четвъртък, 28 април 2016 г.

Румънски козунак с метода тангзонг / Romanian Cozonac using the tangzhong method.


Днешната рецепта за козунак е по-специална по две направления. Първо, че за направата на тестото се ползва така нареченият метод тангзонг, който ви представих не много отдавна за направата на вкусен домашен хляб, който остава мек с дни. Много от вас не само го опитаха, но се влюбиха в този метод, като ме затрупаха с множество снимки от различни вариации на хляба. Логично бе да се опитам тогава да направя и козуначено тесто по същата технология. 


Втората причина тези козуначета да са специални е, че най-сетне открих отдавна търсената плънка от майка ми за вкусните кифли, които помни от детството си. Описвала ми е на няколко пъти за някаква "магическа" вкусна орехова и шоколадова смес, но така и не можех да си представя какво толкова би било по-специално от традиционното им смесване. Оооо, наивна моя Люси - има още много да учиш!
Това беше и наистина е до ден-днешен най-ароматното и изкусително нещо, което се е пръквало наскоро в моята кухня. Когато ги приготвих (това бе преди повече от месец - като някакви проби за празниците), бях на диета и макар под пръстите ми ежедневно да излизаха всякакви вкусотии, така и не се изкушавах дотолкова, че да ги опитам и да си разваля режима. Това бе обаче до момента, в който една вечер реших да направя плънката за козунаците предварително. Няколко минути по -късно загребвах от шоколадовата паста с такава скорост, че дори и свикналата ми на диети съвест не можеше да ме настигне. 


Вие може да решите да направите само тестото или пък само плънката, или пък и двете, както е по тази рецепта. Ето и необходимите продукти:

За тестото:
Около 900 г брашно
3 яйца
3 с.л. рендосана кора лимон
1 с.л. ром
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче жива мая (42 г) 
170 г масло (+ 4 с.л) 
3/4 ч.ч. захар
щипка сол
тангзонг*


За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно (75 г) 
1 ч.ч. вода

За ореховата паста:
2 1/2 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. какао
есенция: ром или ванилия
1 ч.л. рендосана кора лимон
1 ч.л. рендосана кора портокал


Както казах, направих ореховата паста предната вечер. Хубаво е и вие да го направите, за да има време да се охлади напълно, да поеме ароматите, пък и да си отделите цялото време за тестото след това. 
За целта в касерола сложете млякото и захарта и загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори. След това добавете млените орехи и разбърквайте, докато сместа се сгъсти. След това прибавете какаото и ароматите и разбърквайте, докато добие консистенцията на паста. Дръпнете от огъня и охладете напълно.

Следващата стъпка е да си приготвим тангзонга. Отново в касерола смесвам продуктите, така че да нямат бучки. 


Слагам на котлона на средна температура и бъркам, докато се получи смес, подобна на пудинг. Дърпаме от огъня и отново оставяме да се охлади. 


След като вече имаме две от най-важните ни съставки за този румънкси козунак, се залавяме с тестото.

В купа поставяме яйцата и разбиваме леко с телена бъркалка.


Шупваме маята в млякото и 2 с.л. от захарта. В купата на миксера пресяваме около половин килограм брашно и правим кладенче. Прибавяме останалата захар,  шупналата мая в средата и щипка сол отстрани до стената на купата.


Пускам миксера с накрайник за месене на ниска степен и почвам да прибавям постепенно от яйчената смес, разтопеното масло и по малко от готовия тангзонг.


Увеличавайки скоростта, прибавям всички останали ни продукти (както и ароматите) до изразходване, като прибавям още брашно, докато поеме - за хубаво, меко, нелепнещо тесто. Прехвърлям в леко намаслена тавичка, завивам с кърпа или стреч фолио и оставям да втаса за около час на топло.


След като е втасало, тестото ни изглежда ето така: 


От тук насетне може да оформите тестото както искате. Аз следвах рецептата и го разделих на четири равни части, като всяка част разточих на правоъгълник. Намазваме с готовата ни вече орехова паста (извадете я на стайна температура, тъй като в хладилника ще бъде не само много студена, но и по-твърда) и завиваме на руло.


Усукваме два о два готовите фитили  и поставяме в намаслени формики за печене.


Оставяме ги да се надигнат за още около половин час на топло, след това намазваме с размито с малко вода яйце и поръсваме с кристална захар.


