събота, 19 декември 2015 г.

Най-вкусните меденки / The Best Filled Honey Cookies



Много е хубава зимната сутрин! Макар да няма сняг навън, което понякога пък може да е доста полезно за дупето, можем да се насладим на спокойни разходки в не толкова студеното време, докато слънцето огрява лицата ни, или напича гърбовете ни, ако сме се цуцнали на някоя приятна пейка. 
Макар и почивен ден, и тази сутрин ми се наложи да изляза по-раничко, и да се насладя на "зараждането" на наближаващата коледна суматоха. 
Малки сергиики със сурвачки и коледни чорапчета, свещички и други украшения в цветове от рубин и злато.
Забързани господа се поздравяваха и споделяха, че излизат за подаръци за малките, за да отменят половинката. Възрастни дами правеха много сложна проверка на мандарините пред плод-зеленчука, а от дървените къщички в базарчето на центъра от рано се разнесе неустоимият мирис на скара - най-добрата ароматерапия според мен!
Не да съм се настроила за празниците, ами направо вече си празнувам, като не пропускам възможността у дома също да заухае я на печено месце, я на някой вкусен коледен десерт или дребни сладки. 


Сетих се, че е време вече да споделя така обещаната (от миналата година чак), рецепта за меденки. Тази рецепта е единствената и най-вкусната, която правя, и не бих променила нищо в нея. 
Толкова са нежни, мекички и истински! Така де, меденки по магазините колко щеш, но в  тях сякаш винаги има някакъв дъх на есенция, която ме кара да се чувствам все едно съм яла ароматизирана свещ.


Това е рецепта от тетрадката на мама и е време да заеме своето достойно място в  блога, тъй като вече й се начака чакалото.

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 пак. канела ( 5 г)
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло от 125 г

За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи

Започвам като от изброените продукти замесвам меко тесто. Намаслявам си ръцете с олио и започвам да късам малки парченца от тестото, оформяйки топченца, които леко притискам. Редя в тавичка с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.


Пека в предварително затоплена фурна на около 180 градуса с обдухване (или 190 без). Меденките увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар, ги вадим. Слагаме следващата тава да се пече ( тук е добре да имате помощници:) )
Докато са още топли, меденките се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно, тъй като рискуваме да ги натрошим. Обикновено майка ми оформя следващите, а пък аз издълбавам вече изпечените. Запазваме трохите от издълбаването!


Трохите смесваме заедно с орехите, маслото и леко затопленото мляко и разбъркваме, докато получим плътен крем.
С него пълним меденките и слепваме две по две.


За шоколадовата глазура разтопявам един шоколад с една-две супени лъжици масло. Някои правят просто пръски по меденките, но у дома ги потапяме на половина, за да сме сигурни, че ще има достатъчно шоколад :)



Чудното на тази рецепта е, че с всеки изминал ден меденките стават все по-вкусни! Все повече поемат от крема и омекват, а хапнеш ли ги, те очаква най-нежната текстура за сладки, която някога ще опитате, комбинирана с прекрасния орехов крем. 


И тъй като тези снимки са от миналата година, но сега, сядайки да я описвам, си припомних и се размечтах за вълшебния им вкус, май няма да издържа и ще забъркам една порция. Но затова пък е събота и каква друга работа си имам. :)
Весели празници, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




166 коментара:

  1. Ехх, Люси... Ухае ми на Коледа,Чаровнице! Нетърпението ме изяжда, все едно съм на 7... А и ти допринасяш! Целувки, страхотни меденки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Алекс! Пожелавам ти много весела по детски му Коледа! :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Весели празници, Люси! Точно от тази рецепта имах нужда, благодаря. Утре ще я спретна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да помогна :) Весели празници, Магдалена!

      Изтриване
    2. Здравейте, тестото позволява ли да бъде разточено и да се изрязват меденките по форми, вместо да се оформят топки? И дали без пълнеш ще изсъхнат много?

      Изтриване
    3. Не, не бих казала, че позволява. то е много меко, за да се разточи ще поеме много повече брашно и ще станат много по-твърди. Може би ще омекнат ако ги слепите с някакъв сочен мармалад и ги оставите да поемат от него няколко дни.

