понеделник, 26 октомври 2015 г.

Кадаифена торта / Kadaif cake


Ако досега устискахте да не палите печка, радиатор, политик  или духалка при тия вече ниски температури, днес спокойно може да си направите сефтето и да запалите камината. Ами да - Димитровден е и се счита, че на тоя празник официално започваме да се запасяваме с дръвца за зимата, която вече пътува към нас. И докато дневните температури още се държат прилично, то сутрин и вечер няма никакво съмнение, че зимните празници са само след няколко седмици.

Днес Митковците и Митките имат повод да черпят и защо не с това: Тази неземно лека и пухкава Кадаифена торта, която ще накара и най-големия ви арх енеми да ви поиска рецептата :)
Аз пък я получих директно от дамата, която ме снабдява с най-пресния суров кадаиф Анита Ангелова, благодарение на която направих вече любимата на всички Кюнефе и първенецът в класацията в рецепти с кадаиф - Хрупкавите фунийки с крем.


Обичам да ми изпращат интересни рецепти и нямаше как да не опитам и тази, още повече, че е с любимия ми напоследък продукт - суров кадаиф. Това лято в Гърция опитах изключителен сметанов сладолед с парченца кадаиф в него и останах възхитена. Сега, когато разполагам с тортата, която има същия вкус, нямам търпение да я споделя с вас, но преди да премина към списъка с необходими продукти, ще отговоря на може би най-задавания въпрос в тези рецепти - откъде да си го набавите. Отговор: Поръчайте го от Анита от тук и го получете направо у дома. Количеството е достатъчно да направите поне два десерта, но имайте предвид, че пресният кадаиф е нетраен продукт и е добре да го замразите, ако не го използвате веднага.


Ето и самата рецепта, като започваме със списъка с необходимите продукти:

300 г суров кадаиф
125 г масло
100 г млени орехи
7 с.л. захар
За крема: 
1 литър мляко
4 с.л. брашно
7 с.л. захар
60 г нишесте натурално
2 бр. ванилия  
1 жълтък
200 мл течна сметана

Още:1 пак. стабилизатор за сметана (по желание)
шам-фъстък и мед за украса

Приготвянето започваме с крема. За целта слагаме 800 мл от млякото със захарта на котлона да заври.

 През това време в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъка, брашното, нишестето, 


като прибавяме и останалите 200 мл мляко до получаване на еднородна смес.


Когато млякото тръгне да завира, я изсипваме към него, при непрекъснато бъркане, като скоро след това кремът е готов - лек и пухкав. Сложете двете ванилийки, разбъркайте и изсипете крема върху метален поднос. Покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.


Когато кремът е готов, се заемаме с останалата част от рецептата, която няма да ни отнеме повече от 10-15 минути.


В тиган на котлона или пък в тавичка в печката разтапяме маслото със захарта, а след това прибавяме и кадаифа и орехите. Разбъркваме всичко хубаво, докато кадаифът стане хрупкав, леко карамелизиран и ароматен. Дърпаме от огъня.


Разбиваме сметаната с миксер Ако не е подсладена, можете да добавите малко захар на вкус. Аз реших и добавих пакетче стабилизатор за сметана, който можете да намерите в Кауфланд, но иначе го няма в оригиналната рецепта.


Прибавям към сметаната хладния крем


и разбърквам отново - получаваме щедро количество обемен крем - използвайте голяма купа.


Сглобяването на тортата става по следния начин:


Слагаме половината от кадаифа на дъното на избраната от нас форма за торта (аз използвах кръгла с размери 25 см в диаметър)


Изсипваме крема и завършваме отново с остатъка от кадаифа, изравнявайки го внимателно. Пъхаме тортата в хладилника за през нощта, а на следващия ден се радваме на ето тази гледка :)

Украсих с малко шам-фъстък, тъй като такава торта не се нуждае от пищна декорация.


Ето ги и моите бележки: Според мен тази торта ще бъде по-лесна да се реже на квадрати, ако се направи в по-дълъг, правоъгълен съд, тъй като кремът е наистина богат и рязането на хубави парчета не е невъзможно, но определено не е по моите стандарти за красота и практичност.



Можете да добавите желатин към крема, но според мен ще се промени традиционният вкус на този вид десерти, които залагат наистина на усещането за въздушност и лекота в кремовете.

Аз пък нали съм си умница, веднага реших да не се мъча с рязането на парчета и грабнах лъжицата за сладолед.


Сервирах тортата под формата на топчета, като загребвах щедро от двата пласта и крема, като всяко топче съдържа в себе си доволно количество крем, но и парченца от карамелизирания, запечен кадаиф. Мммммм.......


Ето как си припомних прекрасния летен сладолед с кадаиф...

