понеделник, 27 февруари 2017 г.

Еклери / Cream Puffs Recipe


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Може понякога да се забавя, но каквото обещая, го правя. Вече на няколко пъти, а пък в последно време и доста по-често получавам ваши писма и заявки да пусна рецепта за еклери и упътване за работа с парено тесто. След като в чернови вече си изчакаха чакалото две нечовешко вкусни еклерови торти, на които вече им се вижда the release date, трябва първо да ви споделя базовата рецепта за еклери. 

Сигурно сте разглеждали доста рецепти за тях, но в основата си всички са еднакви, така че по-скоро има няколко хубави трика, с които може да си подсигурите вкусни и красиви еклери.
Не знам дали моите този път станаха най-перфектните по визия в колекцията досега, но определено вкусът им беше като представата ми за рая на земята : 

Пухкав, ароматен  крем, 
въздушно парено тесто,
шоколадова глазура на корем
- всичко изброено в едно! 


По принцип у дома нямам големи любители на еклерите, главно защото малкото пъти, когато са ги хапвали, са били почерпка от някой друг и винаги купечки. Затова, когато и да съм предлагала да направя, се е гледало скептично на предложението ми. Този път обаче хич не ги и питах - обещание имам да изпълнявам.
И добре, че го направих...толкова ги харесаха, че ми ги нападнаха по време на снимките още, наглеците недни! 


Всеки ще се съгласи, че освен хубавото тесто, един от най-важните компоненти за този десерт е именно кремът. Аз ще ви дам точно два варианта на него, като разликата е съвсем малка, а вие ще прецените кой от тях е по-близо до вкуса, който търсите. 
Няма да отлагаме повече, ето и списъкът с необходимите продукти:




За еклерите:
150 г брашно София Мел Класик
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар

За крема:
500 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр. жълтъци
30 г нишесте
50 г масло
1 ванилия 
150 мл сметана за разбиване или 100 г краве масло

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Още: 1 разбито яйце за намазване




Започвам като си отмервам продуктите за тестото. В тенджера смесвам млякото, водата, захарта и маслото. 

                          

След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол. 


Започваме да бъркаме енергично с дървена лъжица и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко, като по-бързо става като го разнесем на някаква повърхност, в моя случай - дъска за рязане.

            

След като тестото се поохлади леко, слагаме го в миксера и почваме да добавяме едно по едно яйцата. Ако са по-дребни - четири, но аз имах размер L , затова ползвах три. Оставете тестото леко да се точи от врътките, за да ви е по-лесно да го ползвате с поша, но не и прекалено рядко. Внимавайте и да не го охладите прекалено, тъй като тогава ще ви е твърде гъсто за изстискване и ще е по-трудно.


С помощта на пош правя различни по размери формички - кръгли за кръгли еклери и продълговати за големи еклери като от снимките. Кръглите ползвах за Еклеровата торта :)

Заглаждам, ако има остри неравности по повърхността с леко навлажнен пръст с размито яйце и след това намазвам целите еклерчета.
Пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато порозовеят, а после намалявам на 170 градуса до пълното им изпичане.


Не отваряйте вратата на фурната, докато се пекат, за да не спаднат. 


Докато се пекат се захващаме с крема. Слагаме на котлона около 400 мл от млякото, със захарта и 50 г масло да се затоплят. В друга купа разбиваме жълтъците с нишестето и останалото мляко на каша. 
Когато млякото в тенджерата тръгне да завира, изсипваме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато и енергично бъркане, докато кремът се сгъсти. Прибавяме ванилията. Оставяме да се охлади напълно, като покриваме крема със стреч фолио, за да не образува коричка. 

           

Когато кремът се охлади, го смесвам с битата сметана или пък меко масло. 
В първия случай кремът е по-пухкав и въздушен, а във втория - по-плътен. И двата крема са ми любими и правя често и от двата вида, като просто го разделям на две части :)
Този тук е с бита сметана :


Пълня еклерите с помощта на пош, като си правя по две дупки от горната страна, тъй като няма да се виждат щом се покрият с шоколад.


