понеделник, 30 май 2016 г.

Бърза ягодова торта за начинаещи / Easy strawberry cake for beginners


В сезона на ягодите сме вече и определeно няма да пропусна да ви предложа няколко вкусни рецепти, включващи този толкoва ароматен плод. Днешната рецепта е такава, като също така е и по желания на част от читателите. От известно време ме молите да ви дам рецепта за някоя бърза лятна тортичка, която да е за начинаещи и ако може да включва някои от кремовете или пудингите на пазара.


Мислих, мислих и си казах, ще използваме най-лесния крем - този без варене дори, на Dr.Oetker, с аромат на ягода, за подсилване на ягодовия вкус. Реших все пак да се научим на нещо основно, като правенето на пандишпанов блат, вместо използването на готови, но ако неволята се обади, можете да ползвате и готови. Аз обаче смятам, че няма да навреди да забъркаме едни пандишпанови блатове "за начинаещи", а пък останалото ще бъде като детска игра.


Тортата е изключително лека, нежна и богата на крем. Но ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За кремовете: 
1 пак. крем Оле "Ягода" на Др. Йоткер
400 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване
захар (ако е необходимо за сметаната) 
ягоди за украса
5-6 големи целувки

Започнете като приготвите набързо крема според указанието на опаковката. За него ще ви е необходимо само да го разбиете с 400 мл прясно мляко. Оставете го в хладилника да стегне. (В крема има желиращ агент, но ако желаете по-стабилен крем, може да добавите и 1/2 пакетче желатин, разтворен в малко течност (сок, сироп от ягоди и т.н) ) 


Докато кремът стяга, правим блатовете. За целта отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без да попада никакъв жълтък при белтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Намаляваме скоростта на миксера на средна и почваме да добавяме един по един жълтъците. 


Сместа остава също толкова пухкава, но леко по-жълта. Спираме миксера и с дървена лъжица/ силиконова шпатула започваме да интегрираме бавно, постепенно пресявайки брашно в сместа. Въртим лъжицата отдолу нагоре, като се опитваме навсякъде да попадне равномерно количество брашно. Не отнема много време - все пак са само 6 супени лъжици :) 


Разпределям в три тавички с диаметър 20 см, в които съм сложила на дъното леко намаслена хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато блатовете порозовеят. След това изключете фурната и открехнете леко вратичката, като ги оставите да изстинат в нея. Тъй като са малки като размер, не отнема много време. 

Сглобяване на тортата: Върху първия блат слагаме само от ягодовия крем (колкото преценим като количество, като си заделяме една част за втория блат) Върху него натрошаваме целувки. 


Слагаме втория блат, като върху него слагаме крем - смес от ягодовия и малко от битата сметана. Сметаната сме разбили предварително на твърд сняг (аз ползвам растителна сметана, тъй като е по-бяла и обемна. Като може да добавите и сметанов фикс, за да бъде още по-стабилна - струва стотинки и може да го намерите в големите магазини). Така имаме един нюанс по-светъл ягодов крем, като накрая ще получим нещо като омбре ефект. 


Отново слагаме целувки и завършваме с третия блат. Измазваме всичко с останалата ни сметана, като украсяваме по желание. Аз шприцовах част от сметаната, като големите кръгли "гнезда" са всъщност още домашни целувки, които имах у дома, направени по тази рецепта.


Завършете всичко с щедро количество ягоди, а ако искате, можете да сложите и между блатовете. 


Както виждате, в рецептата има много свобода за експериментиране и творчество. Ето и няколко съвета, които може да ви се сторят полезни: Бих ви посъветвала да опитате сметаната на вкус, и ако искате, добавете още захар. Аз ползвам по принцип неподсладена и винаги слагам захар на око. Също така, за да избегнете използването на желатин при ягодовия крем, може да се опитате да обърнете пластовете и да тръгнете от бял към ровов, тъй като така няма да му се наложи да "носи" тежестта, и ще може да го запазите по-мек.


Надявам се този малък експеримент да ви е харесал и да се е вписал в изискванията ви, които бяха в комбинация - нещо от сорта на "ефектна, малка, готина, която да е лесна, но не съвсем елементарна и да  става за в квартира". (Почти като описание на някоя по-освободена девойка) :)

Усмихната седмица,  приятели!

***

П.П. Приятели, наградите на Блоговодител са тази събота и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 27 май 2016 г.

Пиле по индийски / Indian-Style Chicken



Ако има нещо по-впечатляващо от сценария, хореографията и продължителността на индийските филми, то това е само индийската кухня!!!!!!!
Не може човек да остане безпристрастен пред погледа на тези невероятно ухайни и богати на подправки ястия. 
Признавам си, не готвя често индийско, но когато го правя - го изяждам всичкото! 




