понеделник, 1 май 2017 г.

Торта "Естерхази" / Esterhazy Torte



Някак логично е в деня на труда да се почива, нали така?  Почти като да започнеш първия ден от диетата с торта, но след като днешния ден поддържа тази логика, коя съм аз да й се противопоставям. Та това са някакви вселенски закони, може би днес калориите не се броят?! 


Ето защо ви предлагам да използвате дългия уикенд, който така и така е към края си и да си спретнете една невероятна торта, която да ви чака у дома в края на предстоящите работни дни.

Торта "Естерхази" е класика и винаги участник в листата на световноизвестните торти, така че цяло чудо си е, човек да не я опита поне веднъж-дваж в живота си. 

И тази вкусотия носи началото си от Австро-унгарската империя, където явно бая са се облажвали предвид сладкарската им история. Кръстена е на принц Пол Трети Естерхази де Галанта ( последния да затвори вратата), с цел подмазване най-вероятно, така както направиха и вафли Бойко у нас.
Унгарските сладкари обаче създали една невероятна кулинарна магия, която представлява тънки, бадемови платки, обвити в нежен маслен крем, подправен с вкус на коняк или ванилия, залети с бяла глазура и щрихи тъмен шоколад.


При мен всичко се получи идеално с изключени на последното, но аз ще ви обясня защо сгафих и вие няма  да имате този проблем :)
Затова пък вкусът й беше точно такъв какъвто си го представях в описанието - богат, плътен, но същевременно нежен и фин.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Това не е рецепта, която ще направите за 40 минути, но поводи пред нас колкото щеш, а и допълнителни почивни дни, така че нямате оправдание . Ако ви се иска да опитате тази вкусотия, сега е моментът. Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блатовете:
8 белтъка
200 мл млени бадеми / орехи
170 г захар

За крема:
8 жълтъка
250 мл прясно мляко
150 г пудр захар
250 г масло
50 г брашно / нишесте
10 г ванилова захар

За глазурата:
1 белтък
200 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
40 г тъмен шоколад

Разделяме жълтъци от белтъци в две отделни, сухи купи. Разбивам белтъците със захарта на сняг. Прибавям смлените на ситно бадеми ( или орехи). По принцип тортата се прави с бадеми, но на много места в Унгария може да я опитате към днешно време приготвен а орехи. Ако ползвам бадеми ги запичам за кратко на сух тиган. 
Прибавям две трети от млените ядки към белтъчената смес и разбърквам внимателно, така че да я оставя колкото може по-въздушна.

            

След това с помощта на лъжица, разпределям сместа върху седем предварително изрязани / очертани кръга от хартия за печене с размери 26 см в диаметър. Най-добре да правим това с блатовете един по един, за да не ни спада много сместа. ( максимум по два във фурната)
Поръсвам отгоре леко с останалите ядки, тъй като така смятам, че стават още по-вкусни :)



Печем всеки блат за около 7 минути на 200 градуса. Оставяме да се охладят напълно платките. Тогава се и отлепват по-лесно от хартията.
Докато пека блатовете, правих и крема, защото явно реших, че имам още 2-3 чифта ръце, но се справих. ( Макар, че беше вечер, бях пила кафе, поспах до по-късно този ден и кипях от енергия)
В купа разбъркваме жълтъците със захарта и ванилията. Прибавяме и бавно от брашното.

            

След това и свареното мляко а тънка струйка, като разбърквам енергично. Връщаме цялата смес на огъня, като разбъркваме докато кремът се сгъсти. 


След като кремът се сгъсти, дърпаме от огъня и оставяме да се охлади леко. Прибавяме маслото като мързеливият начин е да го прибавим на бучки към все още топлия крем и го оставим да се разтвори в него, разбърквайки с телена бъркалка. 
Другият вариант е да разбием маслото на крем с миксера и да почнем да прибавяме бавно по бавно от жълтъчения крем.
Който и вариант да изберете, все ще получите вкусен крем :) 

                   

Сглобяваме тортата като разпределяме крема между готовите, охладени бадемови платки и оставяме в хладилника да стегне. ( При мен това беше за през нощта, но и няколко часа ще са достатъчни) 


На сутринта направих заливката, която представлява най-обикновен айсинг. За целта разбиваме белтъка с пудрата захар и лимоновия сок на бял крем. През това време разтопих в микровълновата шоколада.



Следващата стъпка е да излеем айсинга, а отгоре да направим спирала от тъмния шоколад. След това с помощта на клечка за зъби правим шарките от вътре навън и обратно, така е да се образува шарка като на паяжина. 



Тъй като аз сгафих се ошашках и не успях да снимам метода, но потърсих полезно за вас клипче в тубата и мисля, че това ще ви свърши работа за шарката - тук.
Грешката ми беше, че подцених температурата на белтъка и си мислех, че за малкото време извън хладилника се е затоплил, но Не. 
Веднага щом изсипах шоколада върху айсинга, той почти мигновено стегна и направата на шарката беше доста трудно след това. Опитах се да замажа положението с няколко допълнителни щрихи, но следващия път ще си знам :) 




И така..пътят към щастието е да приемем това, което не можем да променим, затова реших, че вкусът на тортата ще компенсира малко нескопосоната й визия, пък й направих допълнителна украса, която също й придаде индивидуалност. 
Пък и като всяко хубаво или не чак толкова хубаво кулинарно творение и това го очаква само една съдба ...и то е да бъде хапнато.
Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

10 коментара:

  1. Чудесна торта! За съжаление този уикенд си беше доста работен, но при първа удобна възможност ще се изпробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ники! Ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване
  2. Мога ли да направя платката 2 дни преди да сглобя тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да ги направите и по-рано. Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси,
    толкова са красиви твоите сладкиши и торти,че на човек му се приисква да направи веднага поредната рецепта.Чудесна, много красива торта, макар,че изисква време.Ноооо, за повод е прекрасна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Радвам се, че ти харесва. От теб ще чакам още идейки за салатки тази пролет :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Ето пак в десятката оцелих при теб. Търсех лесен вариант за детска, домашна и бърза торта. Ще се прави на части другата седмица и само един спайдърмен ще бодна върху паяжината
    Благодаря твоите торти винаги ми се получават.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, радвам се, че съм насреща :) Наистина е много добра за спайдърмен :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  5. Люси,линка,който сте дала за украса на тортата видях,че отгоре тя я залива с бял и черен шоколад! Не е ли по-добре от айсинг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, въпрос на вкус е, но белия шоколад не е толкова бял, ако търсите този ефект, така че просто изберете според вкуса и търсения ефект. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...