понеделник, 10 август 2015 г.

Шоколадов тарт с малини и карамел / Chocolate-Caramel Tart with Raspberries


Ама че хубаво лято! От един месец не съм се спряла да пътувам, а ако има нещо, което обичам повече от храната, то това е да пътувам и да опитвам нова храна :) За последния месец успях да сбъдна една от големите си мечти, а именно да направя голямо прекосяване на Скандинавието, а този уикенд успях да си разходя Д-то дори до Париж. И докато за първата ще ви разкажа подробно след като се прибера в България, за втората мога да ви споделя още сега, че бе изключително специално за мен преживяване. За първи път от много години със сестра ми хванахме пътя, далеч от половинките, семейството и всичко, и се отдадохме на some sister time together :)


Освен че се насладихме на приятните разходки сред чудесните ле паркове и льо забележителности на града, не пропуснахме да опитаме от местните специалитети - като кроасани, охлюви по бургундски, макаронс и чаша хубаво бяло вино.... на полянката пред Айфеловата кула :) 
Tout simplement divin! 

И защото знаете, десертите са ми силната страна ( и по-скоро слабото място :) , защото никога не казвам "не"), реших да проуча конкуренцията, за да "крадна" една-две идеи за предстоящите рецепти! 



Ех, вдъхновение да искаш в Париж!

 

И след като окото ми грабнаха сладките тарталети, се сетих, че имам точно такава рецепта за вас, която си чакаше реда от няколко седмици!
Приготвих я малко преди да замина, защото знаех, че няма да имам време да готвя тук, но не исках да ви оставям гладни и жадни, и то точно в сезона на прекрасните свежи и ароматни плодове :)
Затова днес ви предлагаме една наистина много лесна рецепта за шоколадов тарт с карамел и малини, последните от които произведени и набрани от най-добрия ми снабдител с качествени биопродукти Едноличен търговец "Баба ми" АД.


Уверявам ви...ще се насладите на един наистина, ама наистина богат на вкусове десерт!


А сега и ще се убедите, че освен лесна, тази рецепта е и донякъде мързелива, затова ще стане любима на по-практичните от нас :) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
240 г шоколадови бисквити (може и обикновени)
3-4 с.л. какао (по желание за по-наситен шоколадов вкус) 
Около 100 г масло
1/2 консерва сгущенка / дулце де лече
100 г шоколад
100 г течна сметана
малини

Започваме с направата на коричката. За целта използвах какаови бисквити с шоколадова заливка, но вие може да използвате всякакви. Ако използвате обикновени чаени бисквити, сложете повечко какао, а ако се спрете на моя вариант, можете да го пропуснете. 


Смелете бисквитите в блендер или ги начукайте в хаванче, може да използвате и стария метод с "разточването" им върху хартия с помощта на шише :) Няма значение от метода, важен е крайният резултат да са ситно смлени бисквити.


Харесва ми, че при избраните от мен бисквити има малко глазура, която помага още малко за влажността на крайната смес.  Така при мен трохите поеха само още около 100 г масло, но вие се подгответе с поне още 20-25 грама отгоре за всеки случай.
След като прибавим маслото, бисквитената смес трябва да бъде достатъчно влажна така, че да можете да оформите коричката на тартата, като я притискате към формичката с помощта на лъжичка или пръсти. (Сместа трябва да остане леко ронлива, но не и суха. Когато я стиснете в дланта си да остава във форма, и да не се разпада.)
Аз използвах формичка с размери 35 см х 12 см


Готовата коричка изпекох във фурната за около 10 минути на температура 180 градуса.
Коричката става по-пухкава и единна :)
Щом се охлади, я намазваме с половината консерва от карамела (сгущенката) и пъхаме за кратко в хладилника.


През това време приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлона, до степен на кипене. Махаме я преди да закипи и прибавяме начупения на дребно шоколад. Бъркаме, докато сметаната го разтопи и се получи плътен шоколадов сос. Оставете го съвсем за няколко минутки да се охлади, а след това го изсипете върху тартата.


Нареждаме отгоре малините..и `айде пак в хладилника :) 


Преди сервиране поръсете с пудра захар или какао!


Разрежете тартата, докато е още хладна, така че ще може да се насладите на постепенното отпускане на карамела и шоколада.


Блокчета неустоимо удоволствие от пластове - сладък карамел, леко горчив шоколад и завършек - свежи и тръпчиви малини!

Mmmm....Très Bien



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

41 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Слънчеви пожелания за прекрасни летни дни!

      Изтриване
  2. Люси,вкусно,лесно и неустоимо.Поздравления,за пореден път.Само едно въпросче,как успя да го извадиш цял от тавичката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! На тази форма и се повдига дъното нагоре и е много лесно. Но имам една кръгла формичка, без такова дъно и пак се изважда лесно, защото като стегне, стига само леко да я подпра с остър нож и мога да я извадя :)

      Изтриване
  3. Чудесно замислено, направено и представено! Браво!!! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Прегръдка и от мен, другарче!

