сряда, 30 декември 2015 г.

Идеалният празничен десерт: Сладък салам "Мозайка" с крем и шоколад / The Best Holiday Dessert: Chocolate Dessert Salami "Mosaic"


Да не повярваш, успях да пусна и последната си публикация за 2015-та година! Да си призная, имаше момент, когато вече съвсем се бях отказала да си правя планове да я публикувам. Така де, поводи за празнуване в началото на новата година има бол, а съответно - идеята ми за десерт все щеше да влезе в употреба. И да съм още по-ясна, да обясня защо така изчезнах от полезрението ви! Ами причината си е все същата - по това време гостувам на сестра си в Холандия и когато двете се съберем, общата ни продуктивност пада под нулата, за разлика от времето навън. Тук отново се радваме на много мека зима, а сняг едва ли ще видим, но затова пък успях да се полюбувам на малко зимни кадри от България в нета. (А, дано като се прибера да  останало малко, да се порадвам и аз)


Иначе, да се върна на темата -  много ми е добре! Семейството е край мен в пълен състав, успяха да ме изненадат с най-хубавия подарък (скоро ще се похваля), а от кухнята постоянно се носи някое ново ухание. Времето лети, килограмите се трупат, но важното е да сме здрави и у дома да цари винаги такава хармония и щастие! И тъй като няма истинско щастие, ако не е споделено, аз ви желая от все сърце една страхотна, изпълнена с любов и много по-мирна 2016-та година!


Така и реших да завърша годината отново с десерт, щото си знаете, че кой каквото си може, това прави (с изключение на чалгата, тя за нищо не става). Реших, че много от вас сега вече са планирали някой завиткан десерт като кулминация на празничната вечеря, но има и такива, които все още разчитат на една готова торта от магазина, заради лоши спомени в опита за правене на десерти! Преди да прибързате обаче, вижте моето предложение за много лесен, ефектен и много празничен десерт с бисквити, които и най-големият лаик може да приготви! Говоря за така обичания от всички сладък салам "Мозайка".


С впечатляващата си визия, тази вкусотия е достойна да седи на централно място на масата, но пък това, което ми харесва най-много, е, че именно неговата семплост като вкус го прави идеалния празничен десерт. След обилна и тежка вечеря не винаги намираме място и за десерт, но за едно парче от това  изкушение - сигурна съм, че ще се намери. Много е траен и става все по-вкусен с престояването си, макар и рядко да има тази възможност (изяжда се светкавично). Десертът е идеален и за сезона, тъй като може да включите в него и малко от домашно приготвените мармалади или сладка, които сте приготвили есента. Сигурна съм, че ще ви хареса, макар и да съм убеден, че по един или друг начин вече може би сте го опитвали - та той е класика в българската кухня! 
И така...ето и рецептата

Необходими продукти:
2 бр. пакети бисквити закуска (бели и кафяви)
125 г краве масло
1 ч.ч. мармалад
1 ч.ч. млени ядки
1 1/2 ч.ч. прясно мляко за бисквитите
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Първо приготвям крема, като разбивам маслото, което е на стайна температура с марамалада. Аз имах домашно сладко от шипки от баба и отдавна се чудех в кой десерт ще мога да му се насладя истински. Тук направо грейна! 


С готовия крем мажа бисквитите, като редувам бяла с кафява. Предварително топвам бисквитите за секунда (ама наистина за толкова) в малко мляко. Обичам ножа да ми се плъзга като по масло, когато режа десерта и така се застраховам, че няма да остане сухо място. Някои пропускат тази стъпка, но за мен е в пъти по-вкусно! 


Редя бисквитите на части, като после съединявам малките трупчета в един голям салам или паве :) Цялата работа извършвам върху фолио за свежо съхранение, с което после затягам салама и пъхам в хладилника да стегне.


Когато саламът е стегнал, смилам ядките на блендера (аз използвах орехи, като заделих няколко цели за украса отгоре) и направих ганаша по старата изпитана рецепта. (Можете да видите как тук).
Заливам охладения десерт с ганаша,


а след това облепвам с орехи страните.


