петък, 10 юли 2015 г.

Лавандулова панна кота / Honey Lavender Panna Cotta


Не знам дали само при мен е така, но макар годините на лятната ваканция да са отдавна зад гърба ми, сякаш мускулната ми памет автоматично превключва на режим разшлякване на дивана и желание за спане до късно, след като надуши приближаването на юли месец и определени температурни амплитуди. С една дума - много ме мързи хора! Знам, че сигурно  не е добра идея да разбивам невероятния имидж на неуморна пчеличка, но аз обичам да мързелувам и мога да ви кажа, че благодарение на мързела имаме едни от най-големите помощници в домакинството. Да не мислите, че на някоя работлива домакиня й е хрумнала идеята за уред, който пере и мие съдове вместо нея. Да, ама не! Представям си съседите на Джозефина Кокрейн как са я обсъждали, но благодарение на нейния мързел имаме миялна машина и аз пия за това! ( Вярно, пия  вода, но трябва да се хидратираме редовно) 

И така, в духа на това прекрасно мързеливо лятно време реших да ви представя един свеж, мързелив десерт, който ще ви отнеме точно 10 минути, но ще ви донесе наслада и разхлада за топлите денощи ( ден плюс нощ е равно на денощ, виждате ли как мързелът създава нови думи, защото денонощие е много дълго и ни мързи да го казваме), а именно - Лавандулова панна кота!


Повод да приготвя отново панна кота у дома бе и излизането на новия брой на списание "Моето бебе и аз", където участвам именно с рецепта за този десерт. Искам да използвам възможността да благодаря на екипа на списанието за поканата да гостувам на техните страници и за професионалното отношение. 


За мен бе истинско удоволствие!


И тъй като повечето мами нямат много свободно време, реших да им предложа този супер лесен и вкусен десерт, който спокойно могат да приготвят за малките си съкровища, защото освен лек, той е и много подходящ за деца. 


В днешния му вариант използвах за подсладител мед, но вие можете да изберете и друг. А ароматът на лавандула добавя съвсем деликатно ухание, което само допринася за свежестта на изстудения десерт! 

Ако пък се чудите от къде да вземете лавандула, веднага ви казвам - потърсете в аптеката до вас. В практични малки опаковки, срещу символична сума, можете да купите уханни цветчета лавандула, които да използвате като натурална есенция за този и други десерти! Но без повече да протаквам, ето и рецептата:

Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
1 пак. желатин
1-2 пълни с.л. мед (или на вкус)
1 пълна с.л. цвят лавандула

В много рецепти се използва само сметана, но според мен става много тежка. Аз препоръчвам комбинацията на мляко и сметана за по-нежен и лек вкус. 
В касерола слагам млякото и сметаната и добавям лавандулата. Оставям на котлона, докато се загрее до точка точно преди кипене. 


През това време накисвам желатин в малко вода (1-2 с.л.), за да набъбне. Когато сметановата смес е готова, я прецеждам, за да отстраня цвета на лавандулата.


След това прибавям желатина към горещата смес за панна кота и разбърквам, докато се разтвори напълно.


Накрая овкусявам с малко мед. Не слагайте много, тъй като е  добре да сервирате десерт с топинг от мед, който също ще допринася за сладостта на десерта.


Разпределяме сместа в чашки. Оставям за кратко отвън, докато се поохлади, а след това прибираме в хладилника, докато стегне.  (Избягвайте да прибирате горещи ястия в хладилника)


Десерта поднасяме полят с още малко мед и деликатна украса от лавандула!
Насладете се на това разхлаждащо изкушение, а после не пропускайте да ми споделите какво мислите за рецептата в коментарите!
Спокойно, щастливо и мързеливо лято, приятели!



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

25 коментара:

  1. Леле, какво креместо удоволствие! Прекрасно предложение, Люска! И честито ти гостуване в списанието, напълно заслужено! :)
    Аз отивам да чета какво са написали за слънчевото момиче, а на него желая и едно слънчево създание като от корицата. Знае ли се пък... ;)
    Прегръдки, Люска! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря тим, Гери! Както винаги сърдечен и много приятелски коментар! Изпращам ти силна прегръдка и едно вкусно "лавандулово колетче" с панна кота!

      Изтриване
  2. Чудесно представяне Люси на този наглед лесно приготвящ се десерт.Много, много красиви снимки, а чинийката чудесно подхожда на аромата от лавандула.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Наистина е лесен и много вкусен! Но няма да похваля ей така..грабвай чинийка и се увери сама! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Честито гостуване в рубриката на списанието, Люси!
    Панакотата е страхотна, толкова кремчеста, а аромата чаак тук го усещам!
    Правила съм торта "Фереро Роше" по твоя рецепта, но виж за "Трите млека" ми стана интересно и обезателно ще я направя някога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти за думите! Наистина е много кремчеста :) А "Трите млека" ми е една от най-любимите торти, ще се радвам да чуя и твоето мнение! Пожелавам ти усмихнато лято!

