понеделник, 28 септември 2015 г.

Викингска торта с боровинки / Viking Cake with blueberries


Дори не знам откъде да започна! От толкова отдавна се каня да пусна рецептите, вдъхновени от пътешествието ми в Северните страни това лято, където неща за разказване и снимки има много, но ето, че сега друг повод ми е на сърцето. И докато не го споделя, изкрещя и не ви досадя, няма да мирясам!

Че как иначе ... не всеки ден се получава първа кулинарна награда. И защото наградата ми е именно за любовта ми към тортите, нямаше как да не разкажа малко за събитието в пост, в който да се насладите на такава (и то не каква и да е, а Викингска торта!).

Говоря за първите годишни награди за кулинарни блогове на Блоговодител, където успях да не се наприказвам с всички прекрасни, талантливи блогъри, които исках да срещна лично от толкова много време. То, аз така правя - когато се притеснявам бърборя, и после се чудя какви съм ги плещила! 

Събитието се проведе в Метро Академия, а организацията бе наистина на ниво, като не ни липсваше храна, което щеше да бъде кощунство, ако е така :)


Макар да бях номинирана и може би всеки, отивайки там, тайничко се надява да спечели, аз наистина не го очаквах, тъй като съм анализиращ тип, а това са първи награди, и си дадох сметка, че е нормално да се отличат първо хората, от които отдавна черпим вдъхновение и идеи, по-старите блогъри дето се казва. Тяхната заслуга за развитието на българското кулинарно блог пространство е неоспорима, а качеството на представените от тях рецепти може да накара и Гордън Рамзи да си изяде г8за от яд. (Поне аз така смятам, но не му казвайте, да не ме навика)


Ето защо отидох супер спокойна с единствената цел да се срещна с всички тези "вкусни приятели", с които си пиша от години и споделяме всяка ( успешна:) ) гозба, с нашите читатели. 
То се и усети, с такъв ентусиазъм говорих с всички, които познах или познаха мен, че дано не са си помислили, че взимам някакви специални лекарства. Сигурна съм, че не на всички успях да обърна вниманието, което може би заслужават, а  съм убедена, че с някои дори не успях да говоря, но се надявам да не се сърдят. Затова и няма да споменавам имена, тъй като ще взема да изпусна някой и ще излезе, че не ми е важен! Вие си знаете кои сте и колко весело и пълноценно бе това събитие за мен. 
А това, че по едно време ме извикаха да ми дадат награда, чак малко ми се губи. Бях наистина доста изненадана, затова и когато се наложи да кажа няколко думи, почти съм сигурна, че изтърсих, че за мен тази награда е толкова неочаквана, колкото Оскар за Леонардо Ди Каприо. (WTF, Люси!!! Защо си мислиш, че всички му следят проблемите ) 

Но както и да е! И преди да премина към темата на днешния пост, искам да кажа само още едно огромно благодаря. На вас, моите читатели и приятели. Без вас тази награда нямаше да я има (буквално - това е награда на публиката), което може би е най-голямото признание за всеки един творец. Няма по-голямо жури от вас за това дали пиша интересни, вкусни, подробни и надявам се поне малко забавни рецепти, с които да си подслаждаме не само стомаха, но и душата! 
Всеки един оставен коментар за нас, блогърите, е доказателство, че има някой там, от другата страна на екрана, и споделяме една страст - готвенето, едно притеснение - дали ще се получи добре таз рецепта, и едно огромно желание - да донесем повече красота и радост за себе си и близките ни хора! 
Благодаря ви от сърце!



