събота, 20 август 2016 г.

Торта "Шарлота" с ягоди и Честит Рожден Ден на мен / Strawberry Charlotte Cake and Happy Birthday to me!



Подмладих се с още една година! Точно така...не остарях. Никога не съм се чувствала по-жизнена, по-сигурна в себе си, в изборите си, в амбициите и мечтите ми и в желанието си да накарам всеки един момент, било той добър или лош, да бъде само част от пъстрата мозайка, наречена живот, която някой ден ще погледна и всяко парче ще има своето важно място, защото само всички заедно могат да оформят цялата картина.
Най-сетне се освободих от младежката несигурност и вечното жeлание да планирам бъдещето, така че да не допускам място за изненади. А такива винаги има. Най-сетне се научих да улавям мига...но макар да се подмладих, пак предпочитам Carpe diem пред YOLO :) 


„Не питай (ний не можем да узнаем) какъв ли край предвидили са боговете за теб и мен, Левкония, нито изпитвай Вавилонските пресмятания. Колко по-добре е да приемаме каквото дойде, дали е отредил за нас още зими Юпитер или последната е таз, която се разбива днес в скалите на Тиренското море. Мъдрец бъди и виното налей. Животът кратък е, ти остави в страни далечните надежди. Дори докато тъй говорим с теб отлита времето неумолимо. Цени мига, не вярвай ти напразно в утрешния ден.“
Хораций


Подмладих се на рождения си ден, тъй като се чувствам окрилена. И то не защото всичко в живота ми магически се е наредило - точно обратното. Чешмата в банята продължава да капе въпреки безбройните ремонти, но за сметка на това и душът се развали и в момента го регулирам със стърчащ гаечен ключ (дълга история, чакам водопровoдчика днес).  
Моята опора в живота е доста време зад граница и ми се наложи да правя хиляди неща отново сама, а някои за първи път. Но се справих, въпреки че годината не бе никак лека. Но научих много за себе си и за това, че понякога животът може да не се стече, както си го искал и планирал, но отново да ти поднесе прекрасни преживявания и изненади, стига да не си затваряш очите и да казваш "не", само защото не е по твоя начин. 
През последните месеци пътувах с автобус повече от всякога, поради липсата на кола, срещах се с всякакви хора по всякакви поводи и всеки един от тях ме накара да се усмихна по един или друг начин (някои с чувството си за хумор, други с глупостта си), но всеки криеше интересна история за разказване, която само ме убеждаваше все повече и повече в това, което знаех: Какво интересно нещо е животът?!


И преди да си помислите, че съм прекалила с билковите чайове, дзен философията или пък съм намерила някоя здрава трева, ще ви кажа, че няма нищо такова. (На тревата не съм фен дори само заради сенната хрема, а пък повече философия може да се открие сред пияни метъли в градинката, отколкото в някоя хипстърска чайна) 

Истината е, че ако с остаряването идва помъдряването, то определено с помъдряването идва освобождаването, а с него отново.. подмладяването!  Така, че няма нищо страшно... Честит Рожден Ден на мен! :)

Моят голям подарък пристигна преди четири дни, когато за първи път станах леля на второто по  рода си лъвче във фамилията ни. (Най-сетне някой да ме замести в тежкото носене на короната :))

Малкият Ноа е най-сладкото бебе на света, а вие знаете, че аз от сладко разбирам! 



И така, след толкова много емоции, празници, концерти, фестивали,  срещи  и изненади (приятни и неприятни), които очертаха моето лято, реших, че отново трябва да врътна ключето у дома за малко, да пусна моята луда музика и да сътворя една достойна за рожден ден торта.
И тъй като тортичката е от мен за мен, се спрях на един от любимите си вкусове - лек и плодов, свеж и летен, с усещане за чийзкейк и сладолед, но без цялата работа по тях (все пак съм джаста-праста), но с ефектна, нестандартна и грабваща украса, която говори за женственост и нежност.  Представям ви торта "Шарлота" с ягоди!

