петък, 20 януари 2017 г.

Нежна и сочна торта с мандарини / Mandarin Cake


"Искате да отслабнете? Да ядете здравословни и вкусни храни? Няма такова нещо! Загасете компютъра и отидете да цепите дърва. Но ако искате да сте щастливи и усмихнати в това студено време, вижте каква торта може да си хапнете"

Eто как ме посъветваха да започна днешната си публикация моите приятели. Понякога в стремежа си да не засягам злободневни теми в постовете си, наистина се чудя как точно да ги започна така,че да ви създам настроение.

Да, знам, че празниците отминаха и много от нас искат да минат на диета, но затова пък зимната депресия взе да ни наляга все по-често след края на цялата еуфория, махането на украсата и липсата на усмихнатите и опиянени лица на улицата.

Сега не ни остава друго освен тихо и с присвито сърце да чакаме първите знаци на пролетта, но затова трябва да грабваме всяка възможност, която ще ни донесе усмивки и повече цвят в ежедневието.


Днес е петък например и освен класически повод за пиене, може да бъде за ядене...на торта например. Почивните дни ни дават възможност да си я приготвим, изядем и с нови сили от понеделник да изгорим калориите, борейки се да стигнем до работа в снежните преспи 
(Абе, аз реша ли, причина, повод и оправдание за торта все ще намеря) 
Тази торта не е диетична сама по-себе си, но е наистина много лека за хапване. Като малка, нежна, пухкава целувка, с аромат на портокал и мандарини, а отгоре на всичко е толкова сочна, че просто с всяка следваща хапка ще си обещаваш, че ще е последна...



Списъкът с продуктите може да ви изглежда дълъг, но не оставяйте да ви стряска - няма нищо кой знае колко сложно за намиране. Аз направих няколко промени от оригиналната рецепта, но според мен стана още по-вкусна :)  
Тортата излезе и доста голяма на височина, така, че бих препоръчала да се направи и по-големи тавички. И така, не оставяйте цитрусите да увяхват в купата на масата , а вижте как да ги приготвите в тази рецепта:

Необходими продукти:
За блатовете:
8 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. корички от мандарини/ портокал
щипка сол

За крема:
200 г крема сирене
250 г маскарпоне
1 1/2 ч.ч. сметана за разбиване
1 1/2 ч.ч пудра захар
2 с.л. корички от мандарини
2 с.л. портокалов ликьор ( не е задължителен) 
1 ванилия

Още:
2 консерви белени мандарини
кокосови стърготини

Започваме като отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме първо белтъците с щипка сол и половината от захарта. Бием докато станат на сняг. Оставяме на страна. 
след това разбиваме жълтъците , с останалата захар, 

                         

прибавяйки ванилията, млякото и рендосаните на ситно мандаринови корички. Може да зместите плода изцяло с портокали или да ползвате само портокалови корички. 


След като сместа е готова, започваме да прибавяме от белтъците към нея, като постепенно пресявам и от брашното с бакпулвера.

                     

Получава се богат, пухкава текстура, като разпределям сместа в три тавички по 20 см в диаметър. Вие може да я разпредлите и в две по 25 см. 


 Тавичките са намаслени с олио и застлани с хартия за печене на дъното. Пека в предварително загрята фурна на около 160 градуса. 
Готовите блатове оставям да се охладят на леко открехната вратичка на фурната , за да не спадат.
В оригиналната рецепта се използва 600 г крема сирене, но скръндзата в мен реши да използва само 200 г крема сирене ( ето и марката, която използвам) и маскарпоне от 250 г. 
Кремът е напълно достатъчен и в тези количества. 

              

Разбивам сирената, които са  на стайна температура със захарта, и към тях прибавям предварително разбитата на сняг сметана,. аз използвах неподсладена, тъй като предпочитам да не е толкова сладък кремът. 
След това прибавям рендосаните корички, които като количество може да си ги натаманите на вкус. Добавяме и ароматите - ванилия и ликьор от портокал или мандарини, или пропускаме последното, защото нямаме. :) 


Сглобяване на тортата: Разрязвам блатовете на половина, като по този начин получавам шест по-малки блата. Отцеждаме мандарините от консервите, като със сока напоявам блатовете, отгоре слагам от крема, 

                         

а отгоре нареждам от мандарините. Предполагам, че може да използват и пресни мандарини, но аз предпочитам тези от консерва - обелени, леко подсладени, сокът е чудесен за напояване, а не са скъпи. 
             


Така процедирам докрай, като завършвам измазвайки цялата торта с крем, а отгоре украсявам с резенчета пресни мандарини, мента и кокосови стърготини за още по-ароматен , тропически вкус. 


Обожавам тази торта. Не е кисела, не е прекалено сладка, блатовете са изключително пухкави и сочни, а кремът е толкова божествен.


Уханието на мандарини, портокали и кокос, правят всяка хапка наистина специална. 


Опитайте и вие и после ми пишете в коментарите с вашите впечатления, а вече подготвих и албум номер три в страничката във фейсбук, където може да ми изпращате снимки на приготвените от вас творения по моите рецепти :)

Гушкави почивни дни, приятели! :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



13 коментара:

  1. Магьосница си, нали знаеш? Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,тортат стана страхотна,сочна и много ароматна!Страхотна сте! Елисавета Томова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за оставените отзиви, Елисавета! Радвам се, че ти е харесала! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравейте, днес за втори път правя тази торта и бих искала да Ви попитам следното: Защо е необходимо да се прави с 8 яйца? Става толкова много смес, че си мисля да опитам с 6 или дори 5. Опитвали ли сте да ги намалите? Моля споделете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери! Да, наистина става доста височка торта. Мисля, че може да си позволиш да намалиш яйцата според жеалнието ти :) Самата аз не съм опитвала, но следващия път ще го направя :) усмивки!

      Изтриване
  4. Здравейте. Искам да попитам консервата белени мандарини може ли да се смени с пресни мандарини или пресни портокали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) По принцип може, но трябва да си поиграте докато ги обелите добре, защото иначе ципите ще ви пречат. Хубаво е да изберете и по-сладък плод, за да не ви киселее много тортичката ;) Поздрави!

      Изтриване
  5. Zdravei iskam da popitam kolko sa golqmi chashite za izmervane na produktite.
    Blagodarq

    ОтговорИзтриване
  6. Принет' мила Люси! Бих искала да те попитам каква доза да направя за 30 парчета от тази торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Криси :) Тази торта е доста висока, както съм написала и според мен с лекота може да се опече в блат от 25 см в диаметър, за да е по-ниска и лесна за похапване. ПО принцип за 30 парчета дават торта с диаметър около 30-32 см. Може да я правиш и в правоъгълна форма. Мисля, че двойна ще са достатъчни за тези размери. Поздрави ;)

      Изтриване
  7. Здравей. Мислиш ли че кремът ще е подходящ за торта, чиято украса ще бъде желирани плодове? Или ще стане прекалено кисела? Можеш ли да юе посъветваш комбинация подходяща за желирани банани, ягоди, портокали, киви и малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доника, здравей и ме извини за малко закъснелия отговор. тези дни ми беше много натоварено. Кремът е подходящ за плодова торта, не го намирам за кисел, тъй като и мандарините от консерва са по-сладки от суровия плод. Аз наскоро правих торта "Плодова пита", но така и си седи в чернови, та най-подходящо за такъв вид торта намирам кремовете от типа на самата Крем-пита, рецепта, която имам в блога по принцип или пък на рафаелото, тъй като е доста сладък крема и се балансира със свежите плодове ;) Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...