четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Египетска торта / Egyptian Cake


Днес пак имам повод да почерпя...и то не някой от тия моите измислени, че аз поводи за сладко все ще си намеря. Говоря ви за истински, важен, хубав и радостен повод - моята сестричка става с една година по-голяма. Както вече може би  някои от вас знаят, всяка година й приготвям някоя от по-специалните торти, като миналата година бе тази.
За 2016-та обаче се спрях на една торта, която не само ми бе поръчана да публикувам в блога (Стани, за теб говоря :)), но и много отдавна й се каня, обаче все ми се виждаше много сложна. Леле...колко съм се лъгала! 
Вчера вечерта запретнах ръкави (по никое време) и даже аз се изненадах с каква лекота, точност и бързина забърках кремовете, пекох блатовете, охлаждах и сглобявах всичко. Сега, да си призная, има вероятност причината да е, че от толкова тортоправене, вече мога да ги правя насън, но пък си държа на думата - тортата не е никак сложна!



За разлика от моята сестра ! Тя е зодия риби...да казвам ли повече? :) Един непрестанен ураган от емоции, къде разум, къде чувства, къде някакви енергийни, космически данни, които науката още не е разгадала. Такава е моята сестричка -  едно малко чудо на природата, което в никакъв случай не е нещо, което ще остане незабелязано..или незаобичано.
Затова и макар, като всяка година да честваме празника отделно, все пак живее в Холандия, аз не пропускам възможността да отбележа този прекрасен за мен ден, в който вселената е решила, че една такава доживотна компания ще ми дойде добре.
И така, реших, че няма нещо по-магическо и подходящо за днешния ден от тази невероятната египетска торта.


Тази торта е малко по-голяма от типичните за мен, което се отразява и на количеството в продуктите, но десет яйца ще прежалите за тази чудесия :) 
Карамел, лешници, сметана с лешници, богат и плътен яйчен крем и блатове от...лешници! А ето и как става:
Необходими продукти:
За блата: (ще ни трябват 2 броя) 
5 белтъка 
5 с.л. захар
100 г млени лешници (може орехи, бадеми също) 
1 с.л. брашно (пълна) 


За яйчения крем:
10 жълтъка
600 мл прясно мляко
250 г краве масло (стайна температура) 
10 с.л. захар
8 с.л. брашно (пълни)
1/2 ч.ч.  пудра захар
1 ванилия

За сметановия крем:
300 мл сметана
200 г цели лешници
(плюс захар за сметаната, ако е неподсладена) 
*по желание може да сложите и стабилизатор за сметана

Сега гледайте колко бързо я направих, като координираме действията :) Разделяме в две напълно сухи купи жълтъци от белтъци. Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме тавичка с махащи се стени с диаметър 26 см. Слагаме и леко намаслена хартия за печене на дъното и леко я набрашняваме. 


На котлона слагаме 400 мл от млякото със захарта да заврат и захарта да се разтвори. В купата с жълтъците слагаме брашното и остатъка от млякото и разбъркваме с бъркалка.


В миксера слагам да се разбият петте белтъка и захарта на сняг. 


Докато се бъркат в миксера, млякото завира и прибавям при непрекъснато бъркане на тънка струйка жълтъчената смес.


Сместа се сгъстява много бързо. Готовия крем прехвърлям върху метален поднос и покривам със стреч фолио. Изкарвам на терасата да се охлади, тъй като не е чак толкова студено навън. (Горещ крем не се слага рязко в много студено, но температурите навън тези дни стават)


Белтъците ми са ми готови през това време, тъкмо фурната е загряла (вижте как става всичко навреме, просто идеално :) Прибавям към тях, пресявайки, брашното и смлените ядки и разбърквам внимателно, за да не "извадя" въздуха на белтъците.


Слагам ги в тавичката  и изравнявам блата. Пъхам да се пече - при мен отне 18 минути. През това време сложих да се бъркат белтъците за втория блат (и си измих накляпаните съдове от крема :)


Когато блатът е готов, той вече се е отделил на места от ръба на тавичката, и го вдигам заедно с хартията нагоре. Слагам следващата хартия, повтарям процедурата - олио - брашно и слагам втория блат да се пече.