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около половин час или до готовност. Ще бъде различно времето за печене в зависимост от големината на козунака, който сте направили.


Аз направих мини козуначета и се изпекоха доста бързо.


Тъй като тук не правим традиционното омесване на тестото за козунака, а и плънката е доста тежка, не бих казала, че може да се надявате на много конци, макар да не е невъзможно.

Самата структура на тестото обаче е много пореста и въздушна, а плънката, както вече казах, е уникална сама по себе си.


И така, на Велики четвъртък ви оставям с още една идея за празниците. Ако и вие като мен искате всяка година да опитате поне една нова рецепта за козунак, тази е идеална за целта. 


Ако имам време ще пусна рецепта и за класически, традиционен козунак на конци, които тази година ще меся с мама (еее, няма как да не станат :) ) и ще се опитам да вмъкна рецептата преди празничната торта. 
Успешен ден, приятели! 



П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 27 април 2016 г.

Великденско предястие: Картофено-кашкавалени кошнички за салата / Easter appetizer: Potato and cheese baskets with salad


Малко остана до честването на най-големия християнски празник за православните, затова и рецептите тази седмица, ще бъдат почти всеки ден. И след като вчера ви представих рецептата за една много вкусна и по-различна постна баклава, днес идва ред на предястието за празничната трапеза. При нас тази година ще бъдат тези пъстри  картофено-кашкавалени кошнички, които ще напълним с любима свежа салата и разбира се задължителното великденско яйце. 


Може би сте виждали подобни кошнички от пармезан или пък тесто, но аз реших да направя смес от кашкавал и картофи. Освен много ефектни, тези кошнички бяха много вкусни, дори и студени, и определено са напълно достатъчни за предястие, ако направите като някои от моите дегустатори у дома и изядете две наведнъж - направо може да са и леко ястие ;) 
Ето как ги приготвих, но първо необходимите продукти:
250 г картофи
същото количество кашкавал (около две шепи) 
сол / черен пипер
олио
салата по избор
варени яйца

Започвам като рендосвам кашкавала и картофите на едро ренде в две отделни купи.


Картофите предпочитам да оставя леко да се отцедят или ги изстисквам, а след това смесвам с кашкавала и подправям с подправките, а после разбърквам.


Намазнявам с олио дъното на тефлонова  форма за мъфини (или някакви огнеупорни купички), може и силиконови, като след това "обличам" с готовата смес ето така:


Пъхам ги да се пекат на силна фурна, докато кошничките се запекат до златисто кафяво. Важното е да не ги правите много дебели, защото ще им отнеме повече време за печене - все пак трябва да са хрупкави, но и да не са много тънки, тъй като ще бъдат много крехки.
Не се притеснявайте, ако след изпичането им са все още леко меки - причина затова трябва да бъде кашкавалът (не картофите обаче, внимавайте).
Оставяме ги да се охладят напълно и кашкавалът ще ги стегне. С помощта на ножче ги отделяме внимателно от формичките и пълним със салата по желание.


Аз ви препоръчвам една чудесна комбинация от бейби спанак, малко свежа маруля, тънки резенчета червено зеле, рендосан морков и разбира се - едно разрязано на две сварено яйце. Овкусете със сол и пипер и готово. Добър апетит! 
***

П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




вторник, 26 април 2016 г.

Постна баклава / Vegan Baklava

 

Вече сме в последната седмица преди Великден и тези от вас, които са постили целия велик пост, със сигурност са станали майстори в намирането на десерти, на постни сладкиши, с които да подслаждате. Аз, като добра самарянка, реших да ви дам още една идейка - тази много вкусна, постна домашна баклава.


Голяма вкусотия се оказа и може би защото така и така не съм от най-големите любители на баклавата, не усетих огромна разлика в това, че десертът е постен. Освен това направих бая богата плънка, така че стана баклава - чудо ( точно като за Великден :))


В оригиналната рецепта се ползва постен шоколад, но тъй като трудно се намира, я направих с какао и за мен стана предостатъчно сладка и вкусна. Да видим дали и за вас ще е така :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 пак. кори за баница (около 200 г)
1/2 ч.ч. какао
1 ч.ч. орехи
50 г стафиди
50 г кокосови стърготини
50 г постни бисквити
олио (и газирана вода*) за корите
За захарния сироп:
500 мл вода
400 г захар
1 ванилия
сок от един лимон

Започвам като правя плънката. В купа смесвам смлените бисквити, млените (на по-едро) орехи, кокоса и  нарязаните на парченца стафиди (аз ползвах различни видове). Може да сложите повече от някои от продуктите, ако искате.


