неделя, 11 декември 2016 г.

Торта "Пияна вишна" / Drunken Cherry Cake


Ето, че днес искам да се престраша и да ви споделя една рецепта, пазена като мръсна тайна в черновите, не защото отново e с алкохол, което вече започва сериозно да потвърждава спиртните ми пристрастия, а защото не бях доволна много от снимките, които направих този ден. А той е преди повече от две години - сигуре!
Самата рецепта обаче е идеална и не бих променила нищо в нея, затова не ми даваше сърце да изтрия снимките, като всеки път ги преглеждах наново и се опитвах да си отговоря, дали може наистина да се види през тях колко невероятна торта е това?


И така, докато продължавах да не им давам шанс, тази сутрин станах с желанието за парче точно от тази торта и снимките ми проговориха : Разбира се, първо казаха: "Пак ли ти, досадо? Какво, ще се решим ли вече", а след кратък монолог от моя страна се убедих, че предпочитам да споделя с вас тази чудесна рецепта, в  сезона на "голямото готвене", вместо да си държа за мен от чиста проба суетност.
Представям ви тора "Пияна вишна" - едно неописуемо кулинарно удоволствие, която ще ви изкуши със завидно количество шоколад, сметана, сочен плод, ароматен ликьор и желанието да се затворите за ден в компанията на едно такова парче. 


Тортата е много приятна за правене и намирам такъв вид "дълбани торти", за много по-лесни като цяло. Може да ползвате замразени плодове или такива от домашна вишновка, но каквото и да изберете ще се получи чудесно. Ето и самата рецепта:
необходими продукти:
За блата 24 см диаметър:
8 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
100 г черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия

Започвам като отделяме внимателно жълтъци от белтъци в два отделни съда. 


Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта.


През това време в касерола, разтопяваме шоколада ( аз използвах такъв на капки за готвене, като добавих една супена лъжица течна сметана, за да по-лесното хомогенизиране на сместа) 


Разтопения шоколад започваме внимателно да прибавяме към жълтъците, 


при непрекъснато бъркане и на малки порции, така, че да не се пресекат. Така полученият шоколадов "крем",


прибавяме към разбитите белтъци. Смесваме внимателно и бавно като се стремим да запазим въздушността на сместа. 

 

Накрая прибавяме на етапи, пресявайки и разбърквайки с шпатула/ дървена лъжица смесеното брашно, бакпулвер и ванилия. 


След като се интегрират и сухите съставки, прехвърляме в намаслена и застлана с хартия за печене форма за торта, с диаметър 24 см. 


Печем блата в предварително загрята фурна за около 30-40 минути на 160 градуса. След като го изпечем, изключваме фурната, но го оставяме при леко открехната време да изстине, за да не спадне. Тава остава висок и  пухкав.


В готовия блат изрязваме капак, със сантиметър два от страните на целия блат. След това го издълбаваме като запазваме трохите в отделен съд.
За крема:

Необходими продукти:
Трохите от блата
200 г масло
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко / сгущенка ( около 300 г )
3 ч.ч. почистени вишни от вишновка *
100 г шоколад


Използвам вишни от домашна вишновка, но вие може да накиснете замразени вишни или череши за няколко часа в алкохол.  След това да ги загрейте на котлона с малко захар на вкус. така ще омекнат и ще се напият, по бързата процедура.  ( Отделям няколко от тях за украса)


В купа разбивам с миксер мекото масло, кондензираното мляко ( аз използвах сварено такова, но вие може да ползвате и обикновено), трохите от блата и начупения на малки парченца шоколад. Добавяме вишните.


Кремът може да не ви се струва много апетитен на вид, но е безуууумно вкусен! С него пълним тортата, като за целта намирам за полезно да ви посъветвам да не изваждате блата въобще от формата, тъй като ще ви е по-лесно да го направите накрая, когато е готова за украсяване. 
Слагаме капака и прибираме в хладилника за около час.


Украсяваме тортата по желание, като аз измазах с малко бита сметана и залях с шоколадов ганаш. Рецепта за ганаш може да видите тук.


Тортата е е обемна и от онези, които стават все по-вкусни щом отлежат. 


Пълнежът е като скалчики или сладък салам, като свежите и ароматни парченца вишни, го правят да остане винаги сочен.


И така, може да не е най-добрата ми фотосесия, но пък определено една от най-вкусните торти. Опитайте и вие - поводите наближават!
Усмихната седмица пред вас, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


37 коментара:

  1. Ооо, снимките ти са идеални, а тортата, ех, само ако имаше сега едно парченце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата е страхотна, благодаря че я сподели.

    ОтговорИзтриване
  3. Искам рецептата за вишновка.Моля и благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Рецептата я има в блога в раздел "напитки" . Поздрави!