Необходими продукти:
За блата φ 20-22 см:
3 яйца
3 с.л. брашно
3 с.л. захар

За крема:
300 г ягоди (плюс захар на вкус)
700 г заквасена сметана 
125 г масло
1 ч.ч. пудра захар
2 пак. желатин

За украса:
бишкоти 
ядливи цветя / ягоди
макаронс 

В днешната рецепта няма нищо необикновено, освен това, че дори и най-семплите десерти могат да изглеждат невероятно, а вкусът им да ни кара да се размечтаем. Неведнъж съм казвала, че колкото и да обичам негово величество шоколада, що се касае до торти, винаги предпочитам някоя лека и нежна на вкус. 

"Шарлота" е точно такава. 

За нея първо си пригответе един пандишпанов блат, използвайки тази рецепта, като можете да видите целия процес стъпка по стъпка. (и без това публикацията е дълга, няма да губим излишно време) 
Аз използвах по-малка форма, затова намалих леко продуктите, но съотношението винаги им е еднакво. 

За крема: 
В купа разбивам мекото масло с пудрата захарта, като прибавям и заквасената сметана (тя също трябва да е на стайна температура), разделям сместа на две (неравни) части и оставям настрана.

Пасирам ягодите и слагам в касерола на котлона. Добавям захар на вкус, тъй като много зависи от това колко са сладки плодовете (ако е необходимо, добавете малко вода). 


През това време накисвам в малко вода желатина, както е според инструкциите. 


Разтопявам желатина на водна баня или микровълнова фурна, като внимавам да не го "преваря".
Вие можете да изберете да направите тортата по много различни начини, като игра с крема, но ето кой избрах аз:
Първо разрязах пандишпана на две и сложих едната част на дъното на формата. След това към по-голямата част от крема прибавих, разбивайки с миксер, разтопения желатин. Другия желатин добавих към затоплените на котлона ягоди, като почти всички изсипах към по-малката част от крема и разбърках хубаво, така че се получи и розов крем. Оставих съвсем малко в касеролата от ягодите.
Започнах да редувам, изсипвайки върху блата от белия крем, розовия крем, малко от пасираните ягоди и така, докато се свършат всичките. Накрая разбърках всичко с дървен шиш, така че да се се получат интересни шарки в сместа.


След това сложих втората част от блата и пъхнах в хладилника да стегне. Отнема няколко часа.


Готовата торта украсих със сухи цветя и макаронс, тъй като исках да има този винтидж, романтичен вид, който ми е толкова присърце. Вие обаче може да направите класическа  украса от ягоди и отново няма да сбъркате. Тортата може да се направи и с друг вид сезонен плод, така че съм сигурна, че "богатството" на лятото ще ви даде много възможности за експериментиране. 


И така, след като денят е пред мен, аз ще се отдам на още малко празнуване, тъй като лятото е почти към края си, но вечерта тепърва започва :)
На вас пожелавам едни прекрасни почивни дни, а на мен...Честит Рожден Ден :) !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

32 коментара:

  1. Страхотна торта! Честит рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Oooo пияните метъли са компетентни по всеки един въпрос, това ни е пределно ясно на всички хаха :D иначе прекрасна торта и честит рожден ден, желая ти една прекрасна година в която още повече да се подмладяваш :) Анди

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден, Люси! Пожелавам ти да бъдеш здрава и много, много щастлива! Ако имаш тези две неща, значи имаш всичко. Пожелавам ти страхотна година, изпълнена с много сбъднати желания и много усмивки!
    Страхотна торта, както и всички твои творения.
    Мими (Още едно лъвче)

    ОтговорИзтриване
  4. Тежко е когато в най-празничните моменти отсъства любимия на сърцето ти човек! Въпреки всичко си сложи усмивката,не забравяй доброто настроение вкъщи и продължавай да младееш! Душа ще се оправи, а чешмата ще спре да капе... Майната им на битовизмите!!! :)) Пък и щом си станала ЛЕЛЯ сигурна съм, че щастието ти е една идея по пълно! До 2 седмици аз също ще имам бебче, вече се движа доста трудно, обаче утре ще спретна твоята торта "Наполеон", по случай утрешния рожден ден пък на нашата леля! :) Знаеш колко те ценя, въпреки че не се познаваме лично( засега ), ти си очарователна зараза и огън, топлещ домовете на хората! Желая ти да бъдеш все така щура, луда, забавна и по детски чисто усмихната! Честит Рожден Ден на теб, Прекрасна Люси!!! :* <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти много за думите и пожелавам на теб и бъдещето лъвче много щастие! Стискам палци всичко да мине по вода! Прегръдки и много сладки мигове занапред <3

