супите.
И този път ще ви кажа, че супата за мен беше смъртен враг номер едно, откакто ме краха да я ям насила в детската, а после трябваше да връщам поръчката върху една леличка, която не спря да ми я завира в устата, колкото и да й повтарям, че не мога повече. Е, тя си научи урока :), а аз също години по-късно, като разбрах, че не супата ми е виновна, а рецептата ( както и насилственото хранене, което между другото въобще не е добра идея!). 
Откакто започнах да опитвам различни супи, освен пилешката ( която и до ден не мога да ям), пред мен се откри един цял свят на топлинка, ухание и сладко похрупкване на крутончета.



Все още най-любими си ми остават крем супите от царевица, картофи, зеленчукови, грах, леща, но обичам и хубавите, бистри чорбички. 
Сега една-две купички супа на ден и хем съм разчистила хладилника, от някои поувяхнали зеленчуци, хем си взема витамините, хем съм се стоплила и заситила.
Днес ви предлагам да опитате една от моите фаворити - крем супа от гъби и картофи.



Много е лесна за правене, а ето как става:
Необходими продукти:
500 г гъби ( микс или печурки) 
1 глава лук
2 средни картофа
2 скилидки чесън
масло / олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
сол
по желание: свежа мащерка/ копър 
Измиваме гъбите, като аз ползвах кафяви печурки, тъй като са ми по-вкусни от белите. Може да ползвате и някакъв микс от гъби за по-голям аромат.


Нарязваме ги на тънки резенчета.


В тенджера слагаме една-две супени лъжици масло и малко олио и прибавяме наситнения чесън и лук, докато пуснат аромата си. Прибавяме и гъбите.


Запържваме докато омекнат и водата от тях  тръгва да се изпарява.


Прибавяме нарязаните на ситно картофи и също запържваме с тях за кратко. Подправяме ги с малко сол.


Доливаме с топла вода, при мен бе около 2/3 от съда, тъй като слагах на око. Прибавяме бульона и оставяме супата да къкри, докато всичко се свари, а след това пасираме.


Поднасяме супата с крутони, които може да си направим сами от стар хляб много лесно. Режем филийките на малки кубчета и запичаме във фурната върху хартия за печене, като преди това леко сме ги поръсили с олио и подправки по желание - червен пипер, пикантен, черен или други.


Отгоре може да поръсите и с някакъв свеж елемент като копър или прясна мащерка, но каквото и да изберете, бъдете сигурни, че ще си сипете още една купичка. 
Ако искате у дома да заухае на къщичка от детска приказка, заделете си днес половин час и си я спретнете след работа :) 
Усмихнат седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

14 коментара:

  1. Здравейте ...страхотно изглежда ... Днес ще я пробвам :) само да попитам може ли да се ползва пилешки бульон или вегета/или вълшебен вкус "Maggi"/ ... ? Благодаря ...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маги :) Да, аз си ползвах пилешки бульон на Маги :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси,
    студеното време е подходящо за супи.И аз най - много обичам крем - супите и ще пробвам и твоя вариант.А баща ми обича най - много курбан - чорбите и боб - чорба.Чудесно изглежда с гъби печурки тази супа.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Направих я снощи без пасирането, защото моят съпруг не обича крем-супи, за разлика от нас със сина. Стана страхотна! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за оставените отзиви, Рали! Поздрави!

      Изтриване
  4. Привет,
    само да кажа, че това е най-хубавата рецепта за гъбена крем супа, поне според моя вкус. Много благодаря за споделената рецепта! Успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Неда <3 И за мен е такава и се радвам, че е харесала и на друг по същия начин. Прегръдки!

      Изтриване
  5. Страхотна супичка, много ми хареса и лесно се приготвя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви :) Много се радвам. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Мъничко преиначих рецептата, добавих повече подправки и запържих още в началото всичко, но резултатът отново беше чудесен. Благодаря за рецептата :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар! Радвам се, че сте я направили своя :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Прекрасна супа! Направих я с бели печурки и съм възхитена! Аз избягвам млечните продукти в менюто си и тази супа заема място сред храните, които употребявам.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце за оставените отзиви :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...