Отгоре поръсих с малко сребърни и златни перлички - все пак са празници! :)


И така обикновеният сладък салам се превърна в очарователен десерт, който грабва не само с визията си при разрез,  ( за да се получи шарката на снимката режете парчетата под лек диагонал)




но и с невероятния си вкус на меки бисквити и чудесен крем.


Всичко това в деликатното, но не и незабележимо, присъствие на ядки и шоколад


може да ви гарантира освен чудесен завършек на вечерята и много комплименти. А само колко лесно става!
И така, приятели, използвам възможността с тази сладка хапка да ви пожелая едно незабравимо посрещане на новата година и всички вие да сте винаги здрави и щастливи!
Ще се "видим"...догодина :)

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

петък, 25 декември 2015 г.

Умопомрачителна шоколадова торта с майонеза / Stunning Chocolate Cake with mayonnaise


Весела Коледа, приятели!
Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!


Без сняг е тази Коледа, но пък има най-важната съставка - любов. Гледам я, присъства на всяка трапеза, във всеки добре и не толкова добре опакован подарък, в усмивките, запечатани на камера, и уюта и топлината, която хората създадоха и споделиха с близките си и тази година! 
Знам колко усилия положиха много от вас за да създадат идеалната празнична вечеря, тъй като, да си призная, досега не съм отговаряла на толкова много писма и запитвания за рецепти и се постарах да ви посъветвам за всякакви възможни проблеми с тавички, сосове и други кулинарни "кризи".  Но пък това е част от изживяването на празника, нали? Самата тръпка от приготовлението! :) 


Вчерашната празнична вечеря по традиция направи майка ми, да ни е жива и здрава,  и се насладих на най-вкусната храна за цялата година. Паричката се падна в Господ, което зарадва всички ни, тъй като не можем да отречем, че има нужда от късмет напоследък. Трудни години настанаха за християните по света и не мога да не кажа, че се моля и надявам да настъпят по-мирни и сигурни времена за хората по света!
И така, тъй като празниците тепърва започват, а храна трябва да има за всичките почивни дни, я за гости, я за хапване от нас самите, искам да ви представя тазгодишното ми коледно изкушение. Една супер лесна, много бърза и умопомрачително вкусна шоколадова торта с майонеза, която ще запомните като един от щастливите ви моменти през тази година ( ако я направите:))

Може да я направите за следващите дни, за Нова година или още днес, ще е готова за консумация почти веднага, което я прави идеалният десерт! Украсих я с нежните, топящи се в устата сладки, за които вече ви споделих рецепта тук.


Но ето и самата рецепта, която е адаптирана от тук. Вижте колко малко неща ви трябват и колко лесно става:
Необходими продукти:
За блата:
200 гр майонеза
2 ч.ч. брашно *
1 ч.ч. захар
1 пак. какао на Др. Йоткер ( 50г)
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 -2 ч.ч. вода
За крема:
200 г шоколад
200 мл течна сметана

*ч.ч.=200 мл

Разбивам продуктите за блата с миксер (може и на ръка). Става по-бързо с миксер, а сместа е наистина наситено шоколадова. Аз обичам да слагам по-малко течност и така блатовете стават по-тежко шоколадови, а не пърхави като кекс.


Разпределям сместа в три тавички с по 20 см в диаметър. Тавичките съм намазала с олио и поръсила с брашно (или печем върху хартия за печене).


Пъхам да се пекат за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовите блатове оставяме да се охладят. 
Приготвяме крема: Загряваме течната сметана на котлона, докато тръгне да завира. Махаме я от огъня и прибавяме начупения шоколад. Бъркаме с лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно и получим хубав, лъскав, шоколадов сос. Оставяме леко да се охлади и сгъсти.
Започваме да сглобяваме тортата като редим блат, крем, блат, крем и така докрай. Прибирам в хладилника да стегне за няколко минути.


