петък, 24 март 2017 г.

Пасти "Витоша" / Vitosha cake


Съвсем наскоро с бабетката излязохме пак да пием нашето традицонно кафе в сладкарница или, както си го казваме, "баба-внучка парти". Харесва ми, когато остава в града за през зимата, макар че нея хич не я свърта и едвам чака да се позатопли и да се качи на село, в нейната хубава, спретната къщурка, която винаги ухае на нещо вкусно.  
Докато се опитваше подробно да ми обясни как бъдещето на Земята зависи от чакащия я за засаждане разсад и как същия ден се е била успала толкова жестоко, че е станала ЧАК в шест без петнайсет, аз с умиление разглеждах милото й бабешко личице, покрито почти наполовина от огромните й очила.
Всеки миг с нея ми е толкова ценен, тъй като неотдавна срещу мен седяха и  двамата с дядо ми. Те си падаха много по сладичкото, та винаги кафе се пиеше по сладкарниците и може би от там и невероятната ми любов към вкусотиите, които красяха витрините. 


Може би от носталгия по това прекрасно време, когато бях малка и  най-вкусното нещо беше да хапна скаличка, паста "Витоша" или просто да ръфам някоя мека бишкота, докато щъкам насам-натам в заведението, в очакването на "натоварения" ми ден, изпълнен с разходки и следобедни дрямки в компанията на баба и дядо, реших да извадя наяве този малко позабравен десерт : пасти "Витоша".
Да си призная, разгледах рецептите в нета и нито една не ми отговаряше изцяло на вкуса, който помнех, а може би е било така само в нашия град. Затова и ги направих по Люсенски или както аз си знам най-добре. Станаха просто невероятни! 


А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
За един блат:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно (или 3 с.л. брашно и 2 с.л. какао за кафявия) 

За крема:
250 г меко масло
200 мл бита сладка сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени фъстъци (орехи)
2 с.л. какао
1 ванилия

За заливка: шоколадов ганаш (рецепта по-надолу) 
кокосови стърготини

Помня, че блатовете бяха много пухкави, затова и реших да се доверя на добрия стар пандишпан. Реших да направя един бял и един кафяв блат, като вие може да изберете и само един цвят.
За пандишпана разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме белтъците със захарта на сняг, 


а след това прибавяме един по един жълтъците.
Изключваме миксера и започваме да прибавяме брашното на ръка, пресявайки,


докато разбиваме с бъркалка и се интегрира добре в сместа, която е важно да остане въздушна. Дадените продукти са за един блат с размери на тавата 34 см х 24 см.


За кафявия блат единствено заместваме две супени лъжици от брашното с толкова какао. Разпределяме сместа в тава, застлана с хартия за печене и леко намаслена. Печем на 150 градуса с обдухване, докато порозовее.

                     

Охлаждането трябва да стане постепенно, за да не спаднат блатовете.
След като са охладени, разрязвам блатовете по дължина на половина.


Приготвяне на крема: Разбиваме мекото масло с пудра захар на крем, 


а след това прибавяме какаото, ванилията и млените ядки. Аз ползвах микс орехи и фъстъци, но определено фъстъците тук са важен елемент за класическия вкус на десерта.
Накаря прибваме 200 мл бита сладка сметана. Тя ще направи крема малко по-мек и пухкав. 
Намазваме с крема всички блатове, като редуваме бял - кафяв.

                    

Заделям една част от крема за слепване на парчетата след рязане. Първо обаче трябва да приберем десерта да стегне в хладилника за няколко часа, за да ни е по-лесен за рязане.
Снимка от "Къкрещо гърненце" 


Опитах се първоначално да го направя с целия десерт, като следвах схемата от блога на Вили тук, но не беше никак лесно (тук няма да лъжа).

Затова реших, че ще е по-лесно да го разрежа на половина и определено така стана фасулска работа.
Слепих двете половини с предварително заделения крем, като го бях оставила малко да се отпусне на стайна температура.



Ако кремът не ви стигне да измажете десерта отвън, винаги може да нанесете един тънък пласт бита сметана и да го пъхнете в хладилника за няколко минути да стегне.
През това време си направете ганаша, като рецепта за него има на много места в блога, но можете да погледнете този тук.  


Заливам с него охладения десерт и поръсвам с кокосови стърготини.
Тъй като кремът е на маслена основа, е хубаво да държим този десерт на стайна температура, за да бъде наистина мек кремът или да го оставяме за един час извън хладилника преди сервиране, за да се поотпусне.



