понеделник, 10 август 2015 г.

Шоколадов тарт с малини и карамел / Chocolate-Caramel Tart with Raspberries


Ама че хубаво лято! От един месец не съм се спряла да пътувам, а ако има нещо, което обичам повече от храната, то това е да пътувам и да опитвам нова храна :) За последния месец успях да сбъдна една от големите си мечти, а именно да направя голямо прекосяване на Скандинавието, а този уикенд успях да си разходя Д-то дори до Париж. И докато за първата ще ви разкажа подробно след като се прибера в България, за втората мога да ви споделя още сега, че бе изключително специално за мен преживяване. За първи път от много години със сестра ми хванахме пътя, далеч от половинките, семейството и всичко, и се отдадохме на some sister time together :)


Освен че се насладихме на приятните разходки сред чудесните ле паркове и льо забележителности на града, не пропуснахме да опитаме от местните специалитети - като кроасани, охлюви по бургундски, макаронс и чаша хубаво бяло вино.... на полянката пред Айфеловата кула :) 
Tout simplement divin! 

И защото знаете, десертите са ми силната страна ( и по-скоро слабото място :) , защото никога не казвам "не"), реших да проуча конкуренцията, за да "крадна" една-две идеи за предстоящите рецепти! 



Ех, вдъхновение да искаш в Париж!

 

И след като окото ми грабнаха сладките тарталети, се сетих, че имам точно такава рецепта за вас, която си чакаше реда от няколко седмици!
Приготвих я малко преди да замина, защото знаех, че няма да имам време да готвя тук, но не исках да ви оставям гладни и жадни, и то точно в сезона на прекрасните свежи и ароматни плодове :)
Затова днес ви предлагаме една наистина много лесна рецепта за шоколадов тарт с карамел и малини, последните от които произведени и набрани от най-добрия ми снабдител с качествени биопродукти Едноличен търговец "Баба ми" АД.


Уверявам ви...ще се насладите на един наистина, ама наистина богат на вкусове десерт!


А сега и ще се убедите, че освен лесна, тази рецепта е и донякъде мързелива, затова ще стане любима на по-практичните от нас :) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
240 г шоколадови бисквити (може и обикновени)
3-4 с.л. какао (по желание за по-наситен шоколадов вкус) 
Около 100 г масло
1/2 консерва сгущенка / дулце де лече
100 г шоколад
100 г течна сметана
малини

Започваме с направата на коричката. За целта използвах какаови бисквити с шоколадова заливка, но вие може да използвате всякакви. Ако използвате обикновени чаени бисквити, сложете повечко какао, а ако се спрете на моя вариант, можете да го пропуснете. 


Смелете бисквитите в блендер или ги начукайте в хаванче, може да използвате и стария метод с "разточването" им върху хартия с помощта на шише :) Няма значение от метода, важен е крайният резултат да са ситно смлени бисквити.


Харесва ми, че при избраните от мен бисквити има малко глазура, която помага още малко за влажността на крайната смес.  Така при мен трохите поеха само още около 100 г масло, но вие се подгответе с поне още 20-25 грама отгоре за всеки случай.
След като прибавим маслото, бисквитената смес трябва да бъде достатъчно влажна така, че да можете да оформите коричката на тартата, като я притискате към формичката с помощта на лъжичка или пръсти. (Сместа трябва да остане леко ронлива, но не и суха. Когато я стиснете в дланта си да остава във форма, и да не се разпада.)
Аз използвах формичка с размери 35 см х 12 см


Готовата коричка изпекох във фурната за около 10 минути на температура 180 градуса.
Коричката става по-пухкава и единна :)
Щом се охлади, я намазваме с половината консерва от карамела (сгущенката) и пъхаме за кратко в хладилника.


През това време приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлона, до степен на кипене. Махаме я преди да закипи и прибавяме начупения на дребно шоколад. Бъркаме, докато сметаната го разтопи и се получи плътен шоколадов сос. Оставете го съвсем за няколко минутки да се охлади, а след това го изсипете върху тартата.


Нареждаме отгоре малините..и `айде пак в хладилника :) 


Преди сервиране поръсете с пудра захар или какао!


