вторник, 29 март 2016 г.

Здравословни розови хлебчета / Healthy pink beet bread



Как може да направиш най-сладките и симпатични питки, които децата да хапват с удоволствие, но и да са полезни? Ами направи ги розови! 

Точно от това имаме нужда и в днешния хладен и мрачен "пролетен" ден! (Знам, че температурните амплитуди са типични за пролетта, но вече не знам как да се облека - тениска с ушанки и пола с гумени ботуши ми идва в повече.

Освен, че сега е моментът да публикувам постни рецепти на воля, а те не липсват в чернови, така че май ще се наложи да пускам рецепта почти всеки ден :), все по-често у дома хапвам всякакви вариации на цвекло, тъй като е толкова полезно.


Знам, че не всеки е фен на земния му вкус, затова и откриването на вкусни, интересни и успешни рецепти, в които не е така натрапчив е изключително ценно. Като невероятната веганска торта например (която fyi се пече и в момента за втори път през последните дни), така и днешния страхотен, мек и толкова чаровен розов хляб! 


Така и не се спрях на една форма за оформянето, така че успях от една доза да изпека малко хлебче, което направих "рустик", както и няколко питки, които глазирах, за да са идеални за сандвичи. Комбинацията за сандвичите обаче беше пълна импровизация, която грабна сърцето на всеки, който я опита, затова няма да пропусна да ви споделя и нея. Но ето и самата рецепта за хляба:

Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
2-3 шипки сол (може и повече) 
2-3 с.л. зехтин / олио
1 1/2 ч.ч. пюре от цвекло
3/4 ч.ч. вода
3 1/2  до 4 1/2 ч.ч. брашно

Рецептата не е никак сложна, макар да имам доста маркери, с които е добре да се съобразите. Но публикацията, от която я видях, бе доста подробна, така че ще се опитам да ви преведа основното и нещата, които следвах, и тези, които забелязах сама. 
За начало препоръчват цвеклото да се използва сурово, а не да се изпече във фурната. Това е за да може хлябът да има по-скоро розов, а не толкова червен цвят.  Знам, че някои от вас ще се изкушат да направят хляба и с по-тъмно и полезно брашно и от сега казвам, няма да има проблем, просто това определено ще повлияе и на цвета. Но ставайки по-наситено червен, този хляб пак ще бъде чаровен и идеален за плитка с бяло и червено за първи март например :) 

Самата рецепта: В леко затоплената водичка слагам захарта и маята. Аз предпочитам да използвам жива, за по-бърз резултат, но вие можете да използвате и суха. Оставям да шупне. През това време пасирам цвеклото. 


Нарязвам около 2 глави цвекло на малки кубчета и пасирам с пасатора. Аз имах и една половинка сварено цвекло, така че то пусна малко вода, която може да ви се наложи да добавите, за да получите по-пюрена текстура. Ако не правите хляба постен, може да използвате мляко, ако не - вода или червената вода от свареното цвекло. 

В купа смесвам останалите съставки, като пресятото брашно, солта и зехтина.  


След това прибавям маята и разбърквам, като постепенно прибавям пюрето. Започвам с по-малкото количество брашно, като добавям постепенно от него или още малко мазнина, ако е необходимо, за получаването на хубаво хлебно тесто.


Бих искала да уточня тук, че тъй като цвеклото има лек сладък вкус, може да се наложи да добавите малко повече сол към тестото, ако искате да има солен такъв. Доомесвам на плота с още малко брашно, ако е необходимо. 
Оставям тестото в намаслена купа да втаса за около 30-40 минути на топло, а след това, разделям на две.


От едната част оформям хляба, като правя шарка с нож по повърхността, а от другата - оформих няколко малки питки. Оставих да втасат за около 25 минути на топло. 


Преди да ги пека, намазах малките питки с леко разбито с водичка яйце, за да са лъскави след изпичане. (Правих ги по нощите, та снимките са все с различен нюанс от лампите :)) 


Ето го вече на следващата сутрин, като му се насладих в пълната му прелест. С леко хрупкава коричка, но всъщност доста мек, хлябът бе изпратен за подарък на една вечеря и изкльопан до трохичка. В замяна получих думите "пак да направиш" :)


Аз пък се насладих на питките, които хапнах в комбинация с крема сирене, сушено месо (дотук с  постното) и свежа мента. Изключителна комбинация на вкусове, която впечатли и други, на които изпратих останалите сандвичи.


И ако днес съм успяла да ви впечатля с хубава рецепта или пък през последната година, не пропускайте да ме подкрепите  в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

4 коментара:

  1. Много интересна идея, Люси! Благодаря за споделянето, ще я приготвим :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Колоритни, ефектни и с цвекло, което обичам -
    предполагам и за страхотния вкус, защото правя брауни с цвекло.
    Благодаря за чудесната идея, Люси, поздрави и хубава пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. На колко градуса и колко време печем, ориентировъчно :) Благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Печем на 180 градуса с вентилатор за около 30 -40 минутки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...