      Изтриване
  3. Много любими, Люска, моето майче и тя така ги прави. Като бяхме деца пълнеше фруктиери преди празниците и зареждаше в "барчето" :)))), а ние тайничко си взимахме, меденки, локумки, розички.
    Много мило ми стана като от тази публикация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, то и моята майка ги правеше няколко дена преди празниците с надеждата да ги "опази", но с изненада установяваше, че чезнат с всеки ден :) Поздрави, мила и весели празници!

      Изтриване
    2. Здр..ще правя тези страхотни меденки.
      Само едно глупаво въпросче..половин пакет от 125гр масло..т.е. около 60и нещо грама така ли?

      Изтриване
    3. Правилно си сметнала, Бубче, така е :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Ех, Люси! Много хубаво разказваш! Днес казах на Динко, че сигурно няма човек, който да не обича Коледа и приготовленията по този празник, а ти просто усети мислите ми с тази публикация. А твоите меденки ми напомниха колко много обичам чисто българския им вариант, който рядко сега ще срещнеш. Пълнежът им обаче...фаворит ми е! Нека твоите празници са ароматни, топли и много приказни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! Аз много обичам всякакъв вид сладки, и нашенски и чуждоземски, но при меденките няма спор - заради този пълнеж и крехка текстура на сладката, българските са най-вкусните! Подарявам ти едно пакетче с български спомени и ти пожелавам много весели празници!

      Изтриване
  5. Страхотни-ще се пробвам и аз,щото сладкиправенето не ми е много по вкуса..
    За украсата става въпрос-а тези са точно по моя вкус!
    Весели празници Люси!
    С поздрав Таня Левенова!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Ще се радвам да ти харесат! аз лично ги намирам в пъти по-вкусни от рисуваните! Надявам се и ти да кажеш същото! Весели празници!

      Изтриване
  6. Ние правим същите меденки за празниците и мога само да се присъединя към почитателите им - уникално вкусни! Само един минус,много са нетрайни...в прекия и непрекия смисъл:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дидо, права си като лопата :) ...наистина свършват за отрицателно време и често се налага да ги правя два-три пъти! Весели празници!

      Изтриване
  7. Супер звучи! Точно като ухание и вкус за Коледа... Със сигурност ще се запретна и аз за такова прекрасно нещо...

    ОтговорИзтриване
  8. Роси Водкаджиева20 декември 2015 г. в 2:07

    С моята майка ги правим от доста години, още бях дете, но ние ги знаем като медени негърчета. Уникално вкусни - меки, ароматни, направо се топят в устата. Горещо ги препоръчвам на всички. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Няма по-вкусно от старите изпитани рецепти! Не знаех, че имат и такова име! Весели празници!

      Изтриване
  9. Само моето ли тесто се получи ронливо? Нормално ли е това? Ако не, как да стане еднородна смес? Моля за спешна помощ!
    Поздрави, Рени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рени, тестото не трябва да е ронливо, по-скоро лепенещо. Може би си сложила по-малко мед - лъжиците трябва да са пълни. Може и и яйчицата да са били по-малки и да се е получило по-сухо тесто. Не е пагубно - просто сложи още малко мед и ще стане по-мокро. Поздрави!

      Изтриване
  10. Страхотно изглеждат и предполагам, че са невероятно вкусни като всичко, приготвено с любов и желание. Имам въпрос за меда- захаросан (букет) или акациев мед ползвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Севдалина! Моят мед е домашен и е букет! Предполагам, че ще стане и с двата вида! Поздрави!

      Изтриване
  11. Много съм горда от себе си, благодарение на теб Люси! Меденките ми станаха УНИКАЛНИ! Благодаря ти от сърце Вълшебнице Люси!!! Не подозираш колко си полезна на дами като мен, които не са на ти с кухнята. За втори път успешно приготвям рецепта от твоя блог.Възхищавам ти се от сърце и ти пожелавам една незабравима Коледа,а Новата Година нека бъде за теб пълна с моменти, които да те правят щастлива! Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дора, благодаря ти за милите думи! За мен няма по-голяма радост от положителни отзиви на рецептите и щастливите читатели отсреща! Надявам се още много рецепти да те изкушат и да бъдат все така успешни! Поздрави и пожелание за весели празници!

