петък, 5 май 2017 г.

Толумби / Tulumba


Докато агнешкото е тема номер едно преди Гергьовден, то аз реших да си заложа на десертите. Не, че пропускаме да си хапнем от него от време на време, но някакси винаги си мисля, че хората са се спрели на своята любима рецепта за агнешко така или иначе ден преди събитието. Моята задача ще да е да ви предложа десерт, и въпреки, че често това е торта, днес ще ви предложа нещо много по-подходящо - Толумбички.


Защо ли? Ами както се казва " На имен ден не се кани, затова е хубаво, който и да ви се изтресе на вратата, все да има десерт и за него. А това е такъв, че излизат повече бройки, траен е и малко известна тайна е, че върви с бира. :) 
Бира и толумбичка е класика и напитката идеално балансира сладостта на сиропирания десерт. Аз ще ви предложа една базова рецепта, която намирам за изключително успешна сама по себе си, като успях да си извадя и аз една-две бележки, които смятам, че ще са ви полезни.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта, която си харесах от тук:
За тестото:
5 яйца ( или 4 по-големи) 
400 мл вода
250 г брашно
100 мл олио
2 ч.л. захар
щипка сол

За сиропа:
1 кг захар
600 мл вода
няколко капки лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започвам с приготвянето на тестото. Правим най-лесното според мен тесто на света - пареното тесто :) Може би го помните от рецептата за еклери, като тук използваме олио в самото тесто. Слагаме водата, мазнината, солта и захарта на котлона и кипваме. Когато тръгне да завира изсипваме наведнъж пресятото брашно, и започваме да бъркаме енергично с дървена лъжица.

                          

Махаме от огъня и бъркаме докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Оставям тестото да се охлади леко и на ръка или с миксер започваме да интегрираме едно по едно яйцата в сместа. Получаваме лъскаво и леко течно тесто.  

                       

Прехвърляме го в пош с голям накрайник тип затворена звезда. ( не знам защо не го снимах, но от линка на първо източника може да се ориентирате или просто по снимките по-долу) 
В по-голям тиган изсипвам щедро количество олио, като шприцовам толумбичките първо в незагрято олио, а чак след това увеличавам температурата до степен на пържене. Правим така, тъй като ако мазнината е твърде гореща, толумбичката ще бухне изведнъж и ще стане безформена.


Всеки котлон е различен като сила, затова е добре да прецените коя температура е най-добра за пържене при вас. Моята беше едно над средното. Хубаво е да има повече мазнина, за да не залепват толумбите по дъното. Пържим до златисто и обръщаме. Според мен обаче толумбичките е добре да се пържат по-скоро до кафяво, тъй като след сиропирането изсветляват малко, така, че може да си позволим повече пържене (  Въпрос на вкус ) .

                         

След като първата партида е готова, дърпаме тигана от котлона, оставям мазнината леко да се охлади и шприцоваме следващата доза. Според мене  добре да се направи в по-голям тиган, тъй като побира повече толумбички и ще направите тази процедура по-малко пъти.
Готовите толумбички прехвърлям в тавичка. Те са твърди и хрупкави и готови да бъдат залети със захарния сироп.



Сиропа е добре да приготвите предварително, може и ден по-рано, например вечер преди лягане, за да е напълно охладен на сутринта.
За целта слагаме захарта и водата да кипнат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме течността да поври 10 -12 минути. Прибавяме няколко капки лимонов сок ( на вкус) или резенчета лимон и оставям е да се охлади. Сиропът трябва да е по-тежък и лепкав.



Заливам с него толумбичките, като леко ги обръщам, един два пъти, з ада могат да попият от всички страни.



За тези от вас, които не обичат толкова сладките десерти, намалете количеството захар, направете го по-течен и с повече лимонов вкус. Имам познати, които обичат този вид толумбички, тъй като са им по-свежи и винаги ме питат дали има от лимоновите толумби :) 
Ние сме се уредили с десерт за идните дни, а ако ви допада идеята, не отлагайте- почивни дни има пред нас, а продуктите ги има във всеки дом.
Опитайте! :) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

12 коментара:

  1. Люси,
    толумбичките са класика, вкусни и красиви.А пареното тесто наистина много лесно се приготвя.Чудесно празнично предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Този вид десерти намирам за подходящи за посрещането на повечко гости. Винаги са сочни и си е цяло чудо да те почерпят с домашни толумбички в днешно време! Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Точно се каня да правя толумбички тези дни и събирам информация. Много интересна технология на пържене. Не попиват ли много олио по този начин? Вашите изглеждат страхотно.

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, любими са ми, а твоите са прекрасни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси здравейте.Страхотни толумбички.Днес се наканих да ги правя.Когато обаче сложих първото яйце,тестото започна да става на трохи.Как да го обясня,все едно седи още по гъсто.Къде сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! С първовото яйце става на трохи, защото яйцето сякаш пресича тестото. Трябва да продължиш да слагаш едно по едно яйцата и ще се втечни тестото и ще стане гладко. Освен тестото да не ти е с повече брашно и много студено вече. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте когато заливаме толумбичките със студения сироп те топли ли трябва да са???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. За да попият повечко е хубаво те да са поне леко топли, а сиропът студен :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Люси, още една великолепна рецепта! Благодаря ти, за което! За да си спестя охлаждането на мазнината при пърженето, си шприцовах толумбичките на хартия за печене и ги замразих за около 40 мин, докато стегнат, толкова, че да мога да ги вземам и слагам в мазнината. Станаха приказни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ив! Много ти благодаря за споделения опит, да знаеш, че ще опитам и този вариант, защото звучи чудесно! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  7. Здравейте, Люси.. Току що направих толумбичките и се получиха невороятни. Благодаря Ви за чудната рецепта ❤️❤️❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) благодаря, че ми писа своите отзиви и ми стана по-хубав деня <3

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...