петък, 5 февруари 2016 г.

Кремки - пухкави кифли с крем / Cream filled pastries


Каква щастлива случайност!  Тъкмо наближава денят на влюбените и аз се влюбих. Изглежда, че няма да го прекарам сама ( не, че аз някога съм сама, ако ме разбирате :) Обектът на моите чувства може да не е човек, но пък, хей, любовта си е любов. След като някой може да обича парите толкова много, защо аз не да не се влюбя в сладкиш. Което е малко странно, защото аз съм винаги в търсене на поредната изкусителна вкусотия и не се обвързвам с рецепта за дълго време. (Явно не съм кулинарно-моногамна) 


Днешната обаче е наистина специална и ме накара да се чувствам и аз така. Освен, че ме накара да се оценя като майстор в кухнята, защото резултатът бе перфектен още от първия опит, което говори за успешността на рецептата, освен това ме дари и с удоволствието да хапна най-вкусните домашни кифлички, които някога съм опитвала. 


Още щом се разнесе ароматът им от фурната го познах - това е перфектно тесто за кифли, което помнех от детството си. В комбинация с плътния, хладен крем, магията на рецептата  е толкова силна, че може да ви накара да затръшнете вратата и да прекарате следващите почивни дни в компанията на тестените изделия (и без това се очертава навън да е студено)
Надявам се няма да взимате думите ми на доверие, а направо да вземете да проверите като ги направите още този уикенд. 

Ето и необходимите продукти:
За тестото: 
Около 400 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
5 с.л. захар
1/2 кубче мая (около 20 г)
3 жълтъка
3 с.л. масло


За крема:
750 мл прясно мляко
2 бр. пудинга
1-2 ванилии
6 с.л. захар
180 г масло

Още: 
яйце за намазване
пудра захар за поръсване

Започвам с тестото. Още веднага ще кажа, че макар и да спазих рецептата почти дословно, направих някои промени и ви съветвам и вие да правите рецептите на усет. Сладостта например на всяка захар е различна, затова преценете колко сладки искате да бъдат компонентите и намалете или увеличете количеството захар. Аз сложих малко повече захар в крема и използвах пълни супени лъжици за мярка при тестото. 
Тъй като нямам везна, отмервам брашното с чаени чаши от 200 мл. В купата на миксера (вече замесвам тесто само там) слагам за начало две чаени чаши пресято брашно, солта и три супени лъжици захар. След това прибавям шупналата мая (Предварително разтворена в леко затопленото мляко с останалата захар. Оставих да набъбне.)
Пускам миксера  (или вие ако замесвате на ръка, започвате да бъркате).


Започвам да прибавям един по един жълтъците, а след това и малко по малко от разтопеното масло.


Започнах да добавям, редувайки постепенно още малко брашно, масло, брашно, масло..на малки порции, докато се образува хубаво, еластично и меко, но нелепнещо тесто. (Вие можете да правите това, месейки на ръка.)


Изваждам тестото от купата и оформям на топка. Поставям в леко намаслена купа и оставям да втаса за час. (При мен бе много по-малко като време, но пък в стаята има камина и е много топло.)


След като тестото втаса, разделям тестото на две части. Всяка от тях разделям на осем равни части.

               

От всяка част правим фитили с дебелина около сантиметър и дължина около 20 см.


След това превиваме на две и завиваме около себе си ето така: 


Нареждам в тавичка с хартия за печене и оставям да се надигнат още веднъж. Преди печене ги намазваме с малко разбито яйце за блясък.

                                      
Печем кифличките за около 15 минути на 200 градуса.


Приготвяне на крема: Избрах крема да е смес от два пудинга - ванилия и сметана. Сложих млякото да се затопли на котлона със захарта. В отделна купа изсипах пудингите и добавих с лъжичка малко от топлещото се на котлона мляко, така че да мога да разбъркам съставките на еднородна смес. След като млякото тръгне да завира, прибавям пудинговата смес, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка и на тънка струйка. За секунди кремът ще тръгне да се сгъстява. Дърпаме от котлона. Прибавяме ванилията и маслото. Бъркаме, докато маслото се интегрира напълно в крема. 

