понеделник, 15 май 2017 г.

Торта "Амбасадор" / Ambassador cake


Както ви обещах вчера, днес ще се черпим с торта, нищо, че е едва понеделник! Имаме си повод! Всички ние задружно успяхме да направим тези чудесни награди факт - аз с труда си през годината, а вие с неизмеримата си подкрепа, която ми оказвате като гласувате за мен. 

За трета година успявам да се похваля с награди от прекрасните момчета в Блоговодител и да са радвам на невероятно голямо количество любов, както от читателите, така и от колегите блогъри. Обратно на очакването, ние не сме конкуренти, макар и всеки тайно да се надява на награда, а приятели, които винаги има какво да си кажат. 
Да зърна нежната усмивка на Танчето, топлите прегръдки на Зичето, Хриси, Илиянка, да видя лично най-сетне моята приятелка Петя, която долетя чак от Германия, и още куп други любими и усмихнати лица, които надявам се няма да се обидят, че не ги споменавам поименно. Запознах се и още блогъри, които нямах възможността да познавам лично до този момент, но има благодаря, че го направиха ( и те си знаят кои са :) ) 
За първа година успях да грабна и наградата на журито за най-добър блог с рецепти за торти, макар да съм избора на публиката за трета поредна година. За мен това отличие от професионалистите значи много, но това за трета година да съм вашия избор е още по-значимо за мен. Обичам всички рецепти, но както казах и на церемонията, тортите са ми слабост, не само защото ми позволяват да изразя артистичната си натура, но и винаги ги свързвам с щастливи поводи и събития. Именно те са центъра и на повечето мейли, съобщения и запитвания, които получавам през годината и понякога причина за среднощно мъдруване с някой на линия, за да измислим как да направим най-хубавата торта за повод. Тези рецепти ми дават възможността да празнувам рождени дни с вас, кръщенета, сватби, юбилеи и какво ли още не и то през цялата година. Няма по -хубаво от усещането да получа няколко дни след това съобщение, със снимка на тортата и разказа за веселото преживяване и емоции. Радвам се, че съм насреща за вас и ви благодаря, че бяхте насреща и за мен в този важен за мен момент.


И преди да премина към рецептата за днешната торта, искам да благодаря отново на организаторите - Илиян и Иво.  Това са хора, които правят всичко това сами, задвижвани от желанието да направят всички още малко по-щастливи. Часовете вложени в труд за събирането на всички рецепти на едно място, по коректен за блогърите начин, организирането на ежегодни награди и всичко това без каквато и да е лична изгода, освен удовлетворението да следваш страстта си, е нещо което заслужава адмирации.
 Благодаря им за което, чест е да ги познавам и съм сигурна, че всичко това ще им се отплати. Ако самите вие все още не сте харесали тяхната страничка Блоговодител или сайта им, препоръчвам ви да го направите, защото предстоят още много изненади, които си заслужава да следите, а освен това може да имате всички рецепти от кулинарни  блогъри на едно място. 
И така, ето, че дойде време за рецептата ( разгеле ):
Необходими продукти:
За кремовете:
900 мл прясно мляко
350 г захар
6 жълтъка
2 бр. пудинг ванилия
300 г масло
3-4 с.л. какао
3 с.л. алкохол по желание
1 кон. ананас ( 340 г) 
150 г ядки и стафиди
100 г шоколад с ядки
7бр. бисквити "Закуска"

Блат:
тук или тук 

Тази торта наистина изключително вкусна, защото може да усетите свежия, летен вкус на ананаса в белия крем и ароматното ухание на алкохол в тъмния, в комбинация с хрупкави ядки. Нима има нещо повече, което може да нашепва за идващото лято от тези вкусове?
Рецептата адаптирах от тук и както виждате направих няколко промени, като първата от тях е блата. Реших, че искам а оползотворя останалите белтъци от крема и го замених с този от торта "Монте" ( виж тук). Вие може да решите да направите този от оригиналната рецепта или просто пандишпанов блат, за който рецепта може да погледнете горе.
Както казах, аз направих белтъчения с ядки от торта "Монте".