След това изваждаме и измазваме с крем и отвън. Украсих с биквитиките - звездички


Тъй като тортата е вече леко охладена, кремът ще стегне по-бързо, но ще остане все така лъскав. Тортата може да се реже почти веднага, а ножът се плъзга по блатовете като по масло.


Държа тортата на хладна, но на стайна температура, за да може да остане все така сочна, а кремът - мек. Естествено - покривам я с капак! 


 Наистина не мога да ви опиша за каква шоколадова прелест става въпрос........................

 
 

Ако ви се намира време, желание и поне малко място за още един десерт, или пък още не сте се решили за десерт за новогодишната вечер, предлагам ви този! Или пък изчакайте може би последната ми рецепта за годината, която ще ви представя дни преди Нова година! Тя ще бъде за отново много лесен, но ефектен десерт за празничната вечер, който ще я направи още по-специална!


А сега - оставям ви с още няколко кадъра и пожелание за една наистина спокойна и щастлива Коледа, а на празнуващите днес и имен ден - много пожелания за здраве и късмет! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 21 декември 2015 г.

Коледно пънче ( Шоколадово руло) / Bûche de Noël or Christmas Log Cake


А пък аз, вместо подаръци като Дядо Коледа ще раздавам изпълнени кулинарни желания. Вече на няколко пъти ми писахте, едното писмо даже от днес от Ирина в Италия ( дай пет, Иринче:)) да ви кажа своята рецепта за лесно, вкусно, снежно, приказно и много шоколадово коледно пънче.
И тази рецепта и снимки са миналогодишни, но тогава не успях да ви се похваля с тази вкусотия! Ето, че вече Коледа чука на вратата и няма време за бавене!



Ако досега не сте поднасяли такава чудесия на масата, сега му е времето, защото е вид торта ( ама пък си е иначе руло), демек в пъти по-лесно за правене, но ефекта на десерта го имаме в пълен размер.


Съчетанието на супер крехък блат ( не е типичният за руло, който е по-плътен), с щедра доза шоколад, но пък от вътре ни изненадва свеж крем от сирена и малки черен шоколад. Аз ползвах шоколадовите капки, които продават в Кауфланд ( има и на други места), тъй като са много вкусни и се топят в устата, но вие можете да ползвате и ситно нарязан шоколад по желание. 
И без повече отлагане, ето и обещаната рецепта! 

За блата:
5 яйца
120 г захар
60 г брашно
30 г какао



За крема:
350 г сирене ( смеси от : рикота, маскарпоне, крема сирене )
50 г пудра захар ( може и повече)
40 г шоколадови капки ( нарязан шоколад)

За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Жълтъците и белтъците се разделят. Разбиваме жълтъците с какаото и половината захар, до получаването на пухкав крем, а белтъците - с другата поливна захар на сняг. Започваме да прибавяме от белтъците към жълтъчената смес, разбърквайки, бавно и постепенно, като от време на време пресяваме и интегрираме брашното. Важното е да запазим въздушността на сместа. 


Така получената смес изсипваме в тавичка( приблизителни размери: 27см х 38см ), върху която сме сложили леко намаслена хартия за печене. Изравнявам сместа с шпатула.


Пъхаме блата да се пече на 150 градуса с обдухване ( предварително загрята фурна) за около 20-30 минути. 
Готовия блат е като дунапрен и лесно се отлепя от хартията. Обърнете го върху леко навлажнена памучна кърпа и навийте на руло.

                   

Приготвяме крем като в купа разбиваме сиренето, като аз ползвах тук 250 г рикота и 100 г крема сирене. Можете да замените някое от сирената с маскарпоне или да направите крема от други пропорции. Прибавям шоколадовите капки ( или начупен шоколад) и разбъркваме.


С този крем намазвам блата и завивам отново. Пъхам в хладилника за една нощ.


На следващия ден приготвям ганаша като за нула време загрявам течната сметана на колона, докато тръгне да завира. Махам от огъня и прибавям начупения шоколад. Почвам да разбърквам шоколада ( на ръка) в горещата смес, докато се разтопи и получа хубав шоколадов сос. Оставете леко да изстине и да се сгъсти. 