      Изтриване
    2. A моите станаха като блат за торта угромни разстлаха се и от това количество излезнаха около 10

      Изтриване
    3. Здравей, Непознат. Нямам идея защо се полчило така, тази рецепта е издържала проверката на времето и е една от най-любимите, харесвани и безпогрешни, както се вижда и в коментарите. Надявам все пак да сте ги хапнали тези вкусни 10 броя . Поздрав от сърце!

      Изтриване
  12. Люси,
    прекрасни са меденките.По време на новогодишните празници почти винаги правим меденки по различни рецепти.Меденките са традиционни за такива празнични дни и се харесват от всички.Благодаря за предложението.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! И ние правим меденките между празниците, така че да има и за единия и за другия макар и често да се налага да повторим готвенето :) Весели празници ти желая от все сърце!

      Изтриване
    2. Люси,пожелавам ти честита и благословена Коледа!!!Нека в тихата,свята нощ любовта,радостта и топлината бъдат в твоя дом,за да се случат чудесата на Бъдни вечер!

      Изтриване
  13. Здравейте, впечатлиха ме меденките и ми се иска да ги направя за Коледа. Интерестно ми е колко горе долу стават от посочените прдукти? Благодаря ви предварително и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия! Излизат около 50 бройки, но много зависи от големината, в която ще ги направите. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Преди малко направих меденките и са уникално вкусни! Имам един въпрос свързан с тяхното съхранение- ореховият крем съдържа прясно мляко и не съм сигурна дали ако не ги съхранявам в хладилника ще се развалят. Къде е най-добре да ги държа? Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маргарита! Аз ги държа просто на хладно, в стая и не е задължително да е в хладилник! Весели празници ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Благодаря! Весели празници и на теб!!!

      Изтриване
    3. Здравейте, аз приготвям меденки те по рецептата на Люси вече 3-та година, държа ги във фруктиера на пилота в кухнята, срещу климатика са. У нас държим доста топло зимата. До сега нищо не им е ставало, даже напротив колкото повече време престоят, толкова по-вкусни и меки стават, тъй като попиват от пълнеж. Уникални са! Благодаря ти, Люси!

      Изтриване
  15. Здравейте, Люси. Благодарности и от мен за привлекателните идеи. Току-що приключих с майсторенето на меденките. Като пилотно издание ми се получиха по- скоро медени питчици(уж бяха малки топчетата,другия път ще щипкам още по-малки). Но пак няма да останат:)))...Незнам как ще изтърпя до утре, за да опитам резултата. Споделете за съхранението им- в хладилник или няма проблем и извън него? Притеснявам се да не изсъхнат до 2-3дни. Уж за празника ги майсторих, ако останат до тогава, де! Весели празници и на Вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена! Ако си имат достатъчно крем, хич не ги мисли - няма да изсъхнат, даже напротив, ще омекнат още повече. Ние ги държим в поднос или тава ( покрити, на хладно, но в тая. Не е нужно да са в хладилник - просто някъде на хладно! Поздрави и весели празници! П.п. Звучат вкусно тия твои медени питчици:)

      Изтриване
    2. А и мнооого вкусни бяха! Имам поставена задача тези дни да ги повтаряме. Все не стигаме до разтоварващите дни с тези вкусотии, за които давате идеи :))Благодаря Ви отново за вдъхновяващите рецепти.

      Изтриване
    3. И аз благодаря, Милена :) Усмивки най-сърдечни.

      Изтриване
  16. Люси, искам да попитам 1 ч.ч.пудра захар колко грама е? С какъв грамаж работиш ориентировъчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галка! Нямам везна и не мога да ти кажа точно, но мога да ти уточня, че чаената ми чаша е от 200 мл - това трябва да ти помогне с премерването! Поздрави и весеки празници!

      Изтриване
  17. Страхотни меденки, които започвам да правя. Бихте ли ми казали само вместимостта на 1 ч.ч. Благодаря!
    Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници от мен!
    Поздрави
    Дафи :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дафи! Ползвам за мярка чаша от 200 мл! Весели празници и на вас и вашето семейство!

      Изтриване
  18. Люси! Не устоях на тези снимки! Грабнах си! По скоро направих ги. Невероятно вкусни, мекички, ухаещи са и си ги скривам. Няма да черпя никой, за да има само за мен! С твое позволение ще публикувам рецептата за моите читатели! Топли, уютни и весели празници от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, ама много се радвам, Пете! Да ви е сладко! Разбира се, че може ( само активно линкче, към мен да има, ако може:))Весели празници и сладко похапване!

