петък, 7 април 2017 г.

Торта "Монте" / Monte Cake


Много пъти са ме питали "Коя е любимата ти торта?", явно предвид изобилието от такива в блога. Не отдавна я открих обаче, и макар винаги да съм имала някои мои фаворити тук, тази торта все още води класацията с невероятния си вкус. 
Има всичко, което обичам и се радвам, че ще успея да я споделя с вас преди предстоящите празници - Цветница и Великден. Тази неделя майка ми има имен ден и отново ще я почерпя с любимата ни торта: торта "Монте".


Както може да видите, тя е изключително фина, нежна и деликатна торта, която съдържа в себе си идеално съчетание на вкусове и текстура.
Всяка хапка от нея е като пътешествие в страната на сбъднатите желания! 


Тортата не е никак сложна и си струва да си запишете рецептата.
 Предизвиквам ви да я направите, а ето и как става това:

Необходими продукти:
За блата:
6 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
80 г лешници

За кремовете:
6 жълтъка
100 г захар
1 л прясно мляко
2 бр. пудинг ванилия
250 г масло
100 г шоколад

Още:
15 бр бисквити
200 г течен шоколад тип "Нутела"
150 мл сладкарска сметана за разбиване


Започвам като разбивам белтъците със захарта на сняг. След това прибавям постепенно брашното и счуканите на не много ситно 50 г лешници. 


Изсипвам сместа в намаслена тавичка, с хартия за печене на дъното, с размери на тавата от 26 см диаметър. 


Пека във фурната на 180 градуса за около 10 минути и оставям да се охлади напълно. 
Блатът не е точно пандишпанен, а доста по-плътен.


Захващаме се с крема като смесваме пудингите, жълтъците и 200 мл от млякото.


Разбиваме ги на еднородна смес, а на котлона сваряваме останалото мляко със захарта. Когато тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. 


Дърпаме от огъня и прабавяме към крема маслото, като разбъркваме, докато се интегрира изцяло. Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме начупения шоколад.


Аз винаги се спирам на черен - по-наситен вкус и цвят. Разбърквам хубаво в горещия крем, докато се разтвори напълно. Ако искате да подсилите сладкото, може да добавите 10 г пудра захар тук.
Оставям двата крема леко да се охладят, като ги покривам със стреч фолио, за да не хващат коричка.


Сглобяване на тортата: Използваме форма с махащи се стени или ринг за торти. 


Намазваме блата хубаво с течния шоколад, като не е необходимо да е точно Нутела, но да е с богата лешникова основа.


Разпределяме отгоре остатъка от ядките, 


а след това и бисквитките. Не съм сиропирала бисквитите, тъй като от топлината и сочността на крема, те ще омекнат достатъчно. Може да използвате бишкоти или друг вид любими бисквити.


След това изсипвам ваниловия крем, разпределям равномерно и прибирам за кратко в хладилника да стегне за няколко минути. Изваждам и слагам шоколадовия крем. Оставям в хладилника за няколко часа или най-добре за вечерта, за да може тортата хубаво да поеме вкусовете.


След това изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това бе още един пласт от пухкава бита сметана, шоколадови стърготинки и 



тези  интересни шоколадови солетки, които намерих в кварталния магазин.




И така, ако харесвате рецептите в блога и желаете да има още много такива, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул за това, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
А аз ви оставям с тези изкусителни кадри и започвам да подготвям менюто за предстоящия празник, но поне десертът е решен! Ще чакам и отзивите ви от всеки, който я опита!
Усмихнати почивни дни, приятели! 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

32 коментара:

  1. Здравейте. Тортата изглежда уникално, утре ще имам специално гости и мисля да я направя довечера, но не съм фен на битата сметана. С какво мога да я заменя? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ивета! Може просто да я пропуснеш или да си напарвиш някакъв крем от маскарпоне, но според мен в тортата има достатъчно вкусове и така. Поздрави!

      Изтриване
  2. Отново разкош -
    при твоето впечатляващо разнообразие от вълшебни торти,
    наистина е трудно да се избере фаворит, Люси!
    Изглежда много нежна, елегантна и фина,
    чудесна рецепта с прекрасни снимки и представяне...
    Специални поздрави за празника и за майка ти -
    горда и щастлива с толкова талантлива дъщеря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милите думи и поздравления, Диди. Изпращам ти много виртуални прегръдки!