Украсих с още малко шам-фъстък и мед, но майка ми предложи и шоколадов сироп (то тя и на пиле фрикасе може да сложи шоколад)

И така, за днешния Митко-ден, пожелавам весел празник и на всички други именици и ви черпя с вкусна кадаифена торта.
Заповядайте! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

57 коментара:

  1. Люска, голям разкош си сътворила отново! Прелестна, лесна и вкусна торта, със сигурност. Направо се покапах, докато четох рецептата. Много бърза и лесна ми се вижда, знам вече и кадаиф пресен откъде да си взема, ако ми трябва.
    Чудесно си решила да я сервираш с лъжицата за сладолед. Много нетрадиционно и красиво. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е чудна тази тортичка, а пък сервирането и под формата на топки я прави още по-ефектна! Радвам се, че ти хареса, Даре! Усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  2. О, забравих, честит ти именик! Жив и здрав да е и много късмет да му носи името :)

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,изглежда неустоимо.Сигурна съм,че е вкусна,защото и аз имам същата кадифена торта.Да ви е сладко,а на именника наздраве.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ванче! Радвам се, че намина и веднага ще те почерпя с една чинийка от тази вкусотийка :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта и убедена съм невероятен вкус......имам въпросче обаче- къде да си намеря суров кадаиф?

    ОтговорИзтриване
  5. Интереува ме упяв л кадаифа да се сиропира омекв ли или остава хрупкав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много трудно мога да разбера въпроса ви, моля следващия път да го прегледате преди да натиснете коментирам, за да мога да ви отговоря наистина точно...Кадаифът остава леко хрупкав, но все пак омеква от взаимодействието си с крема.

      Изтриване
    2. Е,то е хубаво да си хрупне кадаифа! :)

      Изтриване
  6. Люси, да ти е здрав именника! Тази торта виждам за първи път! Невероятна е, особено за тези като мен, които обожават кадаиф. Благодаря, че сподели с нас! Ще бъде изпробвана в близко бъдеще! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пете! Предложиха ми да сложа маскарпоне в крема, така че ако тов ати е още по по вкуса, може да опиташ :) Наздраве и от нас!

      Изтриване
  7. Люси,
    да ти е жив и здрав именника и дълго да те радва.Чудесна е тортата, не съм използвала никога суров кадаиф.Но се учудвам колко много неща могат да се правят с него.Много лесна, а същевременно много красиво поднесена торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! И аз съвсем наскоро го открих, тъй като никога не съм харесвала традиционните десерти с кадаиф, които съм хапвала като малка. Но според мен наистина има разлика, когато кадаифа е пресен и има нежа текстура. Тези десерти са запомнящи се :) Радвам се, че ти харесва тортата! Поздрави!

      Изтриване
  8. Прекрасно е, Люси. Тази година на един остров в Гърция ядох подобно нещо. Разгадавах го с всяка хапка, попитах и една- две гъркини, но тъй като получих разнорадни и все " най- хубави" рецепти се отказах. Радвам се, че споделихте и тази рецепта. Извинявам се за анонимноста си, но компютърните ми способности се ограничават до тук. Пет опита направих да се включа с профила си- без резултат. Дари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, няма проблем - радвам се, че ми написа името ти, за да мога да се обърна към теб лично :) Страхотно е, че ти предлагам точно тази рецепта. От опит знам какво е да се мъчиш да разгадаеш рецепта, а тя да ти остане в главата :) Хапнете си я със здраве! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  9. Люси, направила си разкошна торта!
    В момента имам пресен кадаиф и от два дни се чудя какво да направя нещо с него ;)
    Тъкмо навреме виждам твоята рецепта :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, много се радвам,че му намираш приложение и то точно с такава вкустотия. На мен ми остана още малко във фризера, така че скоро ще трябва да измисля и още нещо :) Усмивки от мен най-искрени!

      Изтриване
  10. Това с паленето на политика ме разсмя ... Иначе всичко, което съм опитвала да направя от останалите рецепти е било страхотно. Това също изглежда не по-малко съблазнително. Пиша за пръв път коментар, но наистина силно ме впечатляват и снимките и подробното описание и стила ... Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анонимен! Радвам се на такива хубави оценки, а пък щом са така позитивни ще се надявам да ми пишеш и по-честичко :) Надявам се и тази торта да ти хареса, като предишните ! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Честито на именика! Да е жив и здрав и да се слушате взаимно! :)
    Весел празник с тази уникална торта!
    Честито и за наградата от Блоговодител! Много се зарадвах ! Късно поднасям поздравленията си ,защото напоследък нямам никакво време и не мога да коментирам, но винаги те следя и се наслаждавам на снимките ти и рецептите ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нат! Много си мила! И аз съм така с времето напоследък, така че напълно разбирам! Почерпи се с тортичка за наше здраве! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Люси, да ти е жив и здрав именника, и все така да е послушен :))
    Чудна торта си приготвила за празника!
    Поздравления и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Хриси! Радвам се, че се отби на празника! Заповядай една чинийка и за теб! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  13. Merhabalar, kadayıfınız ne kadar güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  14. Тортата е прекрасна, сервирането е прекрасно, ти си прекрасна, поводът е прекрасен, всичко... Бъдете живи и здрави! Много да ви е сладък всеки ден, Люска! Прегръдки, другарче. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти прелестно Гери :) Твоите коментари както винаги са сгряващи душата и даряващи усмивки! Топла прегръдка от мен!