И сега, след този доста дъъълъг увод, преминавам към същността на публикацията, а именно вдъхновението за тази супер вкусна и неземно сладурска викингска торта. Увлечението ми към скандинавските страни само премина в пристрастеност след най-дълго планираната екскурзия на света за Норвегия, Швеция и Дания. Още не мога да спра да се пренасям мисловно, веднага щом затворя очи, в местата, които пробуждаха въображението ми и мечтите ми още от малка.
За никого не е тайна, че с моя човек сме луди на тая тема, което се вижда не само от любимата ни музика, интересите ни към скандинавски  филми, сериали (например тук и тук) и литература. Дори не отдавна Митко записа страхотно парче, отново на викингска тематика, с текст, който написа буквално за минути. ( Можете да го чуете и прочетете тук)

Норвегия пленява с много неща - неземна природа,



успяла да запази своята автентичност и чистота,  спиращи дъха гледки, които, въпреки носещия се от тях хлад,


съдържат и приказния уют на сгушените в зелено дървени къщички.



Ето защо реших да посветя първата си северна вкусотия на тази страна, която ми открадна сърцето. Имах желание да споделя много и по-скоро интересни разкази от преживяното, но тъй като постът е вече прекалено дълъг (е, надявам се по-нетърпеливите да си откачат направо до рецептата, де), реших да сложа просто някои от снимките накрая, като галерия. 



Време е да премина към рецептата (разгелеее!), като днес ще ядем много лесна, много вкусна викингска торта, съдържаща два от най-традиционните вкусове за Норвежката кухня - боровинки и бадеми!


Но ето първо и списъкът с необходими продукти:
За блатовете:
6 яйца
180 г захар
100 г млени бадеми
50 г брашно

Крем:
250 г маскарпоне
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 ч.ч. боровинки - пресни или замразени (може и повече)
1/2 бурканче сладко от боровинки

За измазване:
Шоколадов ганаш ( рецепта тук)

Започвам с направата на блатовете. Те са почти същите като на торта "Рафаело", но тук имаме и вкус на бадеми, което обогатява блата. За целта разделяме белтъци от жълтъци и разбиваме белтъците със захарта.


Бием до получаването на пухкав сняг, като след това намаляваме леко скоростта и почваме да прибавяме един по един жълтъците.


Към сместа прибавяме смлените бадеми, интегрирайки ги, като обръщаме сместа с шпатула от долу нагоре, внимателно, за да запазим въздушността на белтъците. (аз сложих малко повече от 100 г бадеми, тъй като трябваше да си доизрасходвам пакетчето)


По същия начин постъпваме и с брашното, което пресяваме постепенно.


Разпределям сместа в три тавички с размер на дъното 20 см в диаметър. Предварително са застлани с кръг от хартия за печене, който е леко намаслен.


Пека за около половин час в предварително загрята фурна на 160 градуса с обдухване.


Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а ние се заемаме с крема. Той е супер лесен!
В купа слагаме маскарпонето, а към него прибавяме разбитата сладка сметана. Опитайте - ако ви се струва не достатъчно сладко, може да подправите с някоя и друга лъжичка пудра захар, но тъй като слагаме сладко върху блатовете, аз предпочитам да го оставя по-свеж.
Добавяме пресните (или замразени) боровинки и разбъркваме.


Сглобявам тортата като слагам блат, нанасям една трета от сладкото от боровинки, а след това и половината от крема.


Повтарям тази процедура още веднъж и завършвам с третия блат. Изравнявам крема отстрани с шпатула или нож. Пъхам в хладилника да стегне за няколко часа, най-добре една нощ.


На следващия ден (или по-късното) я измазвам с ганаша, който стяга много по-бързо, когато тортата е студена и е по-лесно да се работи с него.


Тортата украсих с елементи, които направихме заедно с Митко един ден предварително.



Не веднъж съм казвала, че не сме големи фенове на фондана у дома, затова и не обичам да правя украси изцяло от фондан. Малки елементи обаче могат да бъдат също толкова ефектни като например тези щитове, които са исторически автентични.



 За централната част отново черпехме идеи от източника, а именно музеят на Викингските кораби в Осло.



И остава само да ви кажа за вкуса на тортата, който е толкова уникален - леки и пухкави блатове с вкус на бадем, нежен крем и свежи нотки от пресните боровинки, и същевременно почти задължително използване на сладко в скандинавските десерти.