Ето това вече наистина е вкусът на моето детство! 
Прекрасен, пухкав и най-вече - домашен. 
Ние с баба си го хапнахме на следващия ден с кафето и седмицата ни стана още по-сладка, тъй като беше повод както за още една среща, така и за няколко вкусни спомени :) 
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та:
Ако моите рецепти ви харесватискам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. А ето как да гласувате за мен: 

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


18 коментара:

  1. Здравейте, Люси! Винаги с интерес чета вашите рецепти, защото са и забавно предадени. Някои съм правила и са мнооого вкусни! Тази ме върна и мен в детството, определено ще я изпробвам и нея, за което ,,Благодаря"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения и толкова мил коментар, Бистра! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте, само не схванах накрая рязането и залепването при вас как става!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Прсото следвайте схемата от "Къкрещо гърненце" :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Както винаги...толкова магнетично обстоятелствена... Пренесох се в една сладкарница в Свищов, където чак от Сандански /баща ми е от Свищов/ ме оставяха по цяло лято при баба и дядо и точно в 16.00 ч.,след ставането ни от "следобеден сън", в кавички, защото само баба и дядо спяха, /ах, ако можеха да ме върнат сега там, ще си спя до насита :)/, тръгвахме за сладкарницата на центъра, където ти успяваш де ме пренесеш, не за първи път! Благодаря ти, прекраснице от сърце! Винаги успяваш да ме телепортираш някъде, каквото и да си приготвила! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, че сподели с нас и твоите спомени, Мария! Радвам се, че съм причина да се потопиш отново в тях! Прегръдки и усмивки и благодаря за милите думи!

      Изтриване
  4. Браво! Върнахте ме в детството! Благодаря за рецептата! Въобще всичко във Вашия блог е невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите, Анонимен! Поздрави!

      Изтриване
  5. Поздравления, Люси!
    Любимите ми пасти, пресъздадени отново и от теб! Не се съмнявам ни най-малко, че твоите са превъзходни. Аз пробвах по-стегнато и по-ронливо тесто, защото такива са моите спомени от детството, може би и по тази причина срязването при мен беше без никакъв проблем, твоето е мекичко и със сигурност е по-трудно да се среже по моя метод, но ти си му намерила "колая", както се казва.
    Прекрасни снимки и още една чудесна идея!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Вили! Твоята схема много ми помогна и следващия път ще опитам и с твоите платки - може при ва си по-вкусни да са продавали ;) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  6. Честито Благовещение, Люси! Прекрасни са пастичките, изкусителни до последната трохичка:). Успех ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Кате! Прегръдки ти пращам!

      Изтриване
  7. Люси,
    спомням си вкуса на тези пасти, както и на някои други сладки изкушения от миналото.С носталгия си припомних и аз миналото.Моята баба правеше много следкиши като се започне от еклерите и се стигне до тортите.Чудесни и много вкусни са се получили при теб тези пасти
    " Витоша ".
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Радвам се, че са ти харесали! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Разкошни! Върнаха ме към детството докато ги правих, и по-вкусни станаха от колкото ги помнех по сладкарниците. Обърках подредбата на края и ги слепих по-полегнали отколкото изправени (чак след дъжд качулка забелязах, че съм сбъркала със спазването на схемата). Детето (тинейджър), обаче каза, че не изглеждат добре, но са най-вкусният десерт който съм правила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) Наистина това със слепването е малко объркано и аз бая се поозорих, но освен това, десертът е лесен и си заслужава, защото ще впечатли всеки! Поздрави на теб и сина ти, който знае какво да каже на мама:)

      Изтриване
  9. Намерих тази рецепта в нета. С приятели си говорехме за триъгълните пасти едно време в сладкарниците. Между другото, мисля че в различните градове и краища името на пастата се мени, което е доста интересно. Следях рецептата дословно, благодаря за изчерпателното обяснение на всяка стъпка. Стана вкусно, но имам няколко въпроси и коментари. Първо ще започна с коментарите. Не ми стана достатъчно сладък десерта, може би захарта не ни е сладка толкова в нашия край на света и следващият път ще увеличат количеството в крема. Имах само орехи, но мисля че щеше да е по-добре с фъстъци. Въпреки че тавата за печене на блатовете ми беше по размера в рецептата, триъгълника ми стана доста висок и затова следващият път ще изрежа крачетата на блатовете за да са по-тънки лентите. Шоколада за ганаша ми беше черен, без захар и високо количество какао, следващият път ще го направя със млечен сладък шоколад. А сега въпросите. Може ли да се нанесе и тънък слой конфитюр между блатовете и крема? Ами ако се сиропират блатовете леко, ще се получи ли? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани. Може да сложите конфитюр, но явно си обичате по-сладичко и това може да решите сами дали ще ползвате още сладост от шоколад, в крема или със сладко. Лично аз не бих сиропирала патите, тъй като така ще бъде още по-трудни за разрязване и да стоят стегнати, но все пак, ако решите опитайте. Едно е да ги намокрите с четка, друго е да си ги сиропирате много.Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...