понеделник, 24 октомври 2016 г.

Торта "Медовик" / Medovik - Honey Cake




Знаеш, че уикендът е минал по план, когато си успял да свършиш всичките си задачки, които си бил набелязал : като готвене, пране, чистене, пазаруване, отпушване на някой канал, преподреждане на някой шкаф, излизане навън с приятели на "по едно" питие, оставане навън с подвеждащите приятелите до сабахлен, събуждане на другия ден, преобразуването на тялото и главата от течно в твърдо състояние отново, малко следобедно кафе, чист въздух, разходка в парка и заплануване спокойна неделна вечеря, последвана от романтична среща с добре ухаещата току-що изпрана възглавница. Да, ама не точно така се получи при мен...или поне не докрай. Понякога животът въобще не следва сценария, който съм написала, значи!

Запътила се към вкъщи, насреща ми двама приятели, които очевидно са решили, че неделя е денят, в който ще се купонясва, тъй като утре не са на работа ( това при тях наистина е рядкост и затова разбирам, че не са знаели какво да правят с тази концепция за свободно време, та от въодушевление, са запили от рано) 

Накратко...никога не казвай на изгладнели приятели, че има торта у дома, особено не го казвай на фиркани, изгладнели приятели, които ти дават този поглед!!!!! 


Не съм от хората, които канят хора у дома, казвала съм го много пъти, но тъй като напоследък не мога да намеря място да пласирам оставащите десерти, поради липсата на фамилията наоколо си рекох, защо не?! Признавам си, десерт не остана, мисията бе изпълнена с такава бързина, че все още не съм сигурна, че тази торта съществуваше наистина !

Работата е там, че пияните хора много приличат на бебета и докато се опитваш да вземеш палките за барабаните от ръцете на единия, който е решил, че съседите от горния етаж са си поръчали Pantera, то други вече хапнал, оригнал се и заспал на дивана.
Е, моята неделна идилия приключи, като накрая искаш-не искаш оставаш бебетата да спят на дивана в типичните за тях нестандартни пози, меткаш им по едно одеало с инструкциите, къде е банята и се надяваш съседите да не забележат "странните ти гости", когато се опитваш да ги съпроводиш на следващия ден, пръскай ги с ароматизатор след тях, за да притъпиш уханието на джибри.  

Аз, обаче съм си добра душа и реших, че въпреки изричното позволение на Митко, ще си кажа официaлно : Това, което излезе от апартамента ми този следобед не са някакви извънземни, няма нужда да викате пресата и да се залепвате за шпионките на вратите.
Вярно, не приличаха на хора, но за тяхно оправдание, те така си изглеждат и по принцип :) 


Е, това завинаги ще си остане историята за тази торта и нейните дегустатори, които я определят като "Т`ва е е**** якото нещо, човек". И "Глей, как си върви с бирата..супер!!!!!!" 
Аз пък я определям като торта Медовик и то не само защото тя така си се казва, но наистина всяка лъжичка ( да, толкова е крехка и се яде с лъжица ) от тази тортичка, се топи в устата, оставяйки мекото и леко лепнещо усещане по езика за вкусна и ароматна меденка. 


Но без да губим повече време, да преминем към рецептата, която адаптирах от тук:
Необходими продукти:
За блатовете: 
3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
113 г масло
2 яйца
2 с.л. мед

За крема:
500 мл сметана за разбиване
400 г заквасена сметана
100 г крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии

По желание: сладко и ядки за украса


Тортата всъщност  е  доста лесна, за правене, особено ако сте от хората, които са свикнали да работят с тесто, вместо смеси за блатове. Тук те се разточват на тънко и пекат за по няколко минути, така че по -пъргавите ще могат да я направят за около 30 минути :) 
Но ето и как става стъпка по стъпка; разбиваме яйцата със захарта за кратко с миксер. Може и на ръка, но аз искам да улесня по-бързото разтваряне на захарта. 

                     


Прехвърлям в касерола, прибавяме меда, и маслото и слагам на средна степен на котлона, докато второто се разтопи напълно и получим хубава еднородна смес. 

      

Слагам половината от брашното в купата на миксера, прибавям яйчената смес и загасената с оцет сода. Пускам миксера с накрайник за тесто и започвам да прибавям постепенно от останалото брашно, докато стане гладко и леко лепкаво.


