сряда, 5 август 2015 г.

Пухкава сладко-солена баница с крем и сирене / Fluffy Banitza with cream and cheese


Правилно четете ...това не ви е някаква обикновена баница с крема сирене. Не, това е пухкава баничка, с плънка хем от вкусен крем, хем и със сиренце! Комбинацията е повече от умопомрачително добра, а вкусът на това изделие ще ви накара да се опитате да скриете поне още едно-две парчета в чантата преди да излезете навън. 
Така де..не можех след тази дълга почивка да се завърна с нещо предвидимо и очаквано.:)  И без това ви оставих за доста време без нови изкушения и който отслабвал - отслабвал! 
И макар все още официално да не съм се завърнала на родна земя, което пак ще попречи да публикувам всички нови вкусотии, които успях да опитам, изуча и наготвя, то не можах да се въздържа да не ви представя тази лесна и бърза рецепта, с която може да изненадате близките си за закуска! 



И тъй като винаги гледам да си казвам както си е, веднага искам да уточня, че идеята за тази вкусотия не е моя, а на една дама от интернет пространството - Venetta. Бях видяла нейната идея за тази сладко-солена баница, но така и не намерих рецептата, дори и след запитвания и обстойни търсения.
И защото не съм позната сред хората с голямо търпение и склонност да чакам, особено щом ми влезе някоя идея в главата, накрая реших - какво толкова трудно трябва да има - Просто ще приготвя крем и плънка със сирене. Точно толкова лесно е, колкото и звучи, но за да се убедите вижте рецептата стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
олио за намазване
За крема:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1 яйце
За солената плънка:
Около 400 г сирене
3 яйца
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода

Започваме с направата на крема. За целта слагаме млякото със захарта на котлона и ги оставяме да заврят. През това време разбиваме брашното с яйцето.

                   

Прехвърлям част от млякото (докато е още студено), лъжичка по лъжичка, към брашнената смес, за да мога да я направя по-течна. Така става по-лесна за изсипване впоследствие.


Когато млякото тръгне да завира, изсипваме брашнената смес към млякото, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява за секунди. Прибавяме ванилията в готовия крем и дърпаме от огъня.


В друга купа набързо забърквам солената смес от натрошеното сирене с яйцата и шупналата в киселото мляко сода. ( Тук ще уточня, че количеството на солената плънка, както и на продуктите за нея, зависят изцяло от вашите предпочитания. Някои сирена са по-твърди, други по-сочни, яйцата може да бъдат по-едри, но като цяло е добре да получите текстура на паста, която да ви е лесно да разнасяте. Ако ви остане повече - ще я изсипете отгоре, ако е по-малко - винаги можете да забъркате още малко


Реших да направя баничката от наложен тип, но вие можете да изберете и друг вид.
За целта в подходяща тавичка, редувах през две кори за баница, от солената и сладката плънка, като започнах от солената. На тези пластове слагах олио на корите, като на тези с крем можете да пропуснете или един вид "избърсвах" четката.


И така редувайки - солено, сладко, солено до край през две кори. Използвах тавичка с размери 38 х 25 см, тъй като знам, че някои от вас ще ме попитат, но това определено не е оптималният размер на корите и вие можете да използвате каквато имате под ръка :) 


Накрая разпределих остатъка от солената плънка на последния пласт, като я разнесох хубаво на тънък слой. 


Пекох баничката в предварително загрята фурна на около 200 градуса, като след като се запече до златисто, покрих с парче фолио отгоре, за да не прегаря последния пласт. За около половин час вече беше готова тази невероятна вкусотия, наподобяваща пухкав тутманик, съчетаваща идеално солената плънка с тази на ароматния ванилов крем.


Сигурна съм, че ви хареса! 
***
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


7 коментара:

  1. Сега да ти се радвам ли, или да завиждам... :) Благородно ти завиждам и много ти се радвам, да знаеш! Пътувай и заради мен, ще очаквам да разкажеш после, Люси. :)
    А баничката... Върхът е!
    Взимам си парченце и ти желая прекрасен ден, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, правила съм на Вени баницата, но дори не помня какво беше.
    Твоята ми звучи много изкусително.
    С едно яйце добре ли се сгъстява крема, макар че го виждам на снимката.
    Поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Prekrasna recepta!!!! Obojavam sladko i soleno v kombinaciq!!!! Blagodarq Vi mnogo!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Тази креместа баница ще се хареса у дома, защото си умират за подобно съчетание!
    Хубаво лято, Люси!

    ОтговорИзтриване
  5. Отново страхотно предложение, Люси! Ще се пробва.
    Поздрави и чакаме да разкажеш за почивката ;-) :-))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина много се изненадох като видях какво си избрала (изглежда съвсем просто на пръв поглед),но то съчетава различни вкусове и е доста екстравагантно, така че много впечатлена останах,Добре че се завърна,че кулинарната ми муза бе изчезнала.Продължавай да ни мотивираш в творенето на такива вкусотии !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно изглежда Всички твой рецепти са чудесни

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...