След това разделям количеството кори по равно на две. Взимам едната част и почвам да редя корите две по две, като през две намазвам с малко олио и, ако искате, с газирана вода. Отгоре разпределям половината от плънката. Нищо, че изглежда суха сега, знаете, че ще се залее със захарен сироп. :)


Завивам на руло и режа на не много тънки парчета, така че да може да се задържи.


По същия начин процедирам с другите кори и нареждам всички баклавички в тавичка, като ето колко бройки излязоха при мен:


Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто за около 25-30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре, сложете лист алуминиево фолио.



Готовите баклавички залейте или с предварително направен изстуден захарен сироп от изброените продукти, или го направете след като те са изпекат и ги залейте с топъл сироп, когато са напълно студени.



И така, след като ви представих последната постна рецепта за постите, до края на седмицата ще ви представя едно чудесно великденско предястие, рецепта за малки козуначета с уникално вкусна плънка и за великден ще завърша с една чудесна пролетна торта, която е достойна за всяка празнична трапеза.


А сега ви оставям да си похапнете виртуално от това парченце и ви пожелавам една чудесна седмица пред вас!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  
 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 22 април 2016 г.

Празнична шоколадово-морковена торта / Easter Egg Chocolate Carrot Cake


Ето, че дойде моментът, в който ви представям една достатъчно дълго пазена рецепта в чернови. Но все пак почивните дни са пред нас, както и много големи празници, залепени с още куп почивни дни. Ако и тогава не можете да намерите време да спретнете една домашна торта - то кога?! И тъй като за празничните менюта нещата се планират по от рано, реших, че днес е денят да ви предложа първото (и най-шоколадовото) си предложение за празнична торта. Тази съблазняваща, очарователна и невероятно вкусна шоколадово-морковена торта.


Идеята за съставките, украсата и въобще цялата визия ми се въртеше в главата от доста време, но ето, че след като получих допълнителна помощ от Др. Йоткер и техните продукти, цялостната концепция ми се изясни и се получи нещо наистина много вкусно, но същевременно лесно за  изпълнение. Исках да направя още една от онези торти, които да карат хората да вадят толкова ококорен поглед, който само изравнителна сметка за ток може да предизвика, но също и положително възклицание "WWWOOOOOOOOWWWWWWWWW"



В същото време не исках да я правя много сложна за правене, тъй като понякога дългият лист с продукти ме е отказвал и мен от някои торти, които изглеждат много хубаво на външен вид.
В тази обаче реших да си спестя много грижи, използвайки от готовия крем за сладкиши на Др. Йоткер, като вмъкнах и доволно количество шоколадов ганаш. 
Но най-любимата ми част може би от всичко са супер сочните, наситено шоколадови МОРКОВЕНИ (да, морковени казах) блатове!



Но ако това парче не може да ви убеди за какво става въпрос, вижте самата рецепта! Започвам с необходимите продукти:

За блатовтете:
4 яйца
3 ч.ч. моркови
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. какао Др. Йоткер
1 1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода Др. Йоткер (загасена с оцет) 
1/3 пак. бакпулвер Др. Йоткер
щипка сол

За крема:
1 пак. крем за сладкиши Др. Йоткер
1 желатин Др. Йоткер
350 мл прясно мляко
3-4 с.л. пудра захар


За ганаша:
200 мл течна сметана
2 бр. шоколад

течност за сиропиране* по желание

За украса: 
бита сметана
шоколадови яйчица
вафлена фунийка


Започвам с приготвянето на ганаша. Аз обичам да правя по-голямо количество ганаш и да го съхранявам в буркан в хладилника, като разтапям на водна баня или микровълнова необходимо за мен количество за различни десерти, заливки или други.
В този случай мисля, че тази доза ще ви бъде достатъчна, но ще трябва да си заделите малка част от нея и за украса.
Ганаша приготвям по традиционния начин, като към вече затоплената на котлона до точка на кипене сметана, добавям начупения на ситно шоколад. Махам от огъня и разбърквам, докато се разтопи напълно и стане на гъст шоколадов сос. Първоначално ще бъде рядък, но след като изстине става с консистенцията на течен шоколад, а в хладилника се втвърдява напълно. 
Тъй като ние ще го използваме в пластично състояние, го оставям на стайна темпратура.