      Изтриване
  4. Ммм.. Невероятно шоколадово изглежда това изкушение. Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Драго :) Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  5. Още едно чудесно предложение за колекцията от "пълнени торти на Люси"...!Благодаря ти , Люси! Пожелавам ти здраве и вдъхновение на кулинарния фронт !
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Таня ! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Има ли нещо, което да излезе от твоите ръце, Люси, и да не е вкусно и съблазително??? :)
    Прегръдки, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,
    чудесни сладки изкушения изпод твоите златни ръце.Винаги се удивлявам, толкова красиво е всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Много изкусително, както винаги, направо залепнах тук :)
    Неустоимо предложение, Люси!
    Поздрави и усмихнат ден!


    ОтговорИзтриване
  9. Миналата година подсладихме празниците с торта по твоя рецепта , тази ще е отново ! :) Това ще е моята коледна торта :) Винаги уникални предложения , Люси ! Ти си моя фаворит при тортите !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Милена! Весели празници на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  10. В момента я правя.Вчера изпекох блата.Издълбах и напълних.Чуден крем ...

    ОтговорИзтриване
  11. Ах тиии, сладуранке! Как може тъй дълго да не ни споделиш тази разкошна вкусотия ?! И е толкова оригинална !
    Благодаря ти, миличка за прекрасната рецепта! Мисля,че отсега нататък ще ползвам само нея за тържествените случаи в семейството !♡♡♡

    ОтговорИзтриване
  12. Колко грама е бакпулвера,брашвото и захарта?Имам различни ч.ч.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анелия! От 10 г е пакетчето бакпулвер, а чашата която ползвам е от 200 г :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Здрасти,Люси!Страхотни торти,май за всички поводи си правя по твоите рецепти тортички!Сгущенката, предполагам е дулсе де лече-по-тъмното кондензирано мляко,кафенее,така ли? Поздрави 😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, да, това е варена сгущенка :) Но може да ползваш и неварената, ако искаш. Поздрави!

      Изтриване
  14. Три чаши вишни не са ли много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, чашите са от 200 мл и е напълно достатъчно :)

      Изтриване
  15. Тортата наистина е много ефектна, вкусна и лесна за правене. Тежичка е, така че, ако ще е за десерт, съобразете менюто преди нея. Аз я направих с къпини,изкиснати в коняк, такива плодове имах, но с вишни наистина ще е по-добре заради киселита жилка.
    Да предупредя за няколко момента, в които може да се паникьосате. Блатът набухва много и коричката му бързо покафенява. Може да решите, че ще го препечете, но не - ефектът е заради многото яйца и главно шоколада, отвътре е дори леко влажен и така трябва да бъде.
    Кремът се разбива малко трудно. Случва се ако маслото не е добре размекнато. Може първоначално да го бъркате с лъжица и чак накрая за окончателна гладкост да го разбиете с миксера.
    Грешка ще бъде вишните да се сложат в крема в началото, ще пуснат сок и ще го разводнят. Прибавете ги последни и много внимателно ги смесете с готовия вече крем.
    Това е от тортите,които трябва да преседят едно денонощие в хладилника, преди да се разрежат, защото вкусовете и ароматите са много и трябва добре да се споят.
    Но всичко това са незначителни тънкости. Ако човек следва едно към едно рецептата, тортата задължително ще се му се получи.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, имам въпрос относно крема. Кондензираното мляко е варено на водна баня, както си е в консервата преди отваряне, нали? И колко време е нужно за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Точно така, не се отваря. Може да видите повече за процеса в рецептата за торта "Сникерс" в блога.

      Изтриване
  17. Поздравления за добрата рецепта. Попаднах на нея, търсейки рецепта как да оползотворя вишните от домашната ни вишновка. Тежка торта е, наистина. Но много вкусна. Вишните за плънката категорично бяха под 3 ч.ч., но пак ми се сториха адски много. Но и бяха накиснати в ракия 5-6 месеца - възможно е да са станали много силни самите те. Следващия път бих използвал 1/3 от това, което сложих и бих ги накълцал на по-ситни парчета. Ганаш-ът нарочно го оставих така да се "размие" със сметаната и стана ефектно, мисля.

    Ето резултата: https://imgur.com/xKfwSm1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изглежда чудесно тортичката, Дидо. Може да ми изпратиш снимка и на страничката във ФБ, ако искаш да я споделя и там. Поздрави и щастлива нова 2022 година.

      Изтриване
  18. Здравей Люси, за пръв път ще правя тортата, за ЧРД на сина ми. Всичко е много добре обяснено и снимките са пленителни. :) Моята форма е 26 см, с колко горе-долу да увелича мерките, с около 1/4 достатъчно ли ще е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария. Ако искаш да е такава голяма торта, може би бих направила двойна доза и половина за по-сигурно :)

      Изтриване
  19. Здравей, Люси! Може ли крема да се замени с крем от сладкарска сметана и маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да си направите всякакви модерации на рецептата, просто вкусът няма да е същия :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...