      Изтриване
  5. Люси,честито подмладяване!Бъди все така бликаща от здраве,щастие,креативни идеи,желание за усъвършенстване и любов!Всяко едно мое гостуване при теб ми носи удоволствие ,за което ти благодаря!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Люси!
    Да си все така заразяваща и вдъхновяваща красота! Остани си същата, не се променяй! Прекрасна си <3
    Честито ви и ново попълнение в семейството! Жив и здрав да е Ноа и гордост на леля ☺

    ОтговорИзтриване
  7. Много те прегръщам! Бъди честита, слънчева Люска, и честит рожден ден! :) П.П. Драснах ти и в пощата. ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна торта и представяне, Люси! На теб желая още много прекрасни вдъхновения, емоции, щастие, здраве и кулинарни награди! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, нека да е честит Рожденият ти ден! Страхотно е да се подмладиш, нали?! Бъди все така жизнена, лъчезарна, щастлива и идейна! Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Рожден ден Люси!Желая ти много щастие и любов!Нека сбъднат всички мечти в твоя живот!❤❤❤
    Благодаря ти ❤

    ОтговорИзтриване
  11. Люси, Вие сте просто прекрасна. Благодаря за рецептите, за фантазията и вдъхновението, за чувството за хумор и оптимизма и от сърце Ви желая - Бог добро да Ви дава! Честит празник! Гергана

    ОтговорИзтриване
  12. Привет Люси
    иииииииииии честита да си :)
    Може ли малко подробности по декорацията?
    Ядливите цветя сама ли ги прави?И как се редят бишкотките по борда на тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Декорирах с цветята, но не сме ги консумирали, просто предпочитам да са от "ядливия тип " като рози, например, за да е по-сигурно, тъй като са върху храна. В блога имам торта с рози, където обяснявам как могат да се захаросват рози, така че да стават годи за консумация. Бишкотите ги наредих след това като сложих тънък пласт сладко, така че да залепнат и след това привързах с канап. Може обаче да се наредят и от вътрешната страна на формата и след това да се изсипе сместа. Поздрави!

      Изтриване
  13. Чудесна,невероятна уникална като самата теб!
    Да си честита дълги години,много здрава и все така сладкодумно-обаятелна!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит и щастлив Рожден ден! Бъди винаги креативна, вдъхновена, усмихната, обичана и радваща своите почитатели! Чуден празник! Чакаме с нетърпение и обещаната публикация за макаронс.

    ОтговорИзтриване
  15. Chestit rojden den! Pojelavam ti nai vajnoto - zdrave i shtastie, kakto i ydovletvorenie ot vsichko s koeto se zanimavash (za da ima i za nas posle - da chetem prekrasni recepti :)) Vesel praznik!
    P.s. Izvinqvam se za maimynicata
    Ot nai-golqmata ti fenka

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце :) Следващия път да напишеш име, да знам как се казва най-голямата ми фенка :) Прегръдки!

      Изтриване
  16. "научих много за себе си и за това, че понякога животът може да не се стече, както си го искал и планирал, но отново да ти поднесе прекрасни преживявания и изненади, стига да не си затваряш очите и да казваш "не", само защото не е по твоя начин."

    Казаното от теб Люси, все едно се отнася и за мен :) ... а и надявам се, добър урок и за много други.
    Прегръщам те мило момиче и ти желая само прекрасности за напред! Честит Рожден ден!
    А тортата ... ах тортата! Абсолютна романтика! Само както ти го можеш и усещаш!

    Добре дошло и на малкото лъвче във фамилията ... трябва да се помага в носенето на тежката корона ;) две е повече от едно :) ще си правите компания!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита да си ми, сладка Люси! Много здраве, любов и късмет ти пожелавам! И сега се сетих нещо от "Алиса в страната на чудесата": Мартенският заек на онова щуро чаено парти какво мислиш празнуваше? "Честит нерожден ден" - казва той. Рожденият ден е само веднъж годишно ... за жалост. Аз ти желая всеки ден да ти е като рожден и да го празнуваш с много смях, добри приятели и ледени наздравици! Бъди ми здарва, миличка!