Разрежете тартата, докато е още хладна, така че ще може да се насладите на постепенното отпускане на карамела и шоколада.


Блокчета неустоимо удоволствие от пластове - сладък карамел, леко горчив шоколад и завършек - свежи и тръпчиви малини!

Mmmm....Très Bien



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

сряда, 5 август 2015 г.

Пухкава сладко-солена баница с крем и сирене / Fluffy Banitza with cream and cheese


Правилно четете ...това не ви е някаква обикновена баница с крема сирене. Не, това е пухкава баничка, с плънка хем от вкусен крем, хем и със сиренце! Комбинацията е повече от умопомрачително добра, а вкусът на това изделие ще ви накара да се опитате да скриете поне още едно-две парчета в чантата преди да излезете навън. 
Така де..не можех след тази дълга почивка да се завърна с нещо предвидимо и очаквано.:)  И без това ви оставих за доста време без нови изкушения и който отслабвал - отслабвал! 
И макар все още официално да не съм се завърнала на родна земя, което пак ще попречи да публикувам всички нови вкусотии, които успях да опитам, изуча и наготвя, то не можах да се въздържа да не ви представя тази лесна и бърза рецепта, с която може да изненадате близките си за закуска! 



И тъй като винаги гледам да си казвам както си е, веднага искам да уточня, че идеята за тази вкусотия не е моя, а на една дама от интернет пространството - Venetta. Бях видяла нейната идея за тази сладко-солена баница, но така и не намерих рецептата, дори и след запитвания и обстойни търсения.
И защото не съм позната сред хората с голямо търпение и склонност да чакам, особено щом ми влезе някоя идея в главата, накрая реших - какво толкова трудно трябва да има - Просто ще приготвя крем и плънка със сирене. Точно толкова лесно е, колкото и звучи, но за да се убедите вижте рецептата стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
олио за намазване
За крема:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1 яйце
За солената плънка:
Около 400 г сирене
3 яйца
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода

Започваме с направата на крема. За целта слагаме млякото със захарта на котлона и ги оставяме да заврят. През това време разбиваме брашното с яйцето.

                   

Прехвърлям част от млякото (докато е още студено), лъжичка по лъжичка, към брашнената смес, за да мога да я направя по-течна. Така става по-лесна за изсипване впоследствие.


Когато млякото тръгне да завира, изсипваме брашнената смес към млякото, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява за секунди. Прибавяме ванилията в готовия крем и дърпаме от огъня.


В друга купа набързо забърквам солената смес от натрошеното сирене с яйцата и шупналата в киселото мляко сода. ( Тук ще уточня, че количеството на солената плънка, както и на продуктите за нея, зависят изцяло от вашите предпочитания. Някои сирена са по-твърди, други по-сочни, яйцата може да бъдат по-едри, но като цяло е добре да получите текстура на паста, която да ви е лесно да разнасяте. Ако ви остане повече - ще я изсипете отгоре, ако е по-малко - винаги можете да забъркате още малко


Реших да направя баничката от наложен тип, но вие можете да изберете и друг вид.
За целта в подходяща тавичка, редувах през две кори за баница, от солената и сладката плънка, като започнах от солената. На тези пластове слагах олио на корите, като на тези с крем можете да пропуснете или един вид "избърсвах" четката.


И така редувайки - солено, сладко, солено до край през две кори. Използвах тавичка с размери 38 х 25 см, тъй като знам, че някои от вас ще ме попитат, но това определено не е оптималният размер на корите и вие можете да използвате каквато имате под ръка :) 


Накрая разпределих остатъка от солената плънка на последния пласт, като я разнесох хубаво на тънък слой. 


Пекох баничката в предварително загрята фурна на около 200 градуса, като след като се запече до златисто, покрих с парче фолио отгоре, за да не прегаря последния пласт. За около половин час вече беше готова тази невероятна вкусотия, наподобяваща пухкав тутманик, съчетаваща идеално солената плънка с тази на ароматния ванилов крем.


Сигурна съм, че ви хареса! 
***
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...