четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Сладко-кисели мини зеленчуци във фолио / Sweet & sour mini veggies recipe


По принцип у дома сме хора на мръвката. Аз, например, мога да изкарам без сладко и тестено по-дълго, отколкото ми се иска, но месце трябва да име поне през един-два дена. Не бих казала обаче, че не консумирам и завидно количество зеленчуци под формата на салата, топла гарнитура или просто леко забърсани с тениската след като са току-що набрани от градината на баба. 
Моята хищна мъжка половинка обаче е способна да хапва само и единствено месо, а зеленчуците трябва да бъдат майсторски камуфлажирани, за да може сакън и той да хапне нещо витаминозно! 
Сега обаче, когато в моите лакоми ръце попаднаха тези бейби зеленчуци - част от най-новия асортимент в Метро, бях твърде решена да намеря рецепта, която да му хареса и да се наслади на предястие изцяло от зеленчуци. (Знам, и на мен ми звучеше невъзможно)
Преди да се захвана с експериментиране, реших да се поразровя за малко информация.
Научих, че в тези демо-версии на зеленчуците всъщност се съдържат между четири и шест пъти повече хранителни вещества (включително витамини C, E и бета-каротин), в сравнение с техните пълни версии :) Я, виж ти каква била работата! 
Освен това са идеални за гарниране на ястия, тъй като представляват истинска наслада за окото в тези малки, симпатични размери, а пък се и обработват значително лесно.


И така, реших, че ще е добре да ги направя с възможно най-малка обработка, така че да запазят полезните си качества и ето, че се роди тази идея - сладко-киселки мини зеленчуци на фурна. Вижте само колко е лесно за приготвяне:

Необходими продукти:

Набор мини зеленчуци (Аз разполагах с тиквички, патладжан, моркови, царевички, червено зеле и романеско) 
5-6 скилидки чесън
1 пълна с.л. мед
1 ч.л. тъмен соев сос
светъл балсамиков оцет
сол на вкус
(може да добавите и щипка лют пипер на люспи) 










Нарязвам зеленчуците по дължина така, че да запазим формата им. Нареждам ги върху фолио и отгоре овкусявам с нарязания на ситно чесън, мед, соев сос и сол.


Завивам във фолиото и пъхам във фурната да се запекат на 180 градуса. Тъй като зеленчуците са дребни, а аз исках да останат леко хрупкави, не ги пекох дълго.


Зеленчуците са вкусни и топли, но дори да изстинат, овкусявайки ги след това с оцета (още подправки по желание), се консумират като салата и са идеално предястие или гарнитура.


 Учудена наблюдавах как домашната ми пираня (нали е зодия риби)  набива зеленчуци без да поиска нещо местно. Явно наистина са добри - тази рецепта ще се запише!
 Опитайте я вие, а вече знаете и къде да ги намерите!


 Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Люси,
    правилно приготвените и обработени или сурови зеленчуци са много вкусни.Но обработката трябва да е кратка, независимо дали се пекат, задушават, поставят в марината или се варят на пара.По подобен начин приготвям различни зеленчуци и много се харесват у дома.Твоите също са станали прекрасни, могат да се залеят с предпочитана марината и накрая след печенето.Аз винаги ги овкусявам накрая, стават чудесни.Когото останат леко сурови и хрупкави са много, много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, описа идеалното приготвяне на зеленчуците според мен. Аз обичам да ги овкусявам само с едни подправки преди и с някои след термична подготовка. И аз като теб ги обичам още хрупкави, запазили цените си и свежи качества и цветове :) Благодаря ти, че ми писа и си поговорихме за вкусните зеленчуци! Винаги си ми добре дошла!

      Изтриване
  2. Люси,
    изглеждат невероятно тези задушени зеленчуци. Обичам печени зеленчуци под всякаква форма. Аз пък мога и без месо ;) Приготвям подобни, но ги пека директно в тавата, нарязани на по-едри парчета и поръсени само със сол и зехтин, може и малко мащерка. Получават се невероятни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти допада моята идейка! Аз ще опитам следващия път с щипка мащерка - звучи много ароматно! Благодаря ти, че намина - чест е за мен ! Сърдечни поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  3. Аз съм от партията на Митко - месо, тестено и сладко ми дай на мене, тъй че за пръв път тука няма да се облизвам и подсмърчам, но ти не се тревожи, сигурна съм, че със следващата публикация пак ще ме сразиш:)) Не мога да не призная, че ми се видяха обаче симпатични тези мъничета, не съм ги виждала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, надявам се с днешната публикация да съм нацелила повече. Ако е така - специално за теб - две парчета! Благодаря ти, че не ме забравяш, мила! Много усмивки и топли прегръдки от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...