Ако и вие сте от хората, които Северът ги зове, със сигурност ще се насладите на този традиционен вкус. 
***
А ето и обещаната галерия, която е от покрайнините на Осло, край тихата, спокойна и значително топла вода. Усетих сърцето си да бие в ритъм, непознат за мен - може би това е, когато наистина си в мир със себе си.

  










Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

36 коментара:

  1. Merhabalar, çok güzel bir paylaşım, çok güzel resimler. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е викингската торта! Страхотно е и усещането да си бил в земите на викингите! А още по-хубаво е усещането да си успешен млад човек! Честито за признанието от Блоговодител! Честито и на Митко, за новото парче! Благодаря за напомнянето колко красиви и различни са северните страни! Поздави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пете! Благодаря за вниманието, поздравленията и за това, че винаги намираш толкова мили думи за поощрение! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Видях снимките ви във фейсбук! Всички сте прекрасни и напълно заслужили наградите си.
    Тортата, която ни представяш днес не ми харесва на външен вид казано честно, но пък като крем и блат е страхотна! Обожавам маскарпоне и сладко от боровинки! Комбинацията на двете сигурно е върховна?!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Радвам се, че ти допада вкусът й, наистина е много нежен и ядките се усещат във всяка хапка! Благодаря и за поздравленията! Усмихната седмица и за теб!

      Изтриване
  4. Люс честита награда. Заслужила си си я многократно, ти си приказната фея на тортите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Таничка! Този етикет много ми харесва :) Прегръдка!

      Изтриване
    2. Благодаря ти много, Таничка! Този етикет много ми харесва :) Прегръдка!

      Изтриване
  5. Сладурката ми тя! Самата ти си един малък вечно търсещ напорист Викинг! Честита награда, Люска! Много,много се радвам за теб. Продължавай все така, мила моя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Твоите думи значат много за мен! А озаряващото ти присъствие на събитието се усещаше, макар и да не беше тялом с нас :) Прегръдка!

      Изтриване
  6. С кое да започна, Люси -
    честита награда, прекрасна торта или страхотни сте, ...?
    Поздравления, още много награди, творческо вдъхновение, успехи и признание!
    Голяма прегръдка за теб, а тортата - тя е уникална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Аз още съм заредена от срещата ни и сигурно поне половин час съм говорила на Митко за теб след това! За мен беше звездата на събитието и истинска радост за мен, че успях да се запознаем! Пожелавам ти успешна и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Люси, невероятна торта с история. Маскарпонето на промоция ли беше :)? Радвам се, че се запознах с теб, слънчево и мило същество, както се радвам и на твоя успех. Очаквам с нетърпение следващата ти рецепта! Поздрави и нека е хубава и вдъхновяваща есента ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, благодаря, мила! Ами че как иначе - естествено, че на промоция :) Аз със толкова торти, ако не пестя - ще се разоря! :) Изпращам ти множество топли прегръдки за студените есенни дни!

      Изтриване
  8. Уф, от къде да започна...Ама много ме е яд, че не можахме да се видим. Две други девойки се обадиха по повод това награждаване (впрочем не бях запозната, може би, защото нямам Фейсбук(нарочно)) и имахме среща в София. Там се запознах с част от дамите, които не познавах. А иначе, предполагам че на това награждаване са били само номинирани, а не по желание от всички блогове, независимо дали публикуват в блоговодител. Та...яд ме е, че не ви видях всички...Другия път да се обадиш за среща, ей! Освен това погледнах и сега в тоз Блоговодител и не видях никъде кой е награден, странно защо няма инфо или аз не намирам.
    Отплеснах се май:)
    Да ти е честита наградата и за какво то и да е тя - вярвам, че е напълно заслужена! Това със старите и нови...бля-бля...хич не го обичам. Даже напротив - за това съм да се поощряват младите, винаги в младостта е прогреса.
    Знаеш колко харесвам всичко, което правиш (без онези страховити гримове:))А тортите ти са направо уникални - мога да ги позная винаги.Освен това са сравнително лесни(това за мен е плюс, а не минус), с достъпни продукти, подробно обяснени...абе цена нямаш, девойче.
    И тази торта също много ми допада. Имам и продуктите, ще ме изкушиш май да я спретна. Фигурките отгоре са много сладки. Радвам се, че сте имали възможността да посетите Норвегия и не се съмнявам, че ви е запленила. Пожелавам и на себе си някога да отида, а на вас - да ходите винаги, когато ви се поиска. И не на последно място - страхотни ризи в червено - черно каре:)), както е страхотен и факта, че Митко те е придружил на награждаването! Много големи поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, аз как сега да благодаря за всичко...то не е едно или две! Ама много обичам да ми пишеш, да знаеш. не са просто коментари, а сякаш си пиша с приятелче ( без "сякаш') Благодаря за поздравления, за ризите, за пътешествието и за всичко! И аз съжалявам,че сме пропуснали възможност за среща, но бях останал с впечатление, че не си от София. Друг път ще знам! Да те предупредя, че любимия ми празник Хелоуин наближава, така че страшни гримове ще има пак ( :))) Дано не те откажат от мен! :) И накрая - и аз ти пожелавам пътешествие в северните страни. Дано бъде още по-хубаво, безпроблемно и да обогати живота ти така, както и на нас! Прегръщам те и благодаря още веднъж!