                           

Оставям крема да се охлади, като можете да го покриете с опаковъчно фолио на повърхността, за да не се образува коричка. По-късното (при мен на следващия ден - какво да се прави, все готвя по нощите :))) режем кифличките по хоризонтал и шприцоваме от крема.

                           

Поръсваме кифличките с пудра захар и готово:


Бих искала да уточня, че на мен ми стигна кремът за две трети от общия брой кифлички, но нали съм си алчна, не съм го пестила. И на другите кифлички обаче не им бе простено, тъй като се хапнаха с охота в комбинация на топло мляко, сладко и сирене :) 


Тези с крем обаче свършиха за отрицателно време и само мога да съжалявам, че някакси съм затрила кадрите, които направих на отхапаните вече сладкиши. В тях явно можеше да се види пърхавата текстура на тестото и лъскавината на плътния крем.



Може би една от най-лакомо сниманите фотосесии, при които не се сдържах да мляскам, докато снимам :)


И така, горещо препоръчвам тази рецепта, и се надявам и на вас да ви хареса, колкото и на мен!
Спокойни и вкусни почини дни, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

51 коментара:

  1. Люси,
    чудесно изглеждат кифличките.Прекрасна идея за пълнежа с крем.Непременно ще ги изпробвам и аз.Чудни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени!Ще се радвам да ги опиташ и да ти харесат! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
    2. Браво, Люси! Страхотно си се справила!

      Изтриване
  2. Прекрасни са, Люси!! Взе ми ума с тия така красиво приготвени и поднесени кремки - буквално! Ако знаеш само от колко време баща ми бленува за кремки ;)
    Поздрави и усмихнати почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, благодаря ти от сърце за думите! Кремките са любими и на майка ми затова и ги приготвих с голямо удоволствие! надявам се да ви харесат и на вас! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  3. След като изстине крема, преди да го шприцвате в кифлите, разбивате ли го с миксер, за да стане по-пухкав или не е необходимо? И до каква гъстота се вари? А за кифличките какво да кажа:те просто са перфектни!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Кремът се сгъстява почти веднага, тоест не му трябва много варене( броени минутки), все пак са два броя пудинг. Става гъст и малко по-труден за бъркане. Можете да го разбиете с миксер, но лично аз не го правя. Поздрави :)

      Изтриване
  4. Наистина са за влюбване! Всъщност ти си за влюбване. Определено!

    ОтговорИзтриване
  5. Bravo Lusi .Prekrasni sa.Mnogo si dobra

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Люси.Изкам да те попитам крема преди да го шприцоваш разбиваш ли го с миксера за пухкавост или не е нужно.Рецептата е просто великолепна.Поздрави и още много творчески успехи който да споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря! Отговорих на този въпрос по-нагоре, но за всеки случай ще кажа и тук - не го разбивам с миксер, не би необходимо, но ако желаеш, може да го разбиеш! Поздрави!

      Изтриване
  7. "Браво" на мен... И мислех, че вчера съм казла колко са ми харесали тези кремки! Нищо не съм направила... Явно така съм се захласнала, че съм забравила. Ще ми простиш, Люска, нали? Чудесни са се получили, големи пухкавелки!
    Прегръдки и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, на теб няма какво да се прощава! Благодаря ти, миличка за думите! Грабни си една :) Прегръдка и усмивки от мен!

      Изтриване
  8. Остана ли една за мен? Толкова пухкави и мекички и с този крем... мммм
    Поздрави, Люска! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Остана, Светле! Грабвай! Поздрави сърдечни и от мен :)

      Изтриване
  9. Невероятно вкусни!Но вместо пудинг ванилия,аз използвах шоколад!Чудесни! Благодаря за споделената рецепта :-) Хубава вечер :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Екатерина! Радвам се, че са ти харесали!

      Изтриване
  10. Винаги е толкова вкусно и весело при теб, Люси, че няма как да те подмина :))
    Прекрасни кремки!
    Прегръдки, мило момиче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Хриси! Грабвай си (поне) една и да ги изядем! Други рецепти чакат :) Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  11. На това му се казва развали диета :)! Страхотни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)За тези кифлички си струва ;) Поздрави!