      Изтриване
  4. И на мен ми направи впечетление чинийката. Страхотно си пасва всичко. Десерта изглежда толкова кремест и сладък! Ще го пробвам скоро време! Поздрави и хубав уикенд! :-))
    Пс: честито гостуване в списанието! ;-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Чинийките са подарък и нямах търпение да ги сервирам с нещо, което им подхожда :) Надявам се и десертът да ти хареса толкова, щом го опиташ! Пожелавам ти усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Златка Иванова10 юли 2015 г. в 18:51

    Здравейте,Люси!Поздравления за всичко,което правите,личи си,че е приготвено с много любов! Гледам това сладко изкушение и се питам какьв ли ще е вкусьт му, ако вмвсто лавандула сложа прясна мента? Благодаря за прекрасните рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Златка! Надявам се не ти отговарям твърде късно, но за щастие, тези почивни дни прекарах далеч от компютъра! Ментата като аромат бе един от предложените от мен, на тези, които искаха да заменят лавандулата. Мисля, че ще стане много свежо! Ще се радвам, ако споделиш своето мнение, ако опиташ! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  6. Здравей,Люси! Да си призная не обичам да се задържам много в кухнята,но от както разбрах за сайта ти честичко сътворявам по нещо от твоите рецепти и оставаме много очаровани.Та май и тази панакота ще бъде пробвана :) Продължавай да радваш хората с рецептите и доброто си настроение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Анонимен! Думите ти са още по-голям мотиватор за мен да готвя и да споделям нови и интересни рецепти! Радвам, се че мога да ги споделя и с теб и твоето семейство! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Люси, както винаги си перфектна! То снимки, то красиви чинийки, то сладкодумие...
    Браво, хубаво момиче! Заслужено гостуваш на списанието. Много ти се радвам :)))
    Прегръдки сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И аз много се радвам, когато се отбиеш! Заповядай една хубава чинийка с хубава панна кота! Да ти е сладко и добре си ми дошла! Прегръдка!

      Изтриване
  8. Поздравления, Люси - прекрасна, пленяваща, перфектна...,
    каквото и да представиш е с много стил, вкус и впечатляващи кулинарни умения.
    Десертът е разкошен, а снимките - вълшебни...
    Много комплименти и още много успехи за теб, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за прекрасния коментар! Ти си истинско вдъхновение за мен и винаги ми е приятно, когато наминаваш! С най-сърдечни поздрави и пожелания за едно невероятно лято пълно с прекрасни изненади и приключения!

      Изтриване
  9. Люси, още петък вечерта направих този десерт, но без лавандулата, защото не харесвам. Въпреки това стана страхотен. Само не успях да извадя крема от купичките, въпреки че преди да ги напълня ги бях обляла със студена вода. Въпреки това се изядоха от купичките :)
    Моля те да споделиш тайната как да ги извадя безпроблемно.
    Благодаря за прекрасната идея! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, много се радвам,че ти е харесал. Аз мисля, че бях споменала в предишната си рецепта за панна кота, че ги изваждам, като потапям за кратко чашките в съд с гореща вода. Няколко секунди са достатъчни, и то се вижда как покрай стените става по-течно и готова за обръщане :) Супер лесно! Виж, другата процедура със студената вода, не мисля, че ще ти е необходима! Аз не го правя! Сърдечни поздрави и благодаря, че писа с отзиви!

      Изтриване
  10. Ще сънувам тези кадри,Люси,уникално красива презентация,поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Роси! Усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  11. Мързеливо, мързеливо, колко да е мързеливо, ама пък фантастично и фотогенично!
    Честита изява и в списанието, а следващия път ще се радвам да се явиш съвсем в унисон със заглавието му :)) (надявам се да ми позволиш това позитивно, но все пак вмешателство в личното пространство, ама не се стърпях:)

    ОтговорИзтриване
  12. Хубави неща има, но докато стигна до същността, т.е. рецептата...направо губя интерес от безсмислените за читателя обяснения ....Ако беше по-кратичко или направо на рецептата да се наблегне, щеше да е още по-интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За повечето хора не би бил проблем да се ориентират от къде започва дадена рецепта, и да прескочат безсмисленото според вас съдържание. А губенето на интерес, за съжаление, е нещо лично, както и стилът ми на писане, така че няма как да го променя само зареди един читател, след като поне 14 000 души харесват точно това!

      Изтриване
  13. Точно така е, въвеждате ни в подходящо за готвене настроение и разбираме, че правите всичко със сърце и душа! Чудесна рацепта, отивам за продукти. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирина :) Поздрави и усмивки ти пращам от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...