петък, 3 февруари 2017 г.

Сметанова пита с бисквити и банани / Easy chocolate-banana cream cake


Добрите новини започнаха от сутринта!

Не само слънчицето грее, навън става по-топло като за един чифт гащи, а отгоре на всичко е и петък, знаете, ден на майстора. Учениците учат по-малко, заради междусрочната ваканция, хората работят по-малко, заради факта, че все още не им плащат достатъчно, а пък аз продължавам да си намирам извинения да готвя вкусотии, въпреки призивите за диети и въздържание, с които ме засипват моите "слаби ангели" нощем. Но щом са толкова слаби, имат нужда от поохранване. 


Точно в тон с деня на майстора и днешната рецепта ще е доста мързелива. Може би една от най-лесните торти, които ще ви науча да правите. Може да си спретнете седнал, легнал, със завързани очи, на три ракии и въобще няма да ви мигне окото.


И като казах добри новини..вижте на каква попаднах тук. Оказва се, че всъщност е добра идея да хапваме торта сутрин за закуска и организмът ни ще го приеме добре. 

Доообре, доообре! Това исках да чуя! И без това в тази торта има банани, които също са полезни, нали така?! Тоест, правим тортата и имаме закуска за идните почивни дни! 
Рецептата ми е от една колежка на мама - Снежина Карабельова (или както й казваме Снежинка ;)) , която смята, че това е най-вкусната торта, която е яла и е любимата й (логично). 

Нямаше как да не се изкуша да я направя и аз и се радвам, че го направих, а е то и колко бързо и лесно става:

Необходими продукти:

250 г бисквити "Закуска"
4 бр банани
300 г шоколад (или 3 бр)
500 мл течна сметана за разбиване
1 консерва подсладено кондензирано мляко
малко масло






Започвам като разбивам сметаната на сняг с миксера. Може да ползвате животинска сметана или растителна, от картонените кутии, които са като "крем за торта". Важното е сметаната да е добре охладена, за да се разбие добре. 


Прибавяме към сметаната половината консерва от кондензираното мляко, като съм снимала коя марка съм използвала. Важно е да използвате задължително подсладено такова, то е по-гъсто и не бива да го заменяте с неподсладено. 


В тавичка слагаме натрошените бисквити (аз имах малко останали бели, но като цяло с кафявите е най-вкусно). 


Нарязваме два шоколада на малки парченца, като може да ползвате млечен или черен - зависи от вкуса ви. Прибавяме към бисквитите.


Прибавяме и нарязаните на кубчета банани. 
Накрая прибавяме сметаната и разбъркваме всичко добре. 

                     

Изравняваме хубаво сместа, така че да няма въздушни "джобчета" и прибираме в хладилника да стегне. 


Останалата част от кондензираното мляко затопляме на котлона и към него прибавяме нарязан третия шоколад. Той може да е кувертюр за готвене, но аз предпочитам черен шоколад.

                     

Прибавете една-две супени лъжици масло към сместа, за да може да се втвърди като изстине. Залейте сладкиша с нея, след като се поохлади малко, като аз направих и двуцветна шарка.


Тъй като използвах голяма правоъгълна форма с махащи се стени, реших да разрежа тортата на пасти.


Не мога да ви опиша какво въздушно, шоколадово-бисквитено-бананово удоволствие е всяка лъжичка от тази вкусотия :)

Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



33 коментара:

  1. Това може да ме изкуши по всяко време на деня и нощта :) Страшна вкусотия и ме кара да запретна ръкави и хей сега да я забъркам! Много обичам такива рецепти и си обещавам да е следващата ми приготвена бисквитена тортичка.
    Прегръдки, сладка Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Таничка! Надявам се да ти хареса, както и на нас :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси, страхотна и лесна идея за торта! В тези времена човек гледа да прави нещо лесно, че все няма време за нищо, но пък иска и да е вкусно и мисля, че тази тортичка ще допадне на нашето семейство. Мъжа ми и малкия са големи бананолюбци (и аз, де), така че май ще прибавим този сладкиш към любимите. Ще го направя скоро време и ще напиша отзив. Макар, че каквото и да съм приготвяла по твои рецепти винаги ми се е получавало. Благодаря ти и приятен уикенд. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Джорджия :) И у дома имам големи фенове на бананите, така че бананови изненади ще има още много :) Дано и тази ви допадне! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Извинявайте, искам да попитам:бисквитите поемат ли от сметаната, в смисъл сочна ли става питата или е суха? Изглежда мноооого вкусна и искам да я направя, в къщи се предпочитат по-сочните десерти. Благодаря предварително за отговора! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бискивитите омекват, но няма течност от която да станат сочни, по-скоро са мекички :) Не бих я нарекла суха при толкова сметана и банани :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей, Люси! Тортата изглежда много вкусна както винаги! :)
    Може ли да ми кажеш от къде си купуваш кондензираното мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Взимам го от Била, CBA или Метро. Мисля, че има и в ЛИДЛ :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте, Люси! С удоволствие опитвам вашите рецепти, благодаря за подробните и весели описания и за разкошните снимки! Искам да попитам какво количество е кондензираното мляко и ако използвам кръгла тавичка какъв горе-долу да е размера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йовка и благодаря за милите думи :) Консервата е стандартна - около 400 г. Тавата ми е с размери 38 х 25 см, но може да ползвате и кръгла ;) Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  6. Здравей Люси. Правих тортата точно по указания но нещо не ми е получи. Не може да се реже на парчета, по скоро с лъжица да се гребе. Къде бъркам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, може би сметаната не ти е била разбита достатъчно гъсто, тъй като аз я бъркам почти до толкова, че тя да може да се реже :) Другия вариант е да ползваш и стабилизатор за сметана, макар, че при толкова банани и бисквити, би трябвало със сигурност да държи форма. Нали не си ползвал някое течно кондензирано мляко?