      Изтриване
  5. Чудесно, страхотна рецепта :) но откъде да си купя тази "сгущенка", чувам я за пръв път

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да си купиш и от Кауфланд, като там е под името Дулсе де лече ( на щанда с течните шоколади), или да си я купиш готова от руски магазин като този - http://www.berezka.bg/produkti/kondenzirano-mlyako Поздрави!

      Изтриване
  6. Лелеле! Много вкусно! Изключително поднесено и както винаги съпътствано от интересна история! Приятно пътуване из Европата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Петя! Най-сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Уникално изглежда, не се съмнявам, че ще и вкусно. Люси, още една от твоите прекрасни рецепти! Само искам да питам какъв шоколад използваш, защото все не мога да случа на такъв. И какаото от рецептата къде се слага или е по желание? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря за думите :) Аз използвам много икономичен шоколад, който купувам от Кауфланд, може да го видиш като марка в рецептата за торта "Тофифи", но предпочитам да използвам главно черен шоколад, тъй като обичам наситен и по-горчив вкус. Препоръчвам обаче хората да използват любимия си шоколад, тъй като в ганаша се запазва изцяло вкуса. Що се касае за какаото - написала съм, че можете да го добавите към бисквитената смес, ако искате да засилите какаовия вкус! Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Благодаря много! Тези дни ще я изпробвам и ще споделя резултата! :)

      Изтриване
  8. Страхотно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  9. C'est magnifique! Страхотно предложение и красиво заснето! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила! Най-сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  10. Люска, аз се чудя къде се затри...:) Но такова затриване - дай боже всекиму, а на теб - още повече такива пътешествия!
    Рецептата е прекрасна и ще се възползвам абсолютно задължително!
    Обаче повече ми се иска да си имам такива сестрички, като вас, или поне едничка:(
    Много сте сладки, не спирайте никога така да се обичате, това е много, много ценно, повярвайте ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, още се затривам, ама това е - още една последна седмица и съм на линия! Толкова много приятни пожелания това лято, наистина! Извини ме за късния отговор, но пак искам да ти благодаря за милите думи и да ти кажа, че понякога най-добрите ни приятели може да са сестричките, но може и да са - дъщеричките! :) Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  11. Чудесен десерт си приготвила отново,Люси!Париж верно е заразен на тема десерти и умеят да ти погалят небцето техните майстори!Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно! Гладен няма да останеш там! Нито ненадебелял..:) Поздрави сърдечни, мила!

      Изтриване
  12. За разлика от всички, които само предполагат, аз пробвах! Много вкусен и лесен десерт! Поздравления за идеята! Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, много ти благодаря за оставения коментар! Радвам се, че ти е харесала рецептата! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  13. Ама много си лоша!!!
    Така ми се прияде...
    Не открадна ли рецептата на някой френч льо сладкиш? Да споделиш тук ако си разкрила някоя мистерия, да се насладим и ние :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дарина,аз пак със закъснение отговарям, но го правя ...Няма бе, тез много си стискат рецептите, но аз съм хитра като листна въшка и ще ги измисля и сама :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  14. Люси, само Вкусотий ! Ти си ,,спец,,! И даже ми изглржда че е лесна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми :) Наистина е лесна! Поздрави!

      Изтриване
  15. Ти си една вълшебница!!!! създаваш толкова много красота,че човек не може да остане равнодушен :)))) поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Страхотен десерт си ни споделила, един от любимите ми е в твоя блог. За пореден път го правя и освен аз и обкръжението ми, които го опитаха, са възхитени! Нещата, които ни представяш са уникални, достъпни като цена и методи на приготвяне, а резултатите винаги са уау, за което ти благодаря и ти пожелавам все така да твориш с удоволствие и наслада!
    Относно тарта ако може да те попитам, понеже бисквитената коричка ми става малко твърда и се чудех така ли трябва да е принципно или аз бъркам някъде? На снимките гледам, че го хапваш с ръце, което е ок, но ако трябва да се консумира с вилица е малко трудно.
    Комбинацията шоколар, карамел и малини наистина много ми допада, но поради факта, че сезонът на малините е доста кратък, се чудех има ли как да се модифицира рецептата така че да се приготвя целогодишно, че не ми се чака чак до догодина да му се насладя отново :)
    Поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Непознат! Благодаря за думите и се радвам, че тази рецепта ти харесва толкова. По принцип коричката си остава леко ронлива, но ако се остави на стайна температура самия десерт се отпуска повече маслото в нея и е по-лесно. Ако искаш обаче, може да си изпечеш маслена коричка както е в тази рецепта - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/10/most-delicious-pear-and-caramel-tart.html . Добави и какао, ако искаш да е шоколадова. Тя си остава по-мека след това и се яде лесно с виличка. По отношение на плодовете обаче мисля, че бих комбинирала отново със сезонни плодове като боровинки и черници или както е в рецептата - круши :) Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  17. Прекрасно,както всичко сътворено от теб,Люси!Поздравления!:)

    ОтговорИзтриване
  18. Тартът е супер, много лесен и вкусен. Изобщо нямаше възможност да го ръся с какао или пудра захар - беше унищожен на мига.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това се казва чудесен отзиви за рецепта! Изключително се радвам. Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...