Прехвърлям върху леко набрашнен плот и замесвам с още малко брашно, докато тестото спре да лепне. От него трябва да направим общо около 7 блата и може да го разделите предварително на толкова части. За мен обаче е по-лесно да работя с около една трета или половината тесто, като разточвам на голям лист, върху хартия за печене. 

                       

След това с ринг за торти или с помощта на чиния изрязвам кръг за блатовете. По този начин успявам да направя повече блатове и винаги са равни и еднакво тънки навсякъде. Моите блатове бяха с диаметър около 25 см. Надупчвам с вилица, за да не се надуят при печене и пъхам да се запекат за около 7 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване.  


Така процедирам с останалите блатове, като става наистина бързо. Оставям да се охладят и се захващам с крема.
Разбивам сметаната със захарта на пухкав сняг,


Прибавям след това и заквасената сметана, както и крема сиренето, като може да използвате и друго съотношение в крема : 200 г заквасена сметана и 300 г крема сирене, за това количество бита сметана. Използвайте, който крем предпочитате.
Добавете аромати към него като ванилия, на прах или концентрат, като може да сложите и лъжичка ром. Разбъркайте всичко на пухкав крем на ръка.


Сглобяваме тортата като редим блат, крем, блат , крем и така докрай. 


Пъхаме в хладилника да стегне за няколко часа или най-добре за през нощта.


На следващия ден украсяваме с малко млени бискивити, ядки и бурканче вкусно, домашно сладко. 


Какво да ви кажа..тортата се реже плавно като по мед и масло :) 



Кремът в тортата е толкова нежен, а самата торта, ще се хареса на любителите на не най-прекалено сладките десерти...затова пък другите могат да се посладят допълнително с "глазурата" от вкусно сладко от  боровинки! 


И с тези вкусни кадри, ви пожелавам една усмихната, слънчева и по-топла седмица! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



34 коментара:

  1. Люси, усмихна ме, прекраснице!:) И как успяваш едновременно да създаваш тези красоти и да запечаташ процеса в снимки?! Любима торта, със сигурност твоята е много вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате ;) Не е лесно да се готви и снима едновременно, но за сега успявам, само дето фотоапаратът ми е винаги нацапан с нещо :) Най-топли поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Здравей,Люси, прекрасна торта както винаги, но искам да попитам не следва ли блатовете леко да се напоят? Аз имам трима мъже в къщи и те никога не изчакват до другия ден за поеме тортата от влажността на крема.
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, става като бисквитена торта, така че наистина трябва ад поотлежи малко, Аз лично не бих ги напоила, но ако държиш да стане по-бързо, може да го минеш с четката :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Всеки път първата ми мисъл при твоите предложения е -
    неустоимо, красиво, апетитно ... Страхотна си, Люси!
    Разкошна рецепта - вкус, аромати, изпълнение и представяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Не съм най-голям фен на тези снимки, но тортата наистина е много вкусна! Поздрави сърдечни, мила!

      Изтриване
  4. Тортата изглежда прекрасно и точно мой тип:) Всъщност, правила съм почти същата, само че се водеше "Френска селска торта". Блатовете пак бяха такива, но кремът беше с цедено мляко, вместо заквасена сметана...и разни други козметични разлики:) По тази логика, мога да кажа, че съм я опитвала и е невероятно вкусна!

    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анна! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Проблем ли е ако на единия ден направя блатовете, а на другия сглобя с крема?

      Изтриване
    3. Не, няма да има разлика. Поздрави :)

      Изтриване
  5. Благодаря за отговора. Вече я правих веднъж. Уникална е !!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Люси тортата много ми хареса.Реших да я направя,но исках да попитам блатовете след печенето твърди ли стават? Мойте стават твърди се чудех дали е нормално :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, втвърдяват се след изпичане, но омекват след като преседят с крема в тортата. Поздрави!

