петък, 25 ноември 2016 г.

Сьомга с портокалов сос / Orange Glazed Salmon


Ето, че отново съм на Холандска земя! Отново гостувам на сестра ми, отново познатата радост от нашата ежегодна среща...уж еднакво, но толкова различно. Този път е различно, защото радостта е още по-голяма. За първи път в прекрасната къщичка от червени тухлички, на тихата холандска уличка, се чува по-приятен звук от гърмящ от уредбата метъл и това е сладкият смях на бебе.
Ноа, моят сладък племенник е най-хубавото нещо, което съм виждала на тази земя и след няколко месеца "връзка от разстояние по нета", най-сетне мога да го прегърна и да не го пускам. След неговата усмивка, сякаш светът се промени, а цветовата палитра придоби още няколо пъстри цвята, за които дори не съм подозирала.


Гледайки го да спи спокойно, и сестра ми, която скоро не е имала това щастие, всякакви мисли минават през главата ми. Първо искам да приготвя всяка възможна вкусотия за моята сестричка, която няма време да се усмихне буквално, (но го прави щом зърне малкото вързопче), И това е най-малкото, което мога да направя, когато им гостувам - да ги гощавам с всевъзможни ястия.
А те, младите родители, хапват с охота. И докато малкият Ноа още не може да оцени кулинарните възможности на леля, тъй като менюто му е меко казано ограничено, то не означава, че няма да се грижа да се храни здравословно за в бъдеще.
Бъдещето е нещо, за което автоматично мисли човек, щом в живота му влезе бебенце. Ето защо, инициативата в която ме поканиха WWF наскоро, така бързо ме плени.
В своя Рибен буквар, който може да видите онлайн тук, те ни помагат да изберем не само полезната за нас риба, но и такава, която не е засегната от незаконен или свръхулов, който води до нейното постепенно изчезване и злоупотреба.


Точно така избрах и следващата си рецепта, напълно спокойна, че сьомгата, която купих отговаря на нужните стандарти и изисквания. Вие също може да се запознаете повече с проекта, в който участват 11 европейски страни, а в приложението може да се "почерпите" и с още няколко чудесни идеи за ястия с риба и морски дарове, в секцията "рецепти"тук
А ето и моето предложение, с което искам да подкрепя тази чудесна инициатива, а именно : Сьомга с портокалов сос. 
Ето какво ви трябва:
4 бр. филета сьомга (без кожата)
2/3 ч.ч. портокалов сок 
кората на половин портокал
2 скилидки чесън
1 с.л. лимонов сок
1 1/2 с.л. мед
2 1/2 с.л. царевично нишесте
50 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин
1-2 клонки розмарин


Взимаме филенцата риба, овкусяваме със сол и пипер на вкус от двете страни. На котлона, на средна степен загряваме 1-2 с.л. зехтин и слагаме да се запържат филенцата до светло кафяво. 


Приблизително около 3 минути от всяка страна.


Докато филенцата се запържват, нарязвам чесъна на ситно, кората портокал (може и да се рендоса) и малко розмарин - около 1-2 с.л, в зависимост доколко ви допада този аромат.


Готовата риба изваждаме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган запържваме чесъна и розмарина, като добавяме 1/4 от бульона. Оставяме да поври, докато почти се изпари. След това прибавяме портокаловата кора и сок, меда и лимоновия сок. Разбъркваме и накрая прибавяме и останалия бульон и нишестето, което предварително сме смесили и направили на кашичка. Оставяме целия сос да се хомогенизира, като поври около минута и разбъркваме непрекъснато. Подправяме с още сол и пипер на вкус. 



Изключваме котлона и слагаме филенцата в соса, да се "окъпят" хубаво от всички страни. Украсяваме с още малко пресен портокал и клонки свеж розмарин.


Това е едно наистина бързо, лесно и идеално за всеки сезон и диета ястие, което ще се радвам да ви хареса, колкото и на мен!


