вторник, 18 октомври 2016 г.

Октомврийска яхния / Oktoberfest Stew


Октомврийската яхния или по-точно, ястието, което често може да похапнете на Октоберфеста в Германия е новото ми най-любимо нещо, след спането на дъждовно време и дънките с висока талия този сезон!
Влюбена съм в тази яхния и мисля, че нещата започват да стават сериозни между нас.

Притеснявам се, че съвсем скоро ще излезат компромати за мен под формата на снимки: Люската, заспала на дивана, гушнала тенджера от ароматната супа под едната  мишница и буренце биричка в другото (Така де, сезонът на дините свърши!) 

И тази година пропуснах възможността да се потопя сред опияняващата, фантастиш атмосфера на октоберфеста, като в замяна, трябваше да давим мъката с приятели в близкия пъб. 


Колкото и да е приятно да се жулят бирички, особено във все още топлите, есенни следобеди, човек трябва да намери време да подложи нещо в стомаха и за препоръчване не любимите на всички подгонил ги пиянския глад - бързи закуски. 


Отделете си час да си спретнете една такава чудесна, ухайна яхния и ще си възкликвате "вундербар, вундербар", докато лакомо топите претцела в горещата чорбица! 

И така, без повече да разтягаме гумиберхен, преминавам към рецептата:

Необходими продукти:
1-2 парчета хубава пушена наденица
2-3 картофа
1/2 малка зелка
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. лагер бира 
500 мл пилешки бульон
шепа кълцан пресен магданоз
черен пипер
ким
сол
олио

Започваме като нарязваме наденицата. Аз взех само една наденица (170 г) , която ми грабна окото в магазина и я нарязах половината на колелца, а другата половинка на малки четвъртинки.


Подготвям си и останалите зеленчуци като нарязвам лука на не много ситно като парченца, зелето също, както и чесъна.


Загрявам на средна степен на котлона една-два лъжички олио в дълбока тенджера и слагам първо да се запържи наденичката. Оставям я хубаво да покафенее и да пусне аромата си в мазнината.


После прибавям лука и оставям още няколко минути, като разбърквам периодично.


Накрая прибавям зелето и чесъна и оставям всичко да се запържи, като задушавам и за няколко минути така, че зелето да омекне.


Овкусявам с малко сол, черен пипер и счукани в хаванче зрънца ким. Кимът е много традиционен като вкус в това ястие и ми харесва да го използвам възможно най-пресен. Разбъркваме всичко и добавям бирата.



Спрях се на тази биричка, като всеки път ми се налага да тествам качеството й преди да я сипя в ястието - както знаете, може да е развалена или отровна. (А после ми казват, че да си готвач не е опасна професия?!)


Не беше отровна, даже беше много добра и предвид факта, че бях умряла от жажда от цял ден потене край печката, месене и какво ли още не,  направо ми се стори най-вкусната бира на света!


Оставям бирата леко да се редуцира за около три-четири минути и след това добавям горещия пилешки бульон  и нарязаните на кубчета картофи. Разбърквам всичко и захлупвам с капака.
Оставям ястието да къкри за около 40 минути.


В готовата яхнийка хвърлете шепа пресен магданоз и разбъркайте. Опитайте се да не си потопите главата в тенджерата, веднъж щом ви повлече невероятното ухание на ястието, щом махнете капака. 



 Толкова е вкусно и ароматно, че едва се въздържах да снимам всичко. Една-две минути след това вече сърбах здраво с лъжицата, охках леко, че беше горещо, но продължавах да нагъвам и заподскачах от кеф колко добре се получило. 


Ако искате и вие - следвайте стъпките по-горе и ви гарантирам чудесен резултат. 

Ауфвидерзеен, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

18 коментара:

  1. "Оставмя бирата леко да поври..." Явно си глътнала повече от една бира :P

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    много интересна яхния с ким и бира.Не съм пробвала да добавям тази подправка на яхния, но е много интересно.Кимът има чудесен аромат наистина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Охоооо...направих си аз яхнийката.Малко ми бе чуден кима вътре,че го свързвам със соленки...но се върза с всички аромати.У дома мирише супер вкусно,напук на бабата от горния етаж.Благодаря за рецептата. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Люската, заспала с тенджерата, ми е малко трудно да си я представя, но Зорката, заспала с тенджерата е друго нещо! Голяма вкусотийка, бих изяла един хляб с нея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, приятели! Радвам се, че ви харесва! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Охо, ще направя, и оЩе как!
    Поздрави за теб, дънките с висока талия ми пречат на шкембенцето да се разположи удобно, та не съм им фен, но спането в дъждовно време много ми се нрави!

    ОтговорИзтриване
  7. В момета къкри на котлона. Мисля обяче, че качеството на наденицата е много важно. Ползвах някаква луканкова ор магазина, но мисля че другия пут определено трябва да потърся нешо по-качествено.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта! Не вярвах,че съчетанието зеле и картофи е вкусно.Опитайте и ще разберете каква невероятна гозба се получава! Благодаря за рецептата! :)))))

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря отново, приятели! Радвам се, че ви е харесала! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  10. Супата къкри на котлона. :) Комбинацията е странна, но силно се надявам да ни хареса! Аз освен другите подправки, добавих и един дафинов лист (сякаш ястието го изисква, поне според моя вкус). И сложих тъмна бира, че в момента само такава имам в хладилника :) Но искам да те поздравя за блога, уникален е, иска ми се да пробвам всички рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Дени! Надявам се, че ви е харесала, макар че много ми е интересно дали се е получила вкусна с тъмна бира, тъй като по оригинал е с лагер. ще се радвам да споделиш! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. И аз благодаря! :) Получи се доста добре, гореща и засищаща! А освен тъмна бира, сипах и малко вода, за да балансирам вкуса. :)

      Изтриване
  11. Чудесен вкус има тази яхния!Отива в любими рецепти на семейството.Направих я с тъмно пиво, защото с такова разполагах. Стана размазваща и засищаща. Вече набелязах следващата рецепта от блога за приготяне.Благодаря!:))

    ОтговорИзтриване
  12. Люси, страхотно се получи! Даже и моят половин, който е силно предубеден към разни експерименти в кухнята, си сипа 2 (цели два!) пъти😄 Определено ще се прави редовно вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен :) И за мен това е една от любимите ми яхнии, затова и много се радвам за всеки, който се реши да я опита, защото винаги се харесва! поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  13. Звучи добре, изглежда добре , със сигурност ще пробвам да я направя и със сигурност ще ми хареса , понеже не може да има зеленчукова яхния без да е подсладена с хубава пушена наденица!!! Това ще е удоволствие за сетивата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...