      Изтриване
    2. О, благодаря и аз - дай боже!
      И то че пропускам букви, или добавям, че препинателните ги загубвам по трасето, ама пък да напиша "какво то", вместо "каквото", не вярвах:))

      Изтриване
  9. Бравоо! Много сладурска торта! Като теб! Още ей, такива вдъховяващи екскурзии ти пожелавам и още много, много награди :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Аничка! Дано, дано, дано! Много силни гушки!

      Изтриване
  10. Чудесна торта, Люси! И честито! Абсолютно заслужена награда. Пожелавам ти още повече вдъхновение, за да вдъхновяваш и нас :)
    Поздрави, мило момиче! :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! И аз си го пожелавам и си пожелавам още много такива приятни срещи с страхотните кулинари от блог-пространството! Няма по-голямо вдъхновение от това! Прегръдки!

      Изтриване
  11. Не за първи път ще кажа, че заслужаваш всички най-големи признания на света, защото си уникална, защото има само една толкова прелестно синеока и русокоса, нежна дама и невероятно креатвен творец и това си ти Люси! Твоят почерк си личи във всичко, до което се доснеш, правиш го изключително и забележимо, а това е дарба!
    Тортичката е невероятно-очарователна, а вкуса ще го помечтая малко, докато не се захвана да я приготвя, защото съм убедена, че е стахотна!
    Преръди за теб и поздрави на страхотния ти партньор, с най-живите очи на света :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пореден път за милото отношение, Таничка! Срещата ми с теб направи цялото събитие толкова специално и те почуствах като приятел, който не съм виждала отдавна. Надявам се следващата ни среща да е точно зад ъгъла, за да те питам какви са тия хапчета за младоликост, защото си мислех, че си по-голяма, а ти само на някаквиси 27. ( Така прецених ) Много силни прегръдки от мен!