Тъй като използвах пухкавия крем за еклерите, си позволих да ползвам по-голям накрайник, но ако ползвате по-редкия крем с маслото (преди да е стегнал напълно), може да ползвате и острия накрайник за пълнене на понички. 
След като ги напълня, ги обръщам в чиния, в която съм изляла готовата глазура, като за нея използвам стандартен ганаш, рецепта за него тук.

                           

Нареждаме на поднос и оставяме в хладилника да стегнат или пък ги нападаме веднага....защо не :) 


Ех, друго нещо са си домашните еклери. Ако ви харесат тези, нямам търпение да ви покажа и еклеровата торта, като от сега казвам, очите ще ви останат :)
Но днешното кафе ще си гарнирам с ето това вкусно, пухкаво удоволствие!

Усмихната седмица, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





42 коментара:

  1. Люси,
    припомни старите времена когато моята баба правеше еклери с глазура от бонбони Лакта.Тя беше майстор на десертите и козунаците и се справяше перфектно.Аз също съм правила еклери - със сладка и със солена плънка.Но първият път направих тази грешка - отворих фурната и еклерите спаднаха.След това разбира се се поправих.За Великден и аз ще спретна едни еклери, много хубав, чуден десерт .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени :) Радвам се, ч ети харесат. При теб има толков аинтересни рецепти, все чакам да ми подхвърлиш някоя по-специална :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  2. Чудни еклерчета Люси. У дома всички ги обожават, но последните ми два опита за еклери бяха пълен провал. Обезателно ще пробвам твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам тази рецепта да е безгрешна и да развали лошата поредица :) Поздрави и усмивки, Милена

      Изтриване
  3. Prosto si unicalna blagodarq za strahotnite ti recepti s tqh se chuvstvam istinska domakinq😊nqmam turpenie i za tortata a do togava zapochvam da treniram s osnovata (eklerite) pregrutki

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анна :) Скоро ще дойде и рецептата за тортичката, пък се надявам да не ви е втръснал вкусът на екелрите дотогава :) Прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Чудни са!
    Отдавна не съм правила.

    ОтговорИзтриване
  5. Люси,днес и аз се престраших и направих твоите еклери в двойна доза ��. Трябва да кажа че станаха перфектни. Аз използвах обаче различен крем от масленият. Задължително ще се повтарят многократно. Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ти харесали, Ели! И аз скоро ще си напарвя пак и ще почна да експериментирам с пълнежи и глазури. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Здравейте, защо като извадих еклерите от фурната и те спаднаха? Бяха много близо един до друг и много се слепнаха. Възможно ли е да е от това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Възможно е, но хич не му мисли. След като се напълянт с крем, пак ще бухнат :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Еклерите спадат от разката смяна на температурата и ако не са добре изпечени.
    Аз винаги съм правила само такива с олио и вода и не съм имала провал.
    Ще пробвам и тези в най -скоро време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти харесат, както и с радост ще науча и твоята рецепта, ако я споделиш с всички нас ;) Поздрави и усмивки!
      (П.п. късно публикуване, но е имало някакъв бъг в системата явно )

      Изтриване
  8. Лелееее, какви снимки! Люси, един въпрос...ако ми трябват за обяд кога да ги направя....от предишния ден или да стана в ранни зори да правя еклери? Добър ли е варианта да ги направя един ден преди това, а да ги напълня с крема преди гостите да дойдат...Страх ме е да не станат прекалено меки....Благодаря ти за отговора и за прекрасните рецепти...Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Пете! Може да си ги направиш заедно за около два часа и пак ще са вкусни. Може да ги изпечеш и от предния ден и да ги напълниш на следващия, ако нямаш време - аз бих избрала този варинат, но и да ги напълниш, като ги прибереш в хладилника - пак ще са супер вкусни и на следващия ден, с охладения крем :) Абе, каквото и да решиш, това е лесна рецепта и няма къде да сбъркаш! Поздрави :)