      Изтриване
    2. Благодаря, публикувам! Бъди здрава!

      Изтриване
  19. Здравейте:)
    Направих ги, не ми е ясно само как запазвате тази шоколадова глазура при нареждането? Аз добавих в моя разтопен шоколад освен масло и малко мляко,защото беше доста гъст.сега като гои наредя и ще се развали фацата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дарина! Просто ги редя внимателно, почти изправени, като се допират главно в долната част, където не лепнат. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря! Весели празници :)

      Изтриване
  20. Здравей, Люсик! Имам въпрос по отношение на тестото: медът и маслото трябва ли да са разтопени, или просто на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Хубаво е да са на стайна температура, медът е важно да не захаросан, иначе друго изискване няма. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте,
      аз ще се включа с 3 години закъснение, но все пак може да е от полза на някого. От няколко дни ги гледам тези красоти и днес реших да ги направя. ГРЕШКА! Цялото изпълнение стана мазало, едно от което, че сложих захаросан мед, и това, защото бързах заради малкото човече, което искаше да пипа и опитва всичко. Та, резултата е повече от идеален. Нямам удоволствието да опитам, т.к съм на режим, но всички в семейството си обилзоха пръстите и искат да повторя. Така че, захаросаният мед не е никакъв проблем ;) Благодаря, Люси за прекрасната рецепта!

      Изтриване
  21. Здравейте отново, този път за резултата :-))). Ами станаха просто страхотни! Много благодаря за бързата и вкусна рецепта. Определено това ще са нашите меденки :-). Весели празници!

    Поздрави
    Дафи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сподели отзиви, Дафи!Весели празници и от мен!

      Изтриване
  22. Лигите ми потекоха. Докато я чета, вадя продуктите един по един и започвааааам. Радост си за очите , ушите и всички останали сетива. Благодаря, че те срещнах. Весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вера! Да ви са сладки! Весели празници!

      Изтриване
  23. И аз ги направих, на вкус са страхотни, спазих количествата от рецептата, но станаха ужасно твърди :( На цвят са същите като на снимката, много ме е яд :((((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илиана. Пиша ти с голямо закъснение, но не мога да наваксам със задачите в последно време и блогът изостава. Написала съм в рецептата, че те са твърди в началото, но като престоят от самата плънка омекват - няма как да не омекнат, защото самата влага се пропива в тях. Друга възможност е да си направила тестото по-сухо, все пак трябва да лепне при оформянето. Затова си мажем ръцете с олио! Поздрави!

      Изтриване
  24. Здравейте, Люси :-)
    Превъзходно изглеждат , много ми се иска да успея и аз да ги приготвя :-)
    Ще споделите ли в каква последователнос замесихте продуктите за тестото , понеже не ме бива в тестените изделия , опитвам се , но в повечето случаи явно бъркам някъде. Затова и си мисля ,че явно в самото начало нещо не правя както трябва. Ще ви бъда безкрайно благодарна :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вероника. Слагам брашното в една по-голяма тава, като правя кладенче в средата и прибавям останалите. )Содата се гаси с оцета и тогава се прибавя.) Замесвам всичко на ръка, като трябва да се получи меко, лепнещо тесто. След това си намаслявам ръцете с олио, за да не лепне много и започвам да правя топчетата. След печене сладките са меки за около минута и после стават твърди, така че трябва да се работи бързо. Меденките омекват, чак когато престоят с плънката. Поздрави и успех!

      Изтриване
  25. Най -страхотния вкус на меденки... правя ги постоянно.Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ирена <3 Поздрави!

      Изтриване
    2. Случайно да сте пробвали с мас? Дали ще се получи добре?

      Изтриване
    3. Не, не съм опитвала :) Но ако опитате, споделете резултата!

      Изтриване
    4. Аз пробвах с мас /нямах масло вкъщи /. Получиха се страхотни!

