петък, 25 септември 2015 г.

Шоколадово гато с круши / Chocolate Pear Gâteau


Онзи ден намекнах на Митко, че е време за есенни рецепти и макар вече в главата да ми се въртяха някои от сезонните плодове и зеленчуци, почти по навик го питах "Какво се яде този сезон?". Той с почти детска невинност ми отговори "Ами каквото има по гърба на таралежа". И с този очарователен бебешки отговор се пренесох мисловно през пъстрите картинки на букварите и книжките с приказките от детството, където есента определено пристигаше на гърба на таралежа под формата на гъбки, крушки и ябълки. 

За мое щастие, две от трите неща, моят верен зеленчуков дилър - баба ми, ме бе снабдила няколко дни по-рано и разполагах с няколко вкусни, макар и не перфектни на вид круши. 
Отдавна исках да направя десерт с круши, в който те да са звездата и това да се вижда, затова и не си дадох зор да ги крия! 



С ръка на сърцето мога да ви кажа, че това е най-вкусният десерт с круши, който съм яла, и предварителната обработка на крушите ще направи и не толкова вкусните сортове да ви се сторят като излязли от захарна фабрика (не тая край София, де), като в същото време запазват невероятния си и уникален вкус на топлия и ароматен есенен плод.
Блатът е бъкан от шоколад и ако не се допече докрай (при ваше желание, разбира се), може да си имате нещо като голямо шоколадово суфле, което може само да ви накара да си го хапвате с лъжички, щедро гребвайки от горещата му сърцевина.
И тъй като съм известна с пословичната си щедрост, реших да плисна и една "кофа" шоколадов ганаш за украса...


Резултатът бе такъв, че почерпените от сладкиша се чудеха какъв е тоя толкова вкусен сорт круши, какъв е този  сладкиш и защо, аджеба, е толкова малко? 

И точно защото се получи супер вкусотия, бързам да я споделя възможно най-скоро с вас. Този път обаче искам да посветя този десерт на едно невероятно талантливо момиче - Мария Николова. Тя е сред моите читатели и ми е пращала едни от най-красивите снимки за рубриката "Моите рецепти -вашите творения". Сега вече е направила цял албум с такива рецепти и бе така добра да ми изпрати линк, който можете да погледнете и вие тук.
Не само умението, с което е пресъздала всичко, ме впечатлява, но съм изключително благодарна за милите думи, които е написала за мен и моя блог. 
В крайна сметка и аз съм просто човек,  който тихичко се надява да получи всеки път одобрението на своите читатели, а щом е придружено и с толкова любов, няма как да не ме зарадва много! 
И както казах, бързам, бързам, време няма, ето я и самата рецепта:

Необходими продукти:
За блата:
5 бр. яйца
150 г тъмен шоколад
120 г масло
100 г млени бадеми
120 г захар
20 г брашно
50 мл амарето (друг ликьор) 
1 с.л. тъмно какао
1 ч.л. равна бакпулвер 
щипка сол


За крушите:
5-6 бр. по-големи круши
750 г вода
150 г захар 
сока на един  лимон
1 ванилия

За украса:
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Започвам с приготвянето на захарния сироп за крушите. За целта слагам в подходящ съд водата, захарта, една ванилия  и сока на един лимон да заврят. 


През това време обелваме крушите и с помощта на картофобелката (ако е като моята, иначе нещо друго остро, като търнокоп например) издълбаваме крушите като премахваме сърцевината и семките.


Поставяме обелените круши в сиропа, който дърпаме от котлона  и ги оставяме там, докато приготвим блата.


Моите круши са по-дребни, затова сложих повечко - цели осем броя, но количеството сироп ще ви стигне за голяма бройка. 

Блата приготвяме също много лесно. В купа слагаме сухите съставки - брашното, бадемите, захарта, бакпулвера, солта и какаото.


В друга купа, на водна баня разтопявам шоколада и маслото ето така:


Добавям една част от шоколада към сухите съставки и разбърквам. 


След това чуквам едно яйце и разбърквам хубаво.


