понеделник, 28 август 2017 г.

Шведска салата със скариди / Swedish Shrimp Salad / Skagenröra


Ето още една рецепта, която отлежа достатъчно в чернови, докато види бял свят. Сигурна съм обаче, че  всяко нещо идва с времето си, а днешното е идеално за моето предложение - една перфектна, освежаваща, питателна и супер вкусна шведска  салата. 
Предполагам, че много от вас едва ли ще свържат скандинавската кухня с невероятно гастрономическо преживявания - все пак едно от най-традиционните им ястия е именно обикновен сандвич, който за на нас е по-скоро свързващия елемент между "шъ пукна от глад" и "да свестя душата за няколко часа". Техните сандвичи обаче са цяло пиршество на вкусове и цветове, а аранжирането им си е направо изкуство.


Когато посетих Швеция за пръв път, трудно можех да си представя, че нещото, което ще искам да закусвам всяка сутрин в хотела е именно хляб и тази скаридена салата, Не, че нещо, но не съм отраснала с златна лъжица с черен хайвер в устата, пък и скаридите никога не съм ги свързвала точно със закуска. Това обаче тотално се промени, когато опитах тази салата, в която се влюбих до степен, че кажи-речи хапвах това почти през целия си престой там. 


Веднага щом се прибрах от зелената столица на Европа, първото нещо, което приготвих бе именно тази вкусотия и с радост открих, че мога да имам най-доброто от Швеция у дома в няколко лесни стъпки. 



Надявам се да ми се доверите и да я опитате, ако не сте имали възможност досега. За щастие скариди се намират все по-лесно в големите вериги магазини, като разбира се препоръчвам използването на не замразени такива, но всякакви ще свършат работа кат цяло. Без повече отлагане, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
500 г белени скариди
150 г заквасена сметана
3-4 с.л. майонеза
1/2 глава червен лук
3-4 с.л. кълцан копър 
бял пипер
лимонов сок
сол


Ако ползвате замразените скариди, размразете и отцедете добре. Ако ползвате от пресните ( които са бланшираните скариди в  опаковки от магазините), ги почистете по този начин, който съм обяснила тук
Сложете скаридите, майонезата, заквасената сметана и добавете ситно нарязания кромид, копър и няколко капки лимонов сок.  Подправете с малко сол и бял пипер.
Разбъркайте и салата ви е готова.


Може да хапвате тази вкустотия на сандвич или като предястие. Отива си чудесно в комбинация с краставички и зелена салата.



Ако пък търсите предложение за основно ястие, не пропускайте моята рецепта за шведски кюфтенца и картофени рьощи, която може да видите тук.
Аз ги опитах и там, така че знам за какво говоря. :)



И така, оставям ви гладни за пътешествия, хапване и хубави емоции и помнете: Хубавото на кулинарията, че може да обикаляте света от дома си, затова не спирайте да "пътувате" опитвайки нови неща!
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси,
    чудесна салата от шведската кухня.Аз за жалост никога не съм посещавала Швеция.Елегантно поднесено предястие в огромни мидени черупки.Прекрасно е.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Може да посетиш страната по един или друг начин с тази рецепта :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Тоест скаридите не претърпяват никаква друга термична обработка, а се консумират бламширани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така. Разбира се, важното е да са пресни, но за щастие вече се продават такива дори в Лидл ( незамразени).

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...