четвъртък, 7 април 2016 г.

Постни оризови кюфтета / Potato and rice croquettes


Като съм обещала - обещала съм! Обещах не само рецепта почти всеки ден, но и че тази година ще има повечко постни рецепти, но тъй като самата аз не спазвам поста, са определено по вкуса и за непостещите. Като например днешните оризови кюфетнца. (В моя случай -  кюфтища или шницели, IDK) 


И тъй като скоро почти във всеки дом ще се носи аромат на агнешко или друг вид месо, големият избор от зеленчуци на пазара и пробуждаща се пролет навън (то направо лято, ама айде да не почваме темата за времето) ме карат все по-често да посягам към този вид ястия. 
А тези кюфтенца определено са нещо, с което си заслужава да разнообразите менюто си, ако от дълго време се храните с един вид храна. Хубавото е, че можете да сварите част от продуктите предната вечер (както аз направих) и да ги спретнете за около 15 минути на следващия ден. 


Така ще имате бърза, но току-що приготвена храна, която ви обещавам, ще ви хареса повече отколкото си мислите. Но ето и продуктите:
1 ч.ч. сварен ориз
2 варени картофа
1 глава лук
1 морков
( гъби и/ или маслини по желание) 
стръкче магданоз
олио за пържене
сол, черен пипер, лют пипер
галета

Както казах - предварително сварявам ориза и картофите.
В чопър нарязвам лука и моркова на ситно. 


След това ги запържвам, докато омекнат в малко олио. Подправям с щипка сол. (Ако искате да направите ястието по-богато на вкус, може да добавите малко гъби или маслини)


В купа смесвам  сварения ориз, задушените зеленчуци, рендосаните картофи и подправям на вкус с подправките.


Взимам от сместа и оформям кюфтета, които овалвам в галета.


Пържа ги в малко мазнина до златисто от всяка страна. Тъй като сами по себе си съставките са вече сготвени, не им трябва много време - вие ще трябва да решите колко препържени ги искате :)



Готовите кюфтенца поднесох гарнирани с малко свежа салата от бейби спанак, маруля и краставица.



За непостещите имаше и тутманик (в далечината, рецепта тук), но пък макар и постно, ястието се хареса от всички. И така, преди да се разделим, бих се обърнала към вас отново:


Актуализирано от 2017 : И така, надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, което ще ми помогне по-лесно да ви помоля да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител. а ето как да го направите: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега ви оставям с тази вкусна и апетитна хапка и ви пожелавам усмихнат ден! (Избутаме ли го този, вече го броим уикенд, а какво е хубав уикенд без ТОРТА ;) )


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

14 коментара:

  1. Със сигурност ще се пробват!Поздрави и продължавай все така да твориш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рада! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравей Люси, искам да те попитам може ли да се изпекат тези кюфтета, вместо да се пържат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Няма да има проблем да се изпекат :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна рецепта! Като се прибера от работа веднага ще я изпробвам :) Много харесвам всички твои рецепти, а сега по време на пости ми помагаш още повече :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за думите, Смиляна! Ще се радвам да ти харесат и да споделиш отзиви! Поздрави!

      Изтриване
  4. Люси,
    тези шницели могат да се изпекат и на грил - тиган.Чудни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Лени, може и на грил и във фурната :) Благодаря, мила! Усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Чудесни кюфтенца,Люси,аз ги харесвам веднага нищо,че са без месце,изобщо няма да ми липсва при тази вкусотия!Щастлив месец април!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И на теб много слънчев и усмихнат април! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Мммм....колко апетитно изглеждат!☺ Да разбираме ли, че от тези продукти излизат 6 шницела? Аз също имам питане за печенето и има ли то почва тук в конкретния случай?😊 Благодаря ти и омайна вечер:Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, зависи колко големи ги направиш. Може да излезнат и повечко, ако са кюфтенца например. Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  7. Потвърждавам - страхотни са, страхотна си и ти, Люси!
    Страхотни са всичките ти постни и не само, рецепти!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Ти също си страхотна :) Прегръдка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...