Оставям ви с тези вкусни кадри, както и много интересна и ползна информация от страничката на проекта, а аз ще разгледам какви други подходящи риби има там, с които да ви предложа рецепти!
Пожелавам ви слънчеви почивни дни, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Разхвърляна пита / Messy bread


Напоследък не съм в най-здравословната си форма и това не се отнася до някакъв прекрасен парти лайфстайл за съжаление, а за чисто физическо разглобяване и разболяване. 
Имам чувството, че всичките чаркове са ми китайски, тъй като се развалиха по едно и също време и ето, че вече трета седмица не мога да се възстановя. 
Ще кажете..то това е нормално за есенно-зимния сезон, познат още като "Сезонът на настинките" или още повече като "Сезонът на верижната зараза". 
И докато преминавах през всички етапи,  като отрицание "Нееее, не съм болна" ,

през гняв :" Който ми е лепнал тоя вирус, дано му излезе пъпка на носа, да мога да го позная утре!", през пазарене, депресия и стигнах накрая до заветното приемане на фактите : "Добре де, болна съм и всичко ме боли! Трябва да си остана у дома и да почивам". 
Да седя на едно място, далеч не е най-лесното нещо за такъв човек като мен, който постоянно кипи от идеи и обича да е продуктивен. 
И така, след няколко дни прекарани в хибернация под пухкавите завивки, най-сетне апетитът ми се възстанови и то с гръм и трясък. Знаех какво ми се яде точно и исках само това :  вкусен, пухкав домашен хляб или пита.
За щастие имах идеалната рецепта под ръка, една чудесна и много забавна за правене питка, която приготвих за първи път през лятото, но се изяде твърде бързо за да бъде снимана. 


Знаейки колко лесно и бързо става, като ми даваше и няколко минути за почивка в самата рецепта,  докато тестото втасва, нямаше по-подходяща рецепта целта. Видях, че и Илианка я е приготвила тези дни, като аз нарекох моята "Разхвърляна пита", защото така я прекръстиха ядящите първия път и така си я записах. Ако и на вас ви допада идеята днес за вечеря от масата да ви ухае на тази прясно изпечен вкусотия, вижте рецептата по-долу и се убедете колко бързо става:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел ( плюс още за доомесване)
100 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
130 г масло
80 г захар ( ли само 1 1/2 с.л. ако искаме питата да не е сладка) 
1 ч.л. сол 
1/2 кубче мая 
олио
сусам за поръсване


Започваме като в леко затопленото мляко, слагаме 1 1/2 с.л захар и половината кубче мая. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне. През това време в подходящ съд, пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него киселото мляко, едно яйце, солта, ( останалата захар, ако ще правим блага питка) и 50 г разтопено масло. Прибавяме и шупналата мая.


Омесваме тесто, като прибавяме още малко брашно, ако е необходимо, докато получим хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Оформяме на топка и слагаме в леко намазнен с олио съд да втаса, покрит с кърпа. 


След като тестото удвои обема си, прехвърляме върху плота и разделяме на шест равни части.

                            

Всяка част оформяме на топка и оставяме на страна. След това взимаме, първото топче, което сме оформили и разточваме на кръг с дебелина около 5 мм.

                           

Намазваме хубаво с останалото масло, което сме разтопили и продължаваме със следващото топче. Всяка кора редим една върху друга, а между тях мажем с масло, 


но без последната. Така ги покриваме с фолио за свежо съхранение и ги оставяме да втасат още 15 минути.

След като бухнат, притискам леко с ръка от центъра навън, като гледам да са възможно най-подравнени

и разточвам хубаво на голям лист., дебел около 1 см


Нарязвам тестото на ленти с дебелина около 1 см, а след това и на кубчета.  


В тавичка с диаметър около 25 см, покрита с хартия за печене, намаслена, подреждам кубчетата, като започвам от крайните парчета. За по-видимата част от питката оставям по-добре оформените парченца. 


Оставям тестото да втаса още веднъж, докато удвои обема си, и включвам фурната да загрее на 200 градуса. Размивам жълтъка с малко вода или мляко и намазвам питката отгоре, а след това поръсвам и със сусам.