      Изтриване
  12. Сърдечни поздравления за първата ти кулинарна награда, хубаво момиче! :) Много се радвам за теб!
    С твоят неуспорим талант и вдъхновение знам, че няма да бъде и последна.
    Прегръдки и много усмивки за всички твои ненадминати вкусотии! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много ти благодаря, мила! Надявах се да те срещна там, тъй като си един от блогърите, които усещам за близка! Надявам се да имам тази възможност! Благодаря ти още веднъж и прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  13. Люси,поздравления за наградата!Без съмнение тук е царство на тортите и със сигурност читателите са оценили това подобаващо!И тази торта е поредна толкова интересна и тематична,а пътуванията до мечтани кътчета са една от сладостите на живота,нека ги имаш в изобилие!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Люси, честито! Заслужаваш абсолютно тази прекрасна нагарада! Пожелавам ти блога продължава да ти носи много усмивки и радости, и награди!
    Тортата е чудесна, снимките от пътешествоето също! Севера е страхотен и определено заслужава да се посети.
    Много усмивки от мен! И отново - честито!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Алекс! Радвам се всеки път, когато наминаваш през моето виртуално местенце! И аз ти изпращам много прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  15. Люси здравей, моя приятел скоро има рожден ден и искам да го изненадам с тази викингска торта, но предпочитам блатовете да са ми черни (смятам да добавя наистина тъмно натурално какао, за да се получат, колкото се може по тъмни, дори имам черна боя, но ще гледам да не добавям, само ако се наложи и то малко количество) Та въпроса ми е, да намаля ли грамажа на брашното, като компенсирам с какаото или спокойно мога към дадения грамаж да си добавя и какао? А относно украсата имам страхотна идея, като е готова тортата, ще ти пратя снимка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Андония ;) Бързам, бързам да ти отговоря. Тъй като това са един вид пандишпанени блатове, но с бадеми, е важно сместа да си остане въздушна. По-скоро би могла да намалиш количеството бадеми, за сметка на какаото, тъй брашното все пак трябва да го има. Също така, бих те посъветвала, да смесиш какаото към жълтъците, както и черната боя ( не знам как ще се отрази на белтъците в зависимост дали е гел, течна или на прах ( на прах би била най-добре)) Така какаото ще се разтвори и ще получиш този тъмен отенък, отколкото да го пресееш директно на прах. С нетърпение ще очаквам твоите снимки и стискам палци всичко да се получи чудесно!

      Изтриване
  16. Люси честита ти награда със задна дата,абсолютно заслужена. И признанието за добре свършената работа го имаш от нас, лъха от всеки коментар.
    За втори път правя тортата, никога не бях ползвала плодове до сега, резултата обаче не спира да изненадва. Много по-лека и приятна тортичка стана. Измазах я с боровинковия крем-стана много нежна на вид.Аз си направих сладкото на момента и ми напои блатовете достатъчно за да не седят сухи.С една дума резултата беше изяден бързо. При нас боровинки има целогодишно и определено ще я правя често.
    Знаеш ли, ако не беше това представяне на тортата едва ли щеше да ме грабне, абсолютен фен съм на" Vikings" и си гледам сезоните непрекъснато. Удивителен филм вече го свързвам с тази тортичка.
    Хубав уикенд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария ;) Радвам се, че споделяш любовта ми към сладките вкусотии - под формата на торти или готини мъже :) Важното е да намираме вдъхновение навсякъде околко нас и с храната може да пропътуаме в различни страни и епохи! Прегръди и най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Люси върнах се мила, цяло лято бях заета, ама толкова заета, че не ми беше до готвене. На ново местенце се преместихме и сега имам нова гоооляма кухня..и познай как ще се развихря. И си мислех за теб,че отдавна не съм те навестявала и гледам по ТВ премиерата на новия сезон на "Vikings" е на Ноември 28..и воала-хваща ме пак сладката лудост в сладката ми кухня и резултата е на лице-блатовете на тая тортичка се пекат вече (нищо че не е Ноември28. Имам и малка тайна- тортите стават най-успешни на саундтрака на "game of thrones"( извинявай за анг. но понякога превода на заглавието е различен в бг) ти обаче ще ме разбереш.
    Няма да ти пиша като направя тортата щото резултата е ясен, виж горния ми пост;)
    Смятам да поразгледам после сайта ти,че съм изпуснала много, ама ще наваксам.
    Хубав уйкенд мила, аз отивам да рина сняг че ни затрупа, а следобедното кафе ще е с маалко парчеце от тортата докато гледам последния сезон на викингите.
    Горещо те прегръщам
    Марето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Маре! Радвам се, че си добре и се завръщаш по нашите земи и си готова за нови кулинарни приключение! точно на време - Зимата иде! Като съдя по това колко ям, за да ми е топло, значи направо си е тук! Благодаря ти, че ми писа и описа цялата картинка около теб - става му още по-арно на човек :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  18. Прекрасна торта ! Може ли да попитам за рецепта на фондана, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...