Само се суетя около котлона, разбърквам през пет секунди, само и само за да мога да вдишам аромата на ястието и си повтарям наум: 

" Малее, как ще се наплюскам само да стане готово". 
Да, прави сте, това не е поведение на дама, но ще ви кажа една тайна - много малко жени са дами, когато са оставени насаме с храна! 
Просто си представете сочните и мариновани пилешки късчета, облети в горещ и леко пикантен доматен сос, върху легло от пухкав ориз. 
Ако си го представяте, сигурно преглъщате вече, затова ще ви зарадвам, като ви кажа, че това е една наистина бърза рецепта, така че няма проблем да е вечерята ви още днес. Ето и какво ще ви трябва. 


Необходими продукти:
За месото:
1 бр. големи пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. куркума
1 ч.л. чили на прах
1-2 ч.л. гарам масала (индийска подправка)
1 ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. джинджифил
2-3 скилидки чесън (пресовани, кълцани на ситно)

За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
1 ч.л. люта доматена паста
1 ч.ч. сметана за готвене
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио
сол на вкус

Още:
ориз за гарниране

Започваме като нарязваме пилешките гърди на кубчета и ги мариноваме в смес от изброените за месото продукти. Индийската подправка се продава в много магазини (потърсете в интернет) или пък може да си я забъркате сами. Тя се състои от: канела, кардамон, кимион, черен пипер, карамфил, кориандър и индийско орехче. Но и да я пропуснете, няма да е фатално. в рецептата има достатъчно аромати и ви препоръчвам да ги слагате на вкус :) 



Разбъркваме всичко и оставяме пилето да се маринова в хладилника за около час, но за най-добър вкус - за една нощ. (Чудесно е да го приготвите предната вечер и като се приберете от работа, директно да го хвърлите в тигана :))


За приготвянето на ястието загрейте мазнината на висока температура. Запържете месото, докато побелее изцяло. Няма как да хване цвят, заради маринатата.


Добавете доматите, пастата, захарта и солта и оставете яденето да къкри под капак за около 20 минути или до готовност на месото. Преди да го дръпнете от огъня, добавете сметанатa и разбъркайте.


Сервирайте върху сварен бял ориз. 


Гарнирайте с малко нарязан пресен магданоз и някакъв хляб за топене. Аз предпочитам домашни пърленки ( рецепта тук ) или друг вид плосък хляб. 


Какво ще кажете , а? :) 

Пожелавам ви много слънчев, вкусен и безгрижен уикенд, приятели! 

П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е към края си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 24 май 2016 г.

Паста "Бачиново"/ Bachinovo mini cakes


На днешния празничен ден реших, че ще е най-подходящо да споделя с вас една от наистина специалните рецепти, които пазя от доста време. 24 май освен празник на българската писменост и култура е и празникът на моя град - Благоевград. Ето защо реших да ви споделя една изцяло благоевградска класика, която не се предлага никъде на други места в страната, а именно - любимата на всички паста "Бачиново". Ако има неща, които са уникални за Благоевград като град, то са може би това, че по принцип в този толкова красив, чист (един от най-чистите градове в България) и спокоен град съвсем спокойно може да си изядеш боя пред баничарница "Бакалов" привечер, ако много се заяждаш, и то най-вероятно от някое люто македонско девойче, каквито тук с лопата да ги ринеш (все сме бесни за нещо или на някой :) ), и другият отличителен символ е ето тази сочна, вкусна пастичка, която се продава от времето на дядо ми, ама буквално! 


Наречена е на нашия прелюбим голям градски парк "Бачиново", до където може да стигнете като тапър-тапър се движите по "алеята на здравето" . Някои карат колела, други ролери, трети се карат помежду си, баби ги одумват на пейка, а някъде по по-закътаните пейки младежи изживяват първи трепети и започват връзка (и семейства може да започват, ако е по нощите, но това навсякъде го има) 


Е, хубав е моят град и любим на много хора в България, като и тази година няма да съжалявате, ако дойдете за празника на града. Ще има музика, заря и всякакви чудеса :) 


И така, преди да премина към рецептата ще направя няколко уточнения. Тази рецепта е почти изцяло импровизирана и се доближава по-скоро до предлаганата към този момент паста "Бачиново" на пазара. Оригиналната е с кафяв крем и дядо ми бе така добър да ме запознае със семейството, което е правило тази паста в миналото, които пък от своя страна ми предадоха рецепта. Беше много мило от тяхна страна, но тъй като все още държат малка сладкарничка, реших, че не искам да издавам "тайните" им, докато са в"бизнеса". 
Затова пък поизядох доста пасти, докато измисля този вариант, който според мен се доближава най-много до вкуса на предлаганите пасти. Надявам се да ви хареса и да й се насладите, както направихме ние у дома. Няма да съжалявате! 