      Изтриване
  9. Здравей, Люси!Моите еклери не се надуха особено и не са така напукани като твоите . Каква може да е причината? Не съм отваряла фурната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може би не са се интегрирали добре сътавките при самото тесто, може да или от качеството на продуктите. Само мога да гадая обаче. По-често се случва да спаднат след печене, ако не се изпекат добре или при бърза смяна на температурата, но според мен това не е никакъв проблем, тъй като след като се напълнят с крем, те пак се изпъват и изглеждат бухнали :) Важното е да са вкусни, а всичко друго ще се подобри с опита ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Поредната страхотна рецепта....Благодаря за което

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни! Ще ги направя скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Дано да се харесат :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Направих ги, станаха страхотни - благодаря за хубавата рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и ви благодаря за отзивите :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  13. Пепи Деликостова23 февруари 2019 г. в 17:37

    Здравей вълшебнице! Едно не ми стана ясно, този крем го разделям на две, в едното количество слагам маслото, а в другото разбитата сметана, така ли? Еклерите ти изглеждат убийствено съблазнителни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пепи :) Да, точно така. може да си направиш единия път само с масло, пък друг път със сметана или пък и от двата вида наведнъж :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Еклерите ми изобщо не се надуха, каква може да е причината? Прочетох много добре рецептата и ги правих стъпка по стъпка, затова пък крема е пухкав и безумно вкусен😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много странно, Пепи! не ми се е е случвало досега. Може би просто сместа не разбъркана много добре. Съвсем, съвсем не се надигнаха или малко се надигнаха? Наистина ми е необичайно, пък и както виждаш спрямо коментарите на рецептата, не е имало такъв проблем сега. Поздрави и утешителни прегръдки!

      Изтриване
  15. Хаха, синът ми каза, че приличали на чехълчета. Може би температурата при печенето, а нали тя е най-важна при еклерите. Забелязах, че ми беше една идея по-рядко...дали не трябваше да изчакам да се охлади сместта и да стегне малко маслото и чак тогава да шприцовам... Пак ще пробвам😚

    ОтговорИзтриване
  16. Така мечтая да направя прекрасни домашни еклери без гадости в тях. Уви последните ми два опита са неуспешни. Следвам всяка стъпка. Измервам всичко до последния грам. И нещо при печенето все се обърква. Надуха се перфектно. Намалих температурата на 170, както пише и те умряха.... Всичките. Станаха слепени като бишкоти. Безумно вкусни са. Топим ги като бисквити в крема, но ми се иска да направя и аз такива красиви еклери, като за пред гости. Имаш ли идея каква може да е причината да се слепят така. Не съм отваряла фурната. Просто намалих температурата, както си описала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, щом изпитваш това затруднение, ти препоръчвам първо да започнеш с малки еклерчета. Кръгли и малки - по-лесно ще се изсушат и те по-лесно стават като цяло. Смятам, че овладееш този размер, ще можеш после да печеш с лекоти по-големи. Опитай и ми сподели резултата :) Поздрави и усмивки <3

      Изтриване
  17. Zdravei,Lusi ti bezporno si edin kulinaren talant,strahotni sa vsichki neshta, koito pravish, sega ga popitam moje li da zamenim nushesteto sas brashno, blagidarq i hubav den

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна и благодаря :) По принцип може, но определено крема не става така ефирен и нежен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. В други сайтове с рецепти е дадено по-подробно как се пекат. Номерът е да не се водят от фурната докато не изстинат. Стоят на открехната врата до пълно охлаждане.

    ОтговорИзтриване
  19. Какъв вид нишесте се използва в случая. По принцип съм правил яйчен крем ,но не съм слагал нишесте. Масло съм слагал само накрая, когато свалям крема от котлона...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвала съм царевично нишесте. Поздрави!

      Изтриване
    2. Имам въпрос относно крема какво ще стане ако сложите сметаната в яйчния крем преди да е изстинал напълно Питам щото мисля да правя бисквитена торта с този крем Поздрави

      Изтриване
    3. Ще разтопи сметаната и ще се втечни :)

      Изтриване
  20. Здравей с вентилатор на 200,или без?! Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, без вентилатор на 200 градуса. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...