петък, 12 февруари 2016 г.

Шоколадов кадаиф / Chocolate kadaif / Çikolatalı Kadayıf


Ето, че дойде време и за последното ми предложениe за романтичен десерт, подходящ за предстоящия празник. "Черешката" на тортата или в моя случай - ягодката! Така де, има ли по-романтичен, секси и сладък плод от ягодата. Някакси трудно си представям да си подаваме потопени в бита сметана парченца тиква или зряла мушмула. 
Ето защо нямаше как да пропусна да добавя този плод към финалното си предложение. 


Интересното обаче в случая е, че този плод далеч не е звездата в рецептата.
Тази роля заема скромният и добре познат на всички ни кадаиф, но въобще да не ви заблуждава. Това е петзвезден десерт, в най-лошия случай!
Представям ви шоколадови куполи от шоколадов кадаиф, залети в шоколад, и ако сте алчни като мен - с пълнеж от шоколад

Try say no to that! 


Хората, които имаха щастието да го опитат у дома, бяха очаровани. Получава се нещо като хрупкава вафла, но в съчетание с шоколадовия ганаш и свежия и сочен плод едва ли ще намерите по-изкусителен и подходящ десерт за романтична вечер (освен това може да се хапва с пръсти...мммм) 

Но ето и самата рецепта:
200 г кадаиф (най-добре пресен) 
100 г млечен шоколад
200 г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
6-7 с.л. масло 

Аз използвах пресен кадаиф, тъй като имах останал от последната покупка. Тъй като той не е траен, го замразявам, но се размразява бързо. Сложих кадаифа да се запече за няколко минути на силна фурна в печката.


Предполагам, че много от вас ще искат да използват и готов кадаиф от магазина и би се получило, но държа да отбележа, че суровият стои по-мек, дори и след изпичане, и наистина е в пъти по-вкусен (Толкова вкусен, че почти всеки ме питаше какъв е този кадаиф и трябваше да уточнявам, че е пресен) 


След като се позапече, намачквам кадаифа, така че да стане на малки "стружки".
През това време на водна баня разтапям млечния шоколад и 2-3 с.л. масло. (Може да сложите и малко повече, ако ви се стори все още много сухо, затова съм сложила повече масло в продуктите.) 



Прибавям шоколада към начупения кадаиф и разбърквам. С така получената смес пълня формички (или чашки, които леко съм намазала с масло). Пъхам в хладилника да стегнат - не отнема много време (20 минути) .


Приготвяме ганаша от тъмния / черен шоколад. Загрявам сметаната на котлона. Когато тръгне да завира, дърпам от огъня и прибавям начупения на ситно шоколад, и разбърквам енергично, докато шоколадът се разтвори. Прибавете 1-2 с.л. масло. 
Изваждаме стегналите се кадаифчета от хладилника и заливаме с ганаша. Хубаво е ганашът да е  поизстинал, но все още течен и лъскав.


Пъхаме отново в хладилника за 20 минути.


Сервирам украсени с малко ядки и ягоди.

 

Количеството за ганаша, който съм дала е двойно, тъй като реших да сложа малко от него и като плънка. За целта е хубаво да приготвите ганаша предварително, така че да има време да стегне напълно (например предишната вечер).
Така ще можете да направите малки топчета от него и да ги поставите по средата, по време на пълнене във формичките. В оригиналните арабски рецепти не се прави и не е необходимо, но аз просто не се стърпях :)
Пъхнете кадаифа за 3-4 секунди в микровълновата преди сервиране, за да може да се разтопи сърцевината и ...воала...


Освен това разтапя леко горния слой на стегнатия ганаш, така че сладкишът изглежда отново лъскав, все едно сега е направен :)


Ако обичате вафлени десерти и комбинацията на шоколад и ягоди - този е за вас! 


Честит Свети Валентин, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


20 коментара:

  1. Люси,
    поредният ти разкошен десерт.Впечатли ме отново използването на кадаиф и то пресен.Никога не съм работила с такъв и се удивлявам на приложението, което му намираш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Тъй като никога не съм му била голям фен, едва когато го опитах пресен разбрах, че има начини за бъде вкусен и за мен :) Ето защо и все му намирам приложение ;) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Уникална рецепта, браво Люси! Изключително изкушаваща!
    Ние не си падаме много по Св. Валентин, но човек винаги може да се поглези снещо подобно. :)
    Прегръдка и прекрасен уикенд!

    п.п. Благородно ти завиждам за тези формички! Много такива вкусотии да приготвяш с тях. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алкес! Формичките с ами нови, да, отдаван исках да си взема такива и ето, че вече са факт! Сигурно сега ще се "спукам" да им измислям приложение :) Усмивки и поздрави сърдечни от мен!

      Изтриване
  3. С ягодите и шоколада няма как да сбъркаш! На този празник,а и не само винаги оставят всички сетива задоволени;) Десертът изглежда невероятно!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за отново милия коментар! Много усмивки слънчева седмица!

      Изтриване
  4. Шедьовър,Люси!Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
  5. Пристигам при теб, Люси, да те поздравя за чудесните десерти, които си сътворила за празника на любовта и виното!
    Пожелавам ти винаги за си все така лъчезарна и винаги влюбена!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Хриси! Да ти се връщат стократно! Почерпи се с десерт по желание - има много! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Браво Люси,

    Много оригинална рецепта и десерта изгщежда наистина мнооого съблазнителен. И ние не сме много по този празник, ама десерта не го пропускаме :D

    Хубав уийкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стамене, стига десерт да има, значи е празник :) Поздрави и усмихната седмица! :)

      Изтриване
  7. Люси ,мога ли с пе1ен да го направя.защото имам,мога да го стопля в микровълновата и така ,дали ще стане???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, предполага, че ще стане, тъй като и този се пече, но печеният е малко по-твърд и не знам дали ще бъде толкова вкусно :)

      Изтриване
  8. Чуден сладкиш, Люси! Мнооого изкушаващ! Само веднъж съм ползвала пресен кадаиф и съм очарована. Следващия път, като се сдобия ще пробвам този сладкииш! Усмихнат празник! Бъди много обичана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети :) Ще се радвам да ти хареса моето предложение и на вкус! Усмихната седмица!

      Изтриване
  9. Здравей, Люси,
    Страхотно е това шоколадово чудо. Аз, обаче искам да те питам, сигурна съм, че няма да те изненада въпроса ми 😊 откъде си взимаш/поръчва пресен кадаиф?
    Имаш и друга рецепта с кадаиф и аз само отлагам да те попитам.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весела!Поръчвам си пресен кадаиф онлайн - написала съм от къде в рецептата за кадаифена торта :) Поздрави :)

      Изтриване
  10. Разкош, изключително подходящ за финал! Честити празници, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...