      Изтриване
  12. Ха, ха, не само, че не си кулинарно моногамна, ами си направо кулинарна развратница, да знаеш:)
    Май често се влюбваш в кулинарните си творения, и как да не се влюби човек - страхотни са и кремките, и всичките ти майсториии!
    Ще се прави и това, милост нямаш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, не е лъжа това...нямам граници аз в кухнята и често експериментирам..направо "50 нюанса сладко" :) А там милост не трябва :) Поздрави, мила ;)

      Изтриване
  13. На тази вкусотия се насладих и тук като я пусна и във фейсбук на няколко места, но сега дойде ред да се разпиша, че съм си отбелязала и ще направя. Хванала ме е вълната на кифлите с мармалад, но в най-скоро време ще заменя с кремче. Чудесно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Надявам се да ви харесат и с крем, пък аз тогава да пробвам с мармалад :) Усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  14. Приготвени и унищожени преди 2 дни! Обожавам сладки тестени изкушения! Направих ги с домашен лимонов крем и ги напълних със шприца, че да не се цапат децата като ги стиснат. Е не помогна омазаха се но така сладко ги нагъваха, че как да се сърди човек. Благодаря ти за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви и се радвам, че сте се "омазали" с апетит :) Лимоновото кремче звучи много свежо! Усмихната седмица!

      Изтриване
  15. Люси,намерила си приложение на жълтъците от баклавата "Източна приказка".Сега извадих продуктите за да я приготвя -всички чакат с нетърпение :) .Благодаря за споделените вкусни моменти ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, на тези жълтъци от тогава на няколко пъти им намирам приложение :) Да ви е сладка! усмихнат ден!

      Изтриване
  16. Здравей Люси! Изглеждат прекрасно и след малко се захващам, обаче искам да попитам тъй като ще ползвам суха мая какво количество да сложа? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светослава! Половин кубче прясна мая се равнява на едно цяло пакетче суха. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти! Нещо не ми се получиха обаче :( маята май беше стара! Ще меся докато не ги направя! Онази вечер сънувах, че не мога да намеря рецептата 😂

      Изтриване
  17. Благодаря за хубавата рецепта! Днес направих от кифличките и всички бяхме очаровани. Станаха невероятно пухкави и вкусни. Определено ще ги правим доста често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Роси! Радвам се, че са ви харесали! Поздрави!

      Изтриване
  18. Райна Чобанска15 март 2016 г. в 15:58

    Мила Люси,благодаря за чудесната и сполучлива рецепта! У дома всички бяха много очаровани!Толко пухкави и сочни! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Райна! Много ме зарадваха вашите отзиви! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  19. Много вкусно изглеждат кифличките.Сега замесих тестото и чакам да втаса.Чудя се дали може да направя едната половина с крем,а другата със домашно сладко? Извинявам се за глупавия въпрос обаче за първи път ще пека кифлички и незнам дали ще се опекат добре ако им сложа сладко като плънка преди печене 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма да има проблем. само трябва да ги завиете като кифлички, а не по този начин,тъй като няма да ви е удобно за пълнеж :) Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  20. Много благодаря за бързия отговор и хубавата рецепта.Кифличките станаха много пухкави и вкусни. Чакаме ги с нетърпение да изстинат и да ги напълним с крем 😉

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте искам само да попитам какъв е този пудинг сметана😀 сигурно е много странно, но... Просто незнам 😔

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Като обикбновените пудинги - ванилия, шоколад, ягода и т.н, но този има вкус на сметана. Не е задължителен, може да си ползвате ванилия, просто аз имах такъв у дома ;)

      Изтриване
  22. Предполагам,че за да стане по-гъст крема,но все пак да се уверя. На пудинга пише 500 мл мляко: 2пудинга =1 литър. По Вашата рецепта 2пудинга-750 мл.🤔😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така - по-наситен вкус и по-плътен крем :) Поздрави :)

      Изтриване
  23. Здравейте! Бих искала да попитам двата броя пудинг с какво мога да ги заменя? Можете ли да ми пратите да видя опаковката на пудинг , колко грама е опаковката и от къде сте ги закупили?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да ползвате всякакъв пудинг по ваше желание или да направите домашен крем. Потърсете рецептата за негов търсачката на блога и ще намерите :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...