петък, 13 ноември 2015 г.

Пухкав кекс с крем и карамелени ябълки / Caramelized Apple Bundt Cake


Тези дни започнаха да слагат коледната украса в града! Булевардите са осветени, магазините - украсени, а времето навън с нищо не може да ми подскаже, че снегът наближава. И докато се наслаждаваме на приятните топли есенни дни и все още човешките сметки за ток, реших да забъркаме един кекс, за награда в края на работната седмица! :)

Като си ме знаете обаче, този кекс няма да е семплият десерт, който предполагаме, когато чуем думичката "кекс" (тo има хора, които и друго си мислят, но и с това няма нищо общо, да ви светна)

Освен може би, че ще изпитате неописуемо удоволствие от всяка хапка и ще искате още и още!
Представям ви очарователният пълнен кекс с ванилов крем, ароматни ябълки и карамел.


Ябълките са актуални през цялата година, но през есента сякаш изкушават най-много, изпъкващи в класически комбинации с канела, карамел и ванилия.
Това, което ми хареса в тази рецепта е, че тук успяваме да запазим свежестта на ябълките и ги хапваме почти сурови, което си е голям плюс по отношение на това да успяваме да консумираме полезните им вещества.


И да не сте майстори на десертите, вярвам, че един кекс няма да ви се опре, особено щом е толкова лесен за изпълнение. За сметка на това, щом го сервирате, ще усетите възхитата на околните, защото по вкус и визия с нищо не отстъпва на торта. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
За кекса:
3 яйца
2 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
6 с.л. масло
1 ч.ч. бътърмилк (може да замените с айран или прясно мляко с 1 ч.л. лимонов сок)
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 с.л. заквасена сметана / цедено кисело мляко
лимонова кора и лимонов сок (по желание)
1 ванилия
щипка сол





За крема:
Пакет пудинг ванилия на Др. Йоткер,
приготвен според инструкциите
За топинга:
1-2 ябълки
1 с.л. масло
1 с.л. захар
1/4 ч.ч. карамелен сос (рецепта от тук)

Започвам с направата на крема, за да има време да се охлади. Спрях се на пудинг на Др. Йоткер, тъй като рядко готвя с готови продукти, но в този вид мога да предложа една по-бърза и лесна рецепта, която става и за начинаещи :) Приготвих крема според инструкциите, което отнема буквално минути, и го изсипах в метален поднос. Покрих с фолио за свежо съхранение и оставих настрана, докато изстина напълно.

                   

Пресявам брашното, прибавям  щипка сол и бакпулвера.


В друга купа разбивам захарта с олиото и  мекото масло. Прибавям едно по едно и яйцата. Прибавям ванилията и лимоновата кора с една-две с.л. лимонов сок (можете да изберете само аромат на ванилия и да пропуснете лимона като съставка). После прибавям содата, която съм комбинирала със заквасената сметана (или цеденото мляко)


                        

Започвам да редувам, прибавяйки от брашнената смес и прясното мляко, като разбивам с миксера до получаването на хубаво кексово тесто.


Подготвям формата за печене, като я намаслявам и "напудрям" с брашно :) Изсипвам сместа за кекса и пъхам във фурната да се пече за около 40 минути на 180 градуса.

                     

Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това изваждаме от формата.
Ябълките приготвяме като ги нарязваме на кубчета, а в касерола затопляме маслото. Прибавяме ябълките и захарта, като ги оставяме за няколко минути, докато захарта се разтопи, а ябълките омекнат леко. Може да добавите и малко канела, по желание.


Сглобяване на кекса: Разрязвам го по хоризонтал, като аз правя разреза в по-долен, широк край, за да може да понесе тежестта на пълнежа.


Слагам от крема по средата, а отгоре от ябълките. Захлупвам отново, а отгоре украсявам отново с останалите ябълки и малко карамелен сос.


И така, само с няколко стъпки, вече имате тази красота пред очите си.


Тук е моментът да ви предложа да използвате и друг крем за пълнежа - домашен крем, карамелен крем или защо не шоколадов (макар че в този случай бих заменила ябълките с банани). В тази рецепта обаче реших да изпълня няколко молби на читатели, които искаха по-лесна, но ефектна рецепта за сладкиш, с готов крем или пудинг. И тъй като знаете, обичам да помагам....:) 


Надявам се ви е харесал и ви пожелавам точно толкова сладки, безгрижни и красиви почивни есенни дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

26 коментара:

  1. Един читател ти е благодарен и те прегръща за вкусната красота, която си създала! Люска, страхотно есенно предложение!
    Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Специално парче за моят специален читател! Прегръдка, сладурке!

      Изтриване
  2. Направо ми взе ума с това разкошество, скъпа Люси! Няма такава гледа и такова изкушение!!!
    Кекс, торта, плодов разкош, карамел и на всичкото отгоре и любимия крем..., е няма такъв човек като теб!!!
    Хубави почивни дни ти желая скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Да те "почерпя" с нещо по вкуса ти е радост за мен! Веднага ти режа парченце :) Усмивки и от мен, мила!

      Изтриване
  3. Люска, очарователно предложение! Стои някак с тежест тоя кекс, като за кралска особа :)
    Впечатляващи и изкушаващи снимки!

    Слънчеви почивни дни <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Такива бяха! Пожелавам и на теб една усмихната и спорна седмица, мила!

      Изтриване
  4. Страхотен е,Люси,с кремчето по средата ще е блаженство във всяка хапка!Пак неустоими кадри си ни подготвила!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Наистина един по-различен кекс! Радвам се, че ти грабва окото :) Прегръдка!

      Изтриване
  5. Ох, Люска, въпреки, че в момента обилно съм се подсладила, просто не издържам тази гледка. Разкошен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ах, какъв силен ефект - мога само да се радвам! Най-сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Отново си върхът, Люси! Браво на теб! Всичко си има този кекс, то си е направо торта! Блаженство!
    Поздрави и прегръдки за слънчеви почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И аз си помислих, че до торта го докарах, но аз и друг път съм го казвала, каквото и да готвя, накрая торта излиза ( поне на визия) ! Благодаря ти, че намина! Почерпи се, макар и виртуално!

      Изтриване
  7. Thank you for trying my recipe and very happy you liked it. It looks lovely:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Lora! Thank you so much for this recipe! I`m glad you like my version of it! It`s so nice of you to stop by! Greetings!

      Изтриване
  8. Оставам без дъх, без думи, но с широко отворени очи, Люси -
    вълшебно изглежда, вълшебно звучи, вълшебница си ти!
    Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, сега знаеш какво е да гледам всяка твоя рецепта! :) Всяко твое "гостуване" ми е по-сладко от десерт! Благодаря ти, че винаги ме подкрепяш! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Аз пък вече мисля да ти дойда на гости Люска!
    Прегръдки мила!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък оставям вратата отворена, Вили...Идвай, когато поискаш :) Прегръдка!

      Изтриване
  10. Коледна украса? О, ще трябва да се разходя и тук по центъра.
    И как можа да наречеш това чудо кекс?
    Слънчево да ти е, Люси1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Ами, да ...украсата вече я има, поне в моя град! Но и по София на липсва ;) Прегръдка и слънчева седмица и за теб!

      Изтриване
  11. Люси,
    мернах го този кекс из мрежата и си личеше почеркът ти - много стилен и завършен. Изглежда невероятно. Хубава нова седмица и кулинарно вдъхновение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! От теб значи много! Усмихната и ползотворна седмица и за теб!

      Изтриване
  12. Отново разкошно предложение, Люси!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Спорна седмица и за теб, мила и много сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. И още нещо да кажа - много торти ядете у вас, направо нямате спирка. Добре, че знам колко сте слаби в реалния живот. И тази е великолепна (не е никакъв кекс, торта е това!).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, така е..обичаме сладичко. Макар, че като я разпределя на всички, и се пада по парченце на човек...та и бързо се харчат :) Поздрави, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...