вторник, 2 февруари 2016 г.

Пълнени гъби със сирене / Stuffed mushrooms with cream cheese


Кога се изтъркули този януари така и не разбрах, но ето, че вече сме февруари (или както баба ми казваше усмихнато -  фафруари). Освен това е и празничен ден, в който честваме здравето и плодовитостта на мъжката половина от населението. Айде, да са ни живи здрави!
Има различни традиции, свързани с Петльовден, като някои от тях не са толкова приятни като хапването на петел. На този ден по време на турското "съжителство" се е събирал кръвният данък от домовете на семействата с мъжка рожба, но явно пак сме се объркали и това са били някакви междусъжителствени бъзици, които на сме чатнали. Нооо аз няма да го обръщам на политика, че няма да ни дойде апетитът. Затова пък ще ви представя една много вкусна рецепта за пълнени гъбки, които можете да приготвите за бърза седмична вечеря.
На път за вкъщи днес минете през близкия магазин, грабнете няколко свежи гъбоци, а ако някои от нещата не ви се намират у дома и не ви се експериментира, минете и през близкия магазин - всички продукти са лесно достъпни. 


Ако сте от пъргавите в кухнята, няма да ви отнеме повече от десет минути да ги приготвите и малко повече да ги запечете, което ще ви даде повечко време за релакс след работния ден, в компанията на ухайна вечеря и чаша вкусно питие.


Гарнирах гъбките с малко свеж копър, защото някакси си го изисква, пък вече сякаш апетитът ми клони към традиционните пролетни залении. :) Но няма да отлагам повече, убедете се сами във вкуса им, щом видите рецептата:

Необходими продукти:
200 г гъби печурки
8 бр. маслини
30 г бекон / шунка / св. филе
50 г  кашкавал
100 г крема сирене
шепа орехи
сол
свеж копър

Измиваме гъбите и премахваме пънчетата им. Нареждаме гъбите в леко намаслена с олио тавичка ето така:


Нарязваме пънчетата им, филето и маслините на дребно. Запържваме ги за кратко в тиган с малко мазнина. След като заухаят и гъбите и месото се запекат, махаме от огъня и овкусяваме с щипка - две сол.


Прибавяме крема сиренето и натрошените ядки и разбъркваме.


С тази смес пълним гъбите, а отгоре завършваме с кашкавал - нарязан или рендосан. Аз предпочитам да е на парчета, за да бъде по-дебела покривката на плънката.


Пъхаме гъбите да се запекат за около 15-20 минути в силна фурна, докато кашкавалът стане златист, а гъбите се запекат.


Сервирам с поръска от пресен копър за свежест или поднесени в листо хрупкава маруля. 


Не мога да ви опиша с какъв апетит ги изядохме тия гъбки. Ако някой ни гледаше отстрани, щеше да ни предложи да се борим за ролята на Тасманийския дявол : The movie!
Ако пък не вярвате - опитайте и се убедете сами :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



10 коментара:

  1. Чудесна рецепта!Аз малко я промених, защото използвах продукти от хладилника-добавих малко спанак и заместих сиренето крема с извара и цедено кисело мляко. Много ми хареса! Идеята за орехите страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникална вкусотия! Добавих малко шарена сол и запържих плънката в масло. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  3. retseptata e cudesna...a kolkoto do "sijitelstvoto" napilno sim siglasna s vas - istoriyata si e istoriya, neshto koeto e stanalo nemoje da se promeni...promenätse polititsie - i ednite i drugite sa si m a s k a r i...jalko za nas - obiknovenniya narod...

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    прекрасни са гъбките.Лесна и много вкусна рецепта.Не съм правила отдавна, благодаря за бързата и много интересна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Как добре щяха да ми подхождат на чашата вино, дето съм си сипала да се лекувам с него :) Вкуснотийки страхотни!
    Чудесна идея за бързо и вкусно похапване!
    Прегръдки, Люси :)

    ОтговорИзтриване
  6. Валя,
    Цветомира,
    Анонимен,
    Лени и Танче, благодаря ви за милите коментари и се радвам,че моето предложение ви допада. Най-сърдечни поздрави и заповядайте на масата.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта, глезотийка за вкусовите рецептори :) Особено допълнена с пилешко каре и чаша домашно винце...

    ОтговорИзтриване
  8. Миглена Марковска17 февруари 2016 г. в 16:43

    Превъзходна рецепта и доста бърза :) Горещо препоръчвам да смесите орехите с кашу, така вкусът става още по-богат, даже се замислих дали въобще да пълня гъбките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала рецептата, Миги! усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...