Пъхам да се пече за около половин час, до златисто. Готовата питка задушавам с кърпа, за да омекне. 




Изключително забавно, рошаво, хлебче, идеално за вечеря, в комбинация със сиренце или масълце. Може да изберете и сладкия вариант, както и да удвоите дозата, ако искате голяма питка. На мен тази ми беше достатъчна, и без да я чакам да изстива много, си я подхванах парче по парче. Така хубаво се наядох, че после му ударих най сетне един чудесен, здравословен сън от няколко часа. Може да се кажа, че тази питка е направо лечебна. :) 

Затова, не чакайте много, ами запретвайте ръкави! 

До нови сладки срещи приятели!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 14 ноември 2016 г.

Гювечета: Сирене по мераклийски


Като се има предвид колко често си правя гювечета, цяло чудо е, че не съм пускала рецепта за тях в блога. Може би защото в повечето случаи използвам въображението си и наличното в  хладилника за "рецепта". Най-честата комбинация за мен обаче, са разновидностите на любимото ни сирене по шопски, къде с повечко зеленчуци, къде с колбас или гъби, а защо не и с всичко изброено. Точно такова е и днешното сирене по мераклийски. 


Гювечетата са ми любими за бързи обяд или вечеря, леки като ястие само по себе си затова и ги предпочитам, когато съм на някакъв хранителен режим. Друг плюс е, че се приготвят като отделни порции, което ми гарантира идеално разпределение на продуктите и възможност да си приготвя точно количество винаги току-що сготвено ястие :) 
Сигурна съм, че и вие имате повечето продукти и дома, затова, ако днес нямате много време за готвене, ето как да си спретнете едни богат гювечета.
Необходими продукти за 2 броя:
200 г сирене
2 яйца
1 голям домат
1 чушка
2- 3 гъби печурки
1/2 глава лук
1/2 наденица ( друг колбас)
шепа кашкавал
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък или лют)   Kotany
олио


На дъното на гювечетата слагаме малко олио и нарязания на кубчета кромид.


Отгоре разпределяме половината от сиренето, като може да го нарежем на кубчета или натрошим. Овкусяваме с малко червен пипер, а след това редим: нарязаната чушка ( аз използвах и червена и зелена),


доматите, още малко сирене, наденицата, гъбите и кашкавала. Ако сиренето е сухо, може да долеем малко вода, но повечето сирена пускат такава по време на печене. Пъхаме във фурната - аз винаги слагам в студена фурна, все пак са глинени съдове и пускам на 200 градуса. Пека общо около 30 минути, като малко преди да ги извадя окончателно, чуквам по едно яйце и поръсвам с още малко червен пипер.

                 

връщам във фурната за още една минута или само докато яйцето леко се запече - препоръчам да оставите жълтъка леко рохък.
Аз заравям виличка в гювечето и почвам да хапвам лакомо, докато внимавам да не се опаря от лакомия, а на вас пожелавам една усмихната и вкусна седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

неделя, 13 ноември 2016 г.

Горещ шоколад с подправки / Hot Hot Chocolate


Днес няма да се впускам в дълги приказки за това какво е довело до създаването на днешната рецепта, защото истината е, че до тази вкусотия може да доведе само лакомия. То бива бива да си направиш горещ шоколад, но аз направих нещо толкова шоколадово, вкусно и засищащо, че направо си минава за десерт.


Хубавото е, че в рецептата няма "готвене" само по себе си и може да си го приготвите толкова бързо, че ще бъде готов, още преди да сте дочели статията. И макар това да е просто една напитка, мога да ви гарантирам, че няма по-голямо удоволствие да заровиш устни в пухкава сметана, а под нея да се подаде от сгряващата гърлото шоколадова течност, така ухайна от всички подправки. 


Но ето как стана всичко::
Необходими продукти за една порция:
250 мл прясно мляко
50 мл течен шоколад/ шоколадов ганаш
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. лют кайенски пипер  Kotany
бита сметана
орехи или лешници ( по желание)  


Затоплям млякото с подправките и какаото. 


Намазвам с ганаш  отвътре чашата, в която ще изсипя горещата течност. Аз използвах от домашно направения си ганаш от черен шоколад, но вие може да ползвате някакъв течен шоколад. 

След като сипя ароматното какао, добавям малко бита сметана, върху "доукрасявам" още с ядки, ганаш и малко пипер за още малко пикантност. 


Ами както се казва..това е всичко, приятели!
Аз си придърпвам вкусната чашка, от която буквално се излиза сладост и смятам така да прекарам мързеливия, неделен следобед!
Опитайте и вие !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 11 ноември 2016 г.

Кюфтета по Чирпански / Chirpan-Style Meatballs


Дойде ли студеното време не мога да спра желанието у дома винаги да къкри нещо топло на котлона - я яхния, я някаква супа. Има нещо толкова очарователно в усещането, да отвориш вратата на жилището, след като си бил в студа навън, и да усетиш аромата на готвено ястие. сякаш веднага триста спомени от кухнята на баба ме пляскат през лицето като мокър парцал, 
Знам, че ще си сипя една купичка от горещата гозба, ще затварям очи опитвайки се да попия всички ухайни подправки от издигаща се пара, и докато примлясквам лакомо, ще се пресегна за филия хляб, с която да си топя от вкусния сос. 


Ако искате да изживеете всичко това, препоръчам ви да си сготвите днес за вечер чудните Кюфтенца по Чирпански. Една традиционна българска рецепта, която не отнема много време за приготвяне, а бъка от полезни зеленчуци и подправки. Загрейте коремчето и започнете почивните дни с усмивка. 


Но ето и самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 средна глава лук
1 бр. яйце
2 с.л. галета 
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
сол
брашно за овалване

За яхнията:
2-3 картофа
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 голяма глава лук 
2 ч.ч. доматен сос
1 с.л. чубрица
сол
олио


Започваме като в купа смесваме продуктите за кюфтетата. Аз използвам кайма от свинска плешка, тъй като е с намалено съдържание на мазнини, но вие може да изберете и смес. Главата лук прекарвам през чопър и смилам на доста ситно, за да може кюфтенцата да имат колкото може по-еднородна консистенция. Омесвам всичко хубаво. 

                         

С помощта на лъжица за сладолед дозирам количеството кайма за кюфтенцата, като след това оформям на ръка и овалвам в малко брашно. От това количество кайма при мен излязоха общо 14 кюфтета.

                          

Пускам кюфтетата да се варят за около 4 минути в предварително кипната подсолена вода, докато придобият този цвят. Оцеждам от водата и оставям на страна. 

                          

В подходящ съд и в малко загрята мазнина запържвам нарязания на средно големи парчета лук за яхнията. Запържвам за кратко, като по принцип тук може да сложите и малко целина. 


След това прибавям нарязаните отново на средно големи парчета чушки и моркови. Запържвам докато омекнат, като през това време обелвам и нарязвам картофите.


Прибавям ги и тях и отново запържвам за няколко минути. Подправям със сол на вкус.


Идва моментът за червения пипер, който аз обичам да е в повече 


и слагам една равна супена лъжица и запържвам и разбърквам, докато хубаво полепне навсякъде и пусне прекрасния си аромат.


Накрая прибавям доматения сос ( около 400 мл млени домати,  сос от консерва или  домашен сос) и доливаме с около 500 мл вода ( може и повече в зависимост от това дали обичат по-редка или гъста яхния). Похлупваме с капак и оставям яхнията да заври.


След като заври, прибавяме кюфтенцата и намаляме огъня на ниска степен, така че ястието само да къкри. Оставяме леко открехнат капака, за да извира по-малко от течността и яхнията да се сгъстява. 


Оставяме го да покъкри около 40 минути, а след това сервиваме с по две- три кюфтенца в порция. 

 

Ако още не сте измисли вечерята, не мислете повече! 
Опитайте тази чудесна рецепта още днес! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...