Така постепенно интегрирам цялата шоколадова смес и всички яйца - не отнема повече от няколко минути, тъй като всичко се разбърква на ръка. Накрая добавяте и алкохола. Аз използвах домашен смокинов ликьор.
Изсипвам сместа в тавичка с размери 24 см в диаметър, като на дъното предварително съм сложила хартия за печене, леко намаслена.
След това разпределям отгоре крушите.


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.


Накрая залейте с приготвения от затоплената сметана, в която сме разтворили начупения шоколад, ганаш. 


( Рецепта за ганаша съм писала много, много, мнооого пъти ) :)


Накрая поръсих с малко филирани бадеми ...тъй като имах под ръка и се чудех какво да ги правя....Запекох ги за няколко минути в тефлонов тиган до получаването на хубав и апетитен златист цвят.


Не мога да ви опиша колко вкусно бе това шоколадово удоволствие! Блатът е тежък, сочен и много шоколадов, а от крушите се носи такъв аромат, че ми иде да се жертвам и да нацелувам таралежа за вкусната есен, която ми донесе! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

40 коментара:

  1. Разкошен десерт!!! От най любимите ми и сигурна съм, че няма човек на който да не се хареса! Много ми се искаше и едно парченце да видя с прекрасната шоколадова структура и хубавите бабини круши, но ако остане такова :)
    Мила Люси, ти заслужаваш всички комплименти и признание на света, защото си едно страхотно креативно и изключително талантливо момиче и от всичко, до което се докоснеш струи стил и невероятен собствен почерк! Възхищавам ти се!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, аз не мога да ти благодаря достатъчно за милите думи! Възхищението е взаимно и се рдавам, че имам удоволстивето да познавам такива талантливи кулинари като теб ( вече и лично - юхууу:)) Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Този път ще го направя,каквото и да ми коства . Така си го описала ,че у дома вече ухае . До сега всички рецепти са ме оставяли с лека усмивка в ъгълчето на устата.Само това . За вкус и възхита //забрави . Това обаче е нещо друго ! При нас е още късно лято ,но твоят ЕЖО БЕЖО просто ме разоръжи ! А и думата ГАТО също .....Прегрътки .....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! И късното лято обича шоколад, така че се надявам и вие да се насладите на този десерт, пък той е и лесен и съм сигурна, че ще го спретнеш за нула време.Да ви е сладко! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Ох, говори ми, говори:))) Люска, всичко обожавам в твоя блог, но сладкишите ти са несравними! Абсолютно се придържам към коментара на Таничка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз от сърце, Кате! Със сладкиш ще ви черпя тогава, като ми дойдете на гости! Силно те прегръщам!

      Изтриване
  4. Аз вече нямам думи да опиша възхищението си от теб и това местенце! Прекрасен сладкиш, просто съвършен!
    Поздрави, Васко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Васко! Винаги си добре дошъл "на гости" :)

      Изтриване
  5. Здравей, Люси! Десертът изглежда страхотно, нямам търпение да го направя и пробвам!
    Ако нарежа крушите и ги сложа вътре в сместа дали ще се получи така добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Беба..няма да има проблем и с парченца в сместа...мисля, че ще е вкусно! Благодаря ти за оствения коментар! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Наистина как може да е толкова малък :)
    Уникален!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Валентина Драгиево26 септември 2015 г. в 9:53

    Здравей Люси,с нетърпение очаквам всяка твоя вкусотия,казвм вкусотия защото съм пробвала почти всички и те са невероятни.
    Сега е ред и на тази есенна "приказка която ни разказа".
    Имам само едно питане,ганаша върху топъл или студен сладкиш .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя и благодаря! Няма значение темепературата на десерта за ганаша - той не попива, а си е просто заливка, така че единствено ще изстине по-бавно, ако е върху топъл сладкиш. Аз го заливам малко след като го извадя от фурната, но не е напълно студен! Поздрави и благодаря за оставения коментар!

      Изтриване
  8. Плисни и 2 кофи даже! Пък ние да дебелеем....
    Изглежда повече от съблазнително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! Шоколада никога не е в повече...а пък вие ( у дома) не знам дали дебелеете, но много сладуреете <3 Прегръдки!

