сряда, 6 април 2016 г.

Постни бързи сладки с бира / Quick and easy beer cookies with sugar syrup


Днес си мислех да не пускам рецепта, макар да ме е срам да си призная колко рецепти имам в чернови - готови, снимани, ухание се носи от тях, а аз, мързел с мързела, все си казвам: "Е, и утре е ден!" 
Не знам дали е пролетна умора вече или просто лекарствата против алергията ме карат да се чувствам като стара джапанка, но определено нищо не ми се прави. Освен може би да се излежавам някъде на слънце, на някоя полянка с някаква (или няколко) биричка/и в ръка. 


Преди да сте се възмутили и казали: "То пък Люси освен за пиене за друго не мисли!", мисля, че е очевидно, че не е така, защото мисля и за ядене. Щом и в най-най-мързеливите дни мога да приготвя нещо, значи има сила у мен по-голяма от желанието за почивка, а именно - желанието за ядене! За това пък по света има много идеални за целта рецепти, наричани  още мързеливи или супер лесни, и точно такава ви представям днес. 


Ще ви отнеме има-няма половин час, а накрая ще се радвате на щедро количество вкусни, домашни сладки, които освен, че са постни (идеални за това време от годината), се правят с бира, но и си вървят с нея. :) 
Представям ви бързите постни сладки с бира! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бира
1/2 пак. бакпулвер (5 г)
1/2 ч.ч. грис

За захарния сироп:
3 ч.ч. захар
450 мл вода
сока на половин лимон
Още:
кокосови стърготини за овалване

1 ч.ч. = 200 мл

Първо си приготвяме сиропа за да има време да се охлади напълно. На котлона слагаме да заври захарта и водата, като след като водата кипне и захарта се разтопи, оставяме да поври няколко минути и прибавяме лимоновия сок (или пък ванилия). 
За тестото:
В купа (или в моя случай, на миксера, защото и за това ме домързя да си цапам ръцете) слагам пресятото брашно и след това останалите продукти за тестото. 


Оформям хубаво, нелепнещо, но меко тесто, което разточвам на кора и изрязвам формички. Аз си избрах цветенца и кръгчета, които по-скоро приличаха на яйчица! Нареждам върху хартия за печене


и пека на силна фурна (около 200 градуса с обдухване) за около 15 минути или до златисто кафяво.
Още горещи ги слагам в охладения сироп и ги оставям за по половин минута от всяка страна в сиропа,


а след това ги овалвам в кокосовите стърготини. 


Сладките омекват, но не са силно сиропирани и поемат точно толкова сладост, колкото им трябва от сиропа,

                  

тъй като няма никаква захар в тестото. Изключително леки и нежни на вкус, тези сладки спасиха няколко постещи познати от жаждата за сладичко, която вече ги тормозеше от дни.


Аз пък, постеща или не, няма как да не ги опитам, макар и да ми отне няколко опита, докато се убедя, че наистина са много, много, много вкусни!


Ако искате и вие да направите същото, пригответе ги още днес, а после не забравяйте да оставите в коментарите своите впечатления :) 


И преди да ви оставя, като ви пожелая супер усмихната, слънчева и успешна седмица, ще си обещая и на мен, и на вас, че тези дни ще се опитам да споделя по-голямата част от рецептите, а те си заслужават!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


30 коментара:

  1. Люси,
    прекрасни са сладките.И аз имам доста рецепти за постни сладкиши, но у дома май много сладко не се консумира.Но твоите сладки изглеждат чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Тези дни ще пусна и постна солена рецепта, макар че знам, че в тази категория едва ли мога да се меря с теб :) Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  2. Чудя се, дали ще станат ако ги овалям в смлени орехи примерно, че благоверния не обича кокос...

    ОтговорИзтриване
  3. У дома постим, така че ще ги направя, но тъй като съпругът ми не обича кокосови стърготини, имаш ли някаква идея с какво мога да ги заменя?
    Мариана М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариана, по-горе писах, че може да бъдат и някакви млени ядки - като орехи, бадеми или други по желание :)Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесни, още днес ще ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марчела! Ще се радвам да ви харесат!

      Изтриване
  5. А става ли да се приготвят от предния ден, скоро имам повод да почерпя но на работа има постещи и приятно ще ги изненадам. Обикновено те са ощетени по постите когато се черпим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роди, да, няма да има проблем. Аз също черпих на другия ден..сладките са доста трайни, ако останат :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте! А дали бирата е подходяща за постите? С какво може друго да се замени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Цветлина! Тъй като бирата е "сготвена" - може, но ако сте много "строги" в постите, може да я замените с газирана вода. Поздрави!

      Изтриване
    2. Сладките изглеждат апетититно. Бирата обаче не е разрешена по време на пост. Може успешно да се замени с газирана вода.

      Изтриване
    3. Бирата, както и всеки друг алкохол, не се консумират по време на пости в качеството си на питие, което води до опиване, придружено нерядко и от други негативни последици. Но сами по себе си тези напитки не съдържат блажни съставки /мляко, яйца, кр. масло и др./, т.е. постни са /извлечени от растенията/, и вложени в направата на сладки например, не причиняват ефекта, който имат при пиенето. Както казва Люси - "сготвени" са. Така че, според мен, бирата не представлява проблем в случая. Но нека всеки постъпва по своята лична преценка.

      Изтриване
  7. Здравейте! Вместо грис какво може да се сложи в тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, смятам,че десертите с грис имат своя уникален чар и се усеща разликата. Аз лично не бих я пропуснала. Поздрави!

      Изтриване
  8. Целият сироп ли се усвоява от сладките или остава? Ако остава, да намаля малко захарта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Определено остава от сиропа, но аз го прецеждам и ги ползвам за други десерти и напояване на блатове. Съхранявам го в бурканче в хладилника! Поздрави!

      Изтриване
  9. Чудесна рецепта. Благодаря Люси, че я сподели. Аз добавих сок от мандарина в сиропа и 2 каламфилчета за аромат. И тъй като паривх сладките за празника Цветница с малко сушени червени боровинки оформих като цветя. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1747394678840177&set=a.1520416144871366.1073741832.100007089844170&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са хубави! Виждам в албума ти изкушават много и различни вкусотии :) радвам се, че са ти харесали и си добавила нещо от себе си към рецептата! Винаги насърчавам за това! Поздрави!

      Изтриване
  10. Прекрасни са ! Днес черпих с тях ,всички много ги харесаха ! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за споделените отзиви!

      Изтриване
  11. Благодаря за страхотната рецепта, една от многото във блога Ви :) Току що ги направих и просто...ами не мога да се спра :)

    Днес всъщност съм се отдала на Вашите рецепти, щолените ми също са готови, но какъв ще е вкусът, още мога само да гадая :)

    Искрени поздрави,
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Ще чакам отзиви и за щоленчетата! Усмивки и поздрави от все сърце!

      Изтриване
  12. Станаха страхотни!Хресвам всичките ви рецепти и често правя десертите ви!Весели празници ви желая!

    ОтговорИзтриване
  13. По-вкусни сладки не съм яла. Сега ги правя и не знам дали ще им устоя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...