понеделник, 26 юни 2017 г.

Панна кота с бял шоколад и рози / Rose petals panna cotta with white chocolate


Официално е - лятото дойде и навън вече е толкова горещо, че видях две дървета да се бият заради куче. 
У дома пък завесите са плътно спуснати, седя на тъмно като депресиран вампир, надявайки се нито лъч от слънчевата светлина да не достигне тялото ми поради опасност от изгаряне. Мислите, че преувеличавам - кажете го на крема ми за лице със слънцезащитен фактор 50, с който вече и зъбите си мия. Не ми понася жегата и това е! 

Обичам да е топло като всеки нормален човек, но щом не съм на плажа, всяка температура над 27 градуса ми идва в повече. Жалко, че прекарвам 70 процента от времето си в кухнята, но пък за мой късмет, винаги мога да си натикам главата в хладилника за малко. ( Макар, че в последно време и във фурната да го направя, пак ще е по-разхлаждащо) 

И така, жегата ме подтиква да ставам все по-креативна по отношение на готвенето - по-бързо, по-икономично от към топлина и определено да наблегна на изстудените десерти, Днес ви предлагам да опитате един точно такъв - свежа, нежна и разхлаждаща пана кота с бял шоколад и рози.


Уханието на розите вече се носи във въздуха и ако имате някоя такава ароматна у дома, предлагам ви да й се насладите и на вкус, а не само на външен вид. Досега съм ви споделяла рецептата за сладко от рози ( тук), както и една от най-ефектните и харесвани торти със захаросани розови листенца ( тук), затова днес едва ли ще ви изненадам с тази класическа комбинация. 

Ако искате да имате вкусен и лек десерт за през седмицата у дома, опитайте този - няма да съжалявате. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
200 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
50 г захар
100 мл сироп от рози
100 г бял шоколад
1 пак. желатин ( 10 г)
зрънце кардамон 
шепа венчелистчета от рози


Сипваме млякото, сметаната, кардамона и захарта и ги слагаме на котлона да кипнат. През това време накисваме желатина в малко вода, за да набъбне. 


След като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня, премахваме кардамона и  прибавяме набъбналия желатин и начупения бял шоколад. Разбъркваме докато всички продукти се интегрират в една обща смес.


Оставяме сместа леко да се охлади и прибавяме малко розови листенца към нея. Разпределяме в чаши, като често ме питат колко порции излизат от тази течност. Тъй като пана котата е течна в началото, порциите зависят от това как ще решите да разпределите 500 мл течност. Аз обичам да експериментирам и да слагам в различни чаши :) 


Пъхам в хладилника да се охлади и стегне, а след това поднасям залята със сироп от рози ( домашен или може да купите от магазина) и още малко розови листенца.


И тъй като бях в настроение, реших да засиля романтичния дух на десерта с интересна украса от бял шоколад.
За целта разтопих 50 г шоколад в микровълновата фурна и разпределих върху трансферно фолио, закупено от сладкарски магазин ( има различни мотиви)
Нарязах на различни фигури и ленти и оставих да стегне в хладилника.

                   

След това украсих с него десерта. 

                       

Получи се един наистина ухаен и неустоим крем, който идеално може да комбинирате с добре охладено бяло вино.
Сладка седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


8 коментара:

  1. Люси,
    изненада ме с украсата на този десерт.Дори и да не беше написала как си я направила щях специално да те попитам.Чудесно изглежда десерта точно с тази великолепна украса.Не съм виждала да продават такова фолио, но сигурно се знае от майсторите - сладкари.Нямам думи, разкошен фин и нежен десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Знаех, че украсата ще хване окото, почти толкова колкото и самия десерт, затова и споделих как се прави. Не е трудно да се намери трансферно фолио - само трябва да се потърси в нета и излиза :) Поздрави, мила и усмивки.

      Изтриване
  2. Сметаната сладкарска ли е или готварска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползвах растителна сметана за разбиване, но не е подсладена. Поздрави!

      Изтриване
  3. Винаги е удоволстие да видим нова рецепта с рози. Поздравления, Люси, изглежда прекрасно. Видя ли нашият вариант за панна кота с рози, където използваме бял шоколад с рози и сладко от рози вместо сироп (https://roseysmark.com/recipes/pannacotta-white-chocolate-roses/?lang=en)? Използвахме и свещи рози Дамасцена от нашата градина - уикенда 20-21ви май тъкмо бяха цъфнали =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е, Ина! Благодаря, че сподели! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Може ли вместо желатин да се ползва агар агар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че може, но аз не съм ползвала. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...