                         

Направих блата с останалите белтъци от яйцата за крема и бързо пъхнах във фурната. Този път използвах орехови ядки, тъй като такива имах под ръка. Размерите на формата са 26 см в диаметър.
Отново печем на 180 градуса за 10 минути. Оставяме да се охлади.



Крема приготвяме като оставяме 700 мл от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта, а в отделна купа разбиваме пудингите, жълтъците и останалото мляко. Прибавяме яйчената смес на тънка струйка към завиращото мляко и разбиваме енергично, докато кремът се сгъсти. Дърпаме от огъня и оставяме леко да се охлади, а след това прибавяме нарязаното на кубчета масло и разбъркваме, докато се абсорбира от топлия крем.

                   

Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме какаото и начупения шоколад с ядки. Аз използвах такъв с фъстъци. Към тъмната част на крема добавяме още ядки по избор - орехи, лешници, бадеми и/ или накиснати в алкохол стафиди. По този начин ще задълбочим кубинско-тропическия вкус на тортата ;) 



Изсипваме шоколадовата смес върху балата, като може да разделите блата и на две ( достатъчно дебел е), или да го оставите така и да наредите няколко какаови бисквити между двата крема. Аз имах продукти за доизразходване и както виждате си им намерих място.


Отгоре изсипваме белия крем към който сме прибавили нарязания на парченца ананас от консерва, който е добре да отцедим, за да не разводни много крема. 
Прибрах в хладилника за вечерта, а на сутринта залях с ганаш от 100 г шоколад и 100 мл течна сметана, като украсих с бита сметана и спирали от бутер тесто. 


За последните ми хрумна след като ми остана малко бутер тесто от рецепта и реших да изпека остатъка във фурната под формата на каноли от ленти тесто. Намазах ги с яйца и поръсих със захар преди печене, за да бъде украсата все пак сладка. Надявам се тази идея да ви допадне и да я използвате и за други торти, защото е наистина много лесна :)
И така, какво да кажем за тортата..тя има всичко, което една торта може да предложи, както и ухание за настъпващото лято, когато ще пием "Куба либре" от "чаша" ананас и ще мезим от купичката ядки на бара.
Размечтахте ли се вече? Защото и аз ...:)
Усмихната седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


16 коментара:

  1. Взе награда за блог с разкошниторти и се прибра да направиш торта...няма да се чудиш, че хората те харесват :)Поздравления и тук!
    Люси, имаш форми за каноли или на нещо друго навъртя бутер тестото?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алби! Радвам се, че се запознахме! Да, имам такива формички, макар че може да се напарвят и на тръбички от фолио. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Поздравления Люси!!!Продължавай да ни радваш с прекрасните си торти.

    ОтговорИзтриване
  3. Люска, страхотна си, от нищо голямо нещо правиш!! Тортата изглежда умопомрачително!!
    Поздравления за наградата!! Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Руми! Много прегръдки и на теб!

      Изтриване
  4. Тортата ти е неустоима и защо не мога като тебе за говоря и изказвам така, а рева и си гълтам езика?
    ОБИЧАМ ТЕ ДИАМАНТЧЕ НА БЛОГЕРИТЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Зиче! как да не можеш, такъв комплимент получавал ли е друг като това, което каза? Благодаря ти от все сърце! Целувки!

      Изтриване
  5. Е под такова неустоимо изкушение ми се искаше да те поздравя,
    мило момиче - Страхотна си,
    още много вдъхновение и още много успехи!Голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново, Диди!
      За мен е чест, че наминаваш , пък аз винаги ще гледам да има с какво да те нагостя :) Усмивки и прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Здравейте,следя ви тортичка те.Мнаго са хубави.някои вече пробвах.Тази е много интересна.Като набавя продуктите ще я пробвам.Благодаря за хубавите предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Анонимен! поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Сладкото ми момиче с напълно заслужено признание! Прелестна си ми ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила Йоли! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Здравей Люси, маслото наистина ли е 300 грама - струва ми се много за 1 литър крем - не става ли и много мазно като се има предвид, че се добавя и шоколад към крема? Мерси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Не бих казала, че е мазно, но може да го намалиш, ако решиш. Заради добавянето на ананса, кремът се отпуска леко, тъй като той е доста сочен, а почти цялата торта е само крем, затова е хубаво да стои по-стабилно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...