вторник, 26 април 2016 г.

Постна баклава / Vegan Baklava

 

Вече сме в последната седмица преди Великден и тези от вас, които са постили целия велик пост, със сигурност са станали майстори в намирането на десерти, на постни сладкиши, с които да подслаждате. Аз, като добра самарянка, реших да ви дам още една идейка - тази много вкусна, постна домашна баклава.


Голяма вкусотия се оказа и може би защото така и така не съм от най-големите любители на баклавата, не усетих огромна разлика в това, че десертът е постен. Освен това направих бая богата плънка, така че стана баклава - чудо ( точно като за Великден :))


В оригиналната рецепта се ползва постен шоколад, но тъй като трудно се намира, я направих с какао и за мен стана предостатъчно сладка и вкусна. Да видим дали и за вас ще е така :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 пак. кори за баница (около 200 г)
1/2 ч.ч. какао
1 ч.ч. орехи
50 г стафиди
50 г кокосови стърготини
50 г постни бисквити
олио (и газирана вода*) за корите
За захарния сироп:
500 мл вода
400 г захар
1 ванилия
сок от един лимон

Започвам като правя плънката. В купа смесвам смлените бисквити, млените (на по-едро) орехи, кокоса и  нарязаните на парченца стафиди (аз ползвах различни видове). Може да сложите повече от някои от продуктите, ако искате.


След това разделям количеството кори по равно на две. Взимам едната част и почвам да редя корите две по две, като през две намазвам с малко олио и, ако искате, с газирана вода. Отгоре разпределям половината от плънката. Нищо, че изглежда суха сега, знаете, че ще се залее със захарен сироп. :)


Завивам на руло и режа на не много тънки парчета, така че да може да се задържи.


По същия начин процедирам с другите кори и нареждам всички баклавички в тавичка, като ето колко бройки излязоха при мен:


Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто за около 25-30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре, сложете лист алуминиево фолио.



Готовите баклавички залейте или с предварително направен изстуден захарен сироп от изброените продукти, или го направете след като те са изпекат и ги залейте с топъл сироп, когато са напълно студени.



И така, след като ви представих последната постна рецепта за постите, до края на седмицата ще ви представя едно чудесно великденско предястие, рецепта за малки козуначета с уникално вкусна плънка и за великден ще завърша с една чудесна пролетна торта, която е достойна за всяка празнична трапеза.


А сега ви оставям да си похапнете виртуално от това парченце и ви пожелавам една чудесна седмица пред вас!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  
 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

4 коментара:

  1. Рецептата определено трябва да се пробва, много ми допадна! Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Любче :) Може да добавиш и локум, ако искаш :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Нищо, че е постна. Изглежда неустоимо вкусна!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна алтернатива за постещи:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...