През това време си измивам купата на миксера и бъркалката, подсушавам, слагам бъркалката за една-две минути във фризера и след като се е изстудила, разбивам сметаната. Купата със сметаната - пъхам в  хладилника.

Когато и вторият блат е готов, пъхам за няколко минути да се запекат и целите лешници- моите бяха сурови :) Изключваме фурната и сме почти готови.


Докато правя повторно почистване в кухнята, блатовете изстиват, сметаната е готова, а кремът навън също се е охладил.
Последно включване на миксера - разбивам мекото масло с пудрата захар и прибавям малко по малко от жълтъчения крем.


Готови сме! Сглобяваме тортата по следния начин. Слагаме единия блат на дъното на формата, слагаме част от жълтъчено-масления крем,


а върху него половината от сметаната, към която сме прибавили 2/3 от накълцаните лешници.


Поставяме следващия блат и повтаряме. Аз завърших отново с жълтъчения крем, тъй като той е в повече :) 


Пъхам в хладилника и я оставям за през нощта. Почвам пак да мия...майко мила!
Нооо на сутринта ми остава само украсата и чиста кухня, което си струва :)



Украсата: Карамелизирах 300 мл захар с 4-5 с.л. вода и излях карамела под различни форми върху силиконова подложа. Карамелизирах и останалите лешници.


Направих пирамидките от малко останал бял блат (може да използвате и обикновени бисквити) с малко масло и затоплено прясно мляко.  Всичко бе на око, така че да се получи моделираща се паста. 
Украсих с по-големите парчета от карамела страните на тортата, разположих пирамидките, а остатъка от карамела  и малко от лешниците - минах на блендера и изсипах отгоре. Така се получи този прекрасен, златист пясък.


Като повечето торти с масло в крема и тази ще е добре да я оставите на стайна температура да се отпусне преди консумация, но пък препоръчвам да нарежете парчетата предварително, за да ви е по-лесно.


Не знам дали можете да си представите за какъв богат, плътен и нежен вкус става въпрос - а  лешниците правят тортата просто незабравима!



Това е торта не само за специални случаи, но и за специални хора!


Затова искам да пожелая и тук, на моята по-добра половинка - сестра ми, да ми бъде жива и здрава, все така щура, умна, амбициозна, щастлива и винаги поставяйки си и постигайки нови цели!
Обичам те!



А на вас, благодаря, че споделихте празника с нас...почерпете се виртуално и ви пожелавам едни много сладки почивни дни, а ако приготвите тортата тогава, със сигурност ще бъдат!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



39 коментара:

  1. Страхотано! Тази торта е истинска класика! И пирамидки и направила даже тази сладурана! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! надей да си тръгваш без да си грабнеш парченце! Прегръдка силна!

      Изтриване
  2. Здравейте, Люси, поздравления - за поредната прекрасна торта, за снимките, за вдъхновението! Предпочитам блога Ви, когато търся рецепта за торта :) Имам следния въпрос към горната рецепта, каква е сметаната - раст/ животинска? И най-вече - какво е "стабилизатор за сметана"? Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ралица и благодаря. Обикновено ползвам растителна сметана, тъй като е по-стабилна и бухва повече. Стабилизатор е малко пакетче прах, което можете да си купите от магазини като Кауфланд, с което сметаната става още по-стегната. Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  3. Прекрасно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    ти наистина правиш тортите като на шега - бързо и лесно.Страхотна торта за страхотна изненада.Но сестра ти го заслужава, сигурна съм.Много здраве и успехи и желая.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Да ти се връщат стократно пожеланията! Най-топла прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Люска, да ти е жива и здрава другата половинка, винаги да сте си опора и да се подкрепяте все така силно. :) Тортата ти е преркасна! Пожелвам ви и на живо да ги видите тези, вкусни при теб, пирамиди. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И на теб пожелавам тези хубави неща и винаги усмивки в сърцето ти и на лицата на хората около теб! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Сърдечни поздравления за рождения ден на сестра ти, Люси с пожелание за много здраве и щастие!
    Поздравления и за теб, като внимателна и мила сестра, и за чудесната торта, която си направила за празника! Вярвам, че сестра ти е била очарована!
    Прегръдки, мило момиче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи и пожелания, Хриси!
      Чувствай се поканена, почерпена и с пълна чаша на нашия празник!
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  7. Люска,чудесна торта и много хубави снимки. Ти си ,,Майстор,,доставя ми удоволствие да чета твоите рецепти и когато реша да правя торта винаги търся първо твоите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми :) За мен е винаги удоволствие, когато наминаваш :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Люси, честит рожден ден на сестра ти и от мен! Много здраве, щастие и дълги години да има и пред двете ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникална торта! Макар и отдалеч, сигурна съм, че е направила сестра ти много щастлива! Да ти е жива и здрава и много да се радвате взаимно! Знам какво е да имаш сестра, която да живее толкова далеч, но сестринската любов не познава граници :)
    Прегръдки, мила и отново - възхищавам се на чудесата, които приготвяш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти мила за прекрасните думи и пожеланията! Да са ни живи и здрав и на двете сестричките :) Прегръдки от мен и честита Баба Марта!

