понеделник, 4 април 2016 г.

Тутманик по персийски / Persian Breakfast Bread


Ето, че е отново понеделник! То човек само да се завърти в петък, да изпие няколко бири в събота и да изтрезнява цяла неделя и ето, че пак е понеделник! Но пък друго си е да започнеш работната седмица, макар и още леко разсеян, с усмивка на лице заради приятните преживявания от уикенда. Моят тази седмица бе хем изтощителен (пътуване, концерти, вратоболие, недоспиване, сблъсък с някои малко напористи свалячи, шокиращо лоша театрална постановка  и леко хранително неразположение заради веганска храна), хем пък изумително зареждащ (незаменимото време, прекарано с добри приятели, концерти, смях, от който те заболява коремът, нови запознанства с приятни и мили хора (да, все още има такива) и невероятна двудневна дегустация на различни видове кухни). 
Тази сутрин трябваше да пътувам рано и, едва държейки се на крака, си казах : "Само да се прибера и лягам." Не бях спала от петък, но ето, че сега съм у дома и всички вкусотии, които опитах, така ме вдъхновиха, че определено трябваше да приготвя нещо. Веднага! И докато на котлона вече се пекат и ухаят домашните пълнозърнести палачинки, аз ще ви споделя една чудесна рецепта от моето детство - тутманик по персийски. 


Тази тестена вкусотия ми се дояде зверски след като най-сетне успях да дремна в автобуса и тъй като е една от най-бързите закуски, които може да приготвите, е идеална както за всекидневна такава, така и за седмична вечеря. 
Майка ми приготвяше този солен кекс за закуска понякога, а рецептата е от една малка, стара кулинарна книжка, в която се подвизава и с това екзотично име. :)


И тъй като сама по себе си рецептата е нито сложна, нито ефектна на вид - единственото, върху което трябваше да поработя е второто, тъй като вкусът - винаги е там! Но ето я и нея:
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
4 бр. яйца
3/ 4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода

Започваме като разбъркваме содата и киселото мляко и оставяме да шупне. Смесваме сухите съставки в купа. Прибавяме яйцата, като разбиваме на ръка или с миксер. Добавяме и киселото мляко и сиренето и разбъркваме отново. 


Готовата смес изсипваме във форма за кекс, която сме намазали с олио и след това набрашнили добре. 


Вие може да изпечете сместа и в тавичка, както правеше майка ми, и да режете тутманика на квадрати след това или пък като парчета за пица.  По този начин ще стане по-бързо като време за готвене, но както казах,  исках да поработя над визията му :)
Сложих във формата и пъхнах да се пече на 180 градуса за около 45 минути.


Ако започне много да се запича отгоре, но е все още суров вътре, покрийте с парче фолио. За моята форма ми се наложи да увелича продуктите с малко, тъй като ползвах 6 яйца и исках тутманикът да изпълни формата идеално. Е, така се и получи накрая. :)


Сервирах го поръсен със сусам и върху плато от бейби спанак, а пък порестата му и сочна текстура с парченца сиренца си върви идеално с чаша айран.


Ако не сте опитвали тази вкусотия досега, тествайте рецептата още днес, или пък го пригответе за предстоящите великденски трапези в този му вид, който ще грабне не само погледа, но и сърцето ви. 
Тази седмица ще ви представя и други изкусителни рецепти, но преди да се разделим, нека ви напомня, че се нуждая от вашата подкрепа  в гласуването за годишните награди на Блоговодител. Всеки глас е от значение, а вие може да ме подкрепите в следните категории:  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


4 коментара:

  1. Люси,
    имам и аз една рецепта за персийски тутманик.Може би е същата като твоята или подобна, в стара готварска книга съм я намерила.Чудесен е станал тутманика.Прекрасно изкушение за закуска.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, може да е същата - тя е малка по размери книжка, мисля, че беше бежова или лилава. Майка ми продиктува рецептата по телефона, но определено ще се опитам да я проверя като ида до там и да я напиша и в поста. Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Красота, вкус и аромат се носят винаги от твоето местенце, Люси! Прелестна рецепта и този път. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...