понеделник, 30 март 2015 г.

Цветна зеленчукова погача / Layered vegetable bread


Както винаги, и този път започвам с празничните рецепти малко по-рано, за да може, който им се нагледа, да има време да ги приготви. Днешното ми предложение е за една много вкусна питка със зеленчуци, която можете да поднесете на Цветница. У дома това е двоен празник, тъй като и двете ми майки носят имена на цветя. :) И тъй като сме в пости, реших да направя питката в постен вариант, но това далеч не е задължително.


В питката се редуват три реда топящи се в устата зеленчуци - печени чушки, гриловани тиквички и осолени гъби - печурки. 


Ако решите да прибавите месце обаче, ви предлагам да замените гъбите с малко хубава шунка. Така питката няма да стане тежка, а и вкусовете ще се съчетаят идеално :) И тъй като следващата рецепта вече се задава на хоризонта (очаквайте я тези дни), няма да се бавя, а преминавам към списъка с необходимите продукти:
250 мл хладка вода (прясно мляко) 
1/2 кубче мая
80 мл зехтин
1 ч.л. захар
1 яйце*
450 г брашно ( + още за доомесване на тестото)
2 бр тиквички 
8-9 бр печени чушки
200 г гъби
черен пипер
сол
*пропуска се за постна
Приготвяме тестото, като в купичка слагаме леко затоплената водичка, маята, захарта и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркваме (най-добре с ръка) всичко и оставяме на топло да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Прибавяме яйцето, зехтина, малко черен пипер и щипка сол.


След това прибавяме шупнатата мая и бъркайки, постепенно интегрираме всички продукти. Пресявайки постепенно допълнително брашно, се опитваме да оформим средно меко тесто. Прехвърляме в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за около час.


През това време се заемете със зеленчуците. Нарежете тиквичките на ленти и ги гриловайте на грил тиган.


Направете същото и с гъбите. Обелете печените чушки и оставете да се отцедят.

След като тестото се набухне достатъчно (виж снимката), го изсипваме върху леко набрашнена повърхност.


Разделяме го на пет равни части.


Взимаме една част и я разточваме на кръг с размерите на тавичката, в която ще печем. Моята бе 25 см в диаметър. Поставяме кръгчето тесто, а отгоре разпределяме печените чушки. Подправяме със сол и малко зехтин (по желание).


След това следва отново лист от тестото и гъбите.


Последният пласт тесто е придружено от грилованите тиквички. Ако не сте ги овкусили предварително, не пропускайте да го направите при реденето на зеленчуците, за да не се окажете с безвкусна питка :)


Покриваме с още един пласт от тестото и правим ето такива дълбоки разрези до дъното на тавичката.


Обръщаме навън получените триъгълничета, а в центъра поставяме последната топка от тестото.


Оставяме питката на топло да втаса и да удвои обема си. Моята успя да запълни цялата тавичка. Намажете я леко със зехтин (или жълтък) и я пъхнете да се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна.


 Печем до получаването на хубав златист цвят и аромат, който ще изпълни цялата стая :)


Питката е толкова вкусна и като нищо може да бъде единственото ястие на масата и за закуска, обяд и вечеря!



И тъй като в следващите дни ще ви засипя с предложения за Великден, ще използвам възможността да честитя именния ден на всички празнуващи на Цветница! Да бъдат винаги живи и здрави и благословени с цветно бъдеще!


Весел празник и 


....Добър апетит!  :) 


събота, 28 март 2015 г.

Хрупкави фунийки от кадаиф с пълнеж от крем / Crispy cones of kadaif stuffed with cream


Затегнете коланите, приятели - започва ново гастрономическо пътешествие! Или не! Имам по-добра идея! По-скоро да отпуснем банкетното копче и да се приготвим за една вкусотия, която ще ви завърти главата така, както ще ви ви се врътнат очите още щом ги опитате! 

Точно така и аз реагирах веднага след като опитах това неземно изкушение - кадаифени фунийки с пълнеж от лек, ванилов крем и напоени в захарен сироп.


В контраст със сладостта, която блика във всички посоки, имаме малко осолен шам фъстък и картинката става пълна (като задните ми части, ако продължавам така!)


И тъй като дълго време се бях нагледала на десерта, радвам се, че успявам да го публикувам точно на време за предстоящия Великден. Няма как да не ми се набива в очите колко много тези фунийки приличат на морковчета -  запечени до оранжево, с малко зеленина в края на фунийката, благодарение на ядките! Ефектен десерт без грам оцветители :) 


Всъщност десертът е повече от елементарен за приготвяне, като най-трудната част от него е намирането на суров кадаиф. Ако сте от един от големите градове в България - може би ще ви бъде лесно да намерите в някои ориенталски магазинчета, но при мен търсенето му можеше да се сравни само с търсенето на философския камък в бермудския триъгълник. Накрая реших да си спестя мъките и си поръчах онлайн от една много мила дама, която ми го изпрати почти на следващия ден! 
И както философският камък превръща материята в злато, така и тук златният цвят на десерта няма как да остане незабелязан. За още повече ефект оставих част от сиропа да поизври повече, 


и така направих тази разтеглива и лепкава украса, която направи десерта още по-красив!