      Изтриване
  10. Да ти е жива и здрава сестричката , Люска!
    Приготвела си божествена торта за празника и, сигурна съм, че много се е облизвала отдалече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Живи и здрави всички!

      Изтриване
  11. Изглежда много вкусна,ще я пробвам като остана малко по свободен.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет ! Реших да пробвам тортата :) Обаче, смлените лешници за блата - печени ли са или сурови ? Дано се справя, че ми изглежда страхотна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Аз ползвах печени ядки :) Поздрави и успех!

      Изтриване
  13. Страхотна торта, както винаги. Искам да попитам дали стяга достатъчно в хладилник, дали няма да се разтекат кремовете когато махна ринга? А и ми остана доста от млечния крем, и при теб ли се получи така? Между другото, правила съм почти всички твой торти, и съм много доволна. Всички са уникални.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Коментарът ти отишъл в спам и едва сега го видях и "отспамих" :) При мен кремовете стегнаха достатъчно добре в хладилника, тъй като имат доста масло в тях и даже е хубаво да се остави да се отпусне на стайна температура. И на мен ми остана крем, но от жълтия :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Тортата изглежда много апетитно и мисля да се пробвам.Обаче ще ми трябват 20 парчета и се чудя една доза дали ще е достатъчна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Тортатa не е малка според мен, но завиsi колко големи искате да бъдат парчетата. Според мен има 20 по-малки :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Привет, Люси! Започвам тортата, но ме притеснява количеството масло. Струва ми се много. Всъщност повече ме притеснява, дали на хората, за които ще я правя няма да е много тежка? Ако го намаля ще има ли проблем? Или да пляскам всичкото и да си гледат работата 😂😂😂? Албена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Албена! Не знам какво да кажа относно крема, когато касае индивидуален вкус. Ти си познаваш хората най-добре! Аз лично смятам, че има много кремове на маслена основа в сладкарството и важното при тях е да се поднасят на правилната температура, за да не са тежки. Все пак обаче, всичко е въпрос на вкус! Надявам се да избереш най-подходящото и всички да я харесат и да аплодират труда ти! Поздрави!

      Изтриване
  16. Люси, привет отново!
    Миналата година правих тортата. Всички останаха очаровани! Ама сега като не помня слагах ли захар в сметаната 🤣🤣🤣. Сметаната ми не е подсладена, да слагам ли захар? 🤣🤣🤣

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бени! Сложи две-три лъжички за всеки случай. Тя тортата е доста сладка, но може да добавиш пудра захар по всяко време иначе, ако имаш нужда : ) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравей,според теб тази торта ако не я мажа отгоре с маслен крем,а с ганаж и я декорирам с фондан ще стане ли или има опастност да се разпадне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ще бъде добре и с ганаш :) Само съобразете например блатът да е отгоре, за да може да ви е по-лесно да разнесете ганаша. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Скъпа Люси много твои рецепти съм правила и съм във възторг ,всичко се получава.Тази тората съм я правила веднъж и сега отново имах лешници и реших да я приготвя за нова година .Тортата е изключително нежна и лека.Весели празници и творческа нова година !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала и ми писа, Непознат! За много години и нека 2020 е много сладка и вълшебна, точно като тортичката!

      Изтриване
  19. Здравейте могат ли блатовете да се изпекат предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, може. Изпечете ги и ги увийте хубаво в стреч фолио и муш..в хладилника.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...