      Изтриване
  7. Петя Генчовска14 декември 2016 г. в 15:21

    Благодаря Ви за прекрасните рецепти! Всичко е обяснено подробно и се получава вкусно. Желая Ви успехи и прекрасни коледни и новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, би ли ми написала вариант за крем, но с кондензирано мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да направите крема от торта "Рафаело"( има я в блога), но без кооса. Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте,искам да попитам сметаната за разбиване подсладена ли е,и ако е подсладена пак ли се слага 1 чч пудра захар. И също така мога ли да използвам готови блатове Медовик ?Благодаря. Блогът Ви е страхотен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и много благодаря <3 . Аз обикновено ползвам неподсладена заквасена сметана, но винаги можеда да опитате крема и да го посладите на вкус, даже е препоръчително. Може да ползвате и готови блатове ;)

      Изтриване
  10. Мила Люси,вълшебнице моя!;)Това е най-вкусният "Медовик",който съм приготвяла и опитвала!Правила съм я досега няколко пъти за рожден ден на съпруга ми и малката ми дъщеричка,по изровена отнякъде рецепта,но този път я приготвих в своя чест и реших,че обезателно ще е по твоя рецепта.На 1 март имах двоен празник,рожден ден и имен ден;),а с тортичката стана направо троен!Поради липса на заквасена сметана си позволих да ползвам тукашен инстантен крем "Шанти",който е с нежен млечен вкус.Добавих и обикновена подсладена сметана от кутийка.Обичам да ползвам домашно варения крем с мляко и жълтъци,но сега бях притисната и от времето за подготовка.Преди време съм опитвала и с готови блатове от "Берьозка",но не ми допадна вкуса им.В твоя вариант е уникална на вкус,насладаа;)! Обожавам тази торта,теб те обожавам още повече!;)Така и ти беше на празника ми,макар и отдалеч;).Прегръдки, Люси!С обич,Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала тортичката, Марте! С този крем звучи много изкушаващо, ще опитам :) Поздрави на цялата банда у дома, а на теб силна прегръдка!

      Изтриване
    2. Благодаря ти,мила Люси!;) Наистина ми направи празника,както е думата,и въпреки импровизирания крем се получи онзи нежен вкус и крехка текстура,които ти описваш.Любим вълшебен вкус! Поздрави и прегръдки и от нас!;)Марта;)

      Изтриване
  11. Здравейте, Вълшебнице! Тортата е страхотна, правих я точно по рецептата! Сега бих експериментирала с маскарпоне, но незнам кое да заменя - заквасената сметана или крема сиренето! Вие как бихте ме посъветвала? Ооо, забравих! Извинете! Честит празник! Слънчев ден с много любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и честит празник и на теб :) Напиши ми име следващия път, за да не се обръщам към "Анонимен" на човек, който ми носи такава усмивка. Много се радвам, че тортичката ти е харесала, а пък аз бих заменила кремата сирене, ако ще ползвам маскарпоне ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Още едно - Извинете! Много невъзпитано от моя страна! Казвам се Ирена и съм почитател на Вашите рецепти! Тази седмица имаме семеен празник и ще опитам маскарпонето, като заместител. Обещавам да споделя за резултата! Слънчев и спокоен уикенд! �� Ирена!

      Изтриване
    3. Ирена, няма проблем, моля, говори ми на "ти" :) Често забравят хората да впишат име и все ми се налага да започвам с обръщение към "Анонимен", а пък то едни хубави думи, как да ги кажеш на анонимен ;) Надявам се и гостите да одобрят тортичката и ако имаш време, пак ми драсни впечатления ;) Прегръдка!

      Изтриване
  12. Здравейте! Мога ли са заместят содата с бакпулвер и ако може колко да сложа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гена :) Мисля, че ще стане и с бакпулвер. Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте, и аз имам едно малко тъпо питане може би, дали мога да замебя битата сметана с белтъци, защото хич не харесвам вкуса на сметаната 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) да, мисля, че няма да има проблем :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Какъв е обемът на чашата,с която мерите брашното?Благодаря.Чудесна торта,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Люси, благодаря за точните рецепти! Всичко се получава като по ноти!Какво ли не пробвах: червено кадифе, Египетска, френска селска, чийзкейк с боровинки, морковена...Огромно БЛАГОДАРЯ! Вече за празници нямам колебания - просто отварям твоята страница и приемам предложеното от теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много благодаря за толкова чудесните отзиви! Прегръщам те силно и ще се радвам на още отзиви за напред :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...