Пускам фурната на 170 градуса и се залавям с блатовете. Те са много лесни за направа. В купа слагаме четирите яйца, към които прибавяме и олиото, и разбиваме с телена бъркалка. (За тези блатове дори не пускаме миксер::)


В друга купа смесвам всички сухи съставки - брашно, захар (по възможност фин кристал), какао и сол.


Прибавяме и бакпулвер и загасената в малко ябълков оцет сода.


Смесваме двете смеси, като прибавяме на части и рендосаните моркови. Тъй като те са сочни сами по себе си, сместа става гъста и плътна, но все пак течна. Ако са ви попаднали обаче по-сухи моркови и сместа ви остава суха, добавете малко течност (мляко, вода).


Разпределям сместа в три тавички с диаметър 20 см. Предварително намаслени и с кръг от хартия за печене на дъното. Пека ги във фурната, докато забучена в тях дървена клечка, излезе суха.


Готовите блатове изваждаме и охлаждаме напълно. Моите се бяха надигнали на места, затова изравних с остър нож, а останалите трохи запазих и използвах за украса. 

За крема: Направих крема според инструкциите на опаковката, като за него ни трябват само 250 мл от млякото и пудрата захар. Аз обаче исках стабилен крем, тъй като тортата не е никак малка, затова реших да го желирам. За целта накиснах 2/3 пак. желатин в малко вода. След това затоплих останалото мляко в джезве на котлона. Когато стана много топло, дръпнах от огъня и добавих набъбналия желатин, и разбърках, докато се разтвори. (Ако искате, можете да направите повече крем, като увеличите млякото и използвате целия желатин!) 
Оставям леко да се охлади и прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера. 


Тъй като от топлината на млякото моят крем се отпусна и стана течен, го прибрах в хладилника, като разбърквах от време на време, тъй като се изстудяваше по-лесно по стените на съда и там започваше да се желира. Докато правех това, започнах да се подготвям за сглобяването на тортата.

На два от трите блата предварително си шприцовам концентрични кръгове от вече втвърдилия се шоколадов ганаш (Ако е много твърд, затоплете го отново на котлона (микровълновата)  за няколко секунди и разбъркайте). Аз направих така, че шарката да се разминава на двата пласта, но вие можете да я направите, както искате. Също така, ако обичате по-сочни торти, тук е моментът да сиропирате леко блатовете (захарен сироп, компот, мляко с какао или кафе - по желание)


Слагам първия блат с ганаш на дъното на чиния, а около него поставям ринг за торти. Изсипвам половината крем от хладилника, след това поставям втория блат с ганаш и изливам остатъка от крема. Завършвам с последния блат, който също сиропирам леко. Пъхаме в хладилника за около половин - един час.


При мен отне наистина много малко време, докато кремът стегне. След по-малко от час вече бях махнала ринга за тори и измазвах тортата с пласт пухкава, подсладена сметана. Вие можете да изберете и друг крем за измазване, или да добавите какао към сметаната за да стане още по-шоколадова торта. Аз обаче исках да има ярък контраст между цветовете за украса и макар тортата да е предимно шоколадова, исках завършекът да бъде бял. 


На следващия ден довърших декорирането - малките шоколадови трохички по дъното, разтопения предварително заделен шоколадов ганаш и с останалата ми сметана (към която също прибавих ганаш, за да стане кафява) и напълних една вафлена фунийка. Подредих след това много малки шоколадови яйчица, които сякаш се изливат по дължината на ганаша и се получи този вкусен рог на изобилието.


И макар в разрез да не може да видите толкова отчетливо двата вида шоколад в крема,


мога да ви гарантирам, че във вкуса определено не остават скрити.


И така, ако подробната рецепта ви е заблудила, че е сложна - не се притеснявайте. Направих я за около два часа привечер, без проблем, доукрасих на сутринта, а на обяд - е, на обяд вече я нямаше. Но така се случва с наистина вкусните десерти! Убедете се сами, а след това ми пишете!
И ако съм успяла да ви усмихна и да ви дам една идея за празниците, ще се радвам да ме подкрепите с гласа си за наградите на Блоговодител в линковете по-долу! 
Усмивки от мен и слънчеви почивни дни! 



 П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...