      Изтриване
    5. Радвам се, благодаря за оставените отзиви :)

      Изтриване
  26. Екатерина Михайлова23 октомври 2016 г. в 20:11

    Ето ги,прекрасни са,Люси

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, Люси! Имам питане към вас :) Каква според вас е причината първия път, когато правих меденките станаха мехи и пухкави (невероятни), а следващите два пъти при 100% изпълнение на рецептата бяха твърди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! По принцип меденките се втвърдяват след като изстинат, след изпичане и след като поседят с плънката, стават меки. Затова и са по-вкусни с всеки изминал ден. След като са станали веднъж, няма проблем с рецептата, но не мога да се сетя за причина обаче. нямам други подобни оплаквания и съжалявам, че не мога да помогна :( Поздрави!

      Изтриване
  28. Люси, разкошни меденки още тази неделя ще спретна ръкави и със сина ми ще ги направиме. На мама помощника :) Имам една молба към теб ако може рецепта за лесен и вкусен кекс,имам стандартна рецепта за кекс но вечно нещо не се получава с нея. Благодаря много от все сърце ти пожелавам весели и пълни с емоции празници. Юли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юли, имам рецепти за кексове в блога, като скоро ще пусна и един интересен. Не съм най-големия фен на кексовете, но знам за какво говориш. Ще продължа да търся перфектната рецепта :) Поздрави!

      Изтриване
  29. Здравейте, бихте ли споделили с какво издълбавате меденките, опасявам се да не се натрошат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя! Аз ги издълбавам докато са още горещи и меки, с малка, по-остра чаена лъжичка. Ако се втвърдят с малко остро ножче, правя отвора и издълбавам с лъжичката. Поздрави!

      Изтриване
  30. az gi slepvam s marmalad i orexi i pak stavat mnogo xubavi

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотно изглеждат.Ще ги опитам задължително. Благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
  32. Невероятни са, точно такива меденки търсех :) Първи са в списъка за Коледа, но не знам колко дни по-рано мога да ги направя? Благодаря ти и продължавай да ни споделяш такива вдъхновяващи рецепти! Весели и споделени празници! - Соня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, може да ги направиш и сега, но аз предпочитам да е около три дни преди това. Поздрави и Весели празници!

      Изтриване
  33. Росица Генчева16 декември 2016 г. в 8:56

    Всико, което помествате и майсторите е повече от прекрасно! Успех , красавице, много успех! Желая Ви най-хубавото, за което си мечтаете. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Роси! Весели празници и здраве и щастие на теб!

      Изтриване
  34. Станаха страхотни . Благодаря

    ОтговорИзтриване
  35. :))) За първи път ги направих тази вечер. Станаха като бургерчета :D Но супер вкусни! Остана и доста от "крема", при все, че сложих 1/2 чаша с мляко :) Много са сладки, едни такива, като сандвичите в McDonalds :D :D важното че са вкусни! Благодаря сърдечно за рецептата и най-вече за хубавата статия!

    Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавия коментар, Елена! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  36. Страхотни,страхотни,страхотни меденки! Правя ги за пореден път и за пореден път стават страхотни. Благодаря за вкусотията от мое и на моите мъже име!:)

    ОтговорИзтриване
  37. Вчера след работа се прибрах и гледам – любимият изкарал скарата на терасата и натрупал месищата по плота. Викам си – няма да готвя, децата са на тренировки – я да забъркам онез меденки с пълнежа... И така, получила вдъхновение от космоса, запретнах ръкави и омесих тестото. Обаче, докато четях рецептата, се размислих – ми те ще се дълбаят, я да ги направя по-големички, че по лесно да става, дето се казва – да не си кривя пръстите само, ми да има как да ги хвана. Речено сторено, ама явно след ужасен работен ден мисловните ми процеси не са много на ниво, щото станаха само 19 топчета от цялата смес. Тук да уточня, че в пристъп на акуратност даже си извадих везната и мерих всяка топчица да е около 50г. И като ги опекох – бреш, ми те цели хлебчета станали! Ама само как ухаеха.... Издълбах ги (да кажа, че мнооого лесно се хващаха такива едрички), смлях трохите в блендера и забърках крема за пълнеж. Ама нещо много не стана на крем, та сложих три юнашки лъжици дулсе де лече в сместа. И докато мъжът ми жално ме гледаше как му изпразвам любимата добавка за пържени филии, закупена от руския магазин, аз смело напълних медените купички. В този момент голямото дете се прибра и веднага ме провери какви ги върша. Започна, разбира се, с литературно четене на рецептата и аз като никога се заслушах и упс! ми то имало прясно мляко в пълнежа! Ахааа, за това е останал малко сух! Е, ми така се получава понякога, човек като си забрави очилата на работа започва да донаглася работите, щото не ги е дочел, обаче никакво отказване! Крайният резултат с аромат на канела, дулсе де лече и масло, с глазура от млечен шоколад - Уникални! Е, станаха общо 9 броя и половина, обаче страхотни!
    Моята майка никога не е правила подобни меденки, но аз определено ще повторя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много забавна история, Нколина! Благодаря, че я сподели и тук! Наистина ме усмихна! Радвам се, че все пак си погледнала от веселия ъгъл на ситуацията, както винаги трябва да се прави с готвенето. Да са ви сладки тези девет големи меденки! Прегръдки!

      Изтриване
  38. Запазвам в любими! От толкова време търся рецепта за истински меденки и накрая намерих :) Нямам идея как съм я пропуснала :) Поздрави! Кева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кева :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Lussi, fen sum na bloga ti i na vsi4ko koeto prigotvyash s tolkova fantaziya i lubov. Medenkite sa velikolepni, polu4iha se mnogo vkusni. Blagodarya za rezeptata i prodaljavay da tvorish 4udesa
      Pozdravi ot France / Zori

      Изтриване
  39. Върху шоколада отгоре смлени орехи - още по вкусно и красиво. Рецептата е прекрадна.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей,Люси!Меденките изглеждат супер!Имам въпрос- само 10 бр ли излизат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Хрипси :) не, излизат доста бройки, дори от слепените :) Поздрави!

      Изтриване
  41. Ех Люси отдавна следя рецептите ти и винаги ти се възхищавам на вдъхновението и настроението ти с което всичко правиш.Човек само като чете и му се иска да ги приготви като магьосница си ти.Желая ти весели празници и чакаме нови вкусотий от теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Злате! Прегръдки от мен и весели празници и на теб и твоите близки!

      Изтриване
  42. Благодаря за отговора,Люси!Определено ще ги направя за празника!Весели и щастливи Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  43. Прекрасна,сполучлива рецепта!Страхотен вкус.Правих ги вчера,комшийката ме свари,тази сутрин рано,рано търча до магазина за брашно и в момента ги пече.Много благодаря и от нейно име!Желая Ви приятни и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря,че споделихте отзивите си тук! Весели празници на вас и комшийката :) Усмивки!

      Изтриване
  44. Людмила Николова22 декември 2017 г. в 20:44

    Еех, Люси! Следвам Ви от много време. Всяка ваша рецепта, която съм използвала е сполучлива! Когато искам да направя нещо за първи път, винаги търся рецептата при вас!Благодаря Ви! Весели празници и много щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, мила Любче! Много ме зарадваха думите ти! Поздрави най-сърдечни и весели празници!

      Изтриване
    2. Страхотна рецепта! Вчера след пипкавото приготвяне, реших, че това ще е първи и последен опит... но вкусът е страхотен. Определено ще се повтори! Благодаря! Весели празници!

      Изтриване
  45. Здравейте,ще опитам тази страхотна рецепта,но можр ли да пропусна орехите или да ги заменя с нещо ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Аз лично не бих ги пропуснала, но може да ги замениш с някакви други ядки като печени бадеми например :) Поздрави!

      Изтриване
  46. Здравей Люси. Адмирации за рецептата. Меденките стават невероятно вкусни 😊.В рамките на месец вече 3 пъти ги правя и няма насищане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен. :) Възхищавам се на желанието ти, щом си намерила сили три пъти да ги правиш, но да! Ако има сладки, които си заслужават - това са тези меденки! Усмивки и поздрави!

      Изтриване
  47. Здравей Люси, много искам да направя меденките ти за един повод, искам да ги направя вместо с шоколад, с цветна глазура за да ги надпиша за повода. Дали ше се получат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задавай, Анонимен. Не виждам парична да не станат :) Звучат много весело и красиво. Усмивки!

      Изтриване
  48. Маслото меко или растопено е за тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е нужно, може да е само меко, тъй като след като се прибави топлото мляко се разтопява достатъчно. Поздрави :)

      Изтриване
  49. Убих се да търся рецепта за меденки, естествено пак на Люси харесах. Утре ще ги спретна, щото се оказа че нямам достатъчно мед (много се ползва в къщи). Въпросът ми е, колко минути продължава печенето, та да не ги препека? Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, със сладките процедирам винаги по един и същи начин. Като направя сместа и загрея фурната, пъхам една- две тестови, с различна големина, за да мога да преценя как да направя останалите. Съветвам те и ти така да сториш - всеки прави различни големини меденки, но аз винаги се ориентирам по цвета - трябва само да тръгнат да порозовяват. Като ги извадиш са меки, но бързо се втвърдяват :) Няколко минути са им нужни, но дори една-две разлика могат да са от значение, ако си ги направила по-малки или плоски, затова по-добре сама си ги нагоди :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. 10 мин. ги пекох, Люси. Станаха точни като мекота за това време. Аз ги слепих с кайсиев конфитюр и топнах в шоколад, без да дълбая, щото нямах помощници. Страхотни меденки се получиха, със сигурност ще присъстват и на Коледната маса. Благодаря за рецептата. Ани

      Изтриване
  50. Ох Люси тъкмо ги направих станаха уау мерси за прекрасната рецепта :) Весели празници на теб и твоето семейство <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите :) Поздрави на теб и на всички, които обичаш! Светли празници!

      Изтриване
  51. Люси,меденките са уникални!Всички вкъщи се влюбиха в тях от първата хапка❤ Благодаря ти за всички вълшебни рецепти с които ни радваш!Весели празници🌹Прегръщам те:Ива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Ива <3 Прегръдки и за теб и сърдечни поздрави за всички у дома <3 Весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  52. Здравейте, възможно ли е да заменим мазнината с друг вид, например кокосово масло/олио. Грамажът същия ли ще остане? Не мога да ям масло а много ми се иска да ги изпробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.Някои хора ползват олио, но според мен не стават толкова мекички сладките, затова бих ти препоръчала мас в случая. За пълнежа обаче ще трябва да го напариш тогава с мармалад, орехи, трохите и млякото. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  53. Благодаря за страхотната рецепта. Втори път ги правя и все не стигат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познато, тооолкова познато :) Но какво да се прави-веднъж в годината ги правим! Подзрави и усмивки!

      Изтриване
  54. Здравейте,от две години по Коледа гледам рецептата и не намирам време да я направя. Тази година обаче не и простих и резултата е впечатляващ. Единствено не улучих размера на меденките (станаха големички), но смятам утре да поправя грешката,като ги направя още веднъж. Поздравления и благодаря за чудесната рецепта.
    Весели Празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мая :) И големи и малки,всички ще се изядат! Весели празници!

      Изтриване
  55. Люси, изобщо не ми хареса рецептата! Игра на нервички с дълбаенето и накрая за 10мин меденките са изчезнали от чиниите...Много са апетитни и рецептата веднага отиде на сигурно в тефтера. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаххахаха...за малко изтръпнах и се ококорих като прочетох първата част на коментара. Радвам се обаче на развръзката и за съжаление е наистина така :) Поздрави и пожелание за чудесни празници!!!

      Изтриване
  56. Люси всички твой рецепти са страхотни.Меденките децата ги обожават.Благодаря ти.Весели Празници.

    ОтговорИзтриване
  57. И аз да си кажа! Меденките ти са уникални, Люси! Не е като да са единственото уникално вкусно твое творение. Но тази рецепта ще се повтаря често, за радост на всички примиращи от удоволствие на всяка хапка!
    Голям съм ти фен, освен това сме градски ;) Следващото от списъка ми е "Паста Бачиново" ;)

    Поздрави и много весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Гери! Хапвайте със здраве,пък ако се засечем, ми помахай :) Поздрави и Весела Коледа!

      Изтриване
  58. Здравейте! Тестото ще се получи ли без захарта, само с мед?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане някакво тесто разбира се, макар и не толкова сладко. Лично аз не бих променяла рецептата, това е най-перфектната рецепта, която знам и не се правя експерименти с нея > Вие обаче може да експериментирате както решите :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  59. Моите меденки вече са слепени и търпеливо ще чакам до утре. Люси, имаш ли идеи какво да правим с останалата смес за пълнежа? Може би не бях достатъчно щедра и ми остана около половината количество.

    ОтговорИзтриване
  60. Колко бройки излиза от тази смес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е относително, тъй като зависи от големината на сладките. Но не са малко. Поздрави!

      Изтриване
  61. Привет! Миналата година правих меденки по тази рецепта и станаха наистина страхотни!
    Според вас тестото подходящо ли е за разточване и оформяне с резци? И за плънката да се натрошат няколко от оформените бисквити?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! За да може да се разточи е добре да добавите още малко брашно, за да може да спре да лепне. аз лично бих ги слепила с някакъв мармалад, за да може после да овлажнят меденките и да омекнат с времето. Поздрави!

      Изтриване
  62. Здравейте. В продуктите за сладките се слагат 62 гр масло или пакетче от 125гр

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, около 62 г е приблизително половината пакетче, което трябва да сложите.

      Изтриване
  63. Обожавам рецептите Ви. Днес пробвах меденките. Уникални са. Вече няколко рецепти ваши съм пробвала и съм щастлива винаги с резултатите. Поздрави и Благодаря😊😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много благодаря за оставените отзиви. Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  64. Здравей Люси, направих ги тези разкошотийки, но въпросът е. Колко време мога да ги съхранявам,заради маслото и млякото в пълнежа,че моят син иска да пращаме за БГ и Англия,заедно с коледните подаръци.
    Поздрави и весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кристина. Ако са в хладилника, може да изкарат доста време :) за друго не знам, доста бързо свършва у дома. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  65. Здравейте, Люси! Ако ги направя без пълнеж и без да са слепени, а вместо това залепя цветен фондан отгоре, дали няма да са много твърди? Благодаря! И..весели празници! Стефка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Стефка и за много години. По празниците бях почивка и не съм могла да отговоря. Като цяло меденките стават твърди , ако не са слепени, иначе няма проблем. Просто трябва да го знаете. Поздрави!

      Изтриване
  66. Люси, гледам преди 2 години съм коментирала. Тогава ги правих с конфитюр, без да дълбая. Вчера ги напаривих по точната рецепта и верно няма таква вкусна меденка с този невероятен пълнеж. Днес са по-меки и направо разкошни. Този път ги направих по-малки, но за сметка на това пекох 4 тави от по 20бр. Хихии. Имам големи притеснения обаче, че няма да оцелеят до Коледа, щото гледам че от 40 броя са останали към 15. Хем ги скрих в кутия на терасата. Весели празници, мила!
    Ани Канева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ани и за много години! Едва сега успявам да отговоря на всички коментари. И аз успях да направя меденките едва на 24-ти декември и беше голямо предизвикателство да не се облажа. :) Много често ме питата дали могат да пропуснат пълнежа, но наистина това е най=вкусната част. Радвам се, че си ги опитала и така. Бъди здрава и ти и близките ти!

      Изтриване
  67. Каня им се от няколко дни и днес ги направих. Е, не всичките, не ми стигна пълнежа, явно съм прекалила с него :) Ноооо замесих тесто за прасковките ти и ще чакам 12 часа, т.е. утре ще ги направя и тях и ще пестя малко пълнеж, за да довърша меденките :))) Нямам търпение след някой ден да ги хапнем ;) Благодаря, Люси, имам ти страхотно доверие, правя твоето пиле по Пекински и други неща, а сега и Коледни вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи в каква форма стават - понякога има повече, понякога остава от пълнежа, но важното е, че самите меденики се изяждат винаги то светкавично. Благодаря за милите думи и, че минаваш да оставиш отзиви :)

      Изтриване
  68. Два пъти ги правих и само успях да опитам едничка. Страхотни са и стават много лесно и бързо.
    Каквото съм направила по рецепта от блога, винаги ми се е получавало ❤️

    ОтговорИзтриване
  69. Любима рецепта, вече трета година ги приготвям и няма по-вкусни меденки на света

    ОтговорИзтриване
  70. Много вкусни станаха.🥰Благодаря за рецептата.Другия път ще ги направя с големината на левче,че станаха само 25бр.Не очаквах,че ще се надуят почти двойно.Пекох ги 10мин.Идеално се получиха.Весели празници! ❤️🌈🌞Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници, Анонимен. Здраве, любов и разбирателство за всички <3

      Изтриване
  71. Много благодаря за най-вкусните меденки с пълнеж! Весело посрещане на предстоящите празници! 🎄☃️🥧

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...