 Извадете студеното руло от хладилника и започнете да го заливате с ганаша. Студът бързо ще стяга пластовете шоколад. Направете шарки с вилица върху още мекия пласт шоколад, така че да имитира кора на дърво.


Отрежете предната част на рулото под диагонал на два пъти, така че да го изравните отново. Прикрепете едното парче отгоре, а другото отстрани, като можете да ги измажете изцяло с шоколад, или да имате по едно от двата вида, както аз съм направила.


Завършете с малко пудра захар за снежен ефект, малко червени плодове ( аз имам замразен червен касис, но и боровинки ще станат) и някое и друго стръкче розмарин или борови клонки.

И така...стъпка по стъпка се пренесохме в тази нежна зимна приказка! 
Весели празници, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

събота, 19 декември 2015 г.

Най-вкусните меденки / The Best Filled Honey Cookies



Много е хубава зимната сутрин! Макар да няма сняг навън, което понякога пък може да е доста полезно за дупето, можем да се насладим на спокойни разходки в не толкова студеното време, докато слънцето огрява лицата ни, или напича гърбовете ни, ако сме се цуцнали на някоя приятна пейка. 
Макар и почивен ден, и тази сутрин ми се наложи да изляза по-раничко, и да се насладя на "зараждането" на наближаващата коледна суматоха. 
Малки сергиики със сурвачки и коледни чорапчета, свещички и други украшения в цветове от рубин и злато.
Забързани господа се поздравяваха и споделяха, че излизат за подаръци за малките, за да отменят половинката. Възрастни дами правеха много сложна проверка на мандарините пред плод-зеленчука, а от дървените къщички в базарчето на центъра от рано се разнесе неустоимият мирис на скара - най-добрата ароматерапия според мен!
Не да съм се настроила за празниците, ами направо вече си празнувам, като не пропускам възможността у дома също да заухае я на печено месце, я на някой вкусен коледен десерт или дребни сладки. 


Сетих се, че е време вече да споделя така обещаната (от миналата година чак), рецепта за меденки. Тази рецепта е единствената и най-вкусната, която правя, и не бих променила нищо в нея. 
Толкова са нежни, мекички и истински! Така де, меденки по магазините колко щеш, но в  тях сякаш винаги има някакъв дъх на есенция, която ме кара да се чувствам все едно съм яла ароматизирана свещ.


Това е рецепта от тетрадката на мама и е време да заеме своето достойно място в  блога, тъй като вече й се начака чакалото.

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 пак. канела ( 5 г)
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло от 125 г

За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи

Започвам като от изброените продукти замесвам меко тесто. Намаслявам си ръцете с олио и започвам да късам малки парченца от тестото, оформяйки топченца, които леко притискам. Редя в тавичка с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.


Пека в предварително затоплена фурна на около 180 градуса с обдухване (или 190 без). Меденките увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар, ги вадим. Слагаме следващата тава да се пече ( тук е добре да имате помощници:) )
Докато са още топли, меденките се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно, тъй като рискуваме да ги натрошим. Обикновено майка ми оформя следващите, а пък аз издълбавам вече изпечените. Запазваме трохите от издълбаването!


Трохите смесваме заедно с орехите, маслото и леко затопленото мляко и разбъркваме, докато получим плътен крем.
С него пълним меденките и слепваме две по две.


За шоколадовата глазура разтопявам един шоколад с една-две супени лъжици масло. Някои правят просто пръски по меденките, но у дома ги потапяме на половина, за да сме сигурни, че ще има достатъчно шоколад :)



Чудното на тази рецепта е, че с всеки изминал ден меденките стават все по-вкусни! Все повече поемат от крема и омекват, а хапнеш ли ги, те очаква най-нежната текстура за сладки, която някога ще опитате, комбинирана с прекрасния орехов крем. 


И тъй като тези снимки са от миналата година, но сега, сядайки да я описвам, си припомних и се размечтах за вълшебния им вкус, май няма да издържа и ще забъркам една порция. Но затова пък е събота и каква друга работа си имам. :)
Весели празници, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...