    ОтговорИзтриване
  18. Люси, честит Ви рожден ден! Бъдете здрава, обичана и нека вдъхновението да е винаги с Вас :-) Много харесвам рецептите Ви, поднасяте ги страхотно и на човек не му трябва много, за да реши да Ви последва в кухнята.

    Поздрави,
    Лили

    ОтговорИзтриване
  19. Честит рожден ден, Луси! Все така улавяй мига! И мечтай, пътувай, твори! Весел празник и нестихващо вдъхновение за още много разкошни десерти!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит Рожден Ден, мила Люси! Бъди все така очарователна,жизнена,слънчева и творяща великолепие! Твоят блог и свежите ти рецепти са наистина един прекрасен свят на изящно и цветно творчество. Не пропускам да те "посетя", когато искам да почерпя някоя свежа идея:).А тази ягодова Шарлота е точно като теб -нежна и свежа.Пожелавам ти много,много здраве, щастие и творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит рожден ден, красавице! Пожелавам ти още много пътешествия, срещи с позитивни хора и още много вдъхновения. Бъди здрава и нека усмивката не слиза от лицето ти :)

    ОтговорИзтриване
  22. Люси, най-сърдечни пожелания за много още по-вълнуващи години, изпълнени с незабравими емоции!!
    В такъв ден и по такъв повод човек винаги прави някаква ретроспекция и от позиция на времето открива, че наистина всичко, което е преживял (и добро, и лошо, и трудно, и лесно) си е имало някакъв смисъл,макар и в момента да не сме го виждали. Това е ЧАРЪТ на живота!!
    Бъди жива, здрава и все така влюбена в живота, а той ще ти се отблагодари по най-красивия начин,а ти знаеш и умееш да го съблазняваш :) - тази тортичка е доказателство за това!! Великолепна е!!
    Прегръдка и целувка, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ви за толкова милите, сърдечни и топли пожелания, приятели! Толкова сте много, че няма да ми стигне времето да ви благодаря подобаващо, но всяка ваша думичка от написаното значи много за мен и ме трогна най-искрено! Радвам, се че съм успяла да създам такива приятелства, макар и само от разстояние! Прегръщам ви силно и благодаря още веднъж <3

    ОтговорИзтриване
  24. Люси,
    честит да ти е Рожденният ден и много усмивки.Желая ти здраве, защото без него човек не може нищо да постигне и всички планове в живота се провалят.А останалото човек може да гради сам в зависимост от желанията си.Весело, наситено с много усмивки и емоции лято !

    ОтговорИзтриване
  25. С голяма прегръдка за теб -
    Честит да бъде рожденият ти ден, Люси!
    Мило, усмихнато и слънчево момиче,
    желая ти да се радваш на здраве, късмет и успехи,
    нови проекти, пътувания и кулинарни вдъхновения,
    много радост, щастие и сбъднати мечти.
    Целувки, хубав празник и естествено ... вълшебна торта!

    ОтговорИзтриване
  26. Хей, Люска, отдавна не съм надничала тук, но...почти навреме, лекооо на патерица.
    Да си жива и здрава ти желая, ти умееш да цениш истински стойностните неща в живота, а това само по себе си прави човек щастлив! Аз бих ти пожелала да си останеш все таква, защото си прекрасна!
    Тортата е направо брилянтна на вид, иначе знаеш - аз съм по шоколадааааа!
    Не че не бих хапнала и едно-две парченца...

    ОтговорИзтриване
  27. Честит рожден ден,Люси!Пожелавам ти да се чувстваш все така на гребена на вълната във всички аспекти на живота!Тортата е приказно нежна!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря още веднъж, момичета. Ели, Роси, Дианка и Весела, много мили пожелания и думи! Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  29. Честит рожден ден и от мен, Люска!!!!!!!!! да си жива и здрава, най-важното е това! Не спирай да се вдъхновяваш и да вдъхновяваш! Бъди все така креативна, влюбена, щастлива! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...