      Изтриване
  9. Чудесен десерт Люси както винаги!!! 😉😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теми! Мили думи от теб - както винаги! Прегръдка силна и сърдечна!

      Изтриване
  10. Изглежда великолепно и ми се иска утре да се пробвам,но брашното наистина ли е само 20гр...Чудесен блог Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Да, брашното е малко, но пък си имаме 100 г бедеми, които заемат неговото място кажи-речи...само, че е по-вкусно :) Надявам се и на теб да ти хареса! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Много изкушаващо!!! Круши и шоколад- любимата ми комбинация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е класика! И за мен е една от най-любимите, Татяна! Супер, че и за теб е така :) Ще ти харесват рецептите ми с круши тогава! Сърдечни поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  12. Здравей, скъпа Люси! Десертът е превъзходен. Вчера го направих, но вместо ликьор, сложих есенция ром. Уникално вкусен, а крушите се топяха в устата. Не пропускам нито една от твоите публикации. Правила съм доста от твоите изкушения и винаги са се получавали на 100%. Продължавай в същия дух.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мартина за оставения коментар. Аз пък не пропускам да се радвам на такива отзиви и винаги е приятно да прочета, че дадена рецепта се е харесала. Твоето гато с круши звучи страхотно, а и така примамливо си го описала! Сърдечни поздрави, мила и ще очаквам още отзиви!

      Изтриване
  13. Люси, аз сега виждам този десерт, ама така ударно ми влиза в петък, бъкания с шоколад разкош, че не би ми се опряло това вълшебство, подкрепено с чаша скоч. :)
    Браво и на почитателката! Разкошно се е справила с творенията... и е правя, на твоите вкусотии човек не може да устои и би проял и храна, която не обича :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ошще веднъж, мила! Права си, толкова шоколад определно си върви с някое силничко и сгряващо питие :) ПОздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Благодаря, че си посветила този разкошен десерт на дъщеря ми Мария! И двете сме големи почитателки на изкуството ти! Последно време забелязвам, че съм преминала почти изцяло на твоите рецепти и всеки, който опита приготвеното е възхитен!
    Само да спомена, че аз не обичам круши, а в този шоколадов ганаш стават прекрасни!
    Благодарим ти за творенията и за това, че ги споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за прекрасните думи и отзиви, Силивия! Какво по-хубаво мога да чуя по мой адрес! Радвам се, че сте сред читатлите ми и се надявам винаги да продължавам да ви радвам с любими и за вас ястия! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  15. Отново прекрасен и неустоим десерт, мила Люси! Напълно в синхрон с настъпилата есен! :-) Със сигурност ще направя и този десерт по твоя рецепта, за да му се насладим всички вкъщи! Благодаря за чудесните и точни рецепти и неподправеността на твоето споделяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Ани! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Нямам думи!Зашеметяваща презентация, която ме кара да мечтая и да запретна ръкавите!
    Всичко, което правиш ми е номер 1!
    Благодаря от сърце..❤️
    Моля те, Люси как обаче разрязваш тази вкусотия, така че да запазим вида на десерта и навсякъде да има от апетитните круши?
    Въпреки, че, ако питаш мен ще сервирам с лъжицата и никой няма да забележи това имайки предвид, че ще са в нирвана от тази вкусотия, но все пак...🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и много, много благодаря. По-лесно се разрязва, когато сладкишът е вече изстинал иначе, горе долу по крушите на половина :)

      Изтриване
  17. Здравейте, днес приготвих този проект десет! Стана с вълшебен аромат! Благодаря за идеята! Какво се случва със сиропа, в който накисваме крушите? Аз мисля, че сладкишът няма необходимост от сиропиране. От крушите си е сочен и сладък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесал десерта, Анонимен. Може да заделиш сиропа за сиропиране на други десерти :)

      Изтриване
  18. Ако се ползва фин млечен шоколад , ще се получи ли ганаш с необходимата гъстота ?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...