понеделник, 8 февруари 2016 г.

Шоколадов мус "Аляска" / Chocolate mousse "Alaska"


Както вече ви обещах, тази седмица ще бъде посветена на романтични и лесни за приготвяне десерти в минималистичен стил. Все пак е хубаво да се поглезим с вкусна вечеря за Св. Валентин, но не трябва да се напраскаме като прасета и накрая никаква работа да не се свърши, както се казва :) 
Самата аз никога не съм придавала голямо значение на този празник, но моята половинка  е романтична натура и през годините ме въвлече несъзнателно в това празнуване. Просто не става единият от двамата да чества празника, да те засипва с подаръци и внимание и ти да си.."whatever"



Затова и най-малкото, което мога да направя е да му сервирам някой десерт (към вечерята разбира се), с който да му покажа каква сладост е той за мен в живота.

Много хора казват, че този празник е за младите, но аз не съм съгласна. Младите честват любовта всеки ден, защото си нямат друга работа, да си го кажем направо. Но според мен този празник е за по-възрастните, които между всички ангажименти и проблеми някой е трябвало да измисли начин да ги накара да си отделят малко време един за друг. Поне един ден! 


Не е нужно да подаряваш скъп подарък под формата на червени, плюшени дупета или винетки, а просто сложете децата да си легнат по-рано. Загасете телевизора - и без това нищо хубаво не излиза от там! Сложете си по чаша вино и така в тази успокояваща тишина и ако сте се сетили, светлина на свещи (не църковни де, иначе ще бъде малко морбидно), си припомнете как сте се запознали, някоя забавна случка от началото на връзката ви и не забравяйте..направете си комплимент за външния вид. Няма по-мило нещо от това любимият да ти каже, че изглеждаш все още страхотно! 


Такава вечер трябва да завърши подобаващо, мисля аз! С някакъв специален десерт, който да искате да споделите! Затова измислих това. Нещо много сладко и ефектно, което не е никак трудно за правене. Истината е, че този десерт създадох за годишнината от сватбата на Докторката и Директорът (родителите на моето момче) и те бяха възхитени.
Представлява домашно приготвен шоколадов мус, забулен в "палто" от разбити белтъци, леко обгорени със сладкарска горелка.


Дори няма да се пъна да се опитвам да ви опиша за какво става въпрос...не може! Божествено! Точка по въпроса! Ето и самата рецепта:


За шоколадовия мус:
2 по-големи яйца
100 мл течна сметана
100 г шоколад
70 г захар
щипка сол

За покривката:
3 белтъка
200 г захар

Пълното приготвяне на муса стъпка по стъпка можете да видите тук. Аз използвах половин доза от продуктите, тъй като исках да направя 2-3 броя. Вие ще ме попитате колко броя излизат от тези количества и те са точно толкова - две до три среден размер чашки или четири по-малки.


Аз лично ви препоръчвам да ги направите малки, тъй като десертът е много сладък и не е нужно да е голямо количество.
След като мусът е стегнал в хладилника (най-добре за вечерта), потапям чашката в малко топла вода, за да може да се отпусне от стените на съда. 
Обръщам върху чинийка.


Декорирам с разбитите със захарта на сняг белтъци. За по-лесно разбиване ползвам метода на "целувките" от тук.
Шприцовам от белтъците директно върху муса с фигурки по желание.


Обгарям белтъците със сладкарска горелка. Сега някои от вас ще ме попитат от къде можете да си намерите такава горелка и аз ще ви кажа. Има в много сладкарски магазини, но и не само там. Потърсете я в интернет и ще видите много места, откъдето можете да я закупите. Аз лично смятам, че макар и да не се използва всеки ден, този уред си заслужава спрямо цената и е добре да го имате!


И така, моята пледоария завършва с последни кадри от този изумителен десерт, а на вас ще ви пожелая една прекрасна седмица, завършваща с още по-прекрасен празник. Дотогава имa още няколко дни, затова ще имам време да ви предложа поне още един изкусителен и романтичен десерт! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


25 коментара:

  1. Ах,Люси,направо омагьосваш с този десерт,толкова е пухкав,кремест,ефирен и нежен!У дома се оказа,че сме имали горелка,с която половинката си пали барбекюто,обаче става и за сладкарски цели,ще взема да позапека едно мусче и аз,страхотна идея!Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за думите! Щом имаш горелка, нямам търпение да видя как ще се развихриш с украсата ;) Поздрави сърдечни, мила!

      Изтриване
  2. Люси,как точно декорирате с белтъците? Там,където е посочен метода не целувките,няма линк. Белтъкът се обвива около муса ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Допълних го, а иначе белтъците шприцовеаме директно върху муса.

      Изтриване
  3. Това предложение ме изпрати на друга вселена!!! Няма такъв кеф, само като си представя вкуса на комбинацията от шоколадовия мус и целувчената глазура и коленете ми омекват :D
    Направо се вдъхнових да забъркам нещо шоколадово и пухкаво и разкошно поне на половина колкото твоята изкусителна Аляска!
    Благодаря ти за споделената рецепта, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Ще го имам на ум, ако случайно някога ми дойдеш на гости :) ( Ха, дано) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  4. Люси,
    този твой десерт е като изваян от някой майстор - сладкар, публикуван в някое луксозно кулинарно списание.Прекрасно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Комплиментите ти са винаги страшно мили и мотивиращи! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Страхотна си, Люска! Много ефектен десерт! :)
    Романтиката в нашата къща бяга, ама това не ни пречи да си похапваме сладичко ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде ще бяга тая романтика, че да не можа да се хване :) Радвам се, че ти харесва, мила! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Всичко, което е Любов, без значение по какъв начин се изразява го подкрепям! Празници, рецепти, жестове, абе всичко. Това тук е една невероятна любовна целувка. Прелест! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Много си права! Романтична седмица ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Искам да се присъединя точно тук, към думите на Катето!
      Люска, "Аляската" е просто изумителна!
      Поздрави и за романтичното ти момче, иии, да знаеш, че страшна фамилия са това Манчевите(от опит го казвам), дали доктори, дали директори или не, ама си струва да вземеш името:))Прегръдка!

      Изтриване
  7. Люси ,просто останах без дъх и този път !!Поздравления!!Редовно споделям вашите творения и ги творя разбира се доколкото мога :)!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите и за това, че разпространявате рецептите ми! Усмивки и поздрави!

      Изтриване
  8. Този десерт е радост за окото и небцето! Сладко предястие за нещо още по-сладко;)Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милия коментар :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Люси, нищо, че е толкова сладко! Дай едно насам, няма да се оплаквам, обещавам! :)
    Аз нямам горелка, но си абсолютно права, че цената е оправдана и смятан тези дни да си поръчам една. Крайно време е и да спра да се подмотквам :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, давам веднага :) Може да се спести горелката, ако мусът се замрази предварително и се пъхне десерт за няколко минути в силна фурна, колкото да хване белтъците отгоре. С горелка обаче става още по-лесно и бързо :) Усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Привет,толкова са изкусителни,че ще запретна ръкави и още утре ще опитам да ги направя.Надявам се да имат успех като твоя.
    Трябва да ти кажа,че направих тортата с кроасаните и стана превъзходна.Отзивите бяха невероятни виждайки как десерта изчезва за секунди.Как да ти изпратя снимка на тортата.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероника, може да публикуваш снимката директно на страничката ми във фейсбук или пък да ми я изпратиш там като съобщение,а след това ще я добавя към албумите :)А с муса съм сигурна, че ще се справиш :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Люси здравей,

    Има ли друг вариант да се запече леко белтъчената смес- примерно за кратко на грил във фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Nelisima, в по-предния коментар съм предложила вариант за запичане във фурната. Вярвам, че ще ти е полезен. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...