понеделник, 7 август 2017 г.

Патладжан - ветрило с домати и моцарела / Eggplant Fan with tomato and mozzarella


Днес едва ли ще изненадам много хора с предложението си, не само защото е идеалното лятно ястие, но и е познато и обичано от мнозина. Патладжан-ветрило е рецепта, която съществува в множество комбинации, но тази, която ви предлагам днес е любимата ми. Много често в рецептите за тиквички и патладжани се слага шунка, кайма или друг вид месо, но лятото се опитвам да наблягам повече на зеленчуци, тъй като месо ям достатъчно през останалата част от годината. Освен това, дори и с малко месо, едно ястие става с идея по тежко и определено придобива дъх по-бързо, ако остане в хладилника. Дори и да не сте по постните рецепти, препоръчвам ви да ми с е доверите да да опитате тази точно в този й вариант.


Не бих добавила или махнала нищо !


Самата аз не купувам често патладжани, но когато ми подариха тези чудесни бели, мини патладжани от домашна градина, не можах да пропусна да направя нещо вкусно и да увелича графата с тези рецепти в блога ( която за момента е много скромна) 
И тъй като е не само много, много вкусно, но и става доста бързо, реших, че ще е идеалното седмично предложение за вечеря и за вас в горещото време- леко и ароматно лятно ястие, което може да приготвите само за минути:


А ето как да го направите:
Необходими продукти:
4 малки патладжана
3-4 скилидки чесън
1 с.л. песто босилек
1-2 доматa 
250 г моцарела
малко пресен магданоз
сол/ олио

Взимаме и нарязваме патладжаните на няколко пъти по дължина, почти до край ето така:


Във всеки прорез слагаме малко сол и наситнен чесън, а след това във всеки слагаме по резен домат и моцарела ( може и повече, ако събере ).
Отгоре разпределям малко от пестото, което купувам готово и винаги имам в хладилника, но може да на направите и домашно.


Поръсвам всичко с малко олио, и доливам около чашка вода в тавата,. Пека за около 30-40 минути ( в зависимост от големината на патладжаните) на 180 градуса. 


Преди поднасяне поръсвам с малко свежа подправка - магданоз ( или босилек), но тъй като има песто, смятам, че магданозът е по-подходящ. 
Патладжана се реже като масло и е е тоооолкова сочен и вкусен, затова не губете време и си го направте още днес!
Вкусна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

8 коментара:

  1. a moje li tazi recepta da se prigotvi s tikvi4ki


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще стане, но мисля, че ще отнеме малко повече време за печене! :)

      Изтриване
  2. Люси,
    чудесно лятно ястие, красиво и много лесно за изпълнение.Но виждам,че се е получило доста голямо количество сос.Отделно ли го приготвяш или това е целият образувал се сос при печенето.Аз правя тази рецепта малко по - различно.Интересна ми беше и твоята идея.
    Поздрави и лека лятна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Не,мила, това си е сосът от печенето, мазнината, водичката и разтопената моцарела :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Радка Богданова8 август 2017 г. в 11:36

    Не разбрах , сосчето под патладжана как става или той се създава от самите пекани патладжани ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той си става от печенето, тъй като моцарелата си пуска мазнинка съшо :)

      Изтриване
  4. Благодаря за рецептата,получи се наистина чудесно ястие!Само ,че аз сложих и кашкавал малко преди да е готово 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се харесало :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...