петък, 3 юни 2016 г.

Питка "Айварка" / Tomato-Pesto Swirl Bread


Ох, колко е сладък петъкът сам по себе си! Толкова сладък, че реших да изневеря на традицията и да ви предложа нещо соленичко този път. Ей, така, за баланс! Обаче и този път няма да е нещо обикновено, а една супер-дупер вкусна питка, която ще ви накара да преоцените значението на идеалното тяло за лятото и да си хапнете доволно - доволно. Поне аз така направих!


Не консумирам хляб често, пък камо ли купечки, но виж, почна ли да меся нещо у дома, не мога да се въздържа да не си хапна. Още повече като от хлебчето се носи такова ухание, а от разреза наднича пъстра красота :) 


Веднага се влюбих в рецептата, още повече, че ще можех да оползотворя някоя бурканче от домашния айвар, който си правим с бабетката всяка година. То не е много скромно човек да се хвали сам, ама пък много добре се получи, да е жива и  здрава баба (и аз покрай нея :) ) 
В оригинала се използва козе сирене, но можете да я направите и с краве като мен, а ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
350 мл прясно мляко
около 500 г брашно или колкото поеме
1/2 кубче жива мая (21 г) 
50 г масло/ олио
100 г сирене
1/2 ч.ч. айвар / лютеница
1 яйце
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам

Започваме като приготвяме тестото. За целта шупвам маята в една чаена чаша леко затоплено мляко, като прибавям и захарта. В купа пресяваме 2/3 от брашното, прибавям солта, половината от мазнината, а след това и шупналата мая. Размесвам на ръка или миксер, като добавям постепенно останалото затоплено мляко, брашно, колкото поеме, за меко, нелепнещо тесто, и останалата мазнина. Може да ползвате разтопено масло или олио. 

                     

Поставям готовото тесто в намаслена с олио купа и покривам с памучна кърпа. Оставям да втаса за по-малко от час. Готовото тесто изглежда така:


Разделям на две части. От едната част разточвам тънка кора, от която изрязвам кръг с основата на тавичката, в която ще печем. Поставям я в нея, като предварително е леко намазана с олио.


Моята бе с размери на дъното около 25 см. Останалото ни тесто от първата половина разточвам отново на лист и изрязвам още един кръг, с един-два сантиметра по-голям от основата и заделям настрана. Той ще е за покриване на питката. (Можете да направите този процес и накрая.)
Втората част от тестото разточваме на правоъгълник.

          

В купа пасирам айвара със сиренето на паста. С нея намазвам правоъгълната кора и разрязвам на ленти ето така:

         

Завивам първата лента на охлювче, а след това го премествам върху втората лента и продължавам да навивам. Правя така, докато мога да задържа тестото. После премествам върху кората в тавата и навивам останалите ленти около "охлювчето". Накрая изглежда ето така:


Покривам с втората кръгла кора и прищипвам краищата на тестото, така че да се запечати. Намазвам питката с леко разбито яйце и поръсвам със сусам. Правя малки дупки в центъра на питката с вилица, за да излиза парата. (Сложих някои и отстрани.)

        

Не съм я оставила много да втасва, само докато загрее фурната, но жегата навън помага на процеса :) Пека питката на 200 градуса до готовност. 


Готовата питка може да задушите за кратко с памучна кърпа и найлонов плик, за да омекне, макар че аз не чаках много. Уханието беше просто неустоимо!


Ето я и в разрез :



Добре му похапнахме у дома, а ако и вие искате, пригответе си я идните почивни дни и се насладете на този прекрасен вкус! 
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


13 коментара:

  1. Ох, изглежда превъзходно! Обожавам печива с лютеница и сирене. Единствено ме притеснява прясното мляко, защото не го употребявам от години. Дали ще се получи с кисело?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен. Може да замените мялкото с вода. Поздрави!

      Изтриване
    2. За развитието си дрождите изискват алкална среда / за справка - оцета унищожава мухъла ! / . Затова печивата с мая са по-сполучливи с прясно мляко .Може да се сложи кисело + хл. сода , но вкуса не е същия .

      Изтриване
  2. Люси,
    много интересна пита, страхотна изненада за всеки.Правила съм пълнена пита, но това предложение е много оригинално.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее, страхотна си, Люси! Изкушаваш ме и ме изморяваш едновременно - бременна съм в 6-тия месец и искам, не искам дояде ли ми се нещо запретвам ръкави!
    :( Но както се казва " Ces't la vie" и "Продължаваме напред". :))

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна е, Люси - идейна, ефектна и много изкушаваща.
    Страхотна рецепта и майсторско изпълнение ...
    много комплименти за теб, талантливо момиче!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна! Да е жива и здрава баба ти и ти покрай нея, и все такива прекраснотии да ни показваш! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще си чупна хрупкаво парченце:)

    ОтговорИзтриване
  7. Лени,
    Алекс,
    Диди,
    Алекс и
    Веселка, благодаря ви момичета! Най-сърдечни поздрави от мен и много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страхотно и непременно ще го опитам, само че ще пробвам с песто от див чесън (нали сега му е сезона. Предполагам че ще е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще се получи чудесно! Поздраи и усмивки!

      Изтриване
  9. Точно такова нещо ми се ядене!
    Все още съм в болницата след операция, щом се прибера ще я направя.
    За най-голямо мое съжаление, не живея в България и смятам да заменя лютеницата с кетчуп или смлени печени червени чушки !
    Ще снимам резултата и ще ви го пусна !
    Благодаря за чумната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Надявам се сте по-добре и рецептата ви е допаднала! Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...