събота, 30 януари 2016 г.

Лепкав тофи пудинг / Sticky toffee pudding


Ако има десерт, който заслужава своята популярност, то несъмнено това е известният лепкав тофи (или карамелен) пудинг. Не случайно това е един от десертите, който сервира и в своите ресторанти един от моите любими майстори в кухнята - Гордън F***** Рамзи!!!

Освен традиционен английски десерт с дълга история, този сладкиш може да ви привлече с уникалния си вкус, създаван от метода му на печене и цялостната комбинация на съставките.

И още не съм ви казала най-хубавото - дори не е толкова труден или скъп за приготвяне.
За сметка на това обаче, сервиран както традицията повелява, гарниран с топка сладолед и залят с вкусен карамелен сос, тази вкусотия може да бъде идеален завършек на всяка вечеря, а защо не и празничната такава.


Именно наближаващият ден на влюбените ме подсети, че е време да ви представя няколко по-минималистични, но романтични и ефектни десерта, които може да поднесете за случаите, който са по-така  :)

Не ми се наложи да мисля дълго за първият от тях, тъй като лепкавият пудинг е нещо, което ще се хареса на повечето любители на сладкото и нежния, кадифен вкус на карамела, а комбинирането на топлия, сочен десерт със студения сладолед е нещо, което не съм сигурна дали ще охлади или доразпали страстите :) 


Като повечето такива по-стари рецепти и тази има повече от милион и един варианти, затова ми се наложи да грабна един за ушите и да го опитам. Ето и рецептата:
Необходими продукти за 4 броя:
1/2 ч.ч. нарязани фурми 
75 г масло (плюс малко за намазване на формичките) 
50 г светла кафява захар
2 яйца
1 ванилия 
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
За соса:
150 мл течна сметана
100 г кафява захар 
25 г масло

Започвам като нарязвам фурмите. Препоръчвам ви да използвате колкото може по-меки и влажни фурми, за да бъде наистина лепкав. По рецепта се използва това количество, но аз мога да ви кажа, че сместа може да поеме и повече, така че ако обичате фурми - сложете си повече.


Нарязаните фурми заливам със 75 мл вода и оставям на котлона да поврят 3-4 минути. Нека омекнат хубаво. След това отцеждаме от излишната вода и намачкваме фурмите хубаво с вилица, докато станат на пюре. 

                 

В купа слагаме маслото и кафявата захар и разбиваме на крем.


Започваме да прибавяме едно по едно яйцата (на стайна температура), после брашното и бакпулвера (пресети) и накрая - пюрето от фурмите. Разбиваме до еднородна, пухкава смес.

         

Намасляваме с малко масло четири чашки (моите са метални като за крем карамел) и разпределяме сместа равномерно.
Слагаме ги в тавичка, в която сме сложили вряла вода до половината на формичките.
Завиваме всичко с парче фолио и пъхаме да се пекат (задушат) за около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса.


През това време се заемаме със соса. Слагаме половината сметана, захарта и маслото в касерола и загряваме, докато захарта се разтвори. След това намаляваме силата на котлона  и оставяме соса да поври 3-4 минути, докато се сгъсти и стане лъскав. Когато е готов, махаме от огъня и прибавяме останалата сметана (трябва да е на стайна температура) и разбъркваме.


По този начин получаваме много лесен и доста по-нежен и лек карамелен сос. За по-тъмен цвят може да добавите повече захар или пък да сложите и малко тъмна кафява захар.


Ако искате обаче истински, плътен карамелен сос, ви препоръчвам да ползвате тази рецепта от тук . 

И така, заливаме десерта със соса преди поднасяне. Самият сладкиш е толкова дунапренен и нежен, че само лек натиск на лъжичката и тя се плъзга по пухкава, сочна текстура.


Опитайте и вие!
Ако искате да научите първи кои са следващите романтични десерти, последвайте страничката ми тук, и научете първи за най-новите рецепти.


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


16 коментара:

  1. Направо се залепих за предложението ти! Чудесно изглежда, Люска, много вкусно и много сладко. :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! То това предложение се лепи и на други места,ама няма да го мислим :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Има фурми...сметана....карамел...това е точно за мен!Чудесно предложение...точно по моя вкус!Фурмите са ми любими.Използавам ги често.Този десерт ще бъде направен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Нанита! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Мале, малееее, като пчела на мед ме залепи за монитора:))С какво си поръсила - канела, какао или друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С какао ги поръсих, но и с канела ще е добре! Благодаря ти, мила! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Ох, Люска, ако можех със затворени очи да те навестявам:))) Моля те поне за първа снимка избирай нещо по-не толкова изкушаващо. Направо залепнах и аз:))) Изкусителка сладка си ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ама как да не слагам изкусителни снимки като десерта си е такъв :) Усмивки от мен, мила!

      Изтриване
  5. Страхотно предложение, Люси, направо омайващо! :)
    Прекрасна и сладка седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! Сърдечни поздрави от мен и много усмивки!

      Изтриване
  6. Миглена Марковска17 февруари 2016 г. в 16:50

    Много лек и вкусен десерт. При мен започна да се получава доста сухо тесто, като сипах брашното и сипах малко компот (под 1 ч.ч.), за да стигне необходимата консистенция. Споделям, този факт ако на някой друг му се случи да не се плаши а да сипва течност смело :) Люси страхотна си!!! Благодаря ти за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Миги! Малко ми е странно това със сухата смес, че да има нужда от течност - тя като цяло е по-гъста, но с яйцата и маслото си става доста пухкаво, което прави текстурата на десерта по-плътна. Хубаво е, че все пак си се справила и си намерила решение! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Прекрасно изглежда десерта...и аз разбира се имам един въпрос: Тъй като сме повечко маймунки из къщи дали може да се удвой дозата и просто удвоявам продуктите или...?
    Иначе, мерси Люси и продължавай все така да ни радваш с хубави рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анна и благодаря за пожеланията. Разбира се, може просто да удвоиш продуктите за повече бройки :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    Прекрасен десерт.Благодаря ,че го споделихте.Може ли по време на варенето на фурмите да се добави известно количество алкохол,някакви подправки,които да обогатят вкуса?Какъв да са те и в какво количество?Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че може да сложите някакъв коняк или друг алкохол на вкус. За подправките не бих предложила друго тъй като кафявата захар , фуримите и маслото, както и карамеления сос са ми достатъчни като вкус. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...