      Изтриване
  3. Здравей Люси! Първо честит празник на мама, да и е живо и здраво името и късмет в конкурса на Благоводител! Тъкмо си търсих рецепта за торта за Великден и гледам си "изскочила" с поредното изкушение и понеже много бързо се справих с търсенето ми остана време да те подкрепя в конкурса, още веднъж ти пожелавам късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодаря за милите думи, Диди! Много си мила! Благодаря и за подкрепата в конкурса! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Тортата изглежда прекрасно и определено бих я пробвала! :) Имам една питанка, обаче - с какво може да се замени течният шоколад или може ли да се пропусне въобще? НИкак не го харесвам, за сметка на това този вид крем ми е любим. Шоколадов ганаш? Или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дидо. Може да сложиш шоколадов ганаш или някъв любим мармалад, карамел или нещо друго, което според теб ще ти се върже вкусово. Поздрави и увмивки!

      Изтриване
  5. Люси,
    тортите при теб са толкова разнообразни, впечатляващи и вкусни.Лично аз се затруднявам коя да избера.Но тази е наистина уникална в разрез и заслужава да се направи и пробва по празниците.Аз харесвам ореховите торти и тези с ананас - любими аромати.Тази торта е наистина съвършена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени!
      Усмивки от мен от все сърце!

      Изтриване
  6. И аз с въпрос :) Лешниците сурови или печени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ги запекох за малко, тъй като имах само сурови у дома ;)

      Изтриване
  7. Направих я :) ама точно копие , разбира се не толкова майсторска изработка ! За всеки повод правя торта , все се харесва , но като този път не е било! Уникална ! Получих похвали дори от тези,които никога не го правят!Благодаря , Люси ! Май и на мен ще ми е любима тази торта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Миленка! За мен наистина радост да чета такива отзиви. Надявам се скоро да те предизвикам и с друга интересна тортичка. Усмивки от сърце!

      Изтриване
  8. И аз идвам да благодаря за чудесната рецепта :) Тортата е страхотна , само увеличих двойно захарта в крема :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Радвам се, че ти е харесала, Кате. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Страхотна рецепта, благодаря! Много вкусна торта, приготвена за нула време. Замених тъмния шоколад с шоколад с млян лешник и също се получи божествен вкус. Люси, сигурна съм, че рецептите ти внасят усмивки във всеки дом, така както внесоха и в моя. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, радвам се, че ти е харесала. Направих подобен варинат на една торта, която прилича на тази много...надявам се скоро да мога да я споделя ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Здравейте, дали лешниците може да се заменят с орехи в блата? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Пудингите от колко грама са

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пудингите може да са разлини, затова не е от значение грамажът им, а да са достатъчни за количесвтото течност, което е литър или на опаковката да пише, че пудингът е за 500 мл мляко.

      Изтриване
  12. Току що я направих. В сметаната сложих боя на прах и тя ми се пресече,може ли да ми кажете защо? Чакам с нетърпение утре да я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Емилия. Боята или сметаната се пресече? Ако си ползвала животинска сметана и си я пребила от разбиване, е нормално да се пресече. Растителна досега не ми се е пресичала, така че може би е нещо от боята.

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Как успяваш да украсиш стеничките на тортата? Аз съм едно непохватно същество, което не знае цаката и подмята шоколадови пръчици с надеждата да лепнат там, където трябва. Иначе направих тортето току що и изглежда обещаващо. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Вдигам тортата в едната ръка а с другата залепвам стърготините по дъното, като падащите отдолу се събират в тавичка, от която си загребвам отново. Другия вариант е да ги залепваш с помощта на нещо равно като шпатула, което да повдигаш нагоре и да се залепват стърготините. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Привет, Люси! За пореден път те поздравявам за прекрасните рецепти. Много мо хареса на вид тази тортичка, приготвих я за дядо ми, който е именик днес, но стана проблемче.. шоколадовия пласт не ми се получи. Изпълнявах съвсем точно рецептата, но след като сложох маслото, шоколада и изчаках да изстине, той стана като мляко с какао... Въпреки това го излях върху белия пласт, малко стегна, но май ще е само това :( Можеш ли да ми кажеш какъв е проблема? Благодаря ти!

    Поздрави,
    Джиджи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Джиджи! Много странно, което казваш, тъй като и маслото и шоколада са стягащи елементи и е невъзможно да разводянт крема, освен ако маслото не е просто куб замразена вода, а шоколадът някакво нечувано менте. Според мен е добре да им дадеш малко време за стягане, ако им е било необходимо, защото не винаги става бързо. За всеки случай ще следя с интерес и моля те пиши как е станала накрая. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Изключително ефектен и лесен празничен завършек на всяка вечеря или обяд. Правя я вече няколлн пъти и винаги получавам само адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала. Поздрави от все сърце и благодаря за оставените отзиви!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...