сряда, 7 юни 2017 г.

Огретен от тиквички / Zucchini Gratin


Имам среща след половин час, затова съвсем бързам да ви дам едно наистина чудесно предложение за хапване, което направих за обяд. Вкусно и бързо ястие през забързаната седмица, още повече, че включва любимите ми за сезона тиквички. 
Без месо е, което някак е задължително за мен напоследък. В тези жеги ми се хапва предимно салата и изобилие от добре приготвени зеленчуци, които да ме засищат, без да имам усещане за тежест в стомаха, мазнини или желание да консумирам хляб. Ако на някои от вас им се струва, че прекалявам с рецептите за тиквички мога да им кажа, че такова нещо не може да съществува, особено щом рецептите са тоооолкова добри.
Представям ви огретен от тиквички,а  ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
2-3 бр. тиквички
400 мл прясно мляко
1-2 с.л. масло
2-3 с.л. брашно
150  г сирене
150 г кашкавал
1 яйце
сол/ олио/ черен пипер

Започваме като нарязваме тиквичките на тънки шайби. Бланшираме ги за кратко в кипната подсолена вода за една-два минути, докато поомекнат и ги отцеждаме в гевгир. След това може да ги прехвърлите и върху кърпа или кухненска хартия, за да се подсушат напълно.

                     

В тиган загрявам маслото и прибавям брашното. Запържвам за кратко и прибавям прясното мляко, като бъркам енергично с телена бъркалка, докато сосът тръгне да се сгъстява. Прибавям яйцето, половината от кашкавал и натрошеното сирене. Овкусявам с подправки, ако е необходимо, но в повечето случай сиренето върши тази работа. :)

                     

В подходящ съд, леко намаслен с олио или масло нареждам един пласт от тиквичките, след това половината от соса, след това още един пласт от тиквичките и още един от соса. 


Привършвам като нареждам остатъка от тиквичките, като в средата рендосвам останалия кашкавал и поръсвам с малко черен пипер.


Пека ястието за около 40 минути на около 190 градуса, като в зависимост от сочността на тиквичките ще отнеме повече или по-малко време.


Това, което няма да отнеме много време е изяждането на ястието, защото както казах: ВКУСНООО!
Леко, свежо, ароматно и няма да се усетите кака си слагате втора порция.


Опитайте! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

11 коментара:

  1. Люси,
    аз лично много често приготвям по различни рецепти тиквички.Всички у дома ги обичаме - сурови и сготвени и веднага ще изпробвам твоето предложение.Не съм ги правила точно така, но по подобен начин със заливка като постна мусака с ориз.
    Чудесен огретен се е получил и много красиво изглежда.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти хареса и моят вариант! Усмивки!

      Изтриване
    2. Чудесни рецепти, много ги харесвам пробвам, и много ми допадат всички.Благодаря !

      Изтриване
    3. Благодаря, Мариана! Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна рецепта! Наистина не може да съществува такова нещо като прекалено много рецепти с тиквички.. особено по това време! Още тая вечер ще се изпробва! Благодаря и нямам търпение за следващото предложение с тиквички :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ники! Следващото предложение се задава вече ;)

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта! Веднага я пробвах и вече е в рубриката "любими" у дома!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Жаремен! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Невероятна рецепта! Дори и след 2 дни в хладилника, огретенът е страхотен! Благодаря, Люси за чудесните идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз за оставените отзиви, Анонимен! Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасни рецепти и най вече вкусни!Всяко ястие е практично и няма начин да не се получи желания резултат!Продължавай все така!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...