И сега, да не отлагам повече, ето и самата рецепта, като започваме както винаги със списъка с необходимите продукти:
За фунийките:
500 г кадаиф 
125 г масло
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. вода
За крема:
2 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
3 яйца
3 с.л. брашно
7 с.л. захар

шам фъстък за украса

Започваме с приготвянето на крема. Той може да се направи и предната вечер, тъй като ще го използваме студен. 
За целта слагаме на котлона съда с млякото, захарта и ванилията.


В отделна купа разбиваме яйцата с брашното до получаването на хубава, еднородна каша.


Прибавяме я при непрекъснато бъркане към врялото мляко и бъркаме, докато кремът се сгъсти.
Оставяме крема да се охлади. За по-бързото му изстиване използвайте трика от тук.


Захващаме се с кадаифа :) За първи път приготвях суров кадаиф, като специфичното е, че е доста нетраен продукт и трябва да се оползотвори още първите дни. При мен нямаше проблем - изчезна много бързо!



Необходимо тук ще ни бъдат и метални фунийки, които можете да замените с домашно направени от фолио или пък капачки за буркани.



В купа слагаме от кадаифа и заливаме с разтопеното масло. Разбъркваме така, че маслото да се разнесе навсякъде!


Взимаме малка част от кадаифа и го омотаваме около фунийката ето така:


Нареждаме в тавичка с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто:


Готовите фунийки оставяме да изстинат, а след това пълним с крем с помощта на пош:


Пълните фунийки заливаме с още топъл захарен сироп, приготвен от вода и захар. Можете да прибавите към сиропа няколко капки лимонов или портокалов сок.


Поръсваме малко натрошен шам фъстък върху крема:


Както вече споменах, една малка част от сиропа оставих да се сгъсти повечко и с нея направих лепкава захарна украса:


Този елемент според мен обогати много десерта, тъй като освен сочен, имаше участъци от кадаифа, които останаха леко хрупкави, и залети с лепкавия сос, наподобяваха дъвченето на тофифи или мека бяла халва:)

















Но едва ли мога да ви убедя повече да опитате тази вкусотия, отколкото самите снимки биха го направили :)


Безгрижни почивни дни, скъпи приятели, и сладка пролет!





сряда, 25 март 2015 г.

Нашата най-любима и лесна рецепта за печен лаврак с картофи / Baked Sea Bass With Potatoes


Днес е Благовещение и прекрасен повод да имаме сладък ден! Като за начало е хубаво да започнем деня си с нещо сладичко, което може да бъде дори лъжичка мед или в моя случай тези домашни сладки. Денят става още по-благ от традицията, че на този ден не трябва да се работи нищо. Nothing. Nаdа! Niente! 

Така че, ако шефът ви хвърля злобни белтъци, че не се скъсвате от работа днес, кажете му, че "имате причини, свързани с религията". В днешно време нямат право да ви санкционират по този начин, тъй като е дискриминация! :) 
И така, след като установихме една-две приятни традиции за днешния ден, скачам на трета, с която е свързана и днешната ми рецепта. 


На Благовец на трапезата освен десерт трябва да присъства и риба и затова аз ви предлагам точно това! Невероятно лесна, но пък безумно вкусна рецепта за лаврак на фурна, полегнала върху легло от картофи :) Вие можете да изберете и друга риба, но не можем да пренебрегнем прекрасния и свеж вкус на лаврака :)
Преди да премина към рецептата, искам да използвам възможността да честитя имения ден на леля ми Блага, която пък вчера имаше рожден ден. (Това моментално говори за факта, че е зодия овен, което превръща името й в невероятен израз на ирония, предвид характера й, който е всичко друго, но не и благ. :) Но като за всяка друга "люта македонка" това е по-скоро комплимент, затова и пожелавам още дълги години да успява да постига своето с чест и достойнство! )


И така, ето я и самата рецепта, като за начало - необходимите продукти:
2 бр. риба лаврак (около 600 г)
2 бр. големи картофа
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1/2 връзка копър
черен пипер
1/2 лимон
1/2 лайм
сол
зехтин / олио

В тавичка слагаме малко зехтин/ олио и покриваме дъното с нарязаните на чипс, осолени картофи. Овкусяваме с още малко зехтин.


Поставяме отгоре почистената и осолена отвътре и отвън риба. Във всяка от тях поставяме половината от копъра и няколко резена от лимона и лайма. Украсяваме с цитрусите и рибата. :)


Завършваме с нарязаната чушка, нарязания на ситно / пресован чесън и подправките.



Пъхаме във фурната и печем на силна фурна - 200-220 градуса.


За около половин час ще имате удоволствието да се насладите на една наистина апетитна рибка, гарнирана с хрупкави картофки :)


И накрая - Честит празник на всички именици! Бъдете живи и здрави! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...