петък, 2 октомври 2015 г.

Свински пържоли със сини сливи и картофи / Pork Chops with Plums and Chips Potatoes Recipe


Октомври дойде и първата му задача бе да ме накара да си извадя юргана! Тъй като често спя на отворен прозорец ( което обяснява идеите ми понякога :) ), завиването с по-дебела завивка става все по-наложително. И все пак няма по-приятно спане от това да си завит в пашкул от гъши пух, дишайки от свежия есенен въздух, изпълнил стаята. Въздух, който съдържа в себе си малко от топлината на деня, уханието на дъжд и щипка хлад, като трейлър на предстоящата зима.
Втората задача на октомври бе да да ме накара да заредя отново любимата си есенна плейлиста с Katatonia, My Dying Bride  и разбира се къде без тематичния  October Rust  на Type O Negative. 
И накрая това, което направи октомври - накара ме да сътворя ново ястие, което да говори за есен, да има месо и най-важното - да кара хората да се влюбят в него! Мисля, че успях - невероятното супер-дупер сочно свинско с картофи и сини сливи.


Идеята за подредбата на продуктите ми дойде спонтанно, но бях решена, че искам да избягам от традиционното клише за поднасяне на ястие. Оказа се наистина много вкусна и оригинална идея, която допринесе не само за по-лесното сервиране, по-впечатляващата визия, но в същото време и за по-пълноценното запазване на вкусовете на всеки един от компонентите. 
Заради оформянето картофите например станаха много  бързо, запазиха златния си цвят и не се мачкат при сервиране, което често се получава, когато трябва да ги загребваме от дъното на тавата.


Предполагам, че за някои комбинацията със сини сливи може да им се стори нестандартна, макар и тя да е доста традиционна по принцип. Тези от вас, които не са опитвали, призовавам да го направят и да се насладят на един от най-класическите есенни вкусове, което съм сигурна, ще приготвяте и друг път. 
И докато сини сливи можете да намерите вече различни сортове и видове целогодишно в големите супермаркети, аз набавих своите от любимото си място - селския пазар. Бяха доста спаружени, като бабичката, която ги продаваше, но тя беше едно толкова сладко бабе, че просто нямаше как да не ги купя, за да я зарадвам. (Имам слабост към бабите, какво да се прави!) 


За тези от вас обаче, които искат да ги заменят с нещо, което им е под ръка, имам две много добри предложения - първо, напоени във вода малко сушени сини сливи или второ - ябълки! Което и да изберете, ще се насладите на едно наистина прекрасно ястие, но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
3-4 бр. свински пържоли
3-4 бр. картофи
12 бр. сини сливи
2 с.л. зехтин/ олио ( плюс малко за намазване на тавичката) 
1 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус


Започваме като в тигана слагаме да се загрее мазнината (олиото/ зехтина и маслото). 


Слагаме пържолите да се запържат до получаването на хубав загар. Овкусявам със сол и черен пипер.



Нарязваме сливите на резенчета, а картофите на картофен чипс (аз използвам ренде). 


Намаслявам тавичката с мазнина по предпочитание и започвам да редя: част от картофите,


пържола, ред сливи, пак ред картофи, отново пържола и така, докато ни свършат продуктите (и тавичката :))

Отгоре поръсваме отново със сол, олио и пипер и прибавяме малко хладка вода до равнището на картофите.


Затваряме капака и пъхаме в студената фурната, като първоначално печем на 220 градуса за около 30 минути, докато заври. Намаляваме на 180 градуса след това и печем още половин час. (Последните минути може да махнете капака, ако искате да  бъде по-запечено) 


Ароматът от готовото ястие е толкова неустоим, че снимането на тези снимки бе истинско предизвикателство.


Не се въздържах и направо взех да си хапвам в движение - хапвам и снимам, хапвам и снимам :) 


Пържолите бяха толкова крехки и сочни, а цветът им може да предизвика удавяне на сухо :)  


Опитайте и вие !

А аз ви пожелавам един прекрасен, изпълнен с красота и радост октомври! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


31 коментара:

  1. Люси, ама много вкусно изглежда това ястие! Много красиво подредено, дори изпечено! Браво! Чак тук усетих аромата на сините сливи, перфектно допълнение към свинските пържолки! Поздрави от студена Германия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петичка! Радвам се, че ти допада! няма само ти да ме изкушаваш до лудост :) Прегръдки и най-сърдечни поздрави от все още топличка България!