      Изтриване
  7. Здравей Люси! Хареса ми рецептата, но имам питания. С какви други бисквити би могла да се получи питата, т.к. тук, където живея не намирам такива бисквити? И другият ми въпрос е как се разбира кое е гъсто кондензирано мляко (не съм купувала никога)?
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Бисквитите закуска лесно омекват и са по-дебели, което ги прави идеални за десерти. За съжаление не знам къде живееш затова ще трябва да погледнеш в местния пазар и да намериш нещо подходящо от този тип. Гъстото конденизрано мляко прави консервата доста по-тежка от неподсладеното или такова течно като за кефе. Ако има около теб от марката Dutch lady, то тяхното подсладено си е точно такова. Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей Люси. Може ли питата да се направи с топинг крем (на растителна основа) или само със сметана? Вчера закупих такъв на Hochwald от Лидл, но се чудя дали ще се получи? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Цвети! Отговорих ти на съобщението във фейсбук, но и тук ще кажа, че съм я правила с растителна сметана без проблем, но за марка не мога да гарантирам, особено този крем на Лидл, тъй като не съм го ползвала. Поздрви!

      Изтриване
  9. Правила съм доста от вашите торти и то по няколко пъти,ще ми се да пробвам и тази ,но немога да реша с какъв плод да сменя бананите.Немога да ги хапна даже живота ми да зависи от това😁.Какво бихте ме посъветвали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря :) Може да опиташ с белени портокали, праскови от компот или манго. Някакъв плод, който обичаш, но да ти върви с шоколад и сметана, иначе почти всичко става ;)

      Изтриване
  10. А белите ленти за украса отгоре с какво да ги постигнем 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. 50 г разтопен бял шоколад, с малко сметана или масло ще свърши работа :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Люси, майстор сте на тортите! Любимите ни торти са "Торта с шоколадови топчета", "Къртичина ...Сега, още едно изкушение ! Бъдете жива и здрава !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче, много си мила! Най-сърдечни поздрави ти пращам!

      Изтриване
  12. Здравейте! Хареса ми Вашата рецептата, но мога ли да използвам прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма да стане с прясно мляко, защото то е доста течно, а кондензираното е гъсто и няма да разводни сметаната.

      Изтриване
  13. Здравейте, получи се уникална торта! Дали ще се получи,ако заменя битата сметана със заквасена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Мисля, че има вероятност да стане много по-рядък крема, но все пак може да се опитате и да сервирате тортата на топки :) Ще бъде също много вкусно :)

      Изтриване
  14. Здравей Люси,ако я направя в кръгла форма,защото нямам правоъгълна със свалящи е стени,дали ще се получи добре?и сподели моля те как правиш тези украси от белият шоколад,по точно със шприц или?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Антоанета :) Дам, няма да има проблем и в кръгла форма. Иначе шарките правя като изсипвам белия шоколад във фунийка от хартия за печене, като само отрязвам връхчето. Достатъчно ми е за един път и после хвърлям :)

      Изтриване
  15. Какъв ще бъде резултата ако се сложи повече кондензирано мляко? За първи път ще ползвам от него и ми се иска да знам резултат 🙊🙊🙊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Весела. Слагаме цялата консерва, затова освен да отвориш втора, не знам как ще се сложи повече, но колкото и да е гъсто млякото, все пак може да стане и по-рядкък крема, ако се прекали. Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей Люси!Тортата е уникално вкусна!Искам да те попитам за съвет-дали е възможно да ползвам тази сметанова пита за детска торта украсена с фондан?Съвети приемам всякакви!Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Не знам как било възможно да я направиш с фондан, тъй като е доста мека тортичка, и не мисля, че ще може да се облече. Освен това, сметаната разяжда фондана и няма да е добра идея ;) Освен ако не сложиш няколко фонданови фугурки отгоре прди поднасяне не мисля, че има друг вариант :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравей, Люси! Вече 2 години приготвям тази торта за рождения си ден, защото е много бърза и безкрайно вкусна. Благодаря ти за прекрасната рецепта! А и не само за тази ��!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...