      Изтриване
  15. Люска, досега каквото съм опитала със суров кадаиф - всичко е прекрасно. И тази тортичка ще опитам. Даже наскоро правих и аз и беше разкошна просто - ако ти е интересно надникни в блога ми, май не си ми гостувала скоро, ще ми е приятно:)
    Колкото до именника, видно е че пропуснах момента, но пък мога и на патерица да му пожелая най-вече да ти е жив и здрав и винаги да има онова мъжество с което да те задържи завинаги до себе си!
    Ииии тези дни мисля че си харесах един политик за подпалка, то чак огън няма да разгори, само ще размирише, ама пък така неистово си го проси....
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, благодаря ти за пожеланията и както винаги милите, приятелски слова! Подпалки да искаш в политиката, ама май сме се спрели на една и съща ;) Радвам се, че десерта ти харесва и обезателно ще погледна и твоя вариант! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  16. И аз със закъснение, но сърце - здраве, успехи и много, много щастие...,
    а за новото ти тортено творение съм отново безмълвна - вълшебно изглежда, а за вкуса мечтая:)
    Голяма прегръдка за теб, мило и талантливо момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Както винаги си щедра с комплиментите! Аз пък ще ти отвърна с щедро парче от тортичката...заповядай, мила!

      Изтриване
  17. Всички торти тук са страхотни!
    Имам един тъп въпрос. Опитвала съм да разбия течна сметана, но нещо не ми се получи. Взех мисля от хубавата Meggle. Бърках с миксера и си остана течна. Този стабилизатор за това ли помага - да се сгъсти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвета и благодаря! За да се разбие сметаната по-бързо и лесно, тя трябва да бъде изстудена. Предполагам, че вие сте пропуснали да я охладите и затова не се е разбила, инак не мога да си обясня как ще остане течна. Стабилизатора наистина помага да се сгъсти сметаната - опитайте и по-скоро да я направи по-стабилна! Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравей,
    благодаря за прекрасната идея. От къде във Варна може да се купи пресен кадаиф,някой знае ли? По магазините съм срещала само турски /изпечен/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Тинка! Радвам се, че тортата ви харесва, но за съжаление пресен кадаиф много трудно се намира в магазините в България, тъй като е нетраен продукт и поради рядката му консумация не го зареждат почти никъде. Затова може би и за вас ще бъде по-лесно да си поръчате направо! Поздрави!

      Изтриване
  19. Здравейте Люси,поздравления за страхотния блог! Чудесни творения и много добре описани рецепти.
    Във връзка с тази торта може ли да се използва сух кадаиф? Vermicelli?Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря! Не съм опитвала със сух кадаиф и не мога да гарантирам дали ще стане. Въпреки всичко искам да поясня, че всеки път, когато съм готвила с пресен, всеки ме е питал какъв е този кадаиф и защо е толкова вкусен. Според мен има голяма разлика и аз лично ви препоръчвам да я опитате с пресен! Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравеѝте,днес на обяд направих тортичката и сега кадаифа е още твърд.Трябва да остане така хрупкав ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Катя! Той ще се овлажни с времето, но като цяло стои малко хрупкава - зависи до каква степен сте го запекла. Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  21. Невероятна торта! Абсолютен хит!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, отново удоволствие да прочета Ваша рецепта. Хубава, лесна и бърза рецепта, съчетана с прекрасен разказ, чувство за хумор и грамотно написана. Възхищавам Ви се.

    ОтговорИзтриване
  23. Привет и от мен, въздушен и интересен десерт. На мен ми прилича малко на екмек.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  24. Поздравления и от мен, Люси!Интересна рецепта и много вкусен изглежда сладкиша!Ще опитам и аз да се справя,а дали е валидна още препратката за източника на пресен кадаиф? Хубав Димитровден ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Да, работи линка и има обява :)Поздрави

      Изтриване
  25. Както винаги, Люси! Възхищавам се на креативността Ви! Успех!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте Люси,уникално вкусна изглежда тортата,ще я направя още днес.Имам въпрос дали мога да заменя натуралното нишесте с пудинг ванилия на Йоткер,като съответно пропусня добавянето на ванилия?

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти, Ваня :) Предполагам,, че вече си се справила, тъй като не бях на линия почивните дни, но все пак ще кажа, че може да се замени с пудинг или друг крем - все ще стане сладко, просто няма да има същия вкус :) Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря, вече направих тази торта Много ни хареса у дома. Но фунийки те нямат равни на себе си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите! Поздрави от сърце :)

      Изтриване
  29. За кадаифената торта може ли да се използва сух кадаиф?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия! не бих препоръчала. Вкусът е съвсем различен. Суровият е много мек и нежен на вкус :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...