Такааа, преминавам по същество, че и без това съм я обещала отдавна, а имах и толкова молби да пусна тази рецепта. Ето и продуктите - не се стряскайте, не са много, просто са "раздробени" на части :) 
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За жълтия крем:
5 жълтъка
2 пудинга ванилия
1 литър мляко
2/3 ч.ч. захар

За белия крем:
3 белтъка
5 с.л. захар
300 мл течна сладкарска сметана (може и неподсладена)

Още:
шоколадов кувертюр
захарен сироп

Започваме с приготвянето на блата. Той е обикновен пандишпанов блат, като за целта разделяме жълтъците от белтъците, разбиваме белтъците със захарта на сняг, като след това един по един прибавяме жълтъците към сместа, докато продължаваме да бием с миксера на средна скорост. Сместа трябва да се запази въздушна и пухкава. Спираме да бъркаме с миксера и с помощта на шпатула или дървена лъжица, започвам да интегрираме брашното, което пресяваме постепенно. Бъркаме от долу нагоре, бавно и внимателно, за да се запази въздушността на сместа. Изсипваме я в тавичка, на дъното на която има леко намаслена хартия за печене. Изравняваме отгоре повърхността. 


Моята тава е с размери на дъното 35 х 24,5 см. Печем блата на 150 градуса, докато се зачерви. Когато е готов, изключваме фурната и оставяме да се охлади в нея, като леко открехваме вратичката. Така няма да спадне. След като се охлади напълно, махаме хартията за печене отдолу, поставяме отново в тавичката и заливаме с топъл захарен сироп. Рецепта за него можете да намерите на много места в блога, като тук например. Лично аз предпочитам да не го правя прекалено сладък за тази рецепта (около 500 мл вода, 300 г захар и ванилия). Оставяме блата да изстине и се залавяме с жълтия крем.


Слагаме млякото със захарта на котлона да заври, а в купа смесваме пудингите, жълтъците и малко от млякото, което сме си заделили, за да ни се получи средо течна каша. Когато млякото в тенджерето тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, като бъркаме енергично с телена бъркалка, за да избегнем пресичането на крема. Оставете крема леко да се охлади,


а след това излейте върху вече студения блат. Оставете да се охлади напълно, най-добре за една нощ в хладилник.


На следващия ден разбийте белтъците със захарта на сняг, а в друга купа - сметаната на сняг. Смесете двете смеси и


разпределете върху вече охладения десерт.  Съветвам ви да опитвате кремовете по време на готвене и да добавяте повече захар по желание. Аз лично харесвам свежестта на тази паста, която не е толкова сладка, извън напоения като реване блат, но ако вие решите - винаги можете да коригирате сладостта по време на готвене. 


Заглаждаме хубаво (или така поне си мисля, че съм направила). Може да нашарите сместа с вилица като мен.



Направете колкото може по-тънки шарки с разтопен шоколадов кувертюр (аз малко се олях). Като се охлади, той трябва да е леко хрупкав, затова е хубаво да са тънки пръски и шарки, за да не ви попречи при разрязването.


Пъхаме всичко за последно в хладилника да стегне, а след това режем сладкиша на пасти. 


Не знам дали мога да ви обясня правилно какво означава да си оближеш пръстите до такава степен, че да си смъкнеш лака, 


но общо взето това е, което може да очаквате от този сладкиш. Толкова лек, въздушен, нежен, сочен, пухкав. Три пласта удоволствие, които ще ви накарат да се размечтаете.



Ако не сте се влюбвали досега в Благоевград, то тогава ще ви се случи - ако не в някой чаровен градски, то поне в този десерт!


Ще се радвам да го опитате и да споделите впечатления, а дотогава ви пожелавам една усмихната седмица и


Честит 24-май, българи..и благоевградчани!

П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 20 май 2016 г.

Нюйоркски чийзкейк / New York Cheesecake

 

Ето, че дойде времето, в което ви представям един от най-любимите си десерти. Сигурно сте се чудили защо в първите годинки на блога нямаше рецепти за чийзкейк и ще ви кажа причините, които са всичко на всичко  две! 
Първо, толкова съм педантична и взискателна към текстурите на чийздесертите, че винаги търся уникалния, отличаващ се с плътен и кадифен вкус на оригиналния чийзкейк, който опитах за първи път. Влюбих се толкова силно, че само серията от "Приятели", в която Рейчъл и Чандлър ядат чийзкейка от пода, може да опише докъде може да достигне любовта ми  към тази вкусотия! 
Е, може би не дотам да извърша дребно престъпление като кражба! ( Но определено има дни, в които бих утрепала определени хора и за парче десерт:))


Ето, че най-вече приключих със сортирането на любимите си чийзрецепти, като тази година вече ви споделих любимия ми чийзкейк без печене и шах-матния чийзкейк
Днес ви представям моята най-любима рецепта за нюйоркски чийзкейк.  


Именно тази вкусотия похапваха двамата олигофрени в сериала, и ако има думи, които могат да опишат колко е вкусен, то са тези на Чандлър:



Това е един десерт за ценители, според мен. Самата му текстура  и богатият му плътен вкус са звездата тук и намирам за излишно всякакви екстравагантни украси, въпреки скромната му визия. Свежи плодове, домашен плодов сироп или сладко са напълно достатъчни да контрастират и да допълнят по най-подходящ начин вкусовете тук.


И така, ако вече съм ви убедила, че е чудесна идея да използвате няколко часа от предстоящите дълги почивни дни да направите перфектния нюйоркски чийзкейк, вижте необходимите продукти:
За кората:
2 ч.ч. брашно
227 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка


За чийзкрема:
5 яйца
1 кг крема сирене
1 3/4 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1/4 ч.ч. сметана за разбиване

Започваме с приготвянето на кората. В купа сложете пресятото брашно, захарта (аз използвах фина захар, но може да ползвате и пудра) и прибавете нарязаното на кубчета масло. Последното е добре да бъде малко по-хладно от стайна температура, тъй като ще се стопи от топлината на ръцете ни, ако омесваме на ръка. (Ако ползвате миксера, може и да е по-меко) 

                       

След като съставките са се интегрирали достатъчно, добавете и жълтъците и доомесете върху набрашнен плот, така че да получите ето такова тесто. 


Разточете една трета от тестото (другата приберете в хладилника) върху основата на форма с махащи се стени, в която ще печете чийзкейка, с приблизителни размери 20-22 см в диаметър. Надупчете с вилица основата ето така

                   

и пъхнете да се изпече до златисто в  предварително загрята фурна на около 190 градуса.
Извадете кората да се охлади.


През това време приготвяме крема. Ето какво крем сирене ползвам аз, тъй като често ме питате. От типа на "Филаделфия" е, но е много по-изгодно, особено ако е на промоция. :) Разбивам го със захарта и брашното и солта (ако има нужда). (Опитайте и преценете дали искате да е още малко по-сладко и добавете още малко захар)

               

Прибавете едно по едно яйцата, а след това и жълтъците. Накрая прибавете и сметаната (още в течно състояние.) Разбийте всичко още няколко минути, докато получите хубава, пухкава смес.
С останалата част от тестото покрийте стените на формата ето така (Може да ви отиде цялата или да ви остане малко). 


Облечете формата с няколко пласта фолио, за да предотвратите водата да пропие в десерта. Изсипете крема във формата, като оставите един-два пръста до върха, за да има накъде да се надига и долейте топла вода до средата на съда. Пъхнете чийзкейка да се пече в предварително загрята на 190 градуса с обдухване фурна. 

                      

Печете така, докато водата започне дa ври, а след това намалете температурата на около 170-160 градуса - така, че да къкри. 
Чийзкейкът ще започне да се надига, но не се притеснявайте, той ще спадне след охлаждането му. 


Ако тръгне да се запича прекалено, сложете лист алуминиево фолио отгоре и продължете печенето.


Ще ви отнеме около час или повече, ако го печете на по-слаба температура. След като е готов, чийзкейкът ще продължи да се тресе леко в средата, когато се разклати. Това е напълно нормално! Извадете и оставете да се охлади на стайна температура, а след това за няколко часа или една нощ в хладилник! 


На следващия ден той ще е перфектен, като ще можете да отрежете стабилни и красиви парчета.


Крем ли е, торта ли е, сладолед ли е - не знам, но е божествено! Няма друг десерт, който да обичам така с кафето, както тази чудесия....:)
И така, ето и  отговорът на мистерията около това, защо винаги имам вилица в чантата си :) Никога не се знае кога (и къде) ще ми падне чиизкейк под ръка!

 

Пожелавам ви много сладки и усмихнати почивни дни, приятели! :) 
Ако харесвате рецептите ми, не забравяйте, че имам нужда от вашия глас за наградите на Блоговодител! 
Може да се впишете с фейсбук, без да е необходимо регистрация, а ако гласувате във всички категории, може да спечелите и награда! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...