      Изтриване
  2. Здравей Люси яденето е прекрасно а съм сигурна че и на вкус е перфектно.Комбинацията с различни плодове много ми харесва.Ще го направя тези дни.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника! Аз също съм любител на тази комбинация с плодове, макар не всички да се приемат така добре :) Ще се радвам да ми споделиш впечатленият си! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Благодаря!За мен беше истинско удоволствие да прочета написаното,а гледайки снимките си помислих,че нищо по-апетитно не съм виждала.Спомних си вкусната яхния със сини сливи на моята майка,която за съжаление почина.Сигурна съм,че ястието Ви е много вкусно,ще опитам да го направя и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, благодаря ти за написаното. От опит знам колко скъпи са ни ястията, които ни носят приятни спомени! Надявам се и това да ти се услади и ти изпращам най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Великолепно съчетание на вкусове...!Слива и свинско-любима комбинация!Много ми допадна и подредбата в тавичката,а за снимките-нямам думи!Поздрави,Люси:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Много се радвам, че моята хрумка за подредбата ви грабва толкова, колкото и мен! Топла прегръдка и много усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Сините сливи са на почит в моята кухня. Предлагаш много оригинална идея, подкрепена с перфектни и апетитни снимки!
    Слънчеви почивни дни, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Аз сега успявам да отговоря, така че ти пожелавам много успешна и усмихната седмица!

      Изтриване
  6. Олеее, много ми харесва рецептата! Обичам сладко и солено <3 Ще пробвам непременно, когато си намеря хубаво свинско!
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Зори! ще се радвам да ти хареса и да ми пишеш, ако е така! Сърдечни поздрави и от мен, мила!

      Изтриване
  7. Хапва и снимаш, хапваш и снимаш, а ние какво - гледаме и подсмърчаме, гледаме и подсмърчаме:)
    Аз му се насладих виртуално, че у дома сините сливи ще им се сторят лудост и няма и да опитат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментарите, Веселка! Радвам се, че на теб ти допада! Прегръдки силни от мен и ти желая една страхотна и усмихната седмица!

      Изтриване
  8. Люси, първо да кажа, че много се радвам, че имах възможност да се запозная с теб на наградите на Блоговодител! А ястието е просто неустоимо и не се сдържах и го приготвих и аз. В момента се пече и нямам търпение за резултата:) Благодаря за поредната чудесна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юлия, благодаря за думите! За мен бе чест да запознаем и да споделим това радостно събитие заедно! Пожелавам си още много такива приятни срещи! Радвам се, че ястието ти се сторило неустоимо и се надявам да ти е харесало. Ще очаквам отзиви! Най-топли поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте Люси,
    Аз също се изкуших от снимките, които сте представили и го направих. Действително е прекрасно ястие, на което аз добавих още патладжани, нарязани като картофите и няколко скилидки чесън.
    Снимките, които направих са по същия начин - "хапвам и снимам" :-)
    Благодаря Ви за идеята и прекрасното представяне на всички Ваши рецепти!
    Бъдете здрава!
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз искам да видя тези снимки - звучат много вкусно :) Радвам се, че си го приготвила според вкуса си и ти е харесало! Благодаря ти за оставения коментар и се радвам, че ми писа! Усмихнат ден и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люси за трети път ще приготвям твоята вкусна гозба със сини сливи.Чудесна е и много вкусна. Както всички твои гозби.Поздрави от мен!☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! За пореден път пък ми оставяш супер "вкусен" коментар и ти благодаря! Много усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  11. Благодаря за чудесната идея,реших да опитам,но понеже нямах сливи сложих кайсии,стана чудесно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените отзиви. Ще опитам и с кайсии :)

      Изтриване
  12. Ще го опитам задължително!!! Често пробвам Ваши рецепти и винаги ми харесват! Желая Ви здраве и вдъхновение! Бъдете щастлива! <3
    Дарина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи и толкова топли пожелания, Даре! Прегръдки най-искрени!

      Изтриване
  13. поздрави Люси, правила съм го и знам че е много вкусно. Аз искам да ви дам друга идея, направете го с дюли, става божествено !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маринела :) Да, чувала съм. Ще опитам веднага щом ми попаднат дюли под ръка :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  14. Изглежда супер вкусно и неустоимо !

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Люси нима има твоя рецепта която да не е направена и снимана перфектно изглежда много вкусно в събота ще го направя за именния си ден очаквам моите да го харесат благодаря ти за рецептата ще сготвя нещо по различно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи за милия коментар! Сърдечни поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Люси стана перфектно много го харесаха моите хора благодаря ти за прекрасните рецепти

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...