петък, 19 февруари 2016 г.

Баварски крем с бадеми и шоколад / Almond and Chocolate Cream "Bavaria"


Отдавна не бях правила само крем за десет, а баварски пък - никога. И сигурно нямаше да ми хрумне, ако вуйчо ми не ми бе поръчал да им направя. Оказа се, че той бил някакъв таен фен на баварския крем и ставал по тъмни доби да нагъва от хладилника...но купечки. Аз самата не мога да допусна роднините ми да дебелеят без мое участие и веднага предложих да му спретна един домашен, пък за мен рецептата в блога, за него крема. Не се колеба много да ви кажа!

Стиснахме си ръцете и аз, марш към вкъщи за проучване. Баварският крем в немските сайтове е доста различен от този, който вуйчо ми описваше като вкус. Преди години сервирали много вкусен  баварски крем в сладкарницата на хотел "Ален Мак" в града ни и оттогава му се носи славата. Този крем обаче има задължителен бадемов вкус и по-течна шоколадова заливка, а повечето му съвременни варианти са доста различаващи се от това.


След като се порових в нета, попаднах на рецептата на чудесната Мария, която пък я има от книгата "Десерти" (издадена през 1958, автори : Мария Донева и Любомир Камберов). Тази рецепта най-много се доближаваше до описания ми крем и затова се спрях на нея. И бях права да го направя! Освен много пълна и подробна, рецептата е много лесна и определено резултатът е невероятен!
Аз реших да направя половин доза като за първи път, но следващия определено ще направя цялата.


Ако и вие искате да не отказвате сладичкото, но да спрете за малко с тежките десерти като торти и други сладкиши, предлагам ви да опитате това кремче. А ето и какво използвах:
За 5 броя:
300 мл прясно мляко
150 мл течна сметана
150 г захар
25 мл студена вода
1 пак. желатин (10 г)
25 г шоколад
3 яйца
50 г белени бадеми


За соса:
75 г шоколад
80 мл вода (може и ликьор)
1 с.л. олио

Още:
бишкоти

Започвам като в тенджера изсипвам 200  мл от млякото, сметаната и 100 г от захарта и ги оставям на средна температура да заврат. 
През това време накисвам желатина в студената вода и разделям белтъците от жълтъците в два отделни съда. Жълтъците разбивам с телена бъркалка заедно с останалото мляко. 

                      

След това ги прибавям на тънка струйка и при продължително бъркане към сместа на котлона. 
В оригиналната рецепта за крема се ползва само мляко, но аз реших също като Мария да използвам и малко сметана, с тази разлика, че моята бе растителна.


Дърпаме сместа от котлона, добавяме първо нарязания шоколад и бъркаме, докато се разтвори. След това прибавям и набъбналия желатин и отново разбърквам, докато се разтвори. Накрая прибавяме и бадемите (аз запекох моите за кратко в сух тефлонов тиган).
Можете да добавите бадемите сега или по-късното, когато сместа е студена, като тогава ще останат по-хрупкави.

                     

Оставям сместа да се охлади на стайна температура, като от време на време разбърквам. 
Когато е достигнала желаната температура, разбивам белтъците с останалата захар с миксер. С приставката на моя Делимано става за броени минути и стават едни от най-пухкавите белтъци евър. :)


И така, прибавям белтъците малко по малко към охладената смес и бъркам, докато всичко се интегрира добре.
Готовия крем разпределям по чашки, като можете да сложите малко бишкоти на дъното или по средата.
Оставете малко разстояние до ръба на чашката, за да има място за соса. Пъхам кремчетата в хладилника и за около половин час са напълно стегнали.

Соса приготвяме като нарязваме шоколада на ситно и го слагаме в купичка.


На котлона загрявам вода (аз добавих и малко захар на око) и след като заври, започвам да прибавям на тънка струйка към шоколада, разбърквайки. Не съм сигурна колко вода точно сложих, може би бе повече от зададеното количество, тъй като е важно сосът да остава винаги леко течен и при поднасяне. Добавих и лъжица олио, за допълнителна лъскавина на шоколада - малък трик, който съм научила от майсторите :)


Можете да замените част от течността с ликьор с бадемов вкус, за да имате по-наситен бадемов аромат от десерта, както и е бил сервиран в сладкарницата ни в града :)


Гарнирах отгоре с още малко бадеми и готово!


 Кремчето бе изключително свежо, шоколадово, с леки хрупкави бадеми ...


...и невероятен шоколадов сос...

Опитайте и вие!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


31 коментара:

  1. Да ви е сладко, Люси!
    Поздрав най-сърдечен от мен за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Мария! Най-топли и сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Люси,
    прекрасен е крема, стара класическа, но обновена рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Аз имам въпрос.Не се ли пресече шоколада за соса,като добавихте вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не тъй като прибавям водата на струйка директно върху начупения шоколад и той се разтопява директно. Разбърквам бързо и става шоколадов сос :)

      Изтриване
  4. Страхотно изглежда. Ще го пробвам. Имаше едни кифлички в Ален мак с орехов крем бяха ми любими. Пробвала съм какви ли не рецепти не се получават същите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! Не си спомням за съжаление тези кифлички, но ще се опитам да разпитам :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесно кремче Люси! Снимките са супер! Хубав уикенд!😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теменуга! Спокойни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  6. Изглежда страхотно с този потекъл шоколадов сос Люси! И аз все още баварски крем не съм правила ... добро подсещане :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много за хубавата рецепта.
    Върнах се в моето детство, когато в сладкарницата на " Ален мак" хапвахме най- хубавите крем "Бавария", торта "Гараш" и пасти "Бачиново".
    Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Таня! Скоро ще пусна рецептата и за паста "Бачиново" Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей Луси, това е точно Баварският крем,който съм яла в сладкарницата на хотел Ален Мак в Благоевград,вкус ,който не се забравя.Благодаря ти за рецептата и за върнатите спомени. Ирена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, радвам се да върна тези вкусни спомени :) Поздрави и благодаря, че писа ;)

      Изтриване
  9. Кой ми е любимия крем? Баварския! Наистина, макар от доста време да не съм му се наслаждавала...
    Както винаги прекрасна рецепта с убийствено изпълнение от теб, Люси!
    Прегръдка и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс :) С радост ще те нагостя с този крем, ако имам щастието да се срещнем :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Направих го.. Домочадието е възхитено!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво,и много благодаря за спомените,също моля намерете рецептата и на торта гараш ,която правеха там.Преди 25 г.последно съм яла тази торта в Ален Мак,и тъй като не живея вече в Благоевград.Може би е до майсторлък,не знам но никъде където съм я пробвала не е същата.Във Варна например където живея и в елитни сладкарници където наистина са много добри сладкари тази торта не е същата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Алена. За съжаление не мога да намеря тази рецепта, колкото и да съм търсила, но пък намерих рецептата за паста "Бачиново" и ще я публикувам скоро. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравей Люси, днес се пробвах да направя крема ти :) Първият път като завря млякото и цялото стана на парцали, че със закъснение се сетих да помириша бутилката... Но тъй като от 2 седмици се каня да направя този крем, бях твърдо решена, че днес е Денят и затова започна вторият опит. Тъй като нямах друго прясно мляко, нито пък бадеми (поначало смятах да ги пропусна), реших да пробвам с бадемовото мляко, което имам. В крайна сметка кремът се получи... донякъде. Ако успееш да отгатнеш къде съм сгрешила, ще съм ти много благодарна, защото искам пак да го направя. Готовият крем изглеждаше на слоеве, отгоре белтъците, отдолу сместа с жълтъците. Тя поначало беше рядка, траба ли е е гъста или стегната, или каква консинстеция трябва да има към момента на смесване със снега? За трети път в живота си ползвам желатин и за трети път не се получава, да не би с него да греша? Има ли някаква тънкост при боравенето с него, която да издадеш? :) Предполагам, че затова не се стегна и не ми се получи крема или от бадемовото мляко. И последен въпрос, че много прекалих - шоколадовият сос като изстине ли се слага или докато е горещ? Благодаря и се извинявам за безкрайния пост!
    П.С. Указанията ти съм ги спазвала като прилежна ученичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Да си призная, въпреки неволите ти, с които съм напълно съпричастна, леко ме усмихна написаното, тъй като е много сладко :) Няма как да тръгнеш да правиш баварски крем с бадеми, които са задължителни за тази рецепта без бадеми, да замениш млякото с бадемово и да кажеш, че си спазил указанията, защото все пак продуктите са част от указанията. :) Не съм работила с бадемово мляко, което минава топлинна обработка, но съм сигурна, че неговата масленост и т.н е различна, и няма как да ти гарантирам някакъв резултата с него - но пък експериментите са полезни за развитието на кулинара в кухнята ;) Освен това няма как да гадая какво си направила с желатина, тъй като не си ми написала. Желатинът единствено не трябва да завира, но ако си дръпнала сместа от котлона както е по рецепта и си прибавила продуктите по същия ред, няма как да заври тогава. Остава само да предположа, че е бил стар или некачествен. Крема не бива да ти се дели на две части толкова рязко, а да се интегрират белтъците добре и да се получи една обща ( макар и по-рядка на вид) смес - тоест трябва още малко да продължиш с бъркането. И накрая - може да сложиш соса, когато решиш - важното е кремчетата да са постегнали, за да остане на повърхността и да не прибираш топлия сос в студения хладилник веднага. Е, май отговорих на всичките въпроси:) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор, явно е от бадемовото мляко :–) След време се надявам да се похваля тук с по-добър резултат!

      Изтриване
  13. Фантастичен крем, а снимката с лалетата е убийствена...

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, за двойна доза трябва ли да сложа два желатина, че се притеснявам да не са много. Благодаря за страхотната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! За двойна доза продуктите трябва да се удвоят, което означава и желатинът също. :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте! Има ли значение какъв шоколад трябва да бъде, колко процента какао?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение от шоколада, но аз ползвам черен, тъй като обичам вкуса му, а и е по-настиен на цвят, което стои винаги по